Ümit Volkan Durmaz 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 Mesela Bosa atsan olurmu.yokusta zorlasammi.zorlamasammi. Yorum bağlantısı
Tuna İşgören 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 Boşa atmak tehlikeliymis cunku turbo devri dusuyor daha sonra bi anda yuklenme oluyormuş , , aracim 42000 kmde hala 0 araba gibi dawraniyorum sabah ilk calistirmada 2 dakika rolentinde gaz vermeden calistiriyorum , ayrica marş yaparken debriyaja basarim , stop ederkende 45sn yada 1 dakika beklerim debriyaja basar oyle stop ederim İsinana kadar 2100 deviri gecmem deviride 1000 lere dusurmem 3 Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 rampa inişte %100 viteste inin gaza basmadığınız sürece tüketim rolanti değere yakındır bunu anlık tüketimde görebilirsiniz,beraberinde aracı çalıştırırken havanın sıcaklığına göre çok soguksa 1 dk en az çalıştırın derim stop ederken 5-10 sn rolantide çalışması turbonun ömrü için tavsiye edilir,vites değişimlerde max 2000-2500 devir aralığı tüketimin için idealdir... 1 Yorum bağlantısı
Erdem Çağla 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 Sakın benzinli araç kullanır gibi kullanmayın, 3000-4000 devirde vites değiştirmeyin. İlk 1000 km çok basmayın 2500 deviri geçmeyin. Özellikle motor soğukken düşük devirde gidin. Max torku 2000-3000 devir arası verdiği için daha fazla basarsanız anlamsız olur. Max 3000 devirde vites değiştirebilirsiniz. Arabanın 3 ile gideceği yerde 4 e atıp motoru çok gaz vererek boğmayın. Yani sıfır arabayı üzmezseniz o da sizi üzmez, sizden sonraki sahibi de size dua eder. Yokuş inerken viteste inin, gaza basmadığınız sürece anlık tüketimde 0.0LT/100km ibaresini görürsünüz yani araç yakıt tüketmez. Yokuş inerken viteste gaza basmadan inersek Ustam enjektör yakıt püskürtmeyi keser demişti. Yorum bağlantısı
Misafir 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 Bende aldığım günden beri stop ederken bir süre rolantide bekletiyorum bunu yapmak turbo açısından çok önemliymiş, vitesleride aracınız max.torku hangi devirde veriyorsa o aralığa yakın devirlerde değiştirin kaldıki bu zaten 2000 devir altında olacaktır.Ayrıca belli bir devirden sonra tabiri caizse zaten aracın ciğeri bitiyor benzinli araç gibi yüksek devirlere çıkmanın bir anlamı yok. Yorum bağlantısı
Yasir Baş 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 Turbonun 1750 devirde devreye girdiğini var sayarsak, her vites değiştirdiğimizde (2100 devirde değiştirsek, 1750 devirin altına düştüğünü varsayarsak bu durum turboya zarar verir mi? Birde sabahları 1-2 dakika beklesem de motor soğukken kaç devirde vites değiştirmek lazım emin olamıyorum 2100 devirlerde bile soğuk motora gaz veriyorum gibi hissediyorum Yorum bağlantısı
Misafir 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 Ortalama 1750-2000 deviri pek geçmemek gerekiyor benim aracımda vites değiştirme uyarısı var ve 2000 devir civarında uyarı veriyor,sabahları ise aracı çalıştırıp beklemenin pek bir faydası olduğunu sanmıyorum yeni nesil araçlarda pek gerekli birşey değil sadece motor soğukken aracı devirli kullanmayın yeter. Yorum bağlantısı
Misafir 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 (düzenlendi) Senelerdir şirket aracı kullanıyorum ve sürekli 0 olarak geliyor.Alır almaz önce kullanım kitapçığını mutlaka okurum. 2000 km boyunca 2000 deviri geçirmem zaten en son aracım 2013 megane 3 edc de böyle oldu sabırla 2000 deviri geçirmeden kullandım.Sonrasında motor sağır kalmasın diye ara ara viteslerde son noktaya kadar yüklendim.Otomatikten manuele geçirip her viteste ara ara yüklenerek bir süre kullandım.Şimdi hiç bir sıkıntım yok normal şekilde kullanıyorum. Birde aracı sabahları ilk çalıştırdığımda ve stop ederken mutlaka 2 dk beklerim buda sevgili focusumdan kalan alışkanlığım.Diğer arkadaşlarımın şirket araçlarından farklı olarak iyi bir örnek değil ama aracımla düz yolda 210 km hızı görebiliyorum.Fakat bazı arkadaşlarım 200 km e bile gelemediğinden şikayetçi .Burda tabiki hava yol koşulu farkı var ama ben doğru rodajında bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. 4 Şubat 2015 tarihinde Öztunç Ünal tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Erdem Çağla 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 Turbonun 1750 devirde devreye girdiğini var sayarsak, her vites değiştirdiğimizde (2100 devirde değiştirsek, 1750 devirin altına düştüğünü varsayarsak bu durum turboya zarar verir mi? Birde sabahları 1-2 dakika beklesem de motor soğukken kaç devirde vites değiştirmek lazım emin olamıyorum 2100 devirlerde bile soğuk motora gaz veriyorum gibi hissediyorum 2100 devir az. 2500 2750 tam canlı olduğu yerdir. Misal benim mondeo 1.6 olduğu için ben 2900-3000 gibi tam torkun bittiği yerde değiştiriyorum. Düz yolda sakin gidiyorsam 2200 gibi değiştiriyorum. Mondeo ağır olduğu için özellikle 1.6 tdci'da biraz daha fazla basmak gerekiyor. Benim 3 ile çıktığım yokuşu focus 4 ile çıkabiliyor. o kadar fark olsun diyelim 2.0 ile 1.6 arasında yıllık 1300 TL Mtv farkı var. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 4 Şubat 2015 Paylaş 4 Şubat 2015 kitabında bunları yazar. sakin kullanın yüksek devir yapmayın. hep aynı monoton hızda gitmeyin. ani hızlanmayın. Senelerdir şirket aracı kullanıyorum ve sürekli 0 olarak geliyor.Alır almaz önce kullanım kitapçığını mutlaka okurum. 2000 km boyunca 2000 deviri geçirmem zaten en son aracım 2013 megane 3 edc de böyle oldu sabırla 2000 deviri geçirmeden kullandım.Sonrasında motor sağır kalmasın diye ara ara viteslerde son noktaya kadar yüklendim.Otomatikten manuele geçirip her viteste ara ara yüklenerek bir süre kullandım.Şimdi hiç bir sıkıntım yok normal şekilde kullanıyorum. Birde aracı sabahları ilk çalıştırdığımda ve stop ederken mutlaka 2 dk beklerim buda sevgili focusumdan kalan alışkanlığım.Diğer arkadaşlarımın şirket araçlarından farklı olarak iyi bir örnek değil ama aracımla düz yolda 210 km hızı görebiliyorum.Fakat bazı arkadaşlarım 200 km e bile gelemediğinden şikayetçi .Burda tabiki hava yol koşulu farkı var ama ben doğru rodajında bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. En uzun kaç km kullandıız aynı aracı motor yapılmadan? Yorum bağlantısı
Gürçay Hüseyin 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 (düzenlendi) Arkadaslar guzel bilgiler paylasmislar. Yalniz bir yerde turbo 1750 devirde devreye giriyor diye gordum. Bu yanlis cunku turbo surekli calisir, 1750 devirde maximum torque'a ulastigi icin ani hizlanma hissi verir. Araci calistirdiktan sonra dakikalarca beklemek gereksiz. 15-30 sn yeterli bir suredir. Uzun sureli yokuslu cikislardan ve ozellikle agresif kullanimdan sonra durdugunuzda araci yerinde 3-5 dk calistirdiktan sonra kontagi kapatin. Bu sure turbonin sogumasi ve omru icin cok onemlidir. Araci bosa almanizda fayda veya zarari yok. Ama arac bostayken'de yakit harciyor. Bunun yerine 2000 devir uzerinde olacak bir vites secerseniz yakit tuketiminiz 0 olacaktir. Tabi 4-5 bin devirden bahsetmiyorum. 5 Şubat 2015 tarihinde Gürçay Hüseyin tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ümit Volkan Durmaz 5 Şubat 2015 Yazar Paylaş 5 Şubat 2015 WV polo ne zaman vites degistirecegini ekrandan gösteriyor.bu özelligi iyi. Devirsiz gidiyorsan ekran vites küçült diye uyari veriyor. Ama yokus cikarken yuksek devir olmayinca araba bayiliyor.ne yapmali? Bende sıfır polo aldım ama benzinli. İlk 1000 km servis sıkıştırmamam gerektiğini olabildiğinde düşük devirlerde vites değiştirmemi söyledi.... Bana tam tersini söylediler.allah ne verdiyse bas sorun yok dediler.bursa dogus oto.aydin lenaya geldim onlarada sordum onlarda aynisini dediler.baska servisleri aradim manisayi onlarda senin arac fabrikada rodajlaniyor sikinti yok dediler. Benzinlilerde ekranda vites degistirme zamani gostermiyormu? Yorum bağlantısı
Misafir 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 Sakın benzinli araç kullanır gibi kullanmayın, 3000-4000 devirde vites değiştirmeyin. İlk 1000 km çok basmayın 2500 deviri geçmeyin. Özellikle motor soğukken düşük devirde gidin. Max torku 2000-3000 devir arası verdiği için daha fazla basarsanız anlamsız olur. Max 3000 devirde vites değiştirebilirsiniz. Arabanın 3 ile gideceği yerde 4 e atıp motoru çok gaz vererek boğmayın. Yani sıfır arabayı üzmezseniz o da sizi üzmez, sizden sonraki sahibi de size dua eder. Yokuş inerken viteste inin, gaza basmadığınız sürece anlık tüketimde 0.0LT/100km ibaresini görürsünüz yani araç yakıt tüketmez. Yokuş inerken viteste gaza basmadan inersek Ustam enjektör yakıt püskürtmeyi keser demişti. Aynen +1 Yorum bağlantısı
Ümit Volkan Durmaz 5 Şubat 2015 Yazar Paylaş 5 Şubat 2015 Arkadaslar guzel bilgiler paylasmislar. Yalniz bir yerde turbo 1750 devirde devreye giriyor diye gordum. Bu yanlis cunku turbo surekli calisir, 1750 devirde maximum torque'a ulastigi icin ani hizlanma hissi verir. Araci calistirdiktan sonra dakikalarca beklemek gereksiz. 15-30 sn yeterli bir suredir. Uzun sureli yokuslu cikislardan ve ozellikle agresif kullanimdan sonra durdugunuzda araci yerinde 3-5 dk calistirdiktan sonra kontagi kapatin. Bu sure turbonin sogumasi ve omru icin cok onemlidir. Araci bosa almanizda fayda veya zarari yok. Ama arac bostayken'de yakit harciyor. Bunun yerine 2000 devir uzerinde olacak bir vites secerseniz yakit tuketiminiz 0 olacaktir. Tabi 4-5 bin devirden bahsetmiyorum. Ben araci sehir icinde 1. Viteste hic gaza basmadan kullaniyorum sonra 2. Vitese atip yine gaza basmiyorum kendi gidiyor.bu durumda bosa atmadigin zaman arac yine yakit harcamis olmuyormu. Yorum bağlantısı
Gürçay Hüseyin 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 2 bin devir ustu olmasi gerekiyor. Tabi bu TDCi'lerde boyle, VW'da biraz farkli olabilir. Anlik tuketime alip denemeniz soruya cevap verecektir. Bende merak ediyorum VW'lerde nasil oldugunu acikcasi. Yorum bağlantısı
Ümit Volkan Durmaz 5 Şubat 2015 Yazar Paylaş 5 Şubat 2015 2000 devire 1 çubuk kala vitesi yükselt diye uyari geliyor. Yorum bağlantısı
Çözüm Erdem Çağla 5 Şubat 2015 Çözüm Paylaş 5 Şubat 2015 (düzenlendi) Ben araci sehir icinde 1. Viteste hic gaza basmadan kullaniyorum sonra 2. Vitese atip yine gaza basmiyorum kendi gidiyor.bu durumda bosa atmadigin zaman arac yine yakit harcamis olmuyormu. Öyle kullanmayın araca zararı olur. Misal benim araçta çok düşük hızda mesela 5km/s gibi 1. viteste hiç gaza frene debriyaja basmasam dahi araba gidiyor stop etmiyor ama nasıl gidiyor. Devir düşüyor motorun sesi değişiyor, araba zorlanıyor sanki "gaza bas" demek istiyor bu durumda da normal gaza basmanızdan daha çok yakıyor. Ayrıca motor ömrünü kısaltıyor. Aynı şey 2. vites için de geçerli. Bu dizeller benzinli gibi zank diye stop etmiyor. Hele hele lpgli olunca iyice araba stop etmeye meğilli ama dizel öyle değil. Biraz daha hata kaldırır. Bunun teknik açıklamasını ustalarımız daha iyi bilir ve anlatabilir. Sizin debriyaj da çil çil olduğu için arabayı gaza basmadan dahi kaldırabilirsiniz ama siz yine normal kullanımınıza devam edin. Not: araca alışana kadar veya arabayı tanıyana kadar yol bilgisayarında "anlık tüketim"i açın oradan bakarsınız. Boştayken yokuş inerseniz hem fren balatanız çabuk biter hem de anlık tüketimde 2-3 lt gibi ibare görürsünüz. Ama viteste inerseniz daha az frene basar ve inerken mazot yakmazsınız. Denemesi bedava. Not2: Bu yokuş ve vites mevzusunu bizim özel ford servisindeki ustama sordum aynen yukarıda izah ettiğim şekilde bana bilgi vermişti vaktiyle. Ancak anlamadığım bir nokta var ki hala anlamış değilim. Bizim ford araçlar nispeten yeni teknolojiyi barındıran araçlar. Yol bilgisayarı, anlık tüketim menzil vs.vs. Peki 10 yaşındaki elantra, era, admire, sonata, cerato, corolla vs. japon - kore grubu araçlarda da viteste yokuş inerken yakmaması durumu geçerli midir. Onlarda da yolbilgisayarı var ama doğru çalıştığını görmedim açıkçası. Casio saat ekranını gösterge paneline koymuşlar başka bir farkı yok gibi. 5 Şubat 2015 tarihinde Erdem Çağla tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Tuna İşgören 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 Enjeksiyonlu olan her arac cuteoff yapar 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 2 bin devir ustu olmasi gerekiyor. Tabi bu TDCi'lerde boyle, VW'da biraz farkli olabilir. Anlik tuketime alip denemeniz soruya cevap verecektir. Bende merak ediyorum VW'lerde nasil oldugunu acikcasi. 1500 falan olması lazım. 2000 çok. Yorum bağlantısı
Gürçay Hüseyin 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 Yanlislik yok Evren bey. 2000 devir uzeri kesiyor yakiti tdci'ler. 1 Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 Bu konuda en sağlıklı bilgiyi kullanım kitapçığında bulabilirsiniz. Markadan markaya farklı tavsiyeler olabiliyor. Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 1.25 fiesta 1500 devir civarı. Getz dizel de öyle. Şehiriçinde cutoff yapmak zor olur o zaman. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 Turbonun 1750 devirde devreye girdiğini var sayarsak, her vites değiştirdiğimizde (2100 devirde değiştirsek, 1750 devirin altına düştüğünü varsayarsak bu durum turboya zarar verir mi? Doğru bilinen yanlışlardan birisi bu cümle. Turbo her devirde devrededir. 1750 devir civarında maksimum gücüne ulaşır. Verimli kullanmak için vites büyütünce deviri maksimum tork devri civarında tutmak gerekir. 3 Yorum bağlantısı
Erdem Çağla 5 Şubat 2015 Paylaş 5 Şubat 2015 Mehmet hocamız haklı, turboyu bazen açılan bazen kapanan, bazen devrede olup bazen devreden çıkan bir eleman gibi değerlendirmek çok yanlış olur. Marşa bastığınız an devrededir. Yorum bağlantısı
Recommended Posts