Mehmet Kaya 13 Ekim 2014 Paylaş 13 Ekim 2014 Mehmet bey merhaba, Dün sabah aracı dediğiniz gibi lpg ile çalıştırdım, hiç ses olmadı, ne bir patırdı ne başka birşey, yaklaşık bir dakika çalıştırdım sonra söndürdüm, ikinci de direkt benzinle yani normal çalıştırdım ses olmadı, yani araç soğukken ilk benzinle çalıştığında ses geliyor, bilgilerinize. Aklıma benzin pompası geliyor. Aracı doyurmuyor ve patırdama ordan geliyor gibi geldi. Yorum bağlantısı
Kemal Mert 13 Ekim 2014 Paylaş 13 Ekim 2014 Aklıma benzin pompası geliyor. Aracı doyurmuyor ve patırdama ordan geliyor gibi geldi. Abi sizin gibi işi bilen bir kaç abime daha aynı şikayeti anlattım ve aynı şeyi söylediler, bu hafta içi bi miktar bütçe ayırlıştım bakım için yağ filtre vs. benzin pompasına da baktıracağım, ilginize teşekkür ederim,saygılar. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 13 Ekim 2014 Paylaş 13 Ekim 2014 Abi sizin gibi işi bilen bir kaç abime daha aynı şikayeti anlattım ve aynı şeyi söylediler, bu hafta içi bi miktar bütçe ayırlıştım bakım için yağ filtre vs. benzin pompasına da baktıracağım, ilginize teşekkür ederim,saygılar. LPGde çalışıp yapmıyorsa ve benzide çalışınca yapıyorsa akla direk pompa geliyor. Yorum bağlantısı
yusuf gökyokuş 22 Ekim 2014 Paylaş 22 Ekim 2014 aracımdaki rölanti dalgalanması sorunu soğukların etkin olduğu şu günlerde kaybolmuş durumda sabah ilk marşa bastığım anda çalışıyor ve devir 900 sabit kalıyor bu durum geçici bir durum mu yoksa devam eder mi Yorum bağlantısı
Akan Belen 22 Ekim 2014 Paylaş 22 Ekim 2014 Araç benzinli bilmem sizde var midir ma yakıt basınç müşürü var.Benim dizelde yakıt pompasinin yanında.Bozulmus olabilir oda bakmakta fayda var pompadan önce Yorum bağlantısı
Misafir 23 Kasım 2014 Paylaş 23 Kasım 2014 Orjinali böyle hareketli mi yoksa zaman içinde mi bu hale geliyor? Son yapılan işlem oynamasını engellemiş, sanki seste de azalma oldu. Yorum bağlantısı
Akan Belen 24 Kasım 2014 Paylaş 24 Kasım 2014 Çok güzel işlemler olmuş.Zincir değişimde indirim çok iyiymiş gerçekten.Fren disklerinin markası ne abi kaça mal oldu sana acaba. Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 24 Kasım 2014 Paylaş 24 Kasım 2014 (düzenlendi) Sanırım bir yanlış anlama var arkadaşlar. Bu video benim aracımla ilgili değil. Zincir değişimi sonrası arabamın çalışması daha güzel oldu elbette. Yalnız ses problemim var. Sebebini tahmin ediyorum. Birincisi geçenlerde ucuzluğuna aldanıp orijinal olmayan bir krank kasnağı taktırdım, onunla ilgili geliştirdiğim projeler başlangıçta bana olumlu sinyaller vermiş, ben de sevincimden erken davranıp paylaşmıştım. (kasnağın merkezlenmesiyle ilgili olarak) Fakat zaman içinde gördüm ki, kasnak zaten takıldığı yerde merkezleniyormuş. En kısa zamanda orijinal krank kasnağını alıp takacağım. Videoyu paylaşmamdaki amaç şu: benim mondeom 2004 yılının 28 haziranında üretilmiş olanlardan. Satış işlemi 2004 Ekim ayının sonlarında olduğu için 2005 olarak kaydedilmiş ruhsata. Zannedersem o yıl bu araçlar bir makyaj aşamasından geçti ve revize edildi teknik olarak. Alternatör (şarj dinamosu) kasnağı basit tipten. Yani bildiğiniz demir döküm. Yukarıdaki videoda dikkat ederseniz ilk videoda benimki gibi olan alternatör kasnağı olan araçlarda kayış hareketi çok dalgalı, bu dalgalanmaya bağlı olarak arabada titreşim meydana geliyor. Daha sonra clutch pulley denilen tipten çeşitli markalar takıyorlar ve kayışın hareketi daha pürüzsüz, daha düzgün oluyor ve sarsıntı gidiyor. İşte ben o clutch pulley den bir tane aldım. Aldığım yerdeki kişi de o parçanın orijinal mondeo montajında kullanılan kasnak olduğunu söyledi. (Parça Alman malı) Kısmet olursa boş günüm olan perşembe günü oto elektrikçimde taktıracağım ve bu sarsıntısız kayış hareketlerini benim arabamda da gözlemlemeyi ümit ediyorum. Oto elektrikçimde taktıracağım diyorum, zira bu parçanın takılması için özel aparatlara ihtiyaç var, bunlar da mesleğine önem veren kaliteli oto elektrikçilerde var. Clutch pulley nin sarsıntısız kayış hareketi sağlaması bakımından avantajı vardır. Dezavantajı ise iki üç senede bir değişmesi gerekmekteymiş. Solid tip kasnak bozulmuyor ancak buna karşılık arabadan soğutacak şekilde kayışı sarsıyor, arabada titreme yapıyor. Aynı araçtan kullanan arkadaşlara önerim, alternatör kasnaklarını incelemeleri, acaba paylaştığım videoda ilk gösterilen kasnaktan mı, yoksa clutch pulley mi? Aracınız sarsıntısız çalışıyorsa muhtemelen clutch tiptendir. Şayet sarsıntılı çalışıyorsa ilk modelden. 24 Kasım 2014 tarihinde Celalettin Süğürtin tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 24 Kasım 2014 Paylaş 24 Kasım 2014 Yanlış anlamışım ancak doğru tespit yapmışım. Gerçekten seste azalma oluyor. Bildiğim kadarıyla asıl makyaj 2006 da yapıldı. Yani 2005 Ekim üretimi olup ruhsatta 2006 model yazanlarda da bu makyaj yok. Örneğin 2005 Mondeonun arka fren kaliperi benim aracıma olmuyor. Yorum bağlantısı
Misafir 25 Kasım 2014 Paylaş 25 Kasım 2014 Biberon cc lere naylon kayış takıyorlar.. Bir zamanlar tofaş diye bir arabaya da mı zincir takıyorlardı, neydi. Sonradan da daha sessiz ve konforlu olsun diye naylon kayışa geçmişlerdi. E tabi ford bunları duymamıştır. Naapsın zincirle devam edecek. Madem zincirle devam ediyon bari gergileri makaralı yapsaydın. Adam bisiklete bile yapmış!!! Mesela: Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 25 Kasım 2014 Paylaş 25 Kasım 2014 Bir zamanlar tofaş diye bir arabaya da mı zincir takıyorlardı, neydi. Sonradan da daha sessiz ve konforlu olsun diye naylon kayışa geçmişlerdi. E tabi ford bunları duymamıştır. Naapsın zincirle devam edecek. Madem zincirle devam ediyon bari gergileri makaralı yapsaydın. Adam bisiklete bile yapmış!!! Mesela: Chain drive iyidir, sağlamdır. Yolda bırakmaz, aracın bütünlüğüne zarar vermez. Zaman içinde belki konforu azaltır ama çok kritik arızalar vermesinden iyidir. Ben bunun değişmemiş olsa bile sesine razıyım. 93'de AOÇ çiftlik kavşağında kırmızı ışığa 20 mt kala kayış sıyırınca sap gibi kalmıştım dört şeritli yolun ortasında. Tecrübeli bir abimiz, arabayı çalıştırma girişimimi görünce hemen yan taraftan, arabasından (123 kasa mercedes denilen) indi, bir dakka koçum dedi, kendini tanıttı. (Eski boksörlerdenmiş, adını unuttum) Bu şekilde olmaz, arabanda şu problem var, arabayı şöyle yana çekelim, madur olma, git tamirci getir diyerek rehberlik yaptı. Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 27 Kasım 2014 Paylaş 27 Kasım 2014 Bu gün, daha önceden planladığım modifikasyonu yaptım ve çok olumlu sonuç aldım. Bilindiği üzere, V kayışımız dalgalanarak dönüyordu, bu da arabada titreşime, gereksiz seslerin oluşumuna neden oluyordu. Çeşitli alternatör kasnağı üreticisi firmalara ait ürün videolarından öğrendiğime göre, kayışın pürüzsüz dönmesi, kayış gergilerine daha az yük binmesi,ses ve titreşim problemlerinin giderilmesi için clutch pulley diye bir alternatör kasnağı üretilmiş, piyasada yeni nesil araçlarda da bunlar kullanılıyor. Ben de aracıma bunlardan takmak üzere harekete geçtim. Geçen hafta İskenderun'daki parçacımdan almış olduğuum alternatör kasnağını alıp dooğru Hatay/Antakya sanayi sitesindeki Kılıç Oto Elektrik dükkanına gittim. Sağ olsun Ersin usta projemi dinleti ve doğrudur, kayış sarsıntısını alıyor dedi. Giriştik işe. Fakat bir sorun çıktı:benim aldığım parça alternatörüme uymadı. Kendindekilere baktık, orada da yoktu. Bir oto elektrik parçacısına yolladı. Orada bulduk bir tane, fakat hala sıkıntı vardı. Sıkıntı şu şekildeydi: bizim demir kasnağın alternatöre bakan kısmı oyuktu, alternatörün kasnağa bakan kısmı ise şişkindi. Baktığımız kasnakların bu yapıdan dolayı alternatör gövdesine uzak kalıyordu ve bu da kayışın hizalaması sorunu ortaya çıkıyordu. Sorunu şu şekilde çözdük:alternatörün kasnağa bakan kısmındaki çıkıntı spiralle yok edildi.Bunun, ana parçaya her hangi bir zararı yoktu, yaptığımız incelemede çıkıntılı olmasının da herhangi bir gereği yoktu. Bu çıkıntıyı bir limonun alt kısmındaki çıkıntı gibi düşünün. Neyse, yeniden almış olduğum cluthc pulley nin de alternatör gövdesine gelen tarafından bir milim tornayla alındı. Bu şekilde kayışın krank kasnağı, gergi bilyeleri ve avara kasnak ile olan doğrultusu hizalanmış oldu.İşlemi yaptırdıktan sonra arabamı daha çok sevmeye başladım. Titreşim gitti, homurtular gitti. Almış olduğum alternatör kasnağının marka ve modeli aşağıdaki resimde mevcuttur. Yaptırmak isteyen arkadaşlara umarım yardımcı olur bu bilgiler. Kayışın pürüzsüz dönüşünü gösteren video Karanlıkta çektiğim için videoda görüntü yok. Sesin duyulabilmesi amacıyla ekliyorum. 2 Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk2 28 Kasım 2014 Paylaş 28 Kasım 2014 Celalettin abi, Senin mesajından sonra bende aşağıdaki linkteki kasnağın siparişin verdim. Umarım kargo süresi Çin den gelen kargolar kadar sürmez. http://www.ebay.com/itm/110764616989?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 28 Kasım 2014 Paylaş 28 Kasım 2014 Aslında gereksiz iş yapmışsın. Zira yurdumuzda da aynı fiyat. Bir de üstüne üstlük bekleyeceksin. Fakat bu işi yaptığında göreceksin, araba daha güzel oluyor, keyif almaya başlıyorsun. Şu an ben baharı yaşıyorum arabamda. Bir ilave yapayım: aslında doğru yapmışsın, yanılmışım. Senim sipariş ettiğin parça zannedersem araca birebir uyumlu. Tornacı işi olmayacaktır. Neyse, gelsin bakalım. Yorum bağlantısı
Akan Belen 28 Kasım 2014 Paylaş 28 Kasım 2014 Bildiğimiz kasnak değil mi bu.Sanki ben daha pahalı bir parça diye biliyorum bunu ama yaniliyormuyum.Ben v kayısı değişirken usta değişmesine gerek yok demişti sadece küçük olan rulman sanırım onlar değişti ama bir tanesini biraz uydurma taktik parça bulamadık diye.Pek içime sinmedi aslinda kafam orada hep acaba bir sorun olur mi diye.Aklımda değiştirmek var.Ama sokulmusken de acaba kasnak da değişse mi diye düşünüyorum aslinda.Fatih senin aldığın eğer birebir uyuyorsa ve faydası olursa bende sipariş vereyim komple değiştireyim bari Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 28 Kasım 2014 Paylaş 28 Kasım 2014 Akan bey 98 no'lu mesajımda youtube dan bir video paylaşmıştım. Onu dikkatle izlerseniz bu küçücük parçanın ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Ben dün sırf bu işle uğraştım ve sonuç kesinlikle memnuniyet verici. Hatta daha şunu da ilave edeyim ki, kayış hareketindeki düzensizlik zaman içinde gergi bilyaları ve krank kasnağının çok kısa zamanda arızalanmasına sebep oluyor. O videoda bir markanın tanıtımı var, ama diğerlerinin performansı da kayda değer. 2 Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ 28 Kasım 2014 Paylaş 28 Kasım 2014 Maşallah eline sağlık ve kesene bereket. 1 Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk2 28 Kasım 2014 Paylaş 28 Kasım 2014 Aslında gereksiz iş yapmışsın. Zira yurdumuzda da aynı fiyat. Bir de üstüne üstlük bekleyeceksin. Fakat bu işi yaptığında göreceksin, araba daha güzel oluyor, keyif almaya başlıyorsun. Şu an ben baharı yaşıyorum arabamda. Bir ilave yapayım: aslında doğru yapmışsın, yanılmışım. Senim sipariş ettiğin parça zannedersem araca birebir uyumlu. Tornacı işi olmayacaktır. Neyse, gelsin bakalım. Celalettin abi, özelden göndermiş olduğun parçayı internette buldum. Senin geri bildirimini bekledim. Torna konusu söz konusu olunca bizim buralarda bu tür şeyleri düzgün yaptırmak zor oluyor. Bu yüzden riske girmeyip direk uyumlu parçayı almayı tercih ettim. Desteğin için çok teşekkür ederim. Bildiğimiz kasnak değil mi bu.Sanki ben daha pahalı bir parça diye biliyorum bunu ama yaniliyormuyum.Ben v kayısı değişirken usta değişmesine gerek yok demişti sadece küçük olan rulman sanırım onlar değişti ama bir tanesini biraz uydurma taktik parça bulamadık diye.Pek içime sinmedi aslinda kafam orada hep acaba bir sorun olur mi diye.Aklımda değiştirmek var.Ama sokulmusken de acaba kasnak da değişse mi diye düşünüyorum aslinda.Fatih senin aldığın eğer birebir uyuyorsa ve faydası olursa bende sipariş vereyim komple değiştireyim bari Akan selam, Yazılanlara ve önerilere göre bire bir uyuyor görünüyor. Aşağıdaki linklerde değişim ve kasnakların detaylıca bilgileri mevcut. http://www.talkford.com/community/topic/195752-alternator-clutch-pulley-mod/ http://www.automarket011.co.rs/files/ZEN%20remenice.pdf Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 29 Kasım 2014 Paylaş 29 Kasım 2014 Hımm... Celalettin abinin arabayı dinlemiştim ben... Benimkine benzer sesler onda da vardı... Ben bu ses için krank kasnağını değiştirmiştim.. Ses büyük ölçüde azalmıştı ama sesin ger kalanı için gergi kasnağı deniyordu... İlk video reklam değil ise her şeyi anlatıyor.. Çok güzel bilgi abi.. Ellerine sağlık.. Celalettin abi orjinal kasnak bulamıyor muyuz... Orjinalinde parça numarası var mı ? Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 29 Kasım 2014 Paylaş 29 Kasım 2014 (düzenlendi) Hımm... Celalettin abinin arabayı dinlemiştim ben... Benimkine benzer sesler onda da vardı... Ben bu ses için krank kasnağını değiştirmiştim.. Ses büyük ölçüde azalmıştı ama sesin ger kalanı için gergi kasnağı deniyordu... İlk video reklam değil ise her şeyi anlatıyor.. Çok güzel bilgi abi.. Ellerine sağlık.. Celalettin abi orjinal kasnak bulamıyor muyuz... Orjinalinde parça numarası var mı ? Orijinal kasnak numarası 4C1Q 6B319 DC . Bu kasnağın orijinal olan hem otosan markası, hem de Dayco olanı var. Ben iki gün önce dayco aldım. Üzerinde Ford damgası basılı. Kasnağın dönüşü bile mükemmel. 29 Kasım 2014 tarihinde Celalettin Süğürtin tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk2 25 Aralık 2014 Paylaş 25 Aralık 2014 Selamlar, Celalettin abimin yönlendirmesi ile ZEN 5429 adlı kasnağı ebay üzerinden satın aldım. Bu kasnağı değiştirdikten sonra motorun sesli çalışması biraz olsun azaldı ve homurtularda tamamen gitti. Sesli çalışma kısmı motor ısındıktan sonra daha da azalıyor ve arabanın içerisinden artık bu sesleri duymuyorum. Ayrıca kayıştaki titreşimde tamamen olmasa da çok çok azaldı diyebilirim. Buradan Celalettin abime yardımlarından ötürü çok çok teşekkür etmek istiyorum. 2 Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 25 Aralık 2014 Paylaş 25 Aralık 2014 Konudan esinlenip diğer mondeo kullanan arkadaşların da sorunlarını çözüp burada paylaşmaları en büyük arzumdur. Zira şu an arabasından keyif alan iki kişi olduk. İlle de yurt dışından getirtmelerine gerek yok. İNA marka parça yurdumuzda da var ve torna işlemi yaptırmaya gerek kalmadan takılabilir. ebay üzerindeki bir ilandan kopyaladığım bilgiler aşağıda. http://www.ebay.com/itm/161388423411?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Item name: Alternator Clutch Pulley Part Brand: INA INA part number: F-556615 LUK part number: 5350074100 1 Yorum bağlantısı
Şener KIRMIZI 13 Şubat 2015 Paylaş 13 Şubat 2015 Celalettin abi bu yapılan iş ve işlemin benim aracımlada bir ilgisi olabilir mi yoksa dizel araçlarla ilgilimi.. İlerde bana da lazım olacaksa şu parçanın adını adresini kaydedecem bir köşeye.. Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin 13 Şubat 2015 Paylaş 13 Şubat 2015 Celalettin abi bu yapılan iş ve işlemin benim aracımlada bir ilgisi olabilir mi yoksa dizel araçlarla ilgilimi.. İlerde bana da lazım olacaksa şu parçanın adını adresini kaydedecem bir köşeye.. Aracınız rölantideyken abuk subuk sesler geliyorsa,sağ ön tekerin oralardan baktığınızda kayış bir kamçı gibi yukarı aşağı hareketler yapıyorsa sizin de yapmanız fena olmaz sanıyorum. Çünkü sonuçta kayışın düzensiz hareketi gergi bilyesi ve avare kasnak bilyesi üzerinde dengesiz bir yük dağılımı oluşturacağından hem titreşim oluşacak, hem de bahsettiğim bilyelerin kısa zamanda bozulup ses yapmasına, v kayışta sünme yoluyla uzamaya sebep olabilecektir. Bu benim kişisel fikrim. Fizikçi arkadaşlar belki bunun tersine görüş bildirebilirler. Aracın çalışmasında herhangi bir sorun görmüyorsanız bırakın öyle kalsın. Mehmet Özyürek Emmi'nin vecizesini tekrarlayıp onun da kulağını çınlatayım bu vesileyle. " Çalışan sistemi fazla kurcalamaya gerek yok" Yorum bağlantısı
Recommended Posts