İçeriğe Yönlendir

Egr Iptalinden Sonra Yapılması Gerekenler?

Sarp D. Uygur

Recommended Posts

Sarp D. Uygur

Arkadaşlar bende aracımı aldıktan 3-4 ay sonra EGR sistemi üzerine biraz kafa yordum ve okuduğum dökümanlar ile insanların yaptığı yönlendirmeler neticesinde aracımın EGR sistemini düz metal bir plaka yaparak iptal ettim.

Merak ettiğim konu şu; aracın EGR sistemini iptal ettiğimiz için dikkat etmemiz gereken veya yapmamız-yaptırmamız gereken başka neler var? Motorun kurum bağlamasına engel oluyoruz tamam ama başka yerlere bir zarar veriyor muyuz acaba?

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Taner Gündüz

Bi türlü buluşamadık şu işi halledemedik bence bir zararı yok faydasıda belli zaten :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Nevzat YÜKSEL

Arkadaşlar bende aracımı aldıktan 3-4 ay sonra EGR sistemi üzerine biraz kafa yordum ve okuduğum dökümanlar ile insanların yaptığı yönlendirmeler neticesinde aracımın EGR sistemini düz metal bir plaka yaparak iptal ettim.

Merak ettiğim konu şu; aracın EGR sistemini iptal ettiğimiz için dikkat etmemiz gereken veya yapmamız-yaptırmamız gereken başka neler var? Motorun kurum bağlamasına engel oluyoruz tamam ama başka yerlere bir zarar veriyor muyuz acaba?

Valla kardeşim ben de 6 önce yaptım seninki gibi metal plaka koydum.

yapmadan önce de tırcıya, kamyoncuya, otobüsçüye, taksi şoförüne, motor ustalarına hepsine de sordum hepsi de iptal et faydalı dediler.

iptalin motora herhangi bir zararı da yok dediler ve olmadı da.

rahat rahat bin arabana yağını suyunu eksik etme yeter :D

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Ya aklıma geldi o egr deki geri dönen hava motora gidemiyorsa bir yerlerde sıkışıyor mudur acaba diye de.. Misal motor kurum bağlamıyordur ama biz o boruyu kapattığımız için borunun diğer tarafı kurum kaplanıyordur falan ne bileyim kaşıntı tuttu sonradan :D

Taner senin araca da bi el atamadık gerçekten.. Haberleşelim bir ara..

Yorum bağlantısı
Nevzat YÜKSEL

Ya aklıma geldi o egr deki geri dönen hava motora gidemiyorsa bir yerlerde sıkışıyor mudur acaba diye de.. Misal motor kurum bağlamıyordur ama biz o boruyu kapattığımız için borunun diğer tarafı kurum kaplanıyordur falan ne bileyim kaşıntı tuttu sonradan :D

Taner senin araca da bi el atamadık gerçekten.. Haberleşelim bir ara..

tam olarak bilmiyorum ama ustanın birisi demişti yanlışsa düzeltin.

egreden geçen o malzemeler egr iptal edilince geri dönerek egsoz tarafından dışarı atılıyormuş..muş.

Yorum bağlantısı
Eray Alicikoğlu

Benim ödev için araştırmam da var testi yapılmış ve tamamen azotoksiti azaltmaktan başka araca zararlı iptal ettirince az da olsa yakıt azalıyo performans artıyo duman yüksek devirde azalıyo düşük devirde biraz artıyo vuruntu azalıyo daha fazla oksijen alabildiği için aksinde geri yollayınca egzoz gazını iyi yakılamıyor yakıt iptal ettirecekler sac çelik değil bakır parçadan levha ile iptal ettirirlerse daha iyi olur

Yorum bağlantısı
Ahmet Taşkın

Eski aracımda kurum yapıp söküp temizleyemeyince iptal etmiştim. Bolca faydasını gördüm. Ancak egr'nin asıl vasfı silindir içi yanma sıcaklığını düşürmek. Teoride Egrnin iptal edilmesi yanma sıcaklığını arttıracağı düşünülerek araç kullanılmalı. (Ayrıca çevreye daha fazla NOx bileşenli zararlı gaz verdiğiniz unutulmamalıdır)

Genel kanım sorun çıkmadıkça mühendisin yaptığı sisteme müdahale etmemek. Mevcut fiestamda egryi kurcalamadım. 

Eski fiestamda iptal ettiğimde belki egr tıkandığından olabilir ama düşük devir performans artışı gözledim. Yakıt değerlerimde değişiklik olmadı. Kışın daha geç motor ısındı gibi geldi.

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör

Aracım 2008 Connect 75 ps 200.000 km de EGR Sistemini iptal etmedim aracımda ne kurum var ne çekişinde sıkıntım var. Ben bazen düşünüyorum markalar acaba bu kadar mühendisi boşunamı besliyor diye :)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Anıl Akgül

Benim ödev için araştırmam da var testi yapılmış ve tamamen azotoksiti azaltmaktan başka araca zararlı iptal ettirince az da olsa yakıt azalıyo performans artıyo duman yüksek devirde azalıyo düşük devirde biraz artıyo vuruntu azalıyo daha fazla oksijen alabildiği için aksinde geri yollayınca egzoz gazını iyi yakılamıyor yakıt iptal ettirecekler sac çelik değil bakır parçadan levha ile iptal ettirirlerse daha iyi olur

Eray sac yerine bakır levhanın mantığı nedir ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Eray Alicikoğlu

Anıl abi sac levha konursa aliminyum olursa  600 lü derecelere dayanır kopup motora kaçma riski var bakır 1080 dereceye kadar dayanabilir dökme çelik vs de iyi 1400 lere dayanıklı 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

egr ile ilgili tübitak tesi buyrun inceleyin bunun üstün diyecek başk birşey kalmaz sanırsam 

http://journals.tubitak.gov.tr/engineering/issues/muh-02-26-2/muh-26-2-7-0011-6.pdf

Tübitak yazısından sonra bu işe girmiştim bende :)

Aynı soruyu bende sormak istiyorum..

Anıl abi sac levha konursa aliminyum olursa  600 lü derecelere dayanır kopup motora kaçma riski var bakır 1080 dereceye kadar dayanabilir dökme çelik vs de iyi 1400 lere dayanıklı 

Ben silindir şeklindeki varillerden parça kesmiştim de koymuştum ne halde acaba bakayım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Eray Alicikoğlu

Tübitak yazısından sonra bu işe girmiştim bende :)

Aynı soruyu bende sormak istiyorum..

Ben silindir şeklindeki varillerden parça kesmiştim de koymuştum ne halde acaba bakayım.

abi bence bakın çünkü bi kişi konu açmıştı gerçii o kola kutusundan yapmıştı :D motora kaçmış motor yaptıracaktı ben de iptale gittiğimde baktımki iptalmiş çelik vardı ne olduğunu bilmediğimden  ustanın da tavsiyesiyle değiştirdik bakır koyduk 

Yorum bağlantısı
Mustafa Kayaalp1
(düzenlendi)

Çocuklarımızı, torunlarımızı ve kendimizi, yanı sıra soluduğumuz havayı yediğimizi, içtiğimizi düşünerek EGR, Katalitik Konvertör ya da benzer hiçbir önleyicinin iptal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Batılıların memleketleri zehirlenmiş ve böyle şeyler düşünmüşler. Bizim ülkemiz hala çok bakir onlara göre, bunu dikkate alarak olanca özeni göstermeli ve çevreye sahip çıkmalıyız.

Dediğim gibi: çocuklarımız ve torunlarımız için. Bir kaç kuruş ya da bir kaç beygir güç için değmez...

tarihinde Mustafa Kayaalp1 tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Çocuklarımızı, torunlarımızı ve kendimizi, yanı sıra soluduğumuz havayı yediğimizi, içtiğimizi düşünerek EGR, Katalitik Konvertör ya da benzer hiçbir önleyicinin iptal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Batılıların memleketleri zehirlenmiş ve böyle şeyler düşünmüşler. Bizim ülkemiz hala çok bakir onlara göre, bunu dikkate alarak olanca özeni göstermeli ve çevreye sahip çıkmalıyız.

Dediğim gibi: çocuklarımız ve torunlarımız için. Bir kaç kuruş ya da bir kaç beygir güç için değmez...

Mustafa bey görüşünüze saygı duyuyorum ancak şunu belirteyim bu işi yapanlar birkaç kuruş veya birkaç beygir için değil, dişlerinden tırnaklarından arttırdıkları parayla aldıkları araçlarının daha uzun ömürlü motorlara sahip olması için yaptırıyorlar. Gönül isterdi ki araçlarımıza koymamız gereken yakıtın kalitesi, ülkemizde vaat edilen kadar kaliteli olsun ve araçlarımızda bu şekilde modifiyeye gidilmesin, ancak durum ortada. Euro 5 standartlarında kullanıma uygun olan motorlara en kaliteli istasyondan bile alacağınız yakıtı kalitesi Euro 3,5 sınırlarında kalıyor. Haliyle kötü yakıt nedeniyle kimse motorunu normalden daha erken kirletmek istemez. EGR sistemi iptal edilmiş olsun olmasın araçların motorlarına temizlik işlemlerinin ne kadar revaçta olduğu herkesin malumu. Karbon temizliği partikül temizliği kurum temizliği gibi farklı temizlik sektörleri bile türedi sırf bu yüzden. Kaldı ki egr iptalinden sonra bile egsoz değerleri belirlenen standartları aşmadıktan sonra (ki ben muayeneye iptal işleminden sonra gittiğimde dahi belirlenen sınırın altındaydı emisyon değerleri) bence bu konuda bizim duyarlı olmamızdan ziyade kamyon tanker ve benzeri iş makinaları kullanıcılarının duyarlı olmasının çocuklarımıza ve torunlarımıza katkısının daha büyük olacağını düşünüyorum.

Ayrıca herkesi çevresini ağaçlandırmaya, tüketmekten ziyade üretmeye de davet ediyorum. Dünyadan aldıklarımızın yerine birşeyler koyduğumuz sürece dengeyi koruyabileceğimizi düşünüyorum.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ercan Ayas

Peki arkadaşlar bende de 2008 model connect var ve fabrika buna egr koymamış ve aynı modelde başka araçlara koymuş bunun mantığı nedir yani bu egr olmayınca hava kirleniyorsa aynı fabrika bunu neden farklı yapma gereği duymuş olabilir ?

Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Peki arkadaşlar bende de 2008 model connect var ve fabrika buna egr koymamış ve aynı modelde başka araçlara koymuş bunun mantığı nedir yani bu egr olmayınca hava kirleniyorsa aynı fabrika bunu neden farklı yapma gereği duymuş olabilir ?

Sizin araçta egr olmadığına nereden kanaat getirdin? Bildiğim kadarıyla bizim motorların hepsi standart.. Kaputu açınca yolcu tarafındaki turbo hortumunun arkasını görebileceğimiz şekilde bir resim gönderebilir misin? Bence senin araçta da vardır aynı sistem..

Yorum bağlantısı
Ercan Ayas

Kardeşim pek standart değil aslında çok aradım hatta uğur kardeşimizede danıştım onun araçta da fabrika çıkışlı yok resim de bu...

0al1DAK.jpg

Yorum bağlantısı
Sedat Irgın

Üç ay önce iptal ettirdim. Hiç bir değişiklik fark etmedim.

Abi kime yaptırdın ? yakıt filan düştü mü ?

Yorum bağlantısı

Abi kime yaptırdın ? yakıt filan düştü mü ?

Öner Oto'ya Sedat. Sadece çekişte sorun vardı. YB sinyal vermişti. İptalden sonra düzeldi.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...