İçeriğe Yönlendir

Silecek Suyu Pompası Tıkanıklığının Giderilmesi

Murat Ayçiçek

Recommended Posts

Murat Ayçiçek

Merhaba arkadaşlar aracım 2006 focus dizel.

Sorunum silecekleri çalıştırdığımda cam suyu pompası çalışmasına rağmen cama suyun az gelmesiydi hatta püsküren su cama bile zor yetişiyordu.

Dik yokuşlarda ise bazen kesiliyor 5-10 saniye bekleyip bastığım zaman su geliyordu. nozzle ler tıkalı değildi çünkü 

su gelmediği zaman hava kabarcıkları çıkıyordu nozzle dan.

Sorun belli gibiydi pompa bozuk yada tıkalı gibiydi ama pompanın sesinden arızalı olma ihtimalini fazla vermemiştim.. İnternet de biraz araştırma yaptıktan sonra bu işi yapabileceğimi düşündüm ve işlem sıralarını resimlerle sizlerle paylaşmaya karar verdim

Gerekli malzeler.

1.Kriko

2.Bijon anahtarı

3.10 lokma anahtar 

4.T27 ve T30 Tork Anahtar 

5.Yıldız Tornavida

6.depodaki suyu boşaltmak için 5 litrelik su bidonu

ADIM-1

ilk iş olarak  kaput açılarak Resim-0 da görülen işler yapılıyor.

motor kaputu açılınca  cam suyu koyduğumuz mavi kapaklı küçük boruyu çıkarmak gerekiyor.,

bunun için borunu hemen altında bulunan siyah parçayı tutan plastik yıldız vidalar var bu vida ve dübelleri 

çıkarıyoruz.

Bundan sonra plastik parçayı tam çıkarmaya gerek yok hafif aralandığı zaman(dikkat kırmak yok)  küçük boruyu tutan 

m6 vidayı 10 lokma anahtar ile rahatlıkla sökülür.

Sonra hafif çekerek boruyu depodan ayırıyoruz aslında bu boruyuda tam çıkarmaya gerek yok hafif yukarı yan çevirip

bırakıyoruz depoyu çıkarırken engel olmaması için.

7xj5vCu.jpg

ADIM-2

Aracın sağ ön tarafını kriko ile kaldırarak tekeri söküyoruz.

ADIM-3

resim-1 resim-2 ve resim-3 de gözüken torks civataları söküyoruz siz resimde gözükmeme ihtimaline karşı iyice

kontrol ederek sökerseniz daha iyi olur. 

Q7iIRD5.jpg

N7d95cB.jpg

u8LdNdc.jpg

ADIM-4

Tüm vidaları söktüğümüzden emin olduktan sonra davlumbazı sökme işi burada davlumbaz kenar kısımları çamurluk kenar kısımlarına girdiği için iç tarafa doğru iterek çıkarabilirsiniz Resim-3 e bakarsanız ne demek istediğimi 

anlarsınız. davlumbaz bu şekilde çıkarılır. zor gibi gözüksede çok kolay bir iş.

ADIM-5

Davlumbaz çıktıktan sonra su deposunu görüyoruz Resim-4 ve resim-5 deki civataları 10 anahtar ile söküyoruz bu 

civataları söktükten sonra su deposunu hafif yukarı kaldırıp dışarı doğru çekerek yerinden çıkarıyoruz. (arkasında askı türü plastik bir parça var)

4cywzvM.jpg

5PoY4EY.jpg

ADIM-6

5 litrelik bidonun üst kısmını keserek ağzını genişletip hazır şekilde bekletiyoruz,

Resim-7 de pompa soketini çıkarıp pompayı elimizle dışarı doğru biraz kuvvetlice çekip cıkarıyoruz.

süzgeç(filtre) pompa ile çıkmazsa süzgeçide çıkarıyoruz.depo içerisindeki suyu hazırladığımız bidona alıyoruz.

uAHi2Wv.jpg

süzgeçin durumunu gösteren resimler resim-8 ve 9

8i4oTOc.jpg

mvAJ0Dd.jpg

gerekli temizlikler yapıldıktan sonra süzgeçi pompaya takıp etrefına az miktarda vazelin sürerseniz rahat bir 

şekilde yerine takarsınız. ayrıca bukadar eziyet çektikden sonra şamdırayıda temizlemenizi tavsiye ederim

Resim-6 (Önemli: şamandıra pozisyonuna dikkat edin sökerken alt üst kısımlarını karıştırmayın yoksa depo ikazı ters çalışır)

tüm işlemlerin tersini uygulayarak topluyoruz.

zAx6zsI.jpg

şimdi diyeceksinizki bu tıkanıklık nasıl oldu;

arasıra aracımı yıkarken silecek suyu deposunuda doldururum bu işlem sırasında

az miktarda depoya sıvı deterjan atardım köpürürse sinek vs gibi pislikleri iyi temizler düşüncesiyle. tabiki sıvı 

deterjan dip kısımda birikerekbu tıkanıklığa sebeb verdi.

kendi hatamının cezasını kendim çektim. 

umarım yardımcı olmuşumdur. 

• Beğen 14
Yorum bağlantısı
Ertan Alptekin

On numara paylaşım olmuş Murat bey... Elinize sağlık...

Not: Yaşınızı eklerseniz hitap açısından yararlı olabilir. Teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Valla ellerinize sağlık :bravo:

Tam soracaktım ki niye tıkanmış, onu da cevaplamışsınız :) Tekrar tekrar ellerinize sağlık.

Yorum bağlantısı
Hikmet Türker

Demek sadece benim başıma gelmemiş.Eski aracımda sürekli bulaşık deterjanı ,sıvı sabun tarzı şeyler kullanıyordum.Kışın ortasında şehir dışındayken sökmek zorunda kalmıştık.Aynı sizdeki gibi bir madde ile tıkandığını tespit etmiştik.Buda iyi bir ders olmuştu bana.

Yorum bağlantısı
Ömür Can

Ayrıntılı ve bol fotolu paylaşım için teşekkürler. :good1:

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Elinize sağlık çok güzel anlatım olmuş fakat eğer böyle bir tıkanıklıksa çözücülerle de giderilebilir miydi acaba ben onu merak ediyorum.

Kimyacı var mı acep?

Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Paylaşım ve anlatım çok güzel olmuş. Teşekkür ederiz.

Yorum bağlantısı
Hasan Yılmaz Konya
(düzenlendi)

mrb. ilk önce anlatımınız için teşekkür ederim. size bir sorum olacak. benim 2007 model ghia aracım var. ancak cam suyu bittiğinde alarm vermiyor. bu normalmi yoksa bir arızamı vardır ? saygılar.

tarihinde Hasan Yılmaz Konya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Barın
(düzenlendi)

Benim yöntemim de şöyle;100 gr.limon tuzu atıp 5 dakika aralıklarla suyu püskürtüyorum,tüm sistem tertemiz.  :)

tarihinde Mehmet Barın tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

hem çalışma temiz hemde anlatım fotolar gayet açıklayıcı, bir çok kişi faydalanacaktır elinize saglık. :bravo:

Yorum bağlantısı
Hikmet Demirtaş

Ellerinize sağlık, .. Bu kadar zor  bir işçiliği, bu kadar açıklayıcı ve akıcı anlatımla sununca! ben izlerken zevk aldım

Yorum bağlantısı
Fikret Özsoy

Elinize sağlık anlatım çok açıklayıcı olmuş. Özellikle deterjan konulmamasını öğrenmiş olduk. Teşekkürler.

Ben de marketlerde satılan antifrizli sulardan alıyorum. Umarım onların zararı yoktur.

Yorum bağlantısı
Murat Ayçiçek

mrb. ilk önce anlatımınız için teşekkür ederim. size bir sorum olacak. benim 2007 model ghia aracım var. ancak cam suyu bittiğinde alarm vermiyor. bu normalmi yoksa bir arızamı vardır ? saygılar.

Hasan bey merhaba, büyük bir ihtimalle su seviye şamandırasından kaynaklanıyordur. su içinde hareketli bir parça. zamanınız var ise kontrol etmeniz iyi olur.

Yorum bağlantısı
Murat Ayçiçek

Arkadaşlar kusura bakmayın işlerimin  yoğunluğundan dolayı foruma girme zamanım olmadı. 

Bende sizlere ayrı ayrı teşekkür ederim foruma bir katkımız olduysa ne mutlu. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...