İçeriğe Yönlendir

Yeni Dönem Mtv-Ötv Oranları

Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Ali Gök

mantıklı. çünkü varlık vergisi bakımından "adalet" mevcut. Robin Hood'luk yapmanıza gerek yok. Belki hovarda gibi gördüğünüz cherokke sahibi bir dağ köyünde öğretmen. yahut imam. cenaze bile taşıyor olabilir.

havayı kirletmesi ve yakıt bakımından zaten çok yaktığı için yakıt ötv ve kdv sinden ödüyor fazla.

ayrıca hava vergisi alacaksanız bunun adını koyarsınız. ucuz araçlardan da havayı az kirleten çok kirleten var.

Yani sapla samanı karıştırmayın, araç sahiplerinin sosyal durumlarını art niyetlerini karıştırmayın. Kanun art niyet aramaz, herkese aynı mesafededir. Zengin düşmanlığı yapmak adalet değildir. Sonuçta gelirden vergi alabiliyor musun sen oraya bak.

robin hood derken kastınızı anlamak istemiyorum .

dağ köyünde öğretmen veya imam olan cheroke sahibi toplasınız kaç tane çıkar ? emsal teşkil etmesi için örneğinizin anlamlı bir istatistik olması gerekir

gelirden vergimi ben maaşımdan veriyorum zaten vermeyenler düşünsün. 

Yorum bağlantısı
Hüseyin Atasoy
(düzenlendi)

Araba alirken bir araba da devlet'e aliyoruz. Arabayi uretenden cok kazanan bir devlet anlayisimiz var, ne kadar sansliyiz. 

Ikinci el piyasasini hareketlendirecek gibi yorumluyorum. Arabami satmaya karar verdigim bu gunlerde simdi aracimi ucuza mi satmis olacagim korkusunu da yasamaya basladim. Hadi hayirlisi...

2_9329_1.jpg

Konu hk.

http://www.hurriyet.com.tr/otomobil-otv-oranlarinda-degisiklige-gidildi-40287814

http://www.ensonhaber.com/otomobilde-yeni-otv-oranlari-belli-oldu-2016-11-25.html

http://www.aydinlik.com.tr/ekonomi/2016-kasim/otomobilde-otv-orani-belli-oldu

tarihinde Hüseyin Atasoy tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Araba alirken bir araba da devlet'e aliyoruz. Arabayi uretenden cok kazanan bir devlet anlayisimiz var, ne kadar sansliyiz. 

Ikinci el piyasasini hareketlendirecek gibi yorumluyorum. Arabami satmaya karar verdigim bu gunlerde simdi aracimi ucuza mi satmis olacagim korkusunu da yasamaya basladim. Hadi hayirlisi...

Konu hk.

http://www.hurriyet.com.tr/otomobil-otv-oranlarinda-degisiklige-gidildi-40287814

http://www.ensonhaber.com/otomobilde-yeni-otv-oranlari-belli-oldu-2016-11-25.html

http://www.aydinlik.com.tr/ekonomi/2016-kasim/otomobilde-otv-orani-belli-oldu

Hüseyin Bey,

Konunuz birleştirilmiştir.

Saygılarımla,

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

2.elde satan sıfır alamassa satmaz. Pazar daralır normal sonuçtur. Zatwn daralsın fazla idi satışlar

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serdar Güngör

Piyasada şu anda satılan araçların %67'sinin çıplak fiyatı 40 bin TL'nin üzerindedir. Bu düzenlemeden (artıştan) büyük bir kesim etkilenecek.( Forumdan Doğuş kardeşim etkilenmiş bile ) Bakın bakan bey "bu düzenleme (artış) bütçeye 3 milyar tl gelir getirecek", diyor. Yani demek istiyor ki; para suyunu çekmek üzere, bu yüzden zam yaptık.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

robin hood derken kastınızı anlamak istemiyorum .

dağ köyünde öğretmen veya imam olan cheroke sahibi toplasınız kaç tane çıkar ? emsal teşkil etmesi için örneğinizin anlamlı bir istatistik olması gerekir

gelirden vergimi ben maaşımdan veriyorum zaten vermeyenler düşünsün. 

kastımı anlamadınız mı yoksa anlamak mı istemiyorsunuz? belki robin hood meselesini açmak lazım yanlış anlama olmasın.

Bu zengin fakir ayrımına ve kimin ne alması gerektiğine robin hood un karar vermesi durumu. Yani zengin çocğu, dağda off road yapacak. yapmasın bu kötü adam bundan çok vergi alalım. 

iyi de o aracın vergisi zaten yıllarca pahalı pahalı ödenmiş. o nedenle zaten hala değeri yüksek. çünkü yenisi pahalı.

çok çıkmaz şu an çünkü vergisi yüksek. ama eskimiş 4x4 lerin zaman içinde anadoluda nerelerde dolaştığını düşünürseniz belki anlamı olur.

sizden bahsetmiyorum. 4x4 kullanan züppenin (!) babasından bahsediyorum.  ha, belki de vermiştir. o zaman arabasına niye yüklenelim?

robin hoodluk yapmanıza gerke yok derken "siz" anlamında söylemedim devlet anlamında söyledim.

yani yapmanıza gerek yok derken yapılmasına gerek yok demek istedim. Ali Gök olarak sizin neyi anlattığınızı zaten anladım.

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Gök
(düzenlendi)

kastımı anlamadınız mı yoksa anlamak mı istemiyorsunuz? belki robin hood meselesini açmak lazım yanlış anlama olmasın.

Bu zengin fakir ayrımına ve kimin ne alması gerektiğine robin hood un karar vermesi durumu. Yani zengin çocğu, dağda off road yapacak. yapmasın bu kötü adam bundan çok vergi alalım. 

iyi de o aracın vergisi zaten yıllarca pahalı pahalı ödenmiş. o nedenle zaten hala değeri yüksek. çünkü yenisi pahalı.

çok çıkmaz şu an çünkü vergisi yüksek. ama eskimiş 4x4 lerin zaman içinde anadoluda nerelerde dolaştığını düşünürseniz belki anlamı olur.

sizden bahsetmiyorum. 4x4 kullanan züppenin (!) babasından bahsediyorum.  ha, belki de vermiştir. o zaman arabasına niye yüklenelim?

robin hoodluk yapmanıza gerke yok derken "siz" anlamında söylemedim devlet anlamında söyledim.

hocam aracın kasko değerine göre vergi alınmasına karşı verdiğim örneği zengin fakir konusuna döndürmüşüz .

kastettiğim şey piyasada birbiri ile çok farklı arabalar mevcut ama benzer kasko değerlerine sahip. bu arabalara nasıl aynı vergi istenir.

adam parası var cheroke kullanıyor diye oğluna züppe demedik hiçbir zaman .  devletin yaptığıda robin hoodluk değil , robin hood zenginden alıp fakire veriyor ama devlet baba önüne kim gelirse tokatlıyor zengin fakir ayırımı yok zaten ortada. mesele arabaların birbirinden çok farklı olduğu sadece kaskoya bakarak vergi almak  doğru değil.

ama diğer bütün değişkenlere kasko değeride entegre edilirse daha iyi bir sonuç çıkabilir katılıyorum lakin tek başına kasko değeri üzerinden mtv alınmamalı yanlış olur.

tarihinde Ali Gök tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

züppeyi ben ekledim olayı KAdir İnanır moduna çekmek için :)

Pek o zaman fikrini öğrenmek isterim  MTV nedir ÖTV nedir? Ya da kavram olarak niye alınmalıdır? Diğer ülkelerde (medeni olanlarda) ne anlama gelmektedir?

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Aracım tamda bugün geliyordu ve faturası kesilecekti bayiyi aradım döviz kuru ve ötv zamları nedeniyle 2 senedir para biriktirdiğim aracımı son anda alamıyorum başka bişey yazmıyorum yazarsam üyeliğim silinir...

Çok üzüldüm gerçekten.

En azından yasayı yeni yılla devreye soksalardı da insanların bütçeleri ile bu kadar oynamasalardı.

Geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor :(

Yorum bağlantısı
Ali Gök
(düzenlendi)

züppeyi ben ekledim olayı KAdir İnanır moduna çekmek için :)

Pek o zaman fikrini öğrenmek isterim  MTV nedir ÖTV nedir? Ya da kavram olarak niye alınmalıdır? Diğer ülkelerde (medeni olanlarda) ne anlama gelmektedir?

hocam iyi tokatladınız sabah sabah :)

bana göre mtv bir motorlu taşıtın çevreye verdiği zarara karşılık ödediği ücrettir. 

ötv de bizim ülkemizde devletin sıfır araba alırken aldığı paradır. nasıl esnaf mal satınca kdv ödüyor onun gibi 

medeni ülkelerde mesela çevreyi daha çok kirleten araçtan daha fazla mtv alınıyor diye biliyorum. mesela eski arabaların çıkardığı kötü zararlı gazlar daha fazla diye o ülkelerde mtv leri daha yüksek oluyor sanırım

çok mu yanlış biliyorum :)

kavram olarak ta niye alındığı ise bizim ülkede devlete çokça lağzım olan para olması sebebiyle. kısa vadede günlük planlar doğrultusunda vatandaştan almak daha kolay geliyor sanırım büyük yatırımlar ile atılımlar yapabilmekten.

tarihinde Ali Gök tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Bence de, keşke yeni yılda yürürlüğe girseydi...

Çok üzüldüm gerçekten.

En azından yasayı yeni yılla devreye soksalardı da insanların bütçeleri ile bu kadar oynamasalardı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

hocam iyi tokatladınız sabah sabah :)

bana göre mtv bir motorlu taşıtın çevreye verdiği zarara karşılık ödediği ücrettir. 

ötv de bizim ülkemizde devletin sıfır araba alırken aldığı paradır. nasıl esnaf mal satınca kdv ödüyor onun gibi 

medeni ülkelerde mesela çevreyi daha çok kirleten araçtan daha fazla mtv alınıyor diye biliyorum. mesela eski arabaların çıkardığı kötü zararlı gazlar daha fazla diye o ülkelerde mtv leri daha yüksek oluyor sanırım

çok mu yanlış biliyorum :)

Çok yanlış değil ama yanlış.

Çevre ile ilgili olan vergi ayrı alınıyor.  yıllık araç vergisi ayrı alınıyor. Yıllık araç vergisi emlak vergisi gibi bir değere sahip olduğu için. Değer üzerinden veriliyor. Çünkü sen o değere sahipsen devlete bir maliyeti var. (yatırıma dönüşmemiş çünkü). 

Çevre vergisi begediyeye veriliyor. motorun kirletme oranına göre.

alırken de normal KDV alınıyor. (üstüne ÖTV ekleyip alımı zorlaştıranlar da var bizim gibi).

Bizim anlamadığımız araçtan varlık vergisi almak yerine alırken tokatlamaya çalışmak. bu yanlış.

Amerikada araç vergisi yıllık araç bedeli üzerinden %2.5-4 arası değişiyor.

Belediyeye verilen çevre vergisi ise 100-200 dolar gibi. (ingiliterede mesela emisyon harfine göre).

Yani Araç vergisi:

ÇEVRE VERGİSİ  + VARLIK VERGİSİ + ALIM VERGİSİ  şeklinde olması gerekiyor.

,

Not: yeni bir vergi mi çıkardım ne?

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Maddi durumunu bilemiyorum ama 7 bin lirayı karşılayabilecek durumdaysan bence al. 

7000 lira ekleyecek durumum yok malesef

Yorum bağlantısı
Ali Gök

Çok yanlış değil ama yanlış.

Çevre ile ilgili olan vergi ayrı alınıyor.  yıllık araç vergisi ayrı alınıyor. Yıllık araç vergisi emlak vergisi gibi bir değere sahip olduğu için. Değer üzerinden veriliyor. Çünkü sen o değere sahipsen devlete bir maliyeti var. (yatırıma dönüşmemiş çünkü). 

Çevre vergisi begediyeye veriliyor. motorun kirletme oranına göre.

alırken de normal KDV alınıyor. (üstüne ÖTV ekleyip alımı zorlaştıranlar da var bizim gibi).

Bizim anlamadığımız araçtan varlık vergisi almak yerine alırken tokatlamaya çalışmak. bu yanlış.

Amerikada araç vergisi yıllık araç bedeli üzerinden %2.5-4 arası değişiyor.

Belediyeye verilen çevre vergisi ise 100-200 dolar gibi. (ingiliterede mesela emisyon harfine göre).

Yani Araç vergisi:

ÇEVRE VERGİSİ  + VARLIK VERGİSİ + ALIM VERGİSİ  şeklinde olması gerekiyor.

,

Not: yeni bir vergi mi çıkardım ne?

aslında çok çok mantıklı olur ama bizim ülkeye uymaz

çünkü bizde varlık vergisi adı altında % 2.5  4 arasında olan değeri % 20 yaparlar başımıza yine bela olur  :D

yurt dışı sistemi daha mantıklıymış neyin ne olduğu belli olduktan sonra sorun daha az çıkar  bizde karman çorman oluyor git gide 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

biraz önce sgk bildirmi verdim bir eleman çalıştırıyorum teknoparkta  2250 lira maaş kira vs derken aylık gider 5bin.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Aracım tamda bugün geliyordu ve faturası kesilecekti bayiyi aradım döviz kuru ve ötv zamları nedeniyle 2 senedir para biriktirdiğim aracımı son anda alamıyorum başka bişey yazmıyorum yazarsam üyeliğim silinir...

biz de alıyorduk   bi kaç hafta önce ama araç ötvsini aynı gün ödeyeceklerdi. zamdan etkilenmesin diye.  kurdan olan bir şey olursa da  sizin adınıza pazarlıpını eder en az şekilde etkilenirsiniz diyordu. araba gemideyken bunları konuştuk.

Yorum bağlantısı
Emrah Altun

Çok üzüldüm gerçekten.

Yasanın hemen devreye girmesi sıcak para ihtyiacının bir göstergesi sanırım. Bir önceki ÖTV uygulaması yılbaşında devreye girmişti. Ekonomi gerçekten son hamlelerini yapıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emrah Altun

Bir yanılgıya düşmeyelim. 

Amerika kıbrısa çıkamazsın dedi, Ecevit çıktı, yarısını aldı. Dostumuz(!) ABD bize ambargo uyguladı. Yağ, benzin, ekmek, prinç karneye bağlandı, millet kuyruğa girdi. Herkes bunu Ecevitten bildi. Ülkeyi batırdı dediler.  

Seç, kopyala, günümüze yapıştır. Ekonomik olarak başımıza gelen veya geleceklerden idarecilerimiz sorum değil. Alım gücünün azaltılması, bir ülkeye karşı yapılan savaşın farklı bir ayağı.  

Sefa Hocam konuyu siyasi boyuta taşımak istemiyorum kesinlikle ama idarecilerimiz nelerden sorumlu acaba? Geriye baktığımda 15 yılda yapılan her kötü şeyin sebebi başkalarına atılırken tek tük yapılan iyi şeylerde ise idarecilerimiz övünüyor.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Sedat Irgın

Bir yanılgıya düşmeyelim. 

Amerika kıbrısa çıkamazsın dedi, Ecevit çıktı, yarısını aldı. Dostumuz(!) ABD bize ambargo uyguladı. Yağ, benzin, ekmek, prinç karneye bağlandı, millet kuyruğa girdi. Herkes bunu Ecevitten bildi. Ülkeyi batırdı dediler.  

Seç, kopyala, günümüze yapıştır. Ekonomik olarak başımıza gelen veya geleceklerden idarecilerimiz sorum değil. Alım gücünün azaltılması, bir ülkeye karşı yapılan savaşın farklı bir ayağı.  

Gerçekten neyden sorumlular merak ediyorum.

Yorum bağlantısı
Emrullah Aydoğdu

Yasanın hemen devreye girmesi sıcak para ihtyiacının bir göstergesi sanırım. Bir önceki ÖTV uygulaması yılbaşında devreye girmişti. Ekonomi gerçekten son hamlelerini yap

Ya siyaset yapmıyorsunuz (!) ya da savaş durumunda olduğumuzdan haberiniz yok.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...