Emin Önal 3 Şubat 2017 Paylaş 3 Şubat 2017 Özelliklerine hakim değilim ama cebimden, arabadan eksik olmaz.Son zamanlarda kullandığım, arkadaşımın hediyesi, sabırlık diyorum adına.. 3 Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 3 Şubat 2017 Yazar Paylaş 3 Şubat 2017 10 dakika önce, Emin Önal yazdı: Özelliklerine hakim değilim ama cebimden, arabadan eksik olmaz.Son zamanlarda kullandığım, arkadaşımın hediyesi, sabırlık diyorum adına.. Ebat ölçüleri çoğu aynı değil bu yüzden Andız olabilir ama çok iyi kararmış ve parlamış... Yorum bağlantısı
Emin Önal 3 Şubat 2017 Paylaş 3 Şubat 2017 11 dakika önce, Kemal Korkmaz yazdı: Ebat ölçüleri çoğu aynı değil bu yüzden Andız olabilir ama çok iyi kararmış ve parlamış... İstanbul trafiği normaldir 2 Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol 3 Şubat 2017 Paylaş 3 Şubat 2017 Bir kaç örnekte benden olsun o zaman [emoji4] bu güzel görüntülere...Bu da 17 yıldır bende olan fiber tesbihim ama rengi çok tatlı oldu Maşallah, manevi değeri çok fazla bende... 5 Yorum bağlantısı
Misafir 3 Şubat 2017 Paylaş 3 Şubat 2017 vay abi ne cevherler varmış sende,çok güzel hepsi Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 3 Şubat 2017 Yazar Paylaş 3 Şubat 2017 Hepsi çok güzel Serhan abi... 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 4 Şubat 2017 Paylaş 4 Şubat 2017 Maşallah... hepsi birbirinden güzel.. 2 Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 5 Şubat 2017 Yazar Paylaş 5 Şubat 2017 Daha bu buzdağının görünen yüzü...[emoji41][emoji41] 1 Yorum bağlantısı
Adnan Çakır 7 Şubat 2017 Paylaş 7 Şubat 2017 Sadece ufak bir bilgi;Yeni üretilen kehribar tesbihler öncelikli olarak iki ana gruba ayrılır:1- fosil çam reçinesinden yapılan damla kehribar 2 - fenol reçinesinden yapılan sıkma yada ateş kehribar,Bunlardan damla kehribar sadece fosillesmiş çam reçinesinin direk torna edilmesi yada özel bir yöntemle preslenerek mugellef dediğimiz çeşide dönüştürülmesi ile olur, ateş yada sıkma kehribar ise fenol reçinesinden yapılır bunların ana maddesi aynı olup şeffaf olanlarına ateş denilmesi saydam olmayan yada Hareli olanlara sıkma denmesi adet haline gelmiştir.Toz kehribar diye birşey kesinlikle yoktur piyasadaki polyester Mono akrilik gibi maddeler toz kehribar ismiyle satılmaktadır, ülkemizde üretilen ateş yada damla kehribarlardan çıkan tozların tamamına yakını çöpe atılır, muKellef yani pres damla tamamen yurtdışında üretilip ülkemizdeki ustalar tarafından tesbihe dönüştürülür, bu bilgiler yeni üretilen tesbihler için geçerli olup kesinlikle Osmanlı döneminden yada o döneme yakın tarihlerden kalma tesbihleri kapsamamaktadır...Alıntı : Antik kuntik sitesi 4 Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 8 Şubat 2017 Yazar Paylaş 8 Şubat 2017 Sadece ufak bir bilgi;Yeni üretilen kehribar tesbihler öncelikli olarak iki ana gruba ayrılır:1- fosil çam reçinesinden yapılan damla kehribar 2 - fenol reçinesinden yapılan sıkma yada ateş kehribar,Bunlardan damla kehribar sadece fosillesmiş çam reçinesinin direk torna edilmesi yada özel bir yöntemle preslenerek mugellef dediğimiz çeşide dönüştürülmesi ile olur, ateş yada sıkma kehribar ise fenol reçinesinden yapılır bunların ana maddesi aynı olup şeffaf olanlarına ateş denilmesi saydam olmayan yada Hareli olanlara sıkma denmesi adet haline gelmiştir.Toz kehribar diye birşey kesinlikle yoktur piyasadaki polyester Mono akrilik gibi maddeler toz kehribar ismiyle satılmaktadır, ülkemizde üretilen ateş yada damla kehribarlardan çıkan tozların tamamına yakını çöpe atılır, muKellef yani pres damla tamamen yurtdışında üretilip ülkemizdeki ustalar tarafından tesbihe dönüştürülür, bu bilgiler yeni üretilen tesbihler için geçerli olup kesinlikle Osmanlı döneminden yada o döneme yakın tarihlerden kalma tesbihleri kapsamamaktadır...Alıntı : Antik kuntik sitesiAdnan abi Bilgilendirme için çok teşekkür ederim ... 1 Yorum bağlantısı
Adnan Çakır 9 Şubat 2017 Paylaş 9 Şubat 2017 On 08.02.2017 at 09:12, Kemal Korkmaz yazdı: Adnan abi Bilgilendirme için çok teşekkür ederim ... Kemal belki bilgin vardır da face de antikkuntik diye bir sayfa var açık artırma ile pek çok şey satıyorlar aralarında güzel tesbihler de var geçen mavi bir sıkma kehribar vardı çok geç gördüm çok güzeldi,takip etmek istersen bir göz at derim. Yorum bağlantısı
Osman Bilgin 9 Şubat 2017 Paylaş 9 Şubat 2017 Evden cikarken kontrol ettigim esyalardan biridir, Tesbihsiz cikmam ama materyali cok onemli degil rahat cekilsin elimdeyken cok sarkmasin benim icin onemli olan o, tabi alimli olmasi gozumu cikarmaz[emoji41] daha ziyade takke tutkusu vardir kiyafetime uyacak ole bi takintim vardir[emoji849]bu da tesbihlerimden birkaci genelde kukayi tasirim. Gumus kakmali oltu ozel zamanlarda[emoji5] 3 Yorum bağlantısı
Uğur Çınar 10 Şubat 2017 Paylaş 10 Şubat 2017 püskülleri nerde? püskülsüz olur mu tesbih 1 Yorum bağlantısı
Osman Bilgin 10 Şubat 2017 Paylaş 10 Şubat 2017 2 saat önce, Uğur Çınar yazdı: püskülleri nerde? püskülsüz olur mu tesbih söküyorum, çekerken zor oluyor, püskülsüz daha kullanışlı 1 Yorum bağlantısı
Uğur Çınar 10 Şubat 2017 Paylaş 10 Şubat 2017 28 dakika önce, Osman Bilgin yazdı: söküyorum, çekerken zor oluyor, püskülsüz daha kullanışlı bana göre eli ayağı kesilmiş :Dgibi duruyor tesbih eksik yani birşey diyemem ama 2 Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz 10 Şubat 2017 Yazar Paylaş 10 Şubat 2017 15 saat önce, Osman Bilgin yazdı: Evden cikarken kontrol ettigim esyalardan biridir, Tesbihsiz cikmam ama materyali cok onemli degil rahat cekilsin elimdeyken cok sarkmasin benim icin onemli olan o, tabi alimli olmasi gozumu cikarmaz[emoji41] daha ziyade takke tutkusu vardir kiyafetime uyacak ole bi takintim vardir[emoji849]bu da tesbihlerimden birkaci genelde kukayi tasirim. Gumus kakmali oltu ozel zamanlarda[emoji5] Oltu taşı ve kuka diğer bilekteki de ametis taşı sanırım güzelmiş hepsi de ama bence de püskülsüz hiç kendini göstermiyor... 1 Yorum bağlantısı
Osman Bilgin 10 Şubat 2017 Paylaş 10 Şubat 2017 Oltu taşı ve kuka diğer bilekteki de ametis taşı sanırım güzelmiş hepsi de ama bence de püskülsüz hiç kendini göstermiyor...[emoji4]evet ametis taşı, doğru görsellik bakımından ama kullanım bakımından rahat oluyor, neredeyse tespih boyu kadar püskül oluyor, oda çekerken parmaklara yada tesbihe dolanıyor sayı karışmasın diye uğraşıyon falan, benim gibi basit biri için lüks oluyor püskül [emoji5]Bak puskul daha uzun, bu da kuka 1 Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün 10 Şubat 2017 Paylaş 10 Şubat 2017 (düzenlendi) Benim de ufak çaplı bir kolleksiyonum var. Elimde tesbih taşımayı sevmem. Ulu orta hiç çekmem. Akşamları evde tv izlerken falan zaman zaman bazılarını alır, sever yerine koyarım. Bizim ülkemizde "taş" orijinli mesela oltu veya akik ve ahşap kökenli mesela "kuka" ağacından yapılanlar dışında tüm plastik ve benzeri ürünlere "kehribar" deniliyor. Aslında kehribar çam reçinesinin çok çok uzun yıllar toprak altında fosil haline gelmiş şeklidir. Çok değerlidir. Bunun Baltık ülkelerinde daha genç olanları halen üretiliyor. Bir de çok daha eski milyonlarca yıl önce nesli tükenmiş çam ağaçlarının reçinelerinden olan kehribar türleri var ki, onlardan yapılan tesbihler en değerli olanlarıdır. Genellikle "damla kehribar" olarak adlandırılırlar. Bunların yeni çekim tesbih haline getirilenlerine nazaran, Osmanlı zamanında kalma eski çekim tesbih haline getirilmişleri iki üç kat daha değerlidir. Bugün kaliteli bir "damla kehribar" tesbih gram hesabı alınıp satılır. Gramı 20 dolardan 60 dolara kadar alıcı bulabilir. Ortalama bir teşbihin ağırlığı 25 gramın üzerindedir. Fakat bu kehribara benzeyen plastik ürünler de, ateş kehribarı, zar kehribar veya sıkma kehribar adı altında satılıyor. Aslında gerçek kehribara nazaran son derece değersiz olan bu plastikler kehribar adı altında ederinin çok üzerinde alınıyor ve satılıyor. Bir çok satıcı dahi bunun farkında değil. Ne alan biliyor, ne de satan Bir de Osmanlı sıkması tabir edilen Alman Bakaliti var. Bu bakalit uzun yıllar önce Almanya'da kültabağı, pipo ağızlığı, şemsiye sapı hatta bilardo topu vs alanlarda kullanılmak üzere üretilmiş. Fakat zaman içerisinde renk değiştirerek karardığı için Almanlar bu ürünü makbul bulmamışlar, ürün tüketicilerden şikayetler almış. Bizde ise bunlardan yapılan tesbihler zaman içerisinde çekildikçe renk alıp kızardığından çok tutulmuş, değerli kabul edilmiş. Savaş zamanı Almanya'daki fabrikası bombalanıp yerle bir olunca bu bakalitin formülü kaybolmuş. O yüzden Osmanlı Sıkma Kehribarı denen ve aslında Alman Bakaliti olan bu tesbihler de neredeyse gerçek kehribar tesbih kadar değerlidir. Ben den koleksiyonumdaki tesbihlerden bazılarını bir ara burada paylaşırım. Şu an yazdığım bilgisayarda fotoğraf bulunmuyor. Ayrıca burada paylaşılan fotoğrafları nedense ben göremiyorum. .jpg uzantılı bir link görüyorum, fakat tıklasam da açılmıyor. Bu konuda yardımcı olunursa sevinirim. 10 Şubat 2017 tarihinde Rıdvan Ergün tarafından düzenlendi 4 Yorum bağlantısı
Zafer Bakar 10 Şubat 2017 Paylaş 10 Şubat 2017 Tesbih koleksiyoneri değilim ama 2 adet hediye geldi birisi bufalo boynuzundan imal diğeri ise kuka koyulaşmaya yüz tutmuştu ki koptu geçen günde bufalo koptu ?bi ara yaptırıcam varsa Ankara da tanıdığımız uğrayım yanina ? bu arada sizin tesbihler çok hoşmuş hediye kabul edilir 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts