İçeriğe Yönlendir

Eski Binalara Mantolama Zorunlu Mu?

Misafir

Recommended Posts

Bi kaç yerde 2017 ye kadar mantolama yapılmasının zorunlu olduğunu okudum. Bi yerde de 2008 den itibaren ruhsat verilen binaların 10 yıl içinde mantolanması yapılmalıdır diye bilmem ne kanununda yazıyormuş. Zaten yeni binalar zorunlu. Emlak sitelerenin çoğunda 2017 ye kadar zorunlu olduğu yazıyor. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?

Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

Bildiğim kadarıyla bir zorunluluk yok. Fakat Enerji verimliliği konusunda hem öneriliyor hemde  aba altından zorunlu diyip birilerinin cebi dolduruluyor. Kayseri gibi yere 35 mahalleye zorunlu doğalgaz kullanımı getirdiler. Geçen yıl 20 bin TL'ye kalorifer kazanı aldık, şimdi bunu çıkarttılar.

Doğalgaz merkezi sistem için çıkarttıkları fiyat 120 bin TL daire başı 2 bin.  Montalama yok. Yarın mecbur oda yaptırılacak en kötü montalama daire başı 3 bin. Millet evi satıp 5-10 koyup yeni ev alıyor.

Yorum bağlantısı
Okan Tansel

Merhaba site yöneticili yaptığım dönemde  bu sorun bizdede oluştu 2017 kadar binaların enerji kimlik belgelerini alıp geçerli puanı alması zorunlu tabi biz belgemizi aldık bize gerek olmadığı puanın normal olduğu çıktı yani evet zorunlu 2017 ye kadar günü var lakin şuda bir gerçek türkiyedeki konut sayısına bakıldığında 2017 gibi sürede böle bir yaptırımın bitirilmesi imkansız tahminim ve birçok yapı denetim kurumların yorumu bu 2017 yılı ya uzatılır yada zorunluluk kaldırılır.deniliyor çünkü büyük maliyet ve yıl yaklaştıkça kara borsaya dönüyor.fiyatlar acayip yükseliyor 78 dairelik 2  binaya  2013 te toplam 253.000 TL teklif aldık ortalama 10 firmadan 2014 sonunda aynı firmalardan teklif aldım büsefer 269,800 TL fiyat verdiler zaman yaklaştıkça artırıyolar .şöleki ortalama 10 katlı bir binada daire başına 3000 ile 4000 TL arası bir maliyet düşüyor.yaptırmak faydalımı eğer bina sağlamsa evet faydalı ortalama 3 yıl içinde yakıt tasarufuyla amorti eder hesabındayım artı ses yalıtımı gibi etkenler iyi ama ben yaptıracak olsam sadece dış cepheye değil daire içine de dış duvarlara gelen kısımları yaptırım sadece dışta olması yetmiyor ve en önemli konu yalıtım malzemelerini duvarlara delerek dubelle sabitlenen sistem tamamen saatli bomba ufak bir çatlak ve su sızması tüm yalıtımı etkiliyor şahidim iyi incelenmesi ve araştırılması gerekir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Osman Bilgin

öyle bir zorunluluğun olmadığı gibi ileri zamanlarda ekspande polistirene (beyaz köpük) yasak da gelebilir, yaptırmak isterseniz binanın durumuna göre yapım maliyeti kurtaracaksa taşyünü yaptırın..

ama 2017 ye kadar enerji kimlik bilgisi alınması zorunlu oda mühendislik firmaları tarafından çok bir para alınmadan yapılıyor tek bir daireye değil tüm binaya verilir.. 

Formda mesleği bu konu üzerinde olan arkadaşlar daha fazla detay/bilgi verir..

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Zorunluluk yok. Ancak eski binalarda 2017'ye kadar enerji verimlilik belgesinin alınması gerekli. Belgede normalde A B C gibi notlar var ama eskilerde hangi notu aldığı önemli değil. Bir de benim araştırdığım dönemde bu belge olmadığında ne ceza verileceği belli değildi :) Yaptırımı yoktu. Belki o tarihe kadar bir genelge vs yayınlanır. Kısacası yasal zorunluluk yok.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat DEMİRHAN

Zorunluluk kaldırıldı.Fakat 2017 den sonra binalara enerji kimliği verilecek.Bu kimlikteki nota göre her binanın kullanılan elektrik ve doğalgaz tarifeleri farklı hesaplanacakmış.Şu an ki faturalandırma kısmı fısıltı gazetesi durumu.Ama zorunluluk meselesi kalktı.

Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

Zorunluluk kaldırıldı.Fakat 2017 den sonra binalara enerji kimliği verilecek.Bu kimlikteki nota göre her binanın kullanılan elektrik ve doğalgaz tarifeleri farklı hesaplanacakmış.Şu an ki faturalandırma kısmı fısıltı gazetesi durumu.Ama zorunluluk meselesi kalktı.

Evet murat beyin dediği doğru. Zorunluluk kaldırıldı. Ancak her binanın bir enerji kimlik belgesi olacak. A B C D...G diye siniflandirilacak. Bu siniflandirmaya görede elektrik ve doğalgaz faturalandirilmasi yapılacak. yani binanizin durumuna göre fatura ödeyeceksiniz

Bundan dolayı fazla fatura ödememek için mecburen binaniza Izalasyon yaptiracaksiniz.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Rahmi Yavuz

Evet murat beyin dediği doğru. Zorunluluk kaldırıldı. Ancak her binanın bir enerji kimlik belgesi olacak. A B C D...G diye siniflandirilacak. Bu siniflandirmaya görede elektrik ve doğalgaz faturalandirilmasi yapılacak. yani binanizin durumuna göre fatura ödeyeceksiniz

Bundan dolayı fazla fatura ödememek için mecburen binaniza Izalasyon yaptiracaksiniz.

Fatura değil vergi ödeyeceksiniz. Yanlış bilgi. Sevgiler.

Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

Fatura değil vergi ödeyeceksiniz. Yanlış bilgi. Sevgiler.

Rahmi bey bana söylenilen bilgiyi paylaştım. Yanlis bilgi ise diyelim, vergiyi neye göre ve nasıl hesaplayacaklar bilgilendirirseniz seviniriz.
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Zorunluluk yok ancak enerji verimlilik belgesi alınması zorunlu olacak. Eski binalar %90 bundan geçer not alamayacaklar ve ceza kesilecek. Son 8-10 yıllık binalar ise bunu en azından geçer not alarak atlatacak. Zaten mantolamalı olanlar iyi bir derece alacaklar. Sınıfta kalanlara da çeşitli yaptırımlar uygulayıp onlarında bir an önce geçer not alması sağlanacak. Durum bu şekilde.. Sonra ne olur bilemiyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

bu iş mahkemede biter. ha diyeceksin ki niye? zamanın kanun ve nizamlarına göre inşa edilen yapılardaki kat malikleri bu uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açarlar ve bence bunda da haklılar. neden elektrik ve doğal gazı mantolaması olan yapılarda oturanlardan daha pahalıya satın alsınlar ki.? 

Çünkü doğal kaynakları etkin ve verimli kullanmak adına bi kanun çıkartırlar olur biter.. Bu yönde kullanmayanlarda tespit edilirse ceza alır. Bu sadece konutlarda değil ülke genelinde işyerleri,fabrika ve atölyelerde de uygulanır.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

enerji kimlik belgesini kim verecek, nasıl verecek? :)

Yorum bağlantısı
Okan Tansel

enerji kimlik belgesini kim verecek, nasıl verecek? :)

Anlaşmalı yapı denetim firmaları yani mütait kuruluşları veriyor.biz iki bina için 4750 TL bedel ödeyerek aldı.fiyat m2 olarak hesaplanıyor

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Zorunluluğunu bilmiyorum.

Biz geçen yıl kışa girerken yaptırdık. Bu ikinci kışımız.

160 metre daire, üç cephe 5100 lira ödemiştim.

Yorum bağlantısı
Oktay Demirağ

Bizim siteyede yaptırıldı. 3 bina 6 katlı olarak 73 daire 4000 Tl ödemiştik. C sınıfı kimliklerimiz oldu.

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Zafer Ayvacı

Zorunluluğunu bilmiyorum.

Biz geçen yıl kışa girerken yaptırdık. Bu ikinci kışımız.

160 metre daire, üç cephe 5100 lira ödemiştim.

Cepheye göre mi ödedi herkes abi? Tabi üç duvar m2, iki duvar m2 diye değişik mi ödediniz?
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Cepheye göre mi ödedi herkes abi? Tabi üç duvar m2, iki duvar m2 diye değişik mi ödediniz?

Dış alan metrekaresine göre ödendi Zafer... 

üç cephe olunca haliyle fazla ödendi.. iki cepheler 3600 ödemişti galiba.. 

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Dış alan metrekaresine göre ödendi Zafer...

üç cephe olunca haliyle fazla ödendi.. iki cepheler 3600 ödemişti galiba..

Ödemenin böyle olmasına göre bir karar, kanun, hüküm var mı? Yani cephe sayısı veya alanı fark etmeksizin herkesin eşit ödeyeceği yönünde konuşanlar da var. Bu benim için de önemli. Benim iki duvarım var alan olarak da çok az bir kısım. Duvarların ikisinde de balkon ve pencereler mevcut.
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Eşit olmaz, bu tür durumlarda metrekareye bakılır... Ancak doğru cevap Kat Mülkiyeti Kanunundadır.. 

Balkon içlerini de yapıyorlar.. 

Kapalı balkonların içlerini de yapıyorlar..  Balkonun bir artısı olmuyor zaten... 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Ödemenin böyle olmasına göre bir karar, kanun, hüküm var mı? Yani cephe sayısı veya alanı fark etmeksizin herkesin eşit ödeyeceği yönünde konuşanlar da var. Bu benim için de önemli. Benim iki duvarım var alan olarak da çok az bir kısım. Duvarların ikisinde de balkon ve pencereler mevcut.

Balkonlar kapalı olunca bazıları yaptırmıyor. Yani anlaştmayı ona göre yapıyorlar. Ancak bence mutlaka balkon içleri de yapılmalı. Kapalı da olsa açıkta olsa ne olursa olsun.. Belki ilerde söküp atacam pvc yi..

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Eşit olmaz, bu tür durumlarda metrekareye bakılır... Ancak doğru cevap Kat Mülkiyeti Kanunundadır.. 

Balkon içlerini de yapıyorlar.. 

Kapalı balkonların içlerini de yapıyorlar..  Balkonun bir artısı olmuyor zaten... 

Balkonlar kapalı olunca bazıları yaptırmıyor. Yani anlaştmayı ona göre yapıyorlar. Ancak bence mutlaka balkon içleri de yapılmalı. Kapalı da olsa açıkta olsa ne olursa olsun.. Belki ilerde söküp atacam pvc yi..

Balkonun birisi iki parçalı sürgü PVC kaplama. Yani duvar yok neredeyse. Diğeri de cam balkon, PVC yok.

Balkon pencere mesele değil de, kaplanabilecek alan çok az. Fotoğraf çekip eklerim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Balkonun birisi iki parçalı sürgü PVC kaplama. Yani duvar yok neredeyse. Diğeri de cam balkon, PVC yok.

Balkon pencere mesele değil de, kaplanabilecek alan çok az. Fotoğraf çekip eklerim.

o zaman sen üstüne para iste :D

Yorum bağlantısı
Emre Demir

Herkes eşit ödeme yapmak zorundadır , apartman yönetimi kararı alır ücreti talep eder.

Örneğin apartmanın çatısı ile ilgili bir sıkıntıda apartman sakini benim dairem orta kat da benim sorunun değil demiş gibi bir durum söz konusu.

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Herkes eşit ödeme yapmak zorundadır , apartman yönetimi kararı alır ücreti talep eder.

Örneğin apartmanın çatısı ile ilgili bir sıkıntıda apartman sakini benim dairem orta kat da benim sorunun değil demiş gibi bir durum söz konusu.

Ama bu çatı veya taban gibi bir durum değil. Yani ortak gider değil. Herkes dairesinin yalitimi için bu işlemi yapıyor.

bu taleple gelenler genelde kendi menfaatlerini düşünen tiplerdir Zafer. Apt.'da her katta 3 daire olduğunu varsayalım. kenar daireler Güney-Kuzey-Doğu , ya da Güney-Kuzey-Batı olmak üzere 3 cepheli. orta daire ise sadece Güney-Kuzey yani ön ve arka olmak üzere 2 cepheli. onun da yarısı cama ve balkona gitti. bu durumda kenar dairelerle orta dairenin yalıtım maliyeti ve metre karesi elbette ki bir olmayacak. ve elbette bunun da 3 cepheli dairelere artı bir bedeli olacak.

ha diyebilirler ki, orta daire de kenar dairelerden ısınıyor, onunda öyle bir artısı var. yok canım, adamlar doğru dürüst Güneş görmüyor, ona ne demeli. Diyebilirsiniz [emoji3]

Binamiz L şeklinde. İki blok yapışık ve kat başına dört daire diye düşünebiliriz. Benim daire ara kat ta değil. Yüksek giriş kat. Altımda sığınak olarak kullanılan bölüm var. Boş durumda.
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Yeşil işaretli kısım benim daire. Son fotoğraf ise yan daire ile aramızdaki fark diyebiliriz. L şeklindeki blokların diğerleriyle çok daha fazla fark var.

6d96167090e1879ce9c835953c65a2c2.jpg

b3ed623afe0a9dd3c07c47fb15a44047.jpg

7e8ff988a9b7ec9c7aa6a10c894a8895.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...