İçeriğe Yönlendir

Balıkesir Nasıl Hecelenir ?

Misafir

Recommended Posts

Mehmet Kaya

acikcasi yeni sistemi bilmiyorum. benim zamanimda önce harfler, sonra heceler ögretilerek okuma ögretiliyordu, ki okula baslamadan önce,  heceleme kitabindan okuma ögrenenler de vardi. hergün bisey cikiyor:)

alfabeyi nasil okuyorlar simdi. a, bbb, ccc diye mi? (bence yanina sesli harf koymadan okumak mümkün degil, illa ki bir sesli harf cikar arkasindan. he bu ce olmazda ci olur:)

Dediğiniz tabiki doğru. A Be Ce De E Fe diye devam eder. Bunu kimse redetmiyor. Ancak okuma öğrenme aşamasında çocukların okumayı çabuk öğrenmesi açısından ses yöntemi kullanılıyor. Örneğin, 1.gurup olan ELAT seslerini alan çocuk 2. gurup İNORu çok rahat alıyor sonrasında siz V hafrinin sesini söylediğinizde çocuk V sesi ile olan kelimeleri de artık  okumaya başlıyor. Yani Burada amaç çocuğun okumasını kolaylaştırmak. Ben oğlana hiç okuma çalışması yapmadım okul öncesinde. Okula başladıktan sonra 2. gurup seslerin ortasındayken 1 ay önce görmediği seslerin ne olduğunu (zor oluyor :) ) söyleyince okumayı çözdü.

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

Dediğiniz tabiki doğru. A Be Ce De E Fe diye devam eder. Bunu kimse redetmiyor. Ancak okuma öğrenme aşamasında çocukların okumayı çabuk öğrenmesi açısından ses yöntemi kullanılıyor. Örneğin, 1.gurup olan ELAT seslerini alan çocuk 2. gurup İNORu çok rahat alıyor sonrasında siz V hafrinin sesini söylediğinizde çocuk V sesi ile olan kelimeleri de artık  okumaya başlıyor. Yani Burada amaç çocuğun okumasını kolaylaştırmak. Ben oğlana hiç okuma çalışması yapmadım okul öncesinde. Okula başladıktan sonra 2. gurup seslerin ortasındayken 1 ay önce görmediği seslerin ne olduğunu (zor oluyor : :)) söyleyince okumayı çözdü.

ben harfleri hep öyle okuyorlar zannettim:) elat inor bunlar ne :shok:  vazgectim hocam iyidir heralde sistem :)

dayanamadim yine: heceleme ile okuma ögretilmiyor anladigim kadariyla, o zaman heceleme gerekli midir?

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

1-ben harfleri hep öyle okuyorlar zannettim:) elat inor bunlar ne :shok:  vazgectim hocam iyidir heralde sistem :)

2-dayanamadim yine: heceleme ile okuma ögretilmiyor anladigim kadariyla, o zaman heceleme gerekli midir?

1-ELAT- E L A T harfleri. ilk öğrendikleri harfler.

2-İnanırmısınız farkına varmadan çocuklar hecelemeyi öğreniyorlar. Hatta bu kelimeyi nasıl doğru heceledi dediğim bile oluyor. Bizde hece ezberliyorduk hatırladığım kadarıyla ve okuma ikinci dönemin ortalarında oluyordu. Şimdi yılbaşına kadar tüm öğrenciler okumayı öğrendiler.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Hecelemede kelimenin köküne, ekine, birleşik olup olmamasına, anlamına falan bakılmaz. Ağızdan nasıl çıkıyorsa o şekilde ayrılır...

"Ba - lı - ke - sir" doğrudur. Gerisi yanlıştır...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Hocam benim oğlanda 1. sınıfta. Bu şekilde çocuklarını okumayı çözmeleri daha kolay ve akıcı oluyor.

Bizde sesleri(harfleri) dediğin gibi öğretirten aslında hece ezberliyormuşuz. Şimdi çocuklar sesle beraber aslında çok basit bir şekilde heceyi öğreniyorlar. Ben oğlanın kelimelerdeki sesleri birleştirirken hecelemesine şaşırıyorum. Nasıl bunu doğru heceledi diye.

Ben kesinlikle şu anki ses olayını destekliyorum.

Sizde yengemin dediğini dinleyin. L sesini Le diye öğrettiğinde çocuk lale yi nasıl söyleyecek :D

Aslında Sesle çocuklar hece ezberlemiyor. Ama nasıl heceliyor şaşıyorum. Sesle okuma öğrenmek hem kolay hem de hecelemesi kolay :)

Not: Hergün okuma yazma çalışması yapınca :) işin kolaylığını zorluğunu net görüyor insan :)

Çocukların erken okuma öğrenmesi, hele yılbaşına kadar öğrenmesi niçin bu kadar önemli? Niçin?

1- Çocuk öğretmeni dinlememeyi öğreniyor çünkü 6 yaşında bile değil, oyun istiyor.

2- Başarısızlığın en olduğunu daha kavramaya çalışıyor, birinci gelip gelmemenin

3- Tuvalete henüz tam gidemiyor bu nedenle tuvaletini tutuyor.

4- Yemeklerde tüm yemeklerini yemiyor okulda. Bu noktadaki alışkanlıklarını düzeltecek öğretmen zamanı yok.

5- Anaokulunca öğle yemeğinde diş fırçalayan çocuklara şimdi diş fırçalama yok.

6- yalan söylememe, oturup kalkma, yabancılarla konuşma, "TÜRKÇE KONUŞMA"   (yazma değil)

bunlar dururken tutturmuşlar elat inorm.. Üstelik kelimelerin üçüncü anlamlaır ile bebeciklere güya kolay hece yapıyorlar.

"ela ite eti itele"

Çocuk soruyor bana it nedir diye? itelemek nedir diye :)

yazık... o kitapları yazanların IQ su kaç acaba. IQ belki gerekmez önemli olmaz ama metodoloji felan nedir biliyorlar mı? Pilot test nedir? Dilbilgisi nedir? beyinde dil nasıl oluşur? Harfler nasıl beyinde saklanır nasıl hatırlanır?   Hiiiiç sanmıyorum.

Büyükler olarak "eve iş getirmek"  doğru bir sosyal davranış kabul edilmezken, çocuklara akşam ve hafta sonu "ödev" veriyoruz. Bunu hiç sorguladık mı?  mesela bazı gavurlarda ödev yok.

Çocuğa  "üzgün bir adam resmi çiz"  demek yerine "aşağıdaki resimlerden hangisi üzgün" diye terbiyesizce bir soru sorulabiliyor.. yazık... gencecik beyinlerden kalas ordusu üretme projesi.

Sonra bu düzgün hecelemeyi ÖĞRENEN çocuklar, emniyet şeridinden de gider, vergiden de kaçırır, adam da döver, taş da atar, sigara da içer, kola da içip şeker hastası olur, magandalık eder.  eder de eder... Çalışmaya başlayıp mühendis olunca problemi çözmek yerine yurtdışından modül aramaya koyulur...

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen
(düzenlendi)

Almanca resmen matematik. Nasıl fizikte geometride formüller varsa ve o formüllere uydurarak soruyu çözüyorsak Almanca da öyle. Başlangıcı çok zor ama öğrendikçe kolaylaşıyor. Almancayı çözdükten sonra, ingilizler artikel kullanmadan nasıl konuşuyorlar şaşıyor insan. 

aman abi almancayi karistirma :) saka bi yana, tek artikel olsa daha iyi olurmus bence, ama örnegin bizim acmak kelimesi her bi halt icin ayri Almancada. kapiyi acmak, müzigin sesini acmak, dükkan acmak vs hepsi ayri. kelimelerde de var ayni olaylar... hepsini biliyorsan sorun degil de yeni ögreniyorsan zor oluyor baya.

bir de simdi aklima geldi. bazi kurallari kendileri de aciklayamiyor. Yasli bir Almanca ögretmenim vardi, bu neden böyle diye sordugumuzda: "daglarda yasayan cok yasli insanlar var, onlar bu kurallari koyuyor, onlara sormak lazim" diyordu :D

tarihinde Eren Gökmen tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Çocukların erken okuma öğrenmesi, hele yılbaşına kadar öğrenmesi niçin bu kadar önemli? Niçin?

1- Çocuk öğretmeni dinlememeyi öğreniyor çünkü 6 yaşında bile değil, oyun istiyor.

2- Başarısızlığın en olduğunu daha kavramaya çalışıyor, birinci gelip gelmemenin

3- Tuvalete henüz tam gidemiyor bu nedenle tuvaletini tutuyor.

4- Yemeklerde tüm yemeklerini yemiyor okulda. Bu noktadaki alışkanlıklarını düzeltecek öğretmen zamanı yok.

5- Anaokulunca öğle yemeğinde diş fırçalayan çocuklara şimdi diş fırçalama yok.

6- yalan söylememe, oturup kalkma, yabancılarla konuşma, "TÜRKÇE KONUŞMA" (yazma değil)

bunlar dururken tutturmuşlar elat inorm.. Üstelik kelimelerin üçüncü anlamlaır ile bebeciklere güya kolay hece yapıyorlar.

"ela ite eti itele"

Çocuk soruyor bana it nedir diye? itelemek nedir diye :)

yazık... o kitapları yazanların IQ su kaç acaba. IQ belki gerekmez önemli olmaz ama metodoloji felan nedir biliyorlar mı? Pilot test nedir? Dilbilgisi nedir? beyinde dil nasıl oluşur? Harfler nasıl beyinde saklanır nasıl hatırlanır? Hiiiiç sanmıyorum.

Hocam Okumayı erken Öğrenmesinin tabiki Önemi yok. Benim anlatmak istediğim okumayı daha kolay öğrendiği.

Saydığınız maddelerden 2. Hariç onu pek anlamadım diğer maddelerin tamamı ailede başlar. Bu konu çok derin. Konu amacından çarpıtılır. Hatta siyasete bile kayar.

Ben oğlumun okuldaki başarısından çok davranışlarına sosyal Hayattaki durumuna bakarım.iyi Üniversite okumasın ama ahlak yönünden, doğru davranışı olan birey olsun.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Hocam Okumayı erken Öğrenmesinin tabiki Önemi yok. Benim anlatmak istediğim okumayı daha kolay öğrendiği.

Saydığınız maddelerden 2. Hariç onu pek anlamadım diğer maddelerin tamamı ailede başlar. Bu konu çok derin. Konu amacından çarpıtılır. Hatta siyasete bile kayar.

Ben oğlumun okuldaki başarısından çok davranışlarına sosyal Hayattaki durumuna bakarım.iyi Üniversite okumasın ama ahlak yönünden, doğru davranışı olan birey olsun.

en yazmışım ne olacak...  kazanıp kaybetme durumunda mutlu olmayı demek istedim.

Bunlar ailede verilmeye başlanan ama okulda kazanımı süren şeyler. Okulda sadece okuma yazma matematik vs öğretilmez. Öğretilmemeli. Tüm aileler süper değil. Olayı aileye bırakırsak maganda babanın oğlu maganda olmaya devam eder. Üstelik onlar daha çok ürüyor. :)

Universal doğrular var siyasete dine fazla bulaşmadan orta yol bulunmalı. 

Çocuk mesela eskiden birşey anlattığımızda kesiksiz dinlerdi. Okula başlayalı dinlemiyor. Çünkü anlatılan şeyler belli ki sıkmış. Okula gitmeyi işe gitmeyi hala iyi birşey olarak görüyor ama zamanla sistem ona "öfff" dedirtecek. Dana sonra aynı davranışlar ilerde işe de yansıyacak. Bunlar derin mesele.  MEB ise birinci sınıflara din dersini nasıl koyarız diye uğraşıyor. oysa soyut kavramlar 11 yaşından önce anlaşılmaz diye en uyduruk yayından en değerli profesöre kadar hem yerli hem yabancı kaynak var. Dediğiniz doğru..  

Museviler TEOG sınavındaki din kültüründen muaf tutulmuş. O zaman zerdüştüm deyip herhangi biri muaf olabilir mi ki?  :)      (bu şakaydı)

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Hocam Tartışma platformu burası olmadığı için yazmayacağım. Her söylediğiz ile ilgili açıklamam var. ( içinde biri olarak )

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Sizin de dediğiniz gibi "eğitimi" okulda vermeye kalkınca iş alıp başını gidiyor. zor konu. selamlar.

ben de işin çok içindeyim. Yıllardır bu konuyu çalışıyor eşim akademik olarak.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

(şakadır):  "kahrolsun balıksız kesir yaşasın kentlerin kardeşliği"

konunun derinliklerine inmişiz... 

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen
(düzenlendi)

Açıkçası çoğumuz okumuş bilgi sahibi olmuş, bir çoğumuz yaşayarak bişeyleri öğrenmişiz. Tabiki tartışacağız, tezlerini savunacağız, kabul etmesini bilip doğru yolu da bulacağız ama yazıyla olmuyor maalesef:) konuya dönersek sonuçta ba li ke sir konusunda herkes hemfikir. Eğitim düzenini bir araya gelirsek tartisiriz;)

tarihinde Eren Gökmen tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Açıkçası çoğumuz okumuş bilgi sahibi olmuş, bir çoğumuz yaşayarak bişeyleri öğrenmişiz. Tabiki tartışacağız, tezlerini savunacağız, kabul etmesini bilip doğru yolu da bulacağız ama yazıyla olmuyor maalesef:) konuya dönersek sonuçta ba li ke sir konusunda herkes hemfikir. Eğitim düzenini bir araya gelirsek tartisiriz;)

"Avıstırya" da nasıl durum? ilkokul kaç yaşında başlıyor çocuklar kaç yaşında öğreniyor? Hece var mı vs ?

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

"Avıstırya" da nasıl durum? ilkokul kaç yaşında başlıyor çocuklar kaç yaşında öğreniyor? Hece var mı vs ?

Ben yaklaşık 5 senedir buradayım. İlk okul sistemini biliyorum desem yalan olur.:) almanca kursunu ele alırsak, alfabeyi öğretip basit cümlelere geçiyorlar ama en genci 16-17 yasinda oluyor. Ama işin Grammer kısmını soruyorlar sınavda. Bu da bi çelişki

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Hocam benim oğlanda 1. sınıfta. Bu şekilde çocuklarını okumayı çözmeleri daha kolay ve akıcı oluyor.

Bizde sesleri(harfleri) dediğin gibi öğretirten aslında hece ezberliyormuşuz. Şimdi çocuklar sesle beraber aslında çok basit bir şekilde heceyi öğreniyorlar. Ben oğlanın kelimelerdeki sesleri birleştirirken hecelemesine şaşırıyorum. Nasıl bunu doğru heceledi diye.

Ben kesinlikle şu anki ses olayını destekliyorum.

Sizde yengemin dediğini dinleyin. L sesini Le diye öğrettiğinde çocuk lale yi nasıl söyleyecek :D

Aslında Sesle çocuklar hece ezberlemiyor. Ama nasıl heceliyor şaşıyorum. Sesle okuma öğrenmek hem kolay hem de hecelemesi kolay :)

Not: Hergün okuma yazma çalışması yapınca :) işin kolaylığını zorluğunu net görüyor insan :)

İllaki öyledir hocam. Dikkat et ben ön yargılı deiğilim. : ) Bedavaya değiştirilmez sistem.. Ama garip geliyor işte. Lll mmm nnn :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sertaç Karginer
(düzenlendi)

Öğretmenin dediği dorğru... :)(Annem emekli ilkokul öğretmenidir o da doğruladı...)

tarihinde Sertaç Karginer tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Merhaba arkadaşlar bir yorum da benden olsun.Eski Türkçe'de "balık" şehir demektir."esir"  tutsaklık olarak da düşünülebilir "hisar" sözcüğünün bozulmuş şekli olarak da düşünülebilir.Bu hecelemeyi bozmaz.Balı-kesir: balı çok olarak da anlamlandırabiliriz.Şehrin ismiyle ilgili çeşitli rivayetler var ama "balık" sözcüğü veya "bal" sözcüğü hangisi kabul edilirse hece de ona göre değişir.Bana göre "balık" sözcüğünü şehir adı olarak kabul etmek daha doğru.Karesi Beyliğinin kurduğu bir şehir olduğu için Eski Türkçe'deki balık:şehir anlamlandırmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar
(düzenlendi)

Kişi bilmediğinin düşmanıymış. İngilizce, almanca, flemenkçe, biraz ibranice derken arabcaya sarmıştım bir aralar. Manyak güzel bir dil. Mesela Türkçe'de "gel" deyince kim? ben mi diye soru gelir arkasından. Arabcada gel deyince sen mi, başkası mı, siz ikiniz mi, o iki bayan mı, şu 3 erkek mi, hepsi ayrı gel kelimesi ve hiç karışmıyor. Tam şiir yazılacak, edebiyat dili. Bilmeyen genel kültür olarak mutlaka öğrensin derim. 

"Mesela Türkçe'de "gel" deyince kim? " Emir kipinin çekimlerini bilmediğiniz belli oluyor.Yazık anadilinizi öğrenmeden başka dillere merak sarmışsınız. Emir Kipi 1.tekil: çekimsizdir çünkü kişinin kendine emir vermesi gerekmez.Emir Kipi 2.tekil:gel (sen) Emir Kipi 3.tekil:gel-sin (o) 1.Çoğul kişi: çekimsiz 2.Çoğul kişi:gel–in (siz)   3.Çoğul kişi, gel–sinler (onlar)

tarihinde Mustafa Yanar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
(düzenlendi)

Arkadaşlar Türkçe'de ulama yani ekleme diye bir ses olayı vardır.Ünsüz ile biten sözcükten sonra ünlü ile biten sözcük gelirse;birinci sözcüğün son sesi ikinci sözcüğün ilk sesi gibi okunur.Cüney tarkın, Tarı kakan örneklerindeki gibi...Ulama kuralına istinaden hanımeli,Balıkesir gibi sözcükler birleşik hale geldiklerinde tek tek hecelendikleri gibi hecelenmezler.Oğlunuzun yaptığı doğrudur.

tarihinde İbrahim Aslıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Kurallaştırmamız yanlıştır arkadaşlar. Bu işin algoritması olmaz. Olsa da mutlaka tutmaz. Dili okuya okuya konuşa konuşa istisnaları öğrene öğrene pişirmek lazım. 

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

Konuyu kapatalım bence artık. Yanlış anlaşılmalar başlıyor ufaktan... Dediğim gibi yazarak anlasilmiyor

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Öğrencileri sistem aptallaştırıyor. At yarışı yüzünden sadece testte dayalı soru cevap düzeni  ezberciliği arttırıyor.  Sorgulama,  hayatı anlamaya çalışma , bilimsel düşünme  , en önemlisi de öğrenmeyi öğrenme verilemiyor.  Bana göre ortaokuldan itibaren felsefe dersi verilmeli. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...