İçeriğe Yönlendir

Focus II - Yakıt Tüketimi - Dizel


Aykut Gürkan

Recommended Posts

Turkay Enez

Bence depo fulleme yöntemiyle bir ölçüm yapman gerekiyor... Anlık tüketim değerleri yanıltabilir... Şöyle depoyu fulleyip km bir sıfırla uzun yolda kullan. Tekrar fulle. Litreyi yaptığım km ye böl. 90-100 km yi geçmeden kullanırsan sonuç 5 lt yi geçmeyecektir...

Devir konusunda da kendini kasmana gerek yok. İlla 2000 i geçmeyeceğm diye uğraşmana da gerek yok. Yol ve trafik durumuna göre kullan, devir saatine bakma bile...

arabanın butun bakımları yetkili servisi otokoc ta yaklasık 1000 km once yapıldı ve arac su anda 42900 km civarında. ölcumude arabanın devirini 2000 devir civarında yapıyorum. hatta depoyu dun doldurttuktan sonra ortalama tuketimi sıfırladm daha sonra tuketim ortalaması daha da arttı. dun sabahtan beri 70km civarı yol gittim ve su anda ortalama yakıt tuketimide 7.8 civarına yukseldi. anlamıs deilim.
Yorum bağlantısı
Furkan Esgin

Ben anladımki bizim araçlarımız focus 1.6 TDCi yüksek hızlarda çokta fazla yakmıyor. Yani 110 la 1 depoyla 1000 km gidecekseniz 130-140 arası hızlarlarla 1000 km 1 depo + 25-30 tl lik mazotla gidilebilir..

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Yüksek hızda yakıt çok fazla fark etmiyor. Şehir içinde hızlanırken çok yakıyor. Uzun yola çıkınca hızını aldıktan sonra problem yok.

Yorum bağlantısı
Mehmet Solak
(düzenlendi)

şehir içi kullanım yakıtı özellikle trafik yoğunsa arttırıyor.uzun yolda yavaş inen yakıt ibresi şehir içi kullanımda şahlanıyor.bir de klima açıksa tamam :blush:

tarihinde Ali Akar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Unutmayın en çok yakıt araba hızlanırken harcanır. Çünkü 1 tonluk bir kütlenin hız kazanması için yüksek enerjiye ihtiyaç vardır.

+ şöyle bir durum var. Motora yolladığımız yakıtın enerjisinin sadece %35 civarında bir miktarını güç olarak alabiliyoruz. Kalan kısmı egsoz gazı ve sıcak hava olarak atmosfere atılıyor. Araba hızlanırken bu verim dahada düşüyor. Daha fazla sıcak havayı ve basıncı egsozdan atıyoruz.

Hızlanmalarıda sakin sabit hız havasında yaparsak çok daha az yakıt tüketiriz ve mümkün olduğunca sabit hızda gitmeye çalışın. Boşluk görünce hemen 3. vitesten 4 e almayın. 3. viteste sabit gidin. Çünkü ilerde yavaşlamanız gerekebilir. Hızlanırken fazla enerji harçarsıız ve bu harcadığınız enerjiyi fazla firen yaparak öldürürsünüz.

Sakin ekonomik hızlanın ve az firen kullanacak şekilde hızlanmalar yapın. Bunlar bile yaklaşık %10 ekonomi sağlar.

Yorum bağlantısı
Halis Parlak

Ben İstanbul şehiriçi trafiğinde en düşük 6.7 lt gördüm ama çoğunlukla 7.0 lt yakıyor ki bence normaldir.Uzun yolu daha deneme fırsatım olmadı.Bilginize..

Yorum bağlantısı
Guest Ramazan Demir
(düzenlendi)

Depoyu doldurduğumda şehir içi ortalama yakıt tüketimi7-7.5 lt arası ve 700-750 km gidebiliyorum. Şehir dışında 90 km hızla depo menzili 1200-1250 km arası. Bugün depoyu doldurdum, ortalama yakıt tüketimi 7.2 lt ve 776 km menzil gösteriyor. Bilginize..

tarihinde Ramazan Demir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Murat Kavuk

Benim şehir içi tüketimim 6'yı geçmemiştir. Son depoyu doldurduğumda menzil 980 km yazdı. Bu motor eğer iyi bakılmazsa tüketim değerleri zaman içinde hissedilir derecede artıyor. İyi mazot ve temiz filtreler her daim şart. Bir de şehir içinde insanlar gereksiz agresif kullanıyor aracı. Gereksiz sollamalar, kavşaklara tam hızla girmeye çalışmalar, gereksiz makaslar, gaz/fren, gaz/fren :i-ih: Bunlar da şehir içi tüketimini arttırıyor. Esasen dizelin tüketim farkı en çok şehir içinde ortaya çıkar.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Hızlı gidince daha az yakacağını düşünenler az değil ne yazık ki. :)

Yorum bağlantısı
Ahmet Büyüktopçu
(düzenlendi)

Merhaba,

Dizel Focus sahibi arkadaşlar,

Aracınızın gerçek şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketim değerlerini (litre/100km) yazar mısınız?

Dizel Focuslar diğer dizellere nazaran biraz daha fazla mı yakıyor? Mesela 1.4 D-4D Toyota, 1.6 HDi Citroen, 1.3 CDTi Opel' e göre?

Teşekkürler.

tarihinde Ahmet B tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Turkay Enez

1 Yıldır kullanıyorum.

Şehir içi sabah akşam kısa mesafeli kullanımım var. Şehiriçi 7,5 - 8 lt tüketimim var...

Şehirdışı 4 yolcu bagaj ve klimayla çok dikkatli kullanımla (otobanda 120-130 diğer yolda 100 ü geçmemeye çalışarak) en iyi 4,4 lt ortalamam oldu, fazla dikkat etmeden uzun yol ortalaması 5 lt diyebilirim...

Merhaba,

Dizel Focus sahibi arkadaşlar,

gerçek şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketim değerlerini (litre/100km) yazar mısınız?

Dizel Focuslar diğer dizellere nazaran biraz daha fazla mı yakıyor? Mesela 1.4 D-4D Toyota, 1.6 HDi Citroen, 1.3 CDTi Opel' e göre?

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Serkan Dalgıç
dün çıktığım uzun yolda istanbuldaki Opetten depoyu doldurttum. 147 Tl lik mazot aldım. galiba 47 veya 48 litre yakıta denk geliyor. Pompanın tabancası atınca pompacıya tamam dedim. tam depo ile 1.020 km yol gittim. Sarı ışık yanmadan yeniden yakıt aldım. bu veri geçen sene ile aynı. Hızım 100 - 120 arası idi. Dönüşte 90-100 arası hız ile bu mesafeyi 1100 hatta 1200 km ye çıkarmayı düşünüyorum.

Mehmet bey kılima açıkmıydı ve aracın yük durumu nasıldı acaba...

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman
aracı devirli kullandıgımda (2000 deviri gectigimde) anlık yakıt tuketimi baya bi yukseliyor. ancak 2000 devir altında surekli rolantide kullanırsam yakıt gercekten az ama ne yaparsam yapayım sehir ici yakıt tuketimini 6.9/100km nin altına dusuremedim.

ruhsatta 109 beygir yazıyor ama ford.com.tr de gordugum kadarı ile trend paketler 90 bg olarak uretiliyor.

109 beygir yazıyorsa doğrudur 2008-2009 ve bazı 2010 trend modellerde 109 beygir isteyenlere 2.500tl farkla veriliyordu ben aracı aldığımda gerek duymadığımı söledim ve 109 u tercih etmedim yakıt konusuna gelince yol bilgisayarından ortalama yakıt tüketimini sıfırlayın ve birde o şekilde ort.yak.tük.bakın kaç göstericek normalde şehir içi rahat 750km yi görmesi gerekiyor.şehir dışı ise 850 focusların deposu ufak 50lt olduğu için 700km yapması bile süper bir değer renault meganelerde 60lt var onlarda 780 yapıyor.sonuçta aynı hesaba çıkıyor...

yani aracınızın bakımını yaptırın çok bariz bi fark yok yakıt konusunda içinizi ferah tutun...biraz daha agresif kullanmamaya bakın aradaki farkı göreceksiniz zaten

Yorum bağlantısı
Guest Ferhan Karata?
(düzenlendi)

merhaba arkadaşlar ben de arabamın yakıt değerlerini paylaşmak istedim.120 tl yakıtla 800 km yol gittim.300 şehir içi 500 şehir dışı.şehir dışında giderken 110-120 km ile gittim.gerçekten de dediğiniz gibi sabit hızla gidince çok güzel yakıt sarfiyatı var.mayıs ayında ölçtüğümde sadece şehir dışında 5. vitesle 90-100 arası 4.1 lt yi yakalayabildim,bu da tam 13 kuruşa geliyordu km de.genelde karışık yakıt sarfiyatı arabamın 15 kuruşa geliyor sizce nasıl?

tarihinde Mehmet tarafından düzenlendi
Gerekmedik
Yorum bağlantısı
Enis Sever

Ben şimdi Antalya'dan İstanbul'a geldim. Aracım 2009 tdci birinci depoyu İstanbul İkitelli Opetten aldım. Kemer'e kadar iki kişi klima açık az yük 120 ile 160 km arası süratlerde 6.1 lt7100 km ortalama tükettim.815 km gittim. Antalya'ya akraba ziyaretine giderken liman'ın orda bulunan Shell'den aldım. O depo ile 698 gittim ancak gene klima açıktı ama Kemer sahil yolundan Kalkan'a gittim. Bilenler bilir Kale Demre arasını 3 vitesten yukarı gidemezsiniz. Bu arada bu depoya Saklıkent Ölüdeniz turu ve iki defa Kalkan-Kaş gidiş geliş de dahildir. Üçüncü depomu bu sabah Elmalı'ya yakın bir PO'dan aldım. gene 120-160 km arası süratlerde klima açık 720 km gittim. Ortalamam 6.5 lt idi. Focus TDCİ kesinlikle ekonomik bir araba. Tek dikkat edilmesi gereken nokta dik yokuşlarda klima açıkken bayılabilir bu yüzden chip taktırmayı düşünüyorum.Düşünen arkadaşlar kesinlikle alsın.

Yorum bağlantısı
Guest Ramazan Demir
Benim şehir içi tüketimim 6'yı geçmemiştir. Son depoyu doldurduğumda menzil 980 km yazdı. Bu motor eğer iyi bakılmazsa tüketim değerleri zaman içinde hissedilir derecede artıyor. İyi mazot ve temiz filtreler her daim şart. Bir de şehir içinde insanlar gereksiz agresif kullanıyor aracı. Gereksiz sollamalar, kavşaklara tam hızla girmeye çalışmalar, gereksiz makaslar, gaz/fren, gaz/fren :) Bunlar da şehir içi tüketimini arttırıyor. Esasen dizelin tüketim farkı en çok şehir içinde ortaya çıkar.

Murat Bey, yol bilgisayarında ortalama hızınız nedir acaba. İstanbul gibi bi yerde 6 lt zor gibi sanki.. :)

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)

herkes yol bilgisayarındaki menzilin tutmadığını söylüyor ama benim arabamda kilometresi kilometresine tutuyor. 20000 km boyuncada hiç şaşmadı. Arabam devamlı garajda düz zeminde duruyor ve şehir içi kullanımlarda garajda kontağı açtığımda kaç gösteriyorsa net o kilometreyi gidiyor.

Mesela yol bilgisayarı kalan menzili 375 göstersin, çıkayım 5 km dolaşıp geleyim. O an farklı gösterebilir ama 15 dakika sonra kontağı açtığımda %90 370 olur. Garajdan çıkartmadan rolantide çalıştıkça menzilde birer birer düşüyor.

En son depoyu fullerken yakıt son çeyrekteydi ve fulledikten sonra tüketimi 5.88 olarak hesapladım. Fullediğimde 680 km menzil verdi ve deponun kullanılabilir miktarıda max 40 litre.

40/680 = 5.88. Yakıt tüketimine göre yine net menzil verdi. Tüm sonuçlar yol bilgisayarının çok hassas çalıştığını gösteriyor.

tarihinde Ayhan ?ent tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
İlker Öztürk

şehir içi klima acık 7,8 lt.

sehir dışı klima acık 90-100 km hızla 5,4 lt /110-160 km hızla 6,2 lt

benim araba bozukmu acaba ,bakımlarıda tam ama yakıt bana faza gibi geliyor.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
şehir içi klima acık 7,8 lt.

sehir dışı klima acık 90-100 km hızla 5,4 lt /110-160 km hızla 6,2 lt

benim araba bozukmu acaba ,bakımlarıda tam ama yakıt bana faza gibi geliyor.

Şehiriçi , ev-iş vb. rutin menziliniz 10-15 km yi aşıyor mu? Daha az ise, tüketiminiz az bile sayılır.

Yorum bağlantısı
İlker Öztürk
Şehiriçi , ev-iş vb. rutin menziliniz 10-15 km yi aşıyor mu? Daha az ise, tüketiminiz az bile sayılır.

sehir içi menzilim 10-15 km yi asmıyor,sık sık dur kalk yapıyorum.

Yorum bağlantısı
Hakan Adalıoğlu

Arkadaşlar Ben de tatilde uzun yola çıktım. İzmirden depoyu fulleyip kilometreyi sıfırladım. İzmir-atdın otoyolunda ortalama 120 km hızla, aydın denizli arası ortalama 100 km hızla 565 km yol yaptım. Depoyu tekrar fullediğimde 77 TL lik yakıt aldıgında tabanca attı. devam ettirip 80 TL yakıt aldırabildik depoya. Yani 80 TL mazotla 565 km yol yaptım. Zaten yol bilgisayarı da ortalama 4.5/100 lt gösteriyordu.Bence bu degerler gerçekten çokgüzel degerler. Şu an yol bilgisayarı dolu depoda menzil 1050 km gösteriyor ve sakin bir kullanımda bir depoyla 1000 km yapılabilirbence.Hiç olmadı 900 km rahat yapar.

Yorum bağlantısı
İlker Öztürk
(düzenlendi)

Menzili daha hiç 850 nin uzeride goremedim.Sakin kullanamıyorum belkide bu yuzden biraz fazla yakıyor,hele aydın-izmir arası 120km ile gidersem (otoban-120 ile araba gitmiyor gibi oluyo) sıkıntıdan patlarım heralde.

tarihinde ?lker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Serkan Dalgıç
Yaklaşık 3 yıllık TDCI kullanıcısı olarak tecrübelerim diyor ki;

Lastik havalarındaki dengesizlik, direk yakıt tüketiminde artma olarak kendini belli ediyor.

Lastik havalarını eşitlemek ve tertemiz bir hava filtresi takmak, ara sıra da CC yaptırmak yakıtı aşağı çekiyor. Başka bir problem aramaya gerek yok.

:D:)

Yorum bağlantısı
Serkan Toker
195/50/15 conti çelik jantlı 2010 fiestanın teker havası ön-arka kaç olmalı?

32 veya 33, ön arka eşit olmalı...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...