İçeriğe Yönlendir

Hangi Marka Yağ Önerirsiniz ?

Erol Güven

Recommended Posts

Kazım Yılmaz

Hayırlı olsun, güle güle kullanın...

tesekkürler cevap icin. aldigim yag hem C hem de D yi karsiliyormus. A B C D diye sirayla gittigini düsünmemistim,

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

40 derece ve 100 derece viskoziteleri, viskozite indeksi, TBN, TAN, köpük vs...   Zaten kullanılan bazyağ ve performans katık paketleri bile farklı.

SAE standardında verilen 5W-30 gibi kısaltmaların anlamını herkesin bildiğini düşünerek detaya inmiyorum. Fakat ortalama olarak o değerler üç aşağı beş yukarı aşağıdaki çalışma sıcaklıklarına denk geliyor.

SAE Numarası      Hava sıcaklığı (C derece)

S.A.E 5W-20         -8 ile -30 arasında

S.A.E 5W-30         -30 ile 16 arasında

S.A.E 10W-30       -18 ile 40 arasında

S.A.E 10W-40       -18 ile 40 arasında

S.A.E 20W-20       -8 ile 40 arasında

S.A.E 20W-40       -8 ile 40 arasında

S.A.E 20W-50       -8 ile 40 arasında

Yaklaşık 9 yıldır madeni yağ sektöründe üretim bölümünde çalışmaktayım. Eğer Yardımcı olabileceğim konular olursa mutlulukla yardımcı olmaya çalışırım.

Bu verileri nereden elde ettiğinizi bilmiyorum. Ancak bana göre tablo hatalı.

SAE numaralarının açıklamasında ilk rakam yağın soğukta hangi numara yağ özelliklerinde olacağını, W kışlık, son numara ise sıcakta (1000C) özelliklerinde olduğunu bildirir.

SAE sınıflandırmasında:

SAE    SICAKLIK    VİSKOZİTE

0W       -30  (-35)            3,8

5W       -25  (-30)            3,8

10W     -20  (-25)            4,1

20W     -10  (-20)            5,6

25W       -5  (-10)            9,3

20       100                 5,6 - 9,3

30       100                 9,3 -12,5

40       100               12,5 -16,3

50       100              1 6,3 - 21,9

İlk sıcaklık değerleri yağların kullanılabileceği en düşük sıcaklıkları göstermektedir. Parantez içindeki değerler de yağların pompalanabilir olmasındaki sınır değerleri göstermektedir. Son değerler de kullanılan yağın sıcaklığa göre viskozitesini göstermektedir.(TESTLER 1000C YAPILMAKTADIR)

Çok viskoziteli yağlar düşük sıcaklıklarda ince - yüksek sıcaklıklarda kalın yağ özelliklerine sahiptir.

Yorum bağlantısı
Kazım Yılmaz

Cemal Bey merhaba,

Tabloda hatalı olduğunu düşündüğünüz kısım neresi tam olarak anlayamadım. Verdiğim tabloda multigrade yağların ortalama olarak hangi iklim şartlarında, sıcaklık aralığıdan çalışabileceğini göstermekte. Son kullanıcıların kolayca anlayabileceği şekilde düzenleyerek bu tabloyu verdim. Sıcaklık kısmındaki ilk değer winter değerini ifade etmekte. İkinci değer ise sıcaklık olarak çalışabileceği optimum üst değeri göstermekte.

O tabloda sadece S.A.E 5W-20'nin çalışma sıcaklığını ters yazmışım "-8 ile -30 arasında" yerine "-30 ile 8 arasında" olması gerekiyordu.

Sizin aşağıda verdiğiniz listede ise monograde yağların sıcaklıklara göre viskozite değerleri verilmiş. İkisi farklı şeyler. 

Bu verileri nereden elde ettiğinizi bilmiyorum. Ancak bana göre tablo hatalı.

SAE numaralarının açıklamasında ilk rakam yağın soğukta hangi numara yağ özelliklerinde olacağını, W kışlık, son numara ise sıcakta (1000C) özelliklerinde olduğunu bildirir.

SAE sınıflandırmasında:

SAE    SICAKLIK    VİSKOZİTE

0W       -30  (-35)            3,8

5W       -25  (-30)            3,8

10W     -20  (-25)            4,1

20W     -10  (-20)            5,6

25W       -5  (-10)            9,3

20       100                 5,6 - 9,3

30       100                 9,3 -12,5

40       100               12,5 -16,3

50       100              1 6,3 - 21,9

İlk sıcaklık değerleri yağların kullanılabileceği en düşük sıcaklıkları göstermektedir. Parantez içindeki değerler de yağların pompalanabilir olmasındaki sınır değerleri göstermektedir. Son değerler de kullanılan yağın sıcaklığa göre viskozitesini göstermektedir.(TESTLER 1000C YAPILMAKTADIR)

Çok viskoziteli yağlar düşük sıcaklıklarda ince - yüksek sıcaklıklarda kalın yağ özelliklerine sahiptir.

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Cemal Bey merhaba,

Tabloda hatalı olduğunu düşündüğünüz kısım neresi tam olarak anlayamadım. Verdiğim tabloda multigrade yağların ortalama olarak hangi iklim şartlarında, sıcaklık aralığıdan çalışabileceğini göstermekte. Son kullanıcıların kolayca anlayabileceği şekilde düzenleyerek bu tabloyu verdim. Sıcaklık kısmındaki ilk değer winter değerini ifade etmekte. İkinci değer ise sıcaklık olarak çalışabileceği optimum üst değeri göstermekte.

O tabloda sadece S.A.E 5W-20'nin çalışma sıcaklığını ters yazmışım "-8 ile -30 arasında" yerine "-30 ile 8 arasında" olması gerekiyordu.

Sizin aşağıda verdiğiniz listede ise monograde yağların sıcaklıklara göre viskozite değerleri verilmiş. İkisi farklı şeyler. 

Benim verdiğim liste tek tek viskozite değerlerini açıklamak içindir. Listeden 5W yi alıp yanına da 30 u eklerseniz 5W 30 özelliklerini bulabilirsiniz.

Sizin verdiğiniz örneklemelere göre 5W 20 yağı 8 dereceden yüksek sıcaklıklarda kullanamayacak mıyız ?

Yorum bağlantısı
Kazım Yılmaz
(düzenlendi)

Gönderdiğim listede verilen değerler optimum kullanım performansı sunan değerlerdir.

Verdiğiniz listeden 5W'nin karşısındaki değeri alıp, 30'un değerini yanına koyarsak 5W-30 yağın çalışma sıcaklığı -30  / 100 C' derece aralığında olduğunu mu bulacağız? Belirttiğiniz değerlerin yanlış olduğunu söylemiyorum fakat bunlar kinematik vis. ölçüm cihazının ve CCS cihazının verdiği değerler. Bunlar son kullanıcı için bir şey ifade etmiyor. İnsanlar bulunduğu-yaşadığı bölgedeki iklim şartlarına göre kullanması gereken multigrade yağın SAE değerini öğrenmek istiyorlar.

Verdiğim liste üzerinden örneklemek gerekirse, yaşadığınız bölgede kışın max -10C görüyorsanız, yazın 40C' görüyorsanız tercih etmeniz gereken yağın SAE derecesi 5W-30 olmalıdır gibi... Bu değerler zaten ortalamadır.

Benim verdiğim liste tek tek viskozite değerlerini açıklamak içindir. Listeden 5W yi alıp yanına da 30 u eklerseniz 5W 30 özelliklerini bulabilirsiniz.

Sizin verdiğiniz örneklemelere göre 5W 20 yağı 8 dereceden yüksek sıcaklıklarda kullanamayacak mıyız ?

tarihinde Kazım Yılmaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Gönderdiğim listede verilen değerler optimum kullanım performansı sunan değerlerdir.

Verdiğiniz listeden 5W'nin karşısındaki değeri alıp, 30'un değerini yanına koyarsak 5W-30 yağın çalışma sıcaklığı -30  / 100 C' derece aralığında olduğunu mu bulacağız? Belirttiğiniz değerlerin yanlış olduğunu söylemiyorum fakat bunlar kinematik vis. ölçüm cihazının ve CCS cihazının verdiği değerler. Bunlar son kullanıcı için bir şey ifade etmiyor. İnsanlar bulunduğu-yaşadığı bölgedeki iklim şartlarına göre kullanması gereken multigrade yağın SAE değerini öğrenmek istiyorlar.

Verdiğim liste üzerinden örneklemek gerekirse, yaşadığınız bölgede kışın max -10C görüyorsanız, yazın 40C' görüyorsanız tercih etmeniz gereken yağın SAE derecesi 5W-30 olmalıdır gibi... Bu değerler zaten ortalamadır.

Araçlarda hangi yağların kullanılması gerektiğini en iyi araç üreticisi firma belirler.

Sizin listeyi aldınız web sayfası hatalı bir bilgi yayınlamış.

Alt sıcaklıklar için motor yağlarında kriterler olmasına rağmen üst sıcaklıklar için sadece viskoziteye bakılır. Bu testler her motor yağı için 1000C de yapılır.

Motorun yapısına, silindir piston arası boşluklara, yakıt türüne, turbo olup olmayışına göre kullanılacak yağın viskozitesine araç üreticisi karar verir. 

Yorum bağlantısı
Kazım Yılmaz

Tamamdır Cemal Bey siz haklısınız.

Araçlarda hangi yağların kullanılması gerektiğini en iyi araç üreticisi firma belirler.

Sizin listeyi aldınız web sayfası hatalı bir bilgi yayınlamış.

Alt sıcaklıklar için motor yağlarında kriterler olmasına rağmen üst sıcaklıklar için sadece viskoziteye bakılır. Bu testler her motor yağı için 1000C de yapılır.

Motorun yapısına, silindir piston arası boşluklara, yakıt türüne, turbo olup olmayışına göre kullanılacak yağın viskozitesine araç üreticisi karar verir. 

Yorum bağlantısı
Cemal Cangöner

Tamamdır Cemal Bey siz haklısınız.

Kazım Bey,

Burada kimin haklı olup olmadığı önemli değil.

Önemli olan bilgi ve düşüncelerimizi ortaya koyarak forumu takip eden arkadaşlarla beraber bilgi paylaşımında bulunmak.

Karşılıklı düşüncelerimizi paylaşıyoruz ve okuyan arkadaşlar da birtakım bilgilere sahip oluyorlar.

Keyifli forumlar.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Erol Güven

Yaz geldi çattı yağ değişim zamanıda geldi bende uzun aramalara raymen servisdende onay aldıktan sonra bu ELF Moligraf F1 5/40 4 LT 2015  yağın siparisini verdim nasıl sizce.

Yorum bağlantısı

Yaz geldi çattı yağ değişim zamanıda geldi bende uzun aramalara raymen servisdende onay aldıktan sonra bu ELF Moligraf F1 5/40 4 LT 2015  yağın siparisini verdim nasıl sizce.

Erol Bey,

Buradan devam edebilirsiniz.

Saygılarımla,

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
İrfan Karagöl

Selamlar C- Max 2012 1, TDCİ  aracıma  WSS-M2C913- C gerekliliğini karşılayan yağa araştırdım ancak işin içinden çıkamadım   Mobil Super™ 3000 X1 Formula FE 5W-30  standardı karşılıyor ancak  DPF li araçlarda kullanıma ilişkin bir veri yok , birde DPFli araçlar için önerilen  Mobil Süper 3000 XE 5W-30  olan  yağ var ama incelediğimde  ford onayı göremedim  standardı (WSS-M2C913- C) karşılar mı bilemedim. var mı dır bu konuda bana yardımcı olacak  bilgili bir arkadaşımız .

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Çok güzel bir konuya dikkat çekmişsiniz. Çelişkili bir durum var evet.

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Emre Aslan

WSSM2C913 D ihtiyacını  dpf yönünden karşılayan  en uygun yağ ,mobil süper 3000 x1 formüla fe 5w30 olduğunu gördüm.Zira;

Yağ:                                                            Sülfatlanmış kül,ağırlık %

Mobil süper 3000 x1 fe 5w30                     0,8

Mobil 1 fuel economy 0w30                       1,4

Mobil 1 esp 5w30                                       0,6  (Ford onayı yok,spesifikasyon uyumsuz)

Castrol magnatec 5w30 a5                        1,24

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...