İçeriğe Yönlendir

Dönel Kavşakta Trafik Işıkları

Ahmet Varol

Recommended Posts

Ahmet Varol
(düzenlendi)

Merhabalar , döner kavşakta trafik ışıklarında kavşakta 3-4 tane trafik ışığı oluyor öyle tam bir tur atabiliyorsunuz ben tüm kırmızı trafik ışığında duruyorum ama bazen korna çalanlar oluyor sorduğum zaman niye korna çalıyorsun ilerideki yerde yeşil yandığını söylüyor bende bizim durduğumuz yerdeki ışığın kırmızı olduğunu geçmemin yanlış olduğunu savunuyorum . Acaba ben mi yanlış biliyorum böyle geçiliyor mu ? İlerde yeşil yandığı zaman kavşağa yakın şeritte isen  dönebilirsin gibi bir şey var mı ?  Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir teşekkür ederim şimdiden cevaplarınıza .

tarihinde Ahmet Varol tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

Böyle birşey yok Ahmet Bey. Bulunduğumuz ilk ışık ne renk ise, ona uymak zorundayız..  ;) Arkadakiler korna çala dursun. Siz müziğin sesini biraz daha açın. Hayırlı yolculuklar..  :flowers:

Yorum bağlantısı
Süleyman Kaya87

İlerisini gerisini bilmem. Işık benim bulunduğum yerde ait ise kırmızı da dururum. Anlattığınızı doğru anladıysam, doğrusunu yapıyorsunuz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Böyle birşey yok Ahmet Bey. Bulunduğumuz ilk ışık ne renk ise, ona uymak zorundayız..  ;) Arkadakiler korna çala dursun. Siz müziğin sesini biraz daha açın. Hayırlı yolculuklar..  :flowers:

+ olarak bende sizin diyebilirsiniz :D

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ahmet Varol

Teşekkür ederim doğrusunun bu olduğunu biliyorum ama adam o kadar iddia ediyor ki acaba böyle bir kural mı var dedim .  :) Hiç unutmam aynı şekil bir yerde boş bir yoldaydım kavşakta beklerken ileri ki kısımda yeşil yandı arabanın yarısı da aslında o ışığın olduğu yerde yine de kurala uyum dedim geçmedim 1 sn sonra yeşile yetişmeye çalışan bir araç son surat geçti yanımdan geldiği yer eğimli bir yol yokuş aşağı bir yol olduğu için aynada görememişim kör noktada kalmış siz siz olun geçmeyin  :good1:

Yorum bağlantısı
Okan Tansel

+ olarak bende sizin diyebilirsiniz :D

+100 der kulak çınlatmasına siz devam edin derim 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Nevzat YÜKSEL
(düzenlendi)

Sigorta eksperliği işinde çalışıyorum eksper yardımcısı olarak, işi bilmeyen olursa kısa bir tanım, kaza sonrası servise çekilen araçlara hasar tespiti için inceleme yapıyoruz kaza şekli olay yeri falan haklı haksız durumunun tespiti yani.

Bu tarz sorular çok soruluyor bize daha önce de aynı soruya denk geldim. Arkadaşların da dediği gibi bulunduğunuz ışık ne ise ona uymak zorundasınız aksi halde herhangi bir kaza durumunda yüzde yüz kusurlu bulunursunuz.

tarihinde Nevzat YÜKSEL tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Varol

+100 der kulak çınlatmasına siz devam edin derim 

+1903 

Yorum bağlantısı

Trafik kurallarını ve işaretlerini icad eden dingilizler, kavşaklara trafik lambası koymuş, eğer lambaya gerek duymadan geçilmesi gerekiyorsa kavşağı döner kavşak şeklinde tasarlamıştır. Yani hem döner kavşak, hem trafik lambası aynı anda trafik kurallarına terstir. Lamba dikmek, döner kavşağın doğasına aykırıdır. Avrupa birliği sınırları içine girdiğinizde en baştan en sona bütün ülkelerde kurallar aynıdır ve böyledir.

Sadece bizim Türkiye'de hem döner kavşak hem lamba bir aradadır. Kim icat ettiyse... 

Döner kavşağa ışık mecbur. İcad eden zihniyet haklı ve doğru yapmış. Burada ve Tr nin hemen hemen tüm çift şeritli bölünmüş yollarında, karşı şeride geçmek için döner kavşaklar vardır. Ana yollarda. 120 km hızla giderken aniden önünüze diğer şeritten dönen bir araç çıktığında ışığın gerekliliği daha net anlaşılıyor. Sırf bu sebeple bizim fabrikanın önündeki döner kavşakta senede en az 3-5 ölümlü kaza meydana geliyor. Eminim bu Tr nin heryerinde böyledir. O sebeple döner kavşaklara ışık şart bu şartlarda. Ha olan şehir içi için farklıdır tabi.. ;)  :biggrin: Sorun, o yola döner kavşak koyan zihniyette..  :)

Yorum bağlantısı
Ahmet Varol

Sigorta eksperliği işinde çalışıyorum eksper yardımcısı olarak, işi bilmeyen olursa kısa bir tanım, kaza sonrası servise çekilen araçlara hasar tespiti için inceleme yapıyoruz kaza şekli olay yeri falan haklı haksız durumunun tespiti yani.

Bu tarz sorular çok soruluyor bize daha önce de aynı soruya denk geldim. Arkadaşların da dediği gibi bulunduğunuz ışık ne ise ona uymak zorundasınız aksi halde herhangi bir kaza durumunda yüzde yüz kusurlu bulunursunuz.

Teşekkür ederim .

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Kavşağın içini boşaltmak için genelde iç ışıklar yeşil olduğunda giriş yollarında ışıklar kırmızı olabiliyor. Şöyle düşünelim, kavşakta genellikle sola dönüşün yoğun olduğu gözlenirse sola dönecek araçlar kavşağı doldurmasınlar diye hem düz geçiş hem sola dönüş yeşil yakılarak kavşakta araç birikmesi önleniyor ama ışıkları geçmiş sürücü kendisine de yeşil yandığını sanıp geçmeye çalışabiliyor..

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Trafik kurallarını ve işaretlerini icad eden dingilizler, kavşaklara trafik lambası koymuş, eğer lambaya gerek duymadan geçilmesi gerekiyorsa kavşağı döner kavşak şeklinde tasarlamıştır. Yani hem döner kavşak, hem trafik lambası aynı anda trafik kurallarına terstir. Lamba dikmek, döner kavşağın doğasına aykırıdır. Avrupa birliği sınırları içine girdiğinizde en baştan en sona bütün ülkelerde kurallar aynıdır ve böyledir.

Sadece bizim Türkiye'de hem döner kavşak hem lamba bir aradadır. Kim icat ettiyse... 

Yorum bağlantısı
Fatih Ada

Aynısını yazacaktım sen yazmışsın abi.. Böyle bir mallık anca bizde olurdu zaten :)

Yorum bağlantısı

Dönel kavşak da bence ışık gereksiz. Zaten açık ve net kural var. Dönel kavşağın içindeki araç geçiş üstünlüğüne sahiptir.

Bizde tabi tam tersi. Yoldan gelen adamın yol vermesini beklerseniz "ben anayoldan geliyorum sen bana yol vereceksin" diye kendince bir bahane uyduruyor. Oysa misal veriyorum olmaz ya, otobanda bile dönel kavşak olsa, yoldan gelen durup, göbek içindekine yol vermeli.

Almancı arkadaşları bu kuraldan dolayı zaman zaman göbeklerde çarpışmış şekilde görebiliyoruz.

Oysa kuralın nedeni çok basit bir mantık. Göbeğin içini boşaltmazsan, şişer, şişer en sonunda anayolu da tıkar.

Dönel olmayan 4 yol ağzında da üstünlük sağdan gelenindir. Nedeni, araç içerisinde, şoför solda oturduğundan sağdan geleni geniş açıyla, daha önce görür. Soldan geleni ise, şoför de solda olduğundan dar açıyla göremez. Gören göremeyene yol vereceğinden bu kuralda basit ve çok doğru bir mantıkla işlemelidir.

Bizde ise kavşaklarda herkes birbirine bakar, kim kimin üstüne sürerse yolu ol alır.

Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek

Şehir içi için söyledikleriniz doğru ama şehir dışında olan döner kavşaklar ne olacak? 

Ben kırmızıda duruyorum önümde kavşak var ancak kavşaktan sonraki ışıklarda yeşil yanıyor sırf bu yüzden korna çalanlar var. Trafikte sakin ve sabırlı olmak lazım  :)

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Kavşak içinde size en yakın ışık neyse ona uyacaksınız elbette. İleride ki ışık ne yanarsa yansın sizi ilgilendirmez.. 

Bu arada yeri gelmişken daha fazla okuyucuya ulaşması adına burada belirtmekte fayda var..kavşağın adı DÖNER değil DÖNEL dir..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Ada

Şehir içi için söyledikleriniz doğru ama şehir dışında olan döner kavşaklar ne olacak? 

Ben kırmızıda duruyorum önümde kavşak var ancak kavşaktan sonraki ışıklarda yeşil yanıyor sırf bu yüzden korna çalanlar var. Trafikte sakin ve sabırlı olmak lazım  :)

Amerikayı tekrar keşfetmeye gerek yok..

Kavşağa geliyorsan yavaşlayacaksın çok basit bir kuraldır..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Varol

Kavşak içinde size en yakın ışık neyse ona uyacaksınız elbette. İleride ki ışık ne yanarsa yansın sizi ilgilendirmez.. 

Bu arada yeri gelmişken daha fazla okuyucuya ulaşması adına burada belirtmekte fayda var..kavşağın adı DÖNER değil DÖNEL dir..

Doğru yanlış yazmışım , uyarınız için teşekkür ederim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...