İçeriğe Yönlendir

Balıkesir Nasıl Hecelenir ?

Misafir

Recommended Posts

İlkokul 4. sınıftaki oğlumun Türkçe sınavından bir soru. Ba-lı-ke-sir şeklinde yapmış ve öğretmen yanlış demiş. Doğrusu Ba-lık-e-sir demiş ?

İnternette araştırdım oğlumun yaptığını savunan daha fazla. Öğretmen dediyse vardır bi bildiği dedik ama !

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Yeni moda olan "eski istanbul azınlığı" gibi konuşan spiker bozmaları gibi mi yoksa olması gereken gibi mi?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Osman Bilgin
(düzenlendi)

Aman Arkadaşım bir matemitik sorusuyla 3-5 gün uğraştık bir de bunu başımıza çıkartma :p :=)
Ben de bitişik olduğundan ba lı ke sir derdim... ama bildiğimden değil...

tarihinde Osman Bilgin tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yalçın Sarıkaya

bende başlığı ilk okuduğumda kesin farklıymış deyip bal-ık-e-sir , balık-e-sir gibi şeyler türetmiştim ama bende sizin gibi hecelerdim...

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Matematiksel ve dilbilim olarak ikisi de doğrudur.  Hecelemenin tek doğrusu olmaz. 

Öğretmeni ikaz etmek lazım. hele "yanlış" demek çok olumsuz.

Burda şuna dikkat etmek lazım. Kelimenin orijini BAL ile ilgili ise ki muhtemelen öyle. O zaman BAL (Arı balı)

özellikli düşünmek lazım

Kelimenin Orijinali BALIK ile ilgili ise (ki deniz kenarı bir il değil)  balıkları da esir değil.  O zaman BALIK öncelikli düşünmek lazım.

Eğer BAL önemli ise:  ba-lı-ke-sir

BALIK önemli ise: ba-lık-e-sir

benden bu kadar. Hecelemede özellikle kelime kökleri ve anlam önem taşır. Ancak teknik olarak ikisi de doğrudur. Öte yandan doğru olmasa ne olur? Çocuk anlıyor mu balıkesir nerde? Ne yetişir? Tozu meşhur mudur? Kolonyası nedir?

tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Matematiksel ve dilbilim olarak ikisi de doğrudur.  Hecelemenin tek doğrusu olmaz. 

Nasıl olmaz hocam, hece; tek solukta çıkan ses değil mi ? 

Ayrıca şöyle bir bilgi buldum : birleşik kelimeler yazıldığı gibi değil okunduğu gibi hecelenir.

tarihinde Necati Öner tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

bir kural varsa uydurulma kuraldır. kavga sebebidir. Şu dergi çıkarak az gelişmiş öğretmen yayınevlerinin geliştirdiği ya da da dersane kuralı olabilir.   (en uzundan bölmeye çalış felan gibi)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Nasıl olmaz hocam, hece; tek solukta çıkan ses değil mi ? 

Ayrıca şmyle bir bilgi buldum : birleşik kelimeler yazıldığı gibi değil okunduğu gibi hecelenir.

okunduğu gibi hecelemek ne? zaten hepsi öyle? Heceleme okuma için :)

Bizim alandaki tekniği kullanıp olayı basite indirgeyelim:

ALİ

A-Lİ

AL-İ

hangisi doğru? Ödev verildiğinde ikisi de..Yanlış demek olmaz..

Dili bilen konuşan için ise A-Lİ

balıkesir örneğinde yerel dile göre bakarsak öğretmen orda hata yapmış. Öğretmen nereli biliyor muyuz memleketini?

Yorum bağlantısı

Balık kelimesini hecelere ayırmak isterseniz ba-lık olarak, esir kelimesini de e-sir olarak ayıracağınız için öğretmen doğru demiş bencede 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

DOĞUŞ bey,

Balıkesirin balığı değil, balı meşhurdur.. balıkları da esir değildir.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

bence her türlü ba li ke sir dir.

hatta söyle de bisey buldum: tdk dan. en altta linki de var

Hece Yapısı ve Satır Sonunda Kelimelerin Bölünmesi

Türkçede kelime içinde iki ünlü arasındaki ünsüz, kendinden sonraki ünlüyle hece kurar: a-ra-ba, bi-çi-mi-ne, in-sa-nın, ka-ra-ca vb.

Kelime içinde yan yana gelen iki ünsüzden ilki kendinden önceki ünlüyle, ikincisi kendinden sonraki ünlüyle hece kurar: al-dı, bir-lik, sev-mek vb.

Kelime içinde yan yana gelen üç ünsüz harften ilk ikisi kendinden önceki ünlüyle, üçüncüsü kendinden sonraki ünlüyle hece kurar: alt-lık, Türk-çe, kork-mak vb.

Batı kökenli kelimeler, Türkçenin hece yapısına göre hecelere ayrılır: band-rol, kont-rol, port-re, prog-ram, sant-ral, sürp-riz, tund-ra, volf-ram vb.

Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölüne­mez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur.

Burasını ilk defa görüyormuş gibi duvarlara, perdelere, möblelere, eş-

yalara bakıyor, hayret ediyordu. Bütün bu muhitte Türk hayatına, Türk ruhu-

na ait bir gölge, bir çizgi bile yoktu. Birden Bursa’daki çocukluğunun geçti-

ği babaevini hatırladı; sofada rahat ve beyaz örtülü divanlar vardı. (Ömer Seyfettin)

İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.

Ayırmada satır sonunda ve satır başında tek harf bırakılmaz:

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=208:Hece-Yapisi-ve-Satir-Sonunda-Kelimelerin-Bolunmesi&catid=50:yazm-kurallar&Itemid=132

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

Burda şuna dikkat etmek lazım. Kelimenin orijini BAL ile ilgili ise ki muhtemelen öyle. O zaman BAL (Arı balı)

özellikli düşünmek lazım

Kelimenin Orijinali BALIK ile ilgili ise (ki deniz kenarı bir il değil)  balıkları da esir değil.  O zaman BALIK öncelikli düşünmek lazım.

Eğer BAL önemli ise:  ba-lı-ke-sir

BALIK önemli ise: ba-lık-e-sir

benden bu kadar. Hecelemede özellikle kelime kökleri ve anlam önem taşır. Ancak teknik olarak ikisi de doğrudur. Öte yandan doğru olmasa ne olur? Çocuk anlıyor mu balıkesir nerde? Ne yetişir? Tozu meşhur mudur? Kolonyası nedir?

hocam Balikesir deniz kenari:) adasi bile var

Yorum bağlantısı

DOĞUŞ bey,

Balıkesirin balığı değil, balı meşhurdur.. balıkları da esir değildir.

Esir olmadığında şüphem yok çünkü ben Balıkesir Gönen'liyim 

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

acaba balıkesir eskiden bağlıkesir miydi ;) buna göre bağ-lık-e-sir :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

İlkokul 4. sınıftaki oğlumun Türkçe sınavından bir soru. Ba-lı-ke-sir şeklinde yapmış ve öğretmen yanlış demiş. Doğrusu Ba-lık-e-sir demiş ?

İnternette araştırdım oğlumun yaptığını savunan daha fazla. Öğretmen dediyse vardır bi bildiği dedik ama !

Abi öğretmenin dikkatinden kaçmış.

Doğrusu sizin dediğiniz gibi.

Burada da Balıkesir'in isiminin anlamı ve yazılış şekli vardır.

http://www.balikesirkulturturizm.gov.tr/TR,65830/balikesirin-adinin-mensei.html

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen
(düzenlendi)

Ogretmen balikesirli

bu daha enteresan :)  yukarida  TDK´nin kurallarini yazdim. Altlara dogru kalin harflerle yazdigim kisim, tam bu kelime icin

tarihinde Eren Gökmen tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Alparslan Coban

Şehrin adına dair rivayet çok :) fakat hangi kelimelerden türediği esastır o sebeple kökenbilim önemli aşağıdaki gibi balık hisar dan türeyerek bugün ki halini almışsa ba-lık-e-sir doğrudur diye düşünüyorum

Balıkesir, adını günümüzde ikiye ayrılan eski merkez ilçesinden almaktadır. İlin eski adı Karesi olup 24 Ekim 1926 tarih ve 4248 sayılı Kararname ile Balıkesir olmuştur.[4] Balıkesir kelimesinin kökenine dair çeşitli rivayetler mevcuttur. Roma İmparatoru Hadrianus, Balıkesir şehri çevresinde sahip olduğu bir bölgede avcılık yaptığı için Adriyanutere lakabını almıştır. Ardından yine burada bir şato yaptırmıştır. Bu şatonun adı Paleo Kastro olarak bilinmektedir. Balıkesir adının bu kelimeden geldiği düşünülmektedir[5] Paleo Kastro 'nun anlamı ise Eski Hisar 'dır.[6] Bazı kaynaklar Balıkesir kelimesinin Balak Hisarveya Balık Hisar kelimelerinden geldiğini söylemektedir. Eski Türkçede balık kelimesi şehir anlamına geldiği için Balık Hisarkelimesinin anlamı Hisar Şehri 'dir. Fakat Balıkesir il merkezinde hisar veya harabe yoktur. Ayrıca Balıkesir şehrinde Hisariçi Mahallesi bulunmaktadır.[7] Bir rivayete göre bölgeye akın yapan Pers hükümdarı Balı-Kisra'dan gelmektedir. Bazı kaynaklara göre ise balı çok, güzel anlamına gelen Bal-ı Kesr kelimesinden türediği belirtilmektedir.[8] Yeni ortaya atılan bir teze göre ise,Bağıkesir 'den geldiğine yöneliktir. Zira 17. yüzyıla değin şehir merkezinde en önemli tarım faaliyetinin bağcılık olduğu Balıkesir kadı sicilleri ve tereke kayıtlarından doğrulanmaktadır.[9]

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

hocam Balikesir deniz kenari:) adasi bile var

şehri diyoruz....

Bu arada Eren Bey'in yazısı açıklamış herşeyi. Ama onun bile kuralı tam çalışmaz sanırım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...