Mehmet Kaya 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Merhaba arkadaşlar; Bu sene Okulumuzdaki TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliğinin Proje Yürütücülüğünü bana verdiler. Bu sene TÜBİTAK fuarda işi çok sıkı tuttu. Projeleri çok sık eledi çok sık dokudu. 20 proje istedi ve 10 tanesi araştırma projesi olmak zorundaydı. Bu sene Tübitak zamanlamada sıkıntı yaşattı bize. 15 ocakta neticelenmesi gerekirken 28 Nisan da sonuçlandı ve bizde 28 nisanda başladık ve Bilim Şenliği de 24 mayıstı. 17 öğretmen ve 70 öğrencinin görevli olduğu 20 projelik fuarımızın her türlü işlerini 3 haftada bitirdik. Projelerde dahil. Bu süreçte Seçil Promosyon [mention=25826]Emin Önal[/mention] kardeşime de yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Sorunsuz eksiksiz mükemmel bir fuar tamamladık. Ekip arkadaşlarım ve öğrencilerim müthiş uyumluydular. Gelen tüm ziyaretçilerin övgüsünü aldık. Her yerde milli eğitim yetkilileri ve proje il denetçileri bizden bahsetmişler. Benim kendime ait 4 projem vardı. 3 Arduino 1 tanesi de çok basit olsada Tuzlu suyla elektrik üretimden voltaja Tuz oranının mı etkisi fazla yoksa oksijenin mi? Beni şaşırtan sonuç çıktı! Neyse artık benim 3 projeme geçeyim. Not: Arkadaşlar projelerde özgünlük istemiyorlar. Daha önce var veya yok diye sormuyorlar. Öğrencilerle birşeyler yapmayı öğrencinin kendini ifade edebilmesi öğrencilerin gurup halinde birşeyler yapabilmesini istiyor. 1. Projemin adı: Takip Mesafeni Koru. Yani öndeki araçla olan mesafeyi kontrol ediyor. 4 metre kaldığında ışıklı uyarı 3 metre kaldığında sesli uyarı 2 metre kaldığında ise direk motorları durduruyordu. Bu proje için arduino kart mesafe ölçüm sensörü kullandık. 2. Projemin adı: Yoldan Çıkma. Diğer adı şerit takip sistemi. Arduino karta veri gönderen renk yoğunluğunu algılayan bir sensör var. Bu sensör tam siyahta 2500 değerini gönderiyor. Tam beyaz 30-40 değerini gönderiyor. Ben kodlarda 500 değerini baz aldım aydınlık ortamları düşünerek. 500 değerinin altına düştüğünde sesli uyarı veriyor. Yani sensör siyah yoğunluğunun düştüğünü beyaz çizgiyi algıladığında direk sesli uyarı veriyordu. 3. Projemin adı: Göz bebeğimiz yavrularımızın gözlerini koruyalım. Bu projemde [mention=13526]Servet Aydın[/mention]abimin de desteği var. Projenin mimarı bir bayan hocamız. Mutfakta iş yaparken çocuk televizyon izlerken televizyon ile arasındaki mesafeyi korumasını amaçladı. Burada da Arduino karta bağlı mesafe ölçen sensörden gelen bilgiye göre çocuk 2 metre yaklaştığında sesli uyarı 1 metre yaklaştığında ise 5 volt tetikle çalışan 220volta anahtar görevi yapan roleye 5 volt gönderip 220 voltu kesiyor ve TV kapanıyor. Burada görev alan rolenin çalışma mantığını çözmek için 3-5 gün uğraştım. En son Servet abiyi aradım sağolsun yönlendirdi ve projeyi tamamladık. 4. Projemin adı: Tuzlu suda elektrik üretimde voltaja Sudaki tuz miktarımı yoksa oksijen mi daha etkili. Bu projede 3 ayrı su bardağına her birine bir tatlı kaşığı tuz attık. diğer 3 ayrı su bardağına herbirine 2 tatlı kaşığı su koyduk. Voltmetrelerde Voltajlar arasında pek bir fark yoktu. Ancak düzeneğin birine eczaneden aldığımız oksijenli sudan 2şer damla damlattık voltaj bir anda %30 yükseldi. Beni ve öğrencileri şaşırttı. Biz hep etkenin tuz olduğunu düşünüyorduk. Meğer en büyük etken oksijenmiş [emoji4] Bu 3 proje için ayırdığım zaman 4-5 gün ve tüm kodlarını kendim yazdım. (arduino yeni öğreniyordum) Son gece projelerim görücüye çıktı. Birazdan fotoğrafları yükleyeceğim. Video çekemedim. Ben sürekli misafirlerle ilgilenirken. Öğrecilerim projelerin sunumlarını yaptılar. Misafirlerin çıkardığı sorunları çözdüler [emoji4] Kabloları yerinden çıkaranlar sensörün ayarını bozanlar [emoji3] 35 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Bravo hocam. Ben hâlâ ardunio ile led yakıyorum sen neler yapmışsın 2 Yorum bağlantısı
Emin Önal 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Bizim yaptığımız çorbada tuz bile değil hocam. Seni ve öğrencilerini kutlarım. Başarılar. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 31 Mayıs 2017 Yazar Paylaş 31 Mayıs 2017 Gelecek seneki projemizi bu seneden belirledik ve çalışmalara başladık. Arduino ile akıllı ev Projesi. Modül modül yapacağız. Her modülü bir gurup öğrencim yapacak. Şu anki akıllı ev için düşündüklerimiz 1-CNG alarmı ve arkasından Doğalgazı kapatma (Otomatik olarak) 2-Duman sensörü 3-Yangın alarmı (Yangın söndürme sistemi) 4-Şifreli kapı güvenliği 5-Aydınlatmalar 6-Su baskını (Evde yerde su farkettiğinde vanaları kapatma) 7-Perde açma kapama 8-Giriş kapısını açma kapama 9-Hırsız alarmı 10- çiçeklerin toprağında nem oranı düştüğünde otomatik sulama sistemi. Bunlar modül modül olacak. Başarabilirsen bunların hepsini telefonla ihbar ve telefonla uzaktan kontrol etme. 9 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Ardunio: Hayallerini kadar yardımcı.. 1 Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Kırmızı pantalonuna kurban hocam. Gözlükleri alalım da, 2 tur atalım Ellerine sağlık hocam. Muhteşem olmuş. Çocuklar okusun öğrensin. Senin sayende yeni nesiller daha iyi büyüyecek inşallah 9 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 31 Mayıs 2017 Yazar Paylaş 31 Mayıs 2017 6 dakika önce, Servet Aydın yazdı: Ardunio: Hayallerini kadar yardımcı.. Aynen abi dediğin gibi. Deniz derya bir alan. İçine girdikçe çıkamıyorsun. Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 31 Mayıs 2017 Yazar Paylaş 31 Mayıs 2017 (düzenlendi) 14 dakika önce, Sani Gerşon yazdı: Kırmızı pantalonuna kurban hocam. Gözlükleri alalım da, 2 tur atalım Ellerine sağlık hocam. Muhteşem olmuş. Çocuklar okusun öğrensin. Senin sayende yeni nesiller daha iyi büyüyecek inşallah Eyvallah kardeşim. Çok sağol. Bu sene müfredatı işlemedik. Mouse tutma word excell anlatmaktan sıkıldık. Bu sene 5. sınıflara Code.org 2. basamaktan başlattık. İlerleyen öğrenciler 3. ve 4. basamakları tamamladılar. 6. sınıflar scratch ile kendi oyunlarını kendileri yazdılar. Hem öğrenciler zevk aldılar hem biz zevkle ders işledik. Baya yorulduk ama değdi. Çünkü nerdeyse her öğrenci farklı seviyede farklı bölümde takıldığı yerde yardım istedi. Ama sonunda %90 bu işi çözdü. Şu anda programlama temeli bitti. Bu senenin 5. sınıfları temeli aldı.Gelecek sene https://www.kodugamelab.com bununla devam edip Microsoftun yıl sonundaki yarışmasına hazırlanacağız. Bu senenin 6. sınıflarından scratchta başarılı olan ve 5. sınıflarda tüm serileri bitirenlerden 30 kişilik iki ekip oluşturup arduino üzerine çalışacağız. Gelecek seneyi bu seneden programladık bakalım. Terslik olmazsa gelecek yıl yorucu ama zevkli olacak. 10 yıldır ortaokullarda öğretmenlik yapıyorum ilk defa bu sene çok zevk aldım mutlu bir sene geçirdik. Ha teftiş olsa belki ceza alırız Müfredat dışına çıktık diye. Ama takan kimmmmm Bu arada Maraş'ta STEM merkezi kuruluyor. O merkeze robot yazılım eğitmeni olarak seçildim. O ayrı güzel olacak inşallah. 31 Mayıs 2017 tarihinde Mehmet Kaya tarafından düzenlendi 11 Yorum bağlantısı
Özdemir Deniz 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Süper projeler, tebrikler hocam. Arduino projeleri ile ilgili bölüm mü açsak? 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 31 Mayıs 2017 Yazar Paylaş 31 Mayıs 2017 13 dakika önce, Özdemir Deniz yazdı: Süper projeler, tebrikler hocam. Arduino projeleri ile ilgili bölüm mü açsak? Abi ben tam kendimi geliştireyim. Servet abide çalışıyor. Sonra hep beraber açalım. Yorum bağlantısı
Metin Akbal 31 Mayıs 2017 Paylaş 31 Mayıs 2017 Tebrik ederim guzel calismalar. Son projenize bir arkadasimiz da calisiyor.@Mustafa Arıkan senin de ilgi alanina giriyor 2 Yorum bağlantısı
Ömer Türkşanlı 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Çok güzel hareketler bunlar, hocam ellerine, yüreğine sağlık, yeni kuşak öğretmenler harika ama sistem çok kanayan yara dolu... 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Şimşek 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 basarilarinizin artarak devam etmesini dilerim. 1 Yorum bağlantısı
Recep Demirci 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Allah yolunuzu açık etsin. Gerçekten takdire şayan icraatlar.Tebrikler size ve öğrencilerinizle birlikte bütün emeği geçenlere. 1 Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Bana da öğretin şu işi ..Tebrikler Hocam... 1 Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Tebrikler hocam, miniklerimizin becerilerine sağlık 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Tebrikler. Olması gereken bu zaten tüm öğretmenlerin bu şekilde davranabilmeleri dileğimle tebrik ediyorum. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 1 Haziran 2017 Yazar Paylaş 1 Haziran 2017 Bana da öğretin şu işi ..Tebrikler Hocam...Olur abi. Servet abiyi al gel 3-5 günlüğüne öğreteyim. Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 9 saat önce, Mehmet Kaya yazdı: . 10 yıldır ortaokullarda öğretmenlik yapıyorum ilk defa bu sene çok zevk aldım mutlu bir sene geçirdik. Ha teftiş olsa belki ceza alırız Müfredat dışına çıktık diye. Ama takan kimmmmm Mehmet Hocam fikrinize, bilginize, emeğinize sağlık. bu ülkenin senin gibi öğretmenlere çok ihtiyacı var. maalesef her yıl sistem değiştirmekten onun yaptığı yanlış benim dediğim doğru demekten yıllardır okullardan mezun olan çocuklar test manyağı oldu sadece test çözebiliyorlar. şıklı soru sormazsan cevap veremiyorlar. çık hocam müfredat dışına çık. çık ki çocuklar kendi içlerinde olan cevheri bulsun. herkes üniversite mezunu olup sadece duvara asacağı diploması olacağına, okumasın ama ilgili olduğu alanı bulup üniversite okumadan kendini ilgili olduğu alanda geliştirip o alanda başarılı olsun. diplomalı amele olacağına diplomasız iyi bilgili mesleğini seven işini severek yapan bireyler olarak hayatların geçirsinler. 6 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Güzel olmuş hocam, tebrikler .Geçen sene biz de 4 proje yaptık, 2 oyun, 1 mbot robot programlama, 1 tübitak robotsan ile proje . Robotları proje kapsamında almıştık. Şunu da belirtelim , ülkemizde bilişim dersi yetersiz, sadece 5.ve 6. sınıflarda zorunlu, 7.8 ,9.10.. da seçmeli. 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Hocam elinize sağlık tebrik ederim. 1 Yorum bağlantısı
Erkut Uysal 1 Haziran 2017 Paylaş 1 Haziran 2017 Yaptıklarınız ve yapacaklarınız için aldığınız maaşınızın her kuruşu helaldir hocam... 9 saat önce, Mehmet Kaya yazdı: Eyvallah kardeşim. Çok sağol. Bu sene müfredatı işlemedik. Mouse tutma word excell anlatmaktan sıkıldık. Bu sene 5. sınıflara Code.org 2. basamaktan başlattık. İlerleyen öğrenciler 3. ve 4. basamakları tamamladılar. 6. sınıflar scratch ile kendi oyunlarını kendileri yazdılar. Hem öğrenciler zevk aldılar hem biz zevkle ders işledik. Baya yorulduk ama değdi. Çünkü nerdeyse her öğrenci farklı seviyede farklı bölümde takıldığı yerde yardım istedi. Ama sonunda %90 bu işi çözdü. Şu anda programlama temeli bitti. Bu senenin 5. sınıfları temeli aldı.Gelecek sene https://www.kodugamelab.com bununla devam edip Microsoftun yıl sonundaki yarışmasına hazırlanacağız. Bu senenin 6. sınıflarından scratchta başarılı olan ve 5. sınıflarda tüm serileri bitirenlerden 30 kişilik iki ekip oluşturup arduino üzerine çalışacağız. Gelecek seneyi bu seneden programladık bakalım. Terslik olmazsa gelecek yıl yorucu ama zevkli olacak. 10 yıldır ortaokullarda öğretmenlik yapıyorum ilk defa bu sene çok zevk aldım mutlu bir sene geçirdik. Ha teftiş olsa belki ceza alırız Müfredat dışına çıktık diye. Ama takan kimmmmm Bu arada Maraş'ta STEM merkezi kuruluyor. O merkeze robot yazılım eğitmeni olarak seçildim. O ayrı güzel olacak inşallah. Bu cevabınızı okurken gözlerim doldu... 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts