İçeriğe Yönlendir

Hava Durumu Yorumlama

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Hava durumunda hpa basınç nedir, nasıl yorumlanır, düşünce ne olur, yükselince ne olur. Akşam 1016 idi şimdi 1018 olmuş. Bu ne demek.

f597cedd0c9cf1bea09e5742d97a5a7b.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

basınç yüksekse hava açıktır yükseliyorsa hava açıktır. düşüyorsa hava yağışlı olacaktır. hızla yükselip sonra düşüyorsa fırtına gelecek demektir.

dolayısı ile hem nihai değer hem de hareketi takip gerekir. bu nedenle elektronik hava aletleri (masaüstü vs)  her saat başı bu değeri alırlar ve grafik çizerler.

WMR180.jpg

Barometredeki değişiklikler nasıl değerlendirilmelidir; 

Hava basıncında Yükselme : 

1 - Hızlı bir yükselme: Değişken havaya
2 - Yavaş yükselme: Oturmuş bir havaya
3 - Yüksek nem ve düşük sıcaklık la birlikte yükselme: Kuzeyden rüzgar ve yağmura
4 - Güneyden rüzgarla birlikte yükselme: İyi havaya
işaret eder. 

Hava Basıncının sabit kalması, kuru hava ve mevsim normallerinde sıcaklık : güzel havanın devam edeceğini gösterir. 

Hava basıncında düşme: 

1 - Hızlı bir düşme : fırtınaya
2 - Batıya yakın yönlerden (W,WNW,WSW) esen rüzgarla hızlı düşme: Kuzeyden Fırtınaya
3 - Kuzeye yakın yönlerden (N,NNW,NNE) esen rüzgarla hızlı düşme : Kuzeyden yağmur ya da dolu (kışın kar) ile birlikte fırtınaya
4 - Nem ve sıcaklık artışıyla birlikte basınç düşmesi : Güneyden rüzgar ve (çoğunlukla şimşek ve yıldırımların eşlik ettiği) yağmura
5 - Kış mevsiminde, Kuru hava ve artan soğukla birlikte basınç düşmesi : Kar yağışına
6 - Çok sakin ve sıcak havayı takiben düşmesi: Gökgürültülü yağmur ve fırtına ya da fırtınamsı havaya işaret eder. 

Kabaca ifade etmek gerekirse; basınçtaki yükselmeler iyi hava ve kuzeyli rüzgarların, düşme kötü (yağışlı) hava ve genelde güneyli rüzgarların, ani düşmeler fırtınanın göstergesidir.

• Beğen 11
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bir çok veri ile yorumlayacağız demekki. Teşekkürler hocam. Anladım.

Yorum bağlantısı
Recep Güney

bu forumu seviyorum ya:) bön bön baktığım bir soruya 2 dakika içinde böyle detaylı bir cevap veriliyor ve yeni bir şey daha öğrenmiş oluyorum bu vesile ile..  teşekkürler ve saygılar..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Kedidir o kedi bişe olmaz :D

o değilde adanada güneşe ateş eden manyaklar çoğalmış valilik açıklama yapmış 

tarihinde Ali Gök tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Genellikle yüksek basınç varsa hava sıcaktır.. Düşük basınçlarda yağış meydana gelir.

Yorum bağlantısı

yükseğe çıkıldıkça basınç azalır normal şartlarda . oksijende azalır diye biliyorum

Yorum bağlantısı

yükseğe çıkıldıkça basınç azalır normal şartlarda . oksijende azalır diye biliyorum

Pekı uçaklar yükseldikçe kabin içindeki basınc neden artar ?

Yorum bağlantısı

Pekı uçaklar yükseldikçe kabin içindeki basınc neden artar ?

normalde kabin basıncı düşmesi gerekir dış basınç düşüyorsa. aksi taktirde patlar havada  ama iç basıncı düşük olursada insanlar oksijensizlikten ölür arasında denge için kompresörle hava basıp basıncı biraz artırırlar diye bilirim mantıken 

doğrusu nedir tam olarak ?

Yorum bağlantısı
  • 7 yıl sonra...
Tansu Kalafatoğlu

Bulunduğunuz şehirde %60 yağış ihtimali ne demek? 

az biraz yağar demek değil. Yağacak yağmurun şehrin alanına oranını temsil ediyor. Eğer yağmur sizin olduğunuz yerde sağanak yağınca “e hani %60’tı” demeyin sonra :) 

• Beğen 1
  • Şaşkın 2
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Bulunduğunuz şehirde %60 yağış ihtimali ne demek? 

az biraz yağar demek değil. Yağacak yağmurun şehrin alanına oranını temsil ediyor. Eğer yağmur sizin olduğunuz yerde sağanak yağınca “e hani %60’tı” demeyin sonra :) 

Son zamanlarda meteoroloji tahminleri tutturamıyor. Kar yağacak diyor , yağmur bile yağmıyor. Bu hafta sonu Ankara da kar yapacak diyor. Bakalım tutacak mı ? 

%60 ihtimalle yağacak, ama yağmayadabilir   demek herhalde

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Erhan Doruk yazdı:

Son zamanlarda meteoroloji tahminleri tutturamıyor. Kar yağacak diyor , yağmur bile yağmıyor. Bu hafta sonu Ankara da kar yapacak diyor. Bakalım tutacak mı ? 

19 kasım da 2 C fiziksel olarak kar koşulu, bulutlarun yüküne bağlı

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Erhan Doruk yazdı:

işte onu anlatmaya çalıştım. O demek değil :) 

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

işte onu anlatmaya çalıştım. O demek değil :) 

Peki biz şehrin yağacak %60 lık kesiminde miyiz nasıl anlayacağız 🤔

Ben eskisi kadar uğraşıp tahmin etmeye çalıştıklarini zannetmiyorum. İstatistiksel verilere göre otomatik bir tahmin ortaya çıkıyor gibi. 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Friendly fire açık mı ki yarın birsürü minare devrilmesin?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

hava radarı ya da uydu görüntülü yağış alanlarını gösteren siteler var. Mesela ventusky iyidir. Web sitesi mobil sitesi.

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Poseidon da iyi. Hem tanrı adam. O bilmeyecek kim bilecek.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Mehmet Göktürk yazdı:

3 vakte kadar bir yerden para alacaksınız..

Vakitteki süre ne kadar hocam? Orası biraz muallakta kalmış. 1 gün, 1 asır vb?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

3 vakte kadar bir yerden para alacaksınız..

mısırdaki paşa dede tarafından gelir

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...