İçeriğe Yönlendir

Hidrolik Direksiyon Sert

Yusuf İlhan

Recommended Posts

Yusuf İlhan

Merhaba, 

2006 model 2.0 trend'i ilk aldığımda direksiyon powerdan yağ kaçağı olduğunu söyledi bakan usta. Bir diğeri olmadığını söyledi çünkü yağ eksiltme sorunu yoktu. Geçenlerde direksiyonun normalden daha sert olduğunu ve sağ sol turlarda hidrolik sistemin ses yaptığını fark ettim. 

Uzun yola gideceğim için ilk gördüğüm istasyona girip hidrolik yağı tamamladım ki haznede epeyce eksilmişti hatta minimumun altına düşmüştü. Yağı tamamlayıp bir kaç tur sağ sol yağınca ses kesildi. Direksiyon biraz yumuşadı. 

Şu konularda yardımınızı rica ediyorum: 

1. Yağı tamamladıktan sonra da direksiyon bana sert geliyor. Ölçüm ise şu; araç çalışır vaziyette hareket etmezken ya da birinci viteste kalkarken direksiyonu avuç içiyle tam tur hareket ettirmeye çalışıyorum (klasik direksiyon hareketi işte) ama pek kolay dönmüyor açıkçası biraz bastırmam gerekiyor. Mondeo'nun direksiyonu normalde de sert midir? 

2. Shell Spirax marka yağ koydum ilk gördüğüm istasyon o olduğu için. Yağ bu: 

http://www.turkoilmarket.com/Shell-Spirax-S2-ATF-AX-1-Litre,PR-1596.html

üzerinde şanzıman yağı yazıyor ama direksiyon hidroliği olarak da kullanılır diyor. Doğru yağ mıdır? Ford'un tavsiye ettiği orijinal direksiyon hidroliği nedir? 

3. Direksiyon hidrolik yağını komple değiştirmek gerekir mi? Bir arkadaşımız enjektör ile yağı emip değiştirmişti bunu da foruma koydu hatırlıyorum. Siz ne dersiniz? 

Yorum bağlantısı

Önceki aracınızın markası modeli neydi? Mondeo direksiyonu güncel elektrikli direksiyonlara göre ağır, ilk nesil hidroliklere göre ise daha hafiftir. Elektrik destekli bir direksiyondan sonra ağır gelebilir. Tek elle rahat döner, serçe parmakla dönmez bir direksiyondur normalde. Hidrolik direksiyon için eklenen yağ kırmızı renkli olur. Linkteki ürün anladığıma göre daha çok genel maksatlı bir ürün ama üzerinde direksiyon için uygun yazdıktan sonra problem olmayacaktır. Direksiyon konusu göreceli olduğundan en güzel yöntem aynı marka model araçla denemek.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Yusuf İlhan

Önceki aracınızın markası modeli neydi? Mondeo direksiyonu güncel elektrikli direksiyonlara göre ağır, ilk nesil hidroliklere göre ise daha hafiftir. Elektrik destekli bir direksiyondan sonra ağır gelebilir. Tek elle rahat döner, serçe parmakla dönmez bir direksiyondur normalde. Hidrolik direksiyon için eklenen yağ kırmızı renkli olur. Linkteki ürün anladığıma göre daha çok genel maksatlı bir ürün ama üzerinde direksiyon için uygun yazdıktan sonra problem olmayacaktır. Direksiyon konusu göreceli olduğundan en güzel yöntem aynı marka model araçla denemek.

Saygılarımla.

Teşekkür ederim. Farklı araçla tecrübe etme imkanım olmadı ama bakacağım. 

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Bende ilk kullandığımda dedim bu nedir böyle çok ağır gelmişti.Ama yolda çok daha keyifli oluyor bence.Normalden ağır hissetmeniz normal bence.

Yorum bağlantısı
Yusuf İlhan

Bende ilk kullandığımda dedim bu nedir böyle çok ağır gelmişti.Ama yolda çok daha keyifli oluyor bence.Normalden ağır hissetmeniz normal bence.

Benim daha önce pek araç tecrübem olmadı aslına Mondeo ilk arabam. Dediğiniz gibi uzun yolda yüksek hızda iyi bir özellik. Ancak hareketsizken biraz daha yumuşak olmalı diye düşünüyorum. Hıza duyarlılık özelliği yok mu Mondeo direksiyonunda ? 

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Benim daha önce pek araç tecrübem olmadı aslına Mondeo ilk arabam. Dediğiniz gibi uzun yolda yüksek hızda iyi bir özellik. Ancak hareketsizken biraz daha yumuşak olmalı diye düşünüyorum. Hıza duyarlılık özelliği yok mu Mondeo direksiyonunda ?

Elektrik destekli olsa güzel olurdu.

Ancak mondeonun ızun yolda yüksek hızlarda virajlarda yol tutuşu süper.şu anda eşim kullanıyor şikayet etmiyor ancak elektirikli olanı kullansa belki söyler. Ama şimdi rahat rahat kullanıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Yusuf İlhan

Elektrik destekli olsa güzel olurdu.

Ancak mondeonun ızun yolda yüksek hızlarda virajlarda yol tutuşu süper.şu anda eşim kullanıyor şikayet etmiyor ancak elektirikli olanı kullansa belki söyler. Ama şimdi rahat rahat kullanıyor.

Mehmet Bey, 

Direksiyon hidroliğini komple değiştirmeyi düşünüyorum kaç litre alıyor acaba sistem ve kutu toplamda fikriniz var m? 

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Mehmet Bey, 

Direksiyon hidroliğini komple değiştirmeyi düşünüyorum kaç litre alıyor acaba sistem ve kutu toplamda fikriniz var m? 

Sistemin içindekini bilmiyorum. Ama direksiyon pompasının üzerindeki 1litre alıyor. Sistemin içindeki tahmini olarak söylüyorum 2 litrede o olur. (Tahmini söylüyorum)

Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Kendi yaptığım değişimi anlatayım belki faydası olur.Araç C max tdci

-İlk önce direksiyon hidrolik haznesindeki yağı boşalttım, bunun için eczanede satılan en büyük enjektörü kullandım.Yağ katılaşmış bayağı zor çektim bu sebeple

-Daha sonra mobil atf 320 ekledim max seviyeye kadar kapağı kapatıp aracı çalıştırdım yağ sirküle olsun ve sistemdeki eski yağ ile karışsın diye.Bu arada direksiyonu sağa sola çevirip pompayı devreye sokmak gerekiyor.

-Sonra aracı stop edip ilk iki maddeyi tekrar uyguladım.Bu işlem ,yağ rengi kutudakini yakalayıncaya kadar sürmeli.Ben 2 değişim yapınca yeterli olduğu kanaatine vardım.

2 litre mobil atf 320 yağ almıştım, 2. kutudan çok az kullandım bu işlem sonunda.

Belirgin duyulan pompa sesi artık duyulmuyor ,pompa bana dua etmiştir muhtemelen.Belki direksiyonda rahatladı fakat buna dikkat etmedim.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Kendi yaptığım değişimi anlatayım belki faydası olur.Araç C max tdci

-İlk önce direksiyon hidrolik haznesindeki yağı boşalttım, bunun için eczanede satılan en büyük enjektörü kullandım.Yağ katılaşmış bayağı zor çektim bu sebeple

-Daha sonra mobil atf 320 ekledim max seviyeye kadar kapağı kapatıp aracı çalıştırdım yağ sirküle olsun ve sistemdeki eski yağ ile karışsın diye.Bu arada direksiyonu sağa sola çevirip pompayı devreye sokmak gerekiyor.

-Sonra aracı stop edip ilk iki maddeyi tekrar uyguladım.Bu işlem ,yağ rengi kutudakini yakalayıncaya kadar sürmeli.Ben 2 değişim yapınca yeterli olduğu kanaatine vardım.

2 litre mobil atf 320 yağ almıştım, 2. kutudan çok az kullandım bu işlem sonunda.

Belirgin duyulan pompa sesi artık duyulmuyor ,pompa bana dua etmiştir muhtemelen.Belki direksiyonda rahatladı fakat buna dikkat etmedim.

Bizim yapabileceğimiz bir yöntem.. :)

Az kaldı ustalar isyan edecek sizin yüzünüzden bize iş gelmez oldu diye :D

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Dürürst,titiz, kafası çalışan ve deneme yanılma ile tamir yapmayan her usta, başımızın tacı  :good1:

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Dürürst,titiz, kafası çalışan ve deneme yanılma ile tamir yapmayan her usta, başımızın tacı  :good1:

Aynen
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yusuf İlhan

Ben de değiştireceğim sanırım. Kutudaki yağın rengini ve viskozitesini hiç beğenmiyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yusuf İlhan

Bugün direksiyon hidrolik yağını değiştirdim. Arkadaşların kullandığı yöntemi izledim: Enjektörle direksiyon hidrolik haznesindeki yağı boşaltım. Üzerinde yni yağ ekleyip aracı çalıştırıp direksiyonu tam sağ tam sol çevirerek eski yağ ile yeni yağın karışmasını sağlamak gerekiyor. BU yöntemle dört defa doldur boşalt yapınca sistemden 1 litreden fazla yağ çekmiş oluyorsunuz. 

Gerçi hepsi eski yağ değil ancak ben boşalttığım yapı bir şişeye doldurdum, rengi simsiyah. Koyduğum yağ ise Shell Spirax ATF, rengi kırmızı. Direksiyonda az da olsa bi hafifleme hissediliyor. 

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Serdar Akgül

iyi akşamlar. Focus araca direksiyon hidroliği için Castrol ATF Dex II Multivehicle uyumlu olur mu?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

her tür başlangıç atf si bile olur kırmız olsun kötü koksun yeterli :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 6 ay sonra...
Yusuf İlhan

Merhabalar,

Yeni konu açmamak için buradan yazayım dedim. Bir kaç ay önce rakor kaçağından dolayı hidroliğim boşalmıştı. Aracı çalıştırıp park yerinden çıkmaya çalıştığımda direksiyonun sertliğinden ve pompadan gelen vızıltıdan bir sorun olduğunu anlayıp hemen stop ettim. Hidroliği tamamlayıp tamirciye bıraktım.

Rakor tamir edilip hidrolik yenilendi ama hala direksiyon pompası çalışırken ince bir vızıltı yapıyor. Ustama göre pompa az da olsa bir hasar gördü. Bu sesi doğal karşılamak gerekiyor.

Ancak direksiyon hissedilir derecede ağırlaştı. 2013 model Corsa ve 2004 model Renault Scenic kullandım bir süre. Onlardan inip Mondeo'ya tekrar binince benim arabanın direksiyonunun bariz sert olduğunu daha iyi anladım.

Özellikle dar alanda park manevralarında sorun oluyor bu durum. Önerisi olan var mı acaba? Pompayı değiştirmek dışında? Ya da değiştirsek kaça mal olur fikri olan ?

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Renault ile karsilastirmayin. Elektrik destekli direksiyondur muhtemelen. Kus gibi hafiftir. Ancak ses geliyorsa pompa saniyorum ömrünü doldurmuş.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...