İçeriğe Yönlendir

Oto Teyplerinde Gerçek Rms Değerleri

Rasim Bolat

Recommended Posts

Rasim Bolat

oto teyplerde 4x50 veya 4x45 watt  değerleri yazıyor bunlar max değerler mi yoksa rms değerleri mi bilgisi olan var mı :nea:  :nea:

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş
(düzenlendi)

bunlar mosfet değeri. Rms değeri 22wattrms olur genellikle.

tarihinde Süha Demirtaş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Rms; Distorsiyonun %10 u geçmeden 1 khzdeki frekansa cevap verdiği andaki hoparlörün çektiği akımın ve hoparlörle giden gerilimin çarpanidir.

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Rms; Distorsiyonun %10 u geçmeden 1 khzdeki frekansa cevap verdiği andaki hoparlörün çektiği akımın ve hoparlörle giden gerilimin çarpanidir.

subwoofer için peki ?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Tüm ses yükleri için geçerli. Sub'a 1 khz veya 20 hz göndermenin çekilecek akimda farkı olmaz. Empedansi bellidir. Tabi kalkıp 20 khz gönderilmediği sürece.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Tüm ses yükleri için geçerli. Sub'a 1 khz veya 20 hz göndermenin çekilecek akimda farkı olmaz. Empedansi bellidir. Tabi kalkıp 20 khz gönderilmediği sürece.

1khz ile sub çalışıyor mu ?  Ben rms değerini ortalama değer diye biliyorum ve hesaplarken bir işlem var ki akılla zarar oda ;) ac ölçüm ile her zamanda ( periyot ) karesinin integralini alır sonra bunu 1 zamana bölerek diye hatırlıyorum. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

1 khz sinus veriliyor zaten. Empedans sabit. Hop. Karakteri sesin frekansina göre bunu biliyorsun. Watt testinde omaj onemli, besleme gerilimi önemli. Bunkarida yakaladıktan sonra, İntegral alınırken 1.41 ile çarpan yapılır peak bulunur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

1 khz sinus veriliyor zaten. Empedans sabit. Hop. Karakteri sesin frekansina göre bunu biliyorsun. Watt testinde omaj onemli, besleme gerilimi önemli. Bunkarida yakaladıktan sonra, İntegral alınırken 1.41 ile çarpan yapılır peak bulunur.

yani subwooferı 20-60hz arasında kullanırken 1khz sinüs vermenin bir ölçme mantığını bulamadım. Mesela ben mid takımı ayarlarken 1khz sesi verir gerekli ac voltaj ayarlarını yaparım, sub woofer için ise 50hz vererek ayarladım. 1.4 bölerek hesaplama işi basit ölçü aletlerinin işi bize gelmez, bu arada kicker in cvx subwoofer ın empedansı değişse bile RMS değeri aynıdır, hem 2ohm da hem de 4 ohm da 1000rms dir ;)

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

4-8ohm aralığındaki subwoofer ne anlama gelir?

ohm arttıkça kalite artar ;) fakat bunları besleyecek anfininde fiyatı artar ;)

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Atladın. Rms güç hesabı yapılıyor, hoparlörün frekans ayarı değil. Empedansı değişen ancak gücü sabit olan hoperlorun sarim tekniği ile alakalı durum. düşük omaj yüksek akım ve daha fazla güç demektir. Tabii ses kaynağı izin verirse. 4 ohmu .060 mm tel ile sarıp, 2 ohmu 1.20 mm tel ile şar. Her iki omajda da watt aynı olacaktır. 4 ohm da akustik daha yumuşak olur sadece.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sinan Uzundumlu

o aralıklardaki bir subwoofer ı amfisiz sadece ana üniteden beslemek mümkün mü peki? verim alınabilir mi?

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Atladın. Rms güç hesabı yapılıyor, hoparlörün frekans ayarı değil. Empedansı değişen ancak gücü sabit olan hoperlorun sarim tekniği ile alakalı durum. düşük omaj yüksek akım ve daha fazla güç demektir. Tabii ses kaynağı izin verirse. 4 ohmu .060 mm tel ile sarıp, 2 ohmu 1.20 mm tel ile şar. Her iki omajda da watt aynı olacaktır. 4 ohm da akustik daha yumuşak olur sadece.

abi diyorum ki sub ı kullanmadığımız aralıkta nasıl ölçebiliriz. 1khz sabit değer olmamalı diyorum. Yani bu durum bana araç ile tam gaz sürekli gidip fabrika değerlerinde tüketim vermedi demek gibi geliyor

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

90 km gibi düşün.

20 hz hoparlörle var, 20 khz de. 1 khz sıfır nokta

İyide bi dakka amfinin Rms inden niye hoparlörle geçtik ? Hoparlörün baska güç testleride var. Ayri bir konu o :)

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş
(düzenlendi)

Anfinin rms inde miyiz :D ben bunu hesaplamam çektiği ampere bakarım sadece :) thd si 0,000000001 olsun yeter :D

tarihinde Süha Demirtaş tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mustafa Volkan Koca

o aralıklardaki bir subwoofer ı amfisiz sadece ana üniteden beslemek mümkün mü peki? verim alınabilir mi?

bası ana üniteden besleyemezsin çok çok az ses verir bazı özel teyplerde var sadece bu özellik 

Yorum bağlantısı
Mehmet Emin Taşdelen

O zaman güç kalkanlarını devreye alıyorum... :shok:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Akan Belen

:shok:  :fiuw:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Biliyordum böyle birşey olacağını :crazy:

Abi + ve - yi bağlayıp sesi açınca başka birşeye gerek kalmıyor değil mi sen onu söyle  :biggrin:

Yorum bağlantısı

Lambalı ve %100 hi.fi amfin var ve burada konuşuyorsun. Adres alayım :ninja:

Ankara'dayım herzaman beklerim :)

Yorum bağlantısı

Ustam ellerine yüreğine sağlık bilğileri döktürmüşsün.Üniversite öğrencilerine bunlar anlatılmıyor bile diyebilirim.Okusun öğrensin hesabı. :tongue:

Rms değer tiz tonların vurduğu en üst ripel degerlerin toplamıda diyebiliriz.Bir çok medya cihazı bu deger üzerinden çıkış bilğisi verir.Esas deger pic to peek  yanlış yazmış olabilirim öyle bişi idi ses sinüs dalgasının bozulmadan en temiz görüldüğü güç çizgisi olarak görünen watt değeri esas tır.Bunun üzeri rms boyutudur.

Bass isteniyorsa 1 ohm ve yakını orta yumuşak ses en az 8 ohm ama 16ohm ve kesinlikle karbon karışımlı yumuşak kagıt olmalı,harkulade tonda  orta ses verir.Tiz için ise en sert kagıt veya plastik türünden yapılmış ve en az 8ohm olarak kullanılabilecek hoparlördür diye öğrendim 13 küsür yıllık seslendirme çalışmalarımda.

Lambalı anfinin ses dalgasına şimdiki dandik mosfet ler ulaşamaz derim. :good1: Benim favorim p kanal 2 ohm çıkışlı veya 4ohm farketmez  transistör anfidir dahasını tanımam.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...