İçeriğe Yönlendir

Focus 2.5 - Dijital Klima Isı Ölçerin Fan Sesi

Oğuz Sakarya

Recommended Posts

Oğuz Sakarya
(düzenlendi)

Öncelikle daha önce bu konu açılmıssa site yönetiminden özür diliyorum faydalı olur diye koymak istedim.

Bilenler bilir teyple klima panelinin içinden zırıltı şeklinde bir ötme sesi geliyor bir zaman sonra. Bu ses gece ortam sessizken kulağıma çok batmaya başkadı bende açıp ne derdi var bakmak istedim. Önce teyp i söktüm 3d1e917669c8f2903aac13bd18e77d96.jpg

Teyp yuvası içinden bakınca parça aşağda görünüyor

a902944222418defd5fad20d334ff52e.jpg

Dar yer fakat sökümü kolay yatay şekilde duruyor ekseni bozmadan motor tatafına dogru yanlardan tutup ittirince çıkıyor sıkı geçme sağa sola çevirmeye gerek yok

2a2cf4be08fce8403015b68abc347e7f.jpg

Arkasındaki fişide tırnağı dışa çekerek çıkardım buda kolay fan ve iç ısı algılayıcı artık elimde

1d17c38690df8453cfd6ee63748d59e6.jpg

Parça numarası lazım olur diye çekdim bunu.

Tozlu halini görün tozdan fan gözükmüyo zatenaa44702625d5bdba80f8913c43841c10.jpg5c2fabc7deb954194ae366ee198ab11a.jpg

Elimde küçük ince boya fırçası vardı onla üstünü ve yanlarını birazda üfliyerek :) yemizledim

008a74e3095ffaed0d86b46079683501.jpg aradaki fark 72ca9fab1da0c948c3ce1fd3dcef2549.jpg

Sonra denemek için fişi takdım bakdım çok az fark etti ses yine var eve çıkıp ince makine yağı ile aralarına bir iki damla damlattım. Tekrar takıp denedim yarı yarıya ses azaldı ama tam kesilmedi yinede tatmin edici seviyede azalma oldu.

Umarım söküp temizlemek istiyenlere faydalı olur.

tarihinde İnan Çınar tarafından düzenlendi
  • Beğen 7
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

Ellerinize sağlık. Faydalı bir paylaşım olmuş. Bizim kamyonlarda (mondeo 3) da aynı şey var mıdır?

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu

ellerinize sağlık gerçekten güzel bir çalışma olmuş. yalnız keşke yağ dökmeseydiniz. yağ ilerliyen zamanlarda daha fazla toz tutacaktır. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Dijital klimalı bütün araçlar var. Arkadaşın 2000 model vectra da aynı ses vardı temizledik sıkıntı bitti ama yağ yanlış olmuş.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman
(düzenlendi)

Eline sağlık oğuz güzel bir çalışma lakin keşke yağ sıkmadaydın. O sese yapılabilecek bir müdahale yok. Sıfır halindeyken bile tertemizkende o ses geliyor.

tarihinde İ.Göksel Yaman tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuz Sakarya

Tekrar söküp kontak temizleme spreyiyle müdahale ederim bir müddet sonra ne yapalım oldu artık :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Güzel çalışma olmuş.Yağ hariç. Yağ şimdi daha çabuk toz tutacak.Ancak bu ses aslında tozlanmadan değil de sanırım yapısından kaynaklı geliyor. Sıfırında bile ses olduğu söyleniyor hep.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen

Bende ses yok hiç [emoji50] fan hiç dönmüyor mu acaba?

Yorum bağlantısı
Oğuz Sakarya
(düzenlendi)

İlk aldığımda bu ses kesinlikle yokdu sonradan artıp dikkatimi çekmeye başladı.

Geçen sene daha azdı misal.

Tabi söküp takarken bir şey farkettim fanı tutan yerde demir bir burç var oda plastiğe geçme fan da bu metale geçiyo. Denemelerimde fan takılı diilken ses rahatsız edici boyutta olmuyo, yuvaya takılınca titreşim artıyo ses çoğalıyo.

Bir daha ki söküşümde sizlerin de tavsiyesiyle yağ sıkmadan temizlik ve sonrasında o-ringini büyütüp titreşimini düşürmeye çalışıcam. Yazıp beğenen tavsiyede bulunan herkese teşekkür ediyorum. Sekizinci resimde üstteki o-ring gözüküyor deneme yanılmayla onla oynıcam :) gelişmeleri yazarım tekrar.

tarihinde Oğuz Sakarya tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Gök

Ellerinize sağlık. Faydalı bir paylaşım olmuş. Bizim kamyonlarda (mondeo 3) da aynı şey var mıdır?

Var sayin hocam. Direksiyonun altina dusen plastik korumayi sokunce o kapagin ustunde. Ozellikli gittim actim,temizledim,taktim gram farketmedi. Hala cizirti var. Sizde durum nedir hocam?

Ek olarak elinize saglik :)

Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

Var sayin hocam. Direksiyonun altina dusen plastik korumayi sokunce o kapagin ustunde. Ozellikli gittim actim,temizledim,taktim gram farketmedi. Hala cizirti var. Sizde durum nedir hocam?

Ek olarak elinize saglik :)

Ben cızırtı falan duymuyorum. (Yaşlandık mı, yoksa öyle bir şey mevcut değil mi?) "ek olarak elinize sağlık" ifadesini anlayamadım? Ben bir şey yapmamıştım, acaba ifademde bir yanlışlık mı var? Ben "ellerinize" demiştim, siz ise "elinize" ifadesini kullanmışsınız.  :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Gök

Ben cızırtı falan duymuyorum. (Yaşlandık mı, yoksa öyle bir şey mevcut değil mi?) "ek olarak elinize sağlık" ifadesini anlayamadım? Ben bir şey yapmamıştım, acaba ifademde bir yanlışlık mı var? Ben "ellerinize" demiştim, siz ise "elinize" ifadesini kullanmışsınız. [emoji3]

Bende cizirti mevcut hocam. He onu size degil,konuyu acan arkadasa dair yazdim. Unutmustum yazmayi da. Ben de yaslaniyorum sanki hocam :)
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

Orada sensörün yanındaki fanın görevi nedir acaba? Fana dışarıdan yağ sıkmak hiç bi çözüm sağlamaz. Ya fan değiştirilmeli ya da fan motoru sökülüp mili yağlanmalıdır. Genellikle fan pervanesinin ortasında bir etiket bolunur. Bu etiket çıkarılıp fan motorunun mili yağlanabilir.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Oğuz Sakarya
(düzenlendi)

Orada sensörün yanındaki fanın görevi nedir acaba? Fana dışarıdan yağ sıkmak hiç bi çözüm sağlamaz. Ya fan değiştirilmeli ya da fan motoru sökülüp mili yağlanmalıdır. Genellikle fan pervanesinin ortasında bir etiket bolunur. Bu etiket çıkarılıp fan

motorunun mili yağlanabilir.

Fanın görevi sensöre iç havayı çekerek doğru sıcaklığı ölçmesini sağlamak.

Açmayı gözüm kesmedi çok sıkı tırnakları vardı bi iki denedim kırmamak için bırakdım

yuvaya geçen yere biraz kumaş bant ile takviye yapın rezonans azlsın

O-ring değişimi : sonuç alamassam aynen dediğinizi denicem.

elinize sağlık abi, wd40 sıksak sıkıntı olur mu ?

Bilmiyorumki :) denemek lazım. tarihinde Oğuz Sakarya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

wd 40 çok akışkan olduğundan sürekli yağlama yapmaz diye düşünüyorum. Isıya dayanıklı rulman gresi kullanmak lazım.

Yorum bağlantısı
  • 6 ay sonra...
Serkan Ataman

göz atmıştım fakat bu konuyu görmemişim,bende konu açmıştım bununla ilgili.demek ki kronik bir arıza şeklinde bir şey bu zırıltı yapması.

bundan 1 ay öncesine kadar hiç ses yapmıyordu,bende de çok arttı bu ses.bende ilk fırsatta tekrar söküp bir temizlik yapayım,belki biraz faydası olur.

konum aşağıdaki linkte,yönetim konumu bu konu ile birleştirebilir uygun görür ise.

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/275910-2009-focus-comfort-teyp-b%C3%B6lgesinden-gelen-ses/#entry2836039

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Ataman

bu arada bu parçayı araştırıyorum fakat yensini temin edebileceğim bir site bulamadım,olur da temizlik fayda etmez ise,almayı düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Serkan Ataman

Bu fan sesi beni iyiden iyiye germeye basladi.ne guzel yoktu bu ses,nerden cikti bu simdi:-(

Yorum bağlantısı
Celalettin Süğürtin

Fanı dısarı alıp fan milinin burçlarını yağlasaydınız belki sesi keserdi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Ataman

Yaglama ıslemını pek onermemış forumdakı arkadaşlar ama..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...