İçeriğe Yönlendir

Aynasız Dslr, Dslr, İleri Düzey Kompakt Arasında Seçim

Misafir

Recommended Posts

Guest Hakan Tarım

ALın size RAW yani ham format niçin çekilirin güzel bir örneği: aaa unutmuşum beyaz ayarı böyle kalmış, aaa unutmuşum softta çekmişim. 

Raw çekilirse herşeyi istediğiniz gibi sonradan zevkinize göre ayarlarsınız...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

ALın size RAW yani ham format niçin çekilirin güzel bir örneği: aaa unutmuşum beyaz ayarı böyle kalmış, aaa unutmuşum softta çekmişim.

Raw çekilirse herşeyi istediğiniz gibi sonradan zevkinize göre ayarlarsınız...

Artıları var elbet :)

Aaa unutmuşum jpeg'de kalmış :p

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Tüm artılar raw çekimindedir. Jpeg çekime hayatta güvenilmez, geri dönüşü yoktur. 

Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Tüm artılar raw çekimindedir. Jpeg çekime hayatta güvenilmez, geri dönüşü yoktur.

Eksileri de var elbet. Zamanım ve photoshop bilgim yeterli olsa ben de raw secerim kesinlikle.
Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Size şöyle söyleyeyim; Hiçbir bilgiye gerek yok. Çok çok basit bir durum. Yapacağınız ayar 4-5 i geçmez.

1- White balance 2- highlights 3- shadows 4- white 5- black 6- Denoise ve hafif keskinlik (gece ve iç ortam çekimleri)

İşte bu kadar.

Jpeg çekimlerinde makineniz sizin ayarlarınıza göre yapar ve jpeg olarak kaydeder.

En basitinden yukarıdaki çekimlerinizde raw olsaydı çok rahat sadece WB ayarını yaparak çekimleriniz doğallığını koruyacaktı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

O kadar photoshop biliyorum ancak makineden çok da farklı olacağını sanmıyorum bu tarz otomatik ayarların. JPEG üzerinde de beyaz ayarı kayıplı da olsa yapılır ve sıcak beyaza çevirebilirim bu fotoları ama o bile zor geliyor şu an :)

Ama daha az kayıpla daha güzel fotoğraf için dediğiniz gibi teknik açıdan RAW doğru seçim. Ancak bazen bazı fotoğraflar için "yeterli", "yeterli" geliyor ;)

Yorum bağlantısı
Misafir

Raw yani ham fotoğraf bu işi daha çok profesyonel yapanların, ayarların etkilerini bilmeleri ile doğru orantılı olarak fotoğrafı, resime çevirme sanatı. Bunu kötü anlamda söylemiyorum. Fotoğraf anı yakalamaktır ama her doğru yakalanan an maalesef güzel sonuç vermeyebilir. Yakalan anı vurgulayan renk ayarları çekim esnasında dış şartlardan etkilenebilir, kullanıcı hatası olabilir, bu nedenle ikinci bir şans yoktur. Raw'da ise sonsuz şans vardır, yeter ki an yakalansın.

Jpeg ise, makineye güvenen benim gibi amatörlerin seçimidir. Bu yüzden noise, iso, keskinlik gibi konuları makineden beklemek durumunda kalırız. Genelde manzara, doğumgünü, arkadaş toplantısı, tatil anısı gibi anıları arşivlemek için jpeg'den daha fazlasını aramak zorunda kalmıyor amatörler.

Şu anda raw+jpeg seçim modu hemen her makinede mevcut. Özel çekim yapılacaksa iki modu da ayarlamak mantıklı. Hafıza kartını biraz daha büyük seçerek yer sorunu ortadan kaldırılabilir. Ya da iki hafıza kartı kullanan makinelerde bir karta raw, diğer karta ise jpeg formatında kayıt yaptırılabilir.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

O kadar photoshop biliyorum ancak makineden çok da farklı olacağını sanmıyorum bu tarz otomatik ayarların. JPEG üzerinde de beyaz ayarı kayıplı da olsa yapılır ve sıcak beyaza çevirebilirim bu fotoları ama o bile zor geliyor şu an :)

Ama daha az kayıpla daha güzel fotoğraf için dediğiniz gibi teknik açıdan RAW doğru seçim. Ancak bazen bazı fotoğraflar için "yeterli", "yeterli" geliyor ;)

Yukarıda söylediklerimin hiçbiri Photoshop ile yapılmıyor. CameraRaw yazılımı ile yapılıyor. Hiçbir zaman CS ve türevlerine ihtiyaç duymayacaksınız, emin olun.

Artı olarak jpeg, sıkıştırılmış ve kalitenin gitmiş hali olan bir dosya biçimidir. 

Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
(düzenlendi)

Yukarıda söylediklerimin hiçbiri Photoshop ile yapılmıyor. CameraRaw yazılımı ile yapılıyor. Hiçbir zaman CS ve türevlerine ihtiyaç duymayacaksınız, emin olun.

Artı olarak jpeg, sıkıştırılmış ve kalitenin gitmiş hali olan bir dosya biçimidir. 

Photoshop ile de yapılabiliyor ama. Herkes photoshop dediği için öyle yazdım, fotoğraf düzenleme programı demek zor geliyor :)

İşim bilgisayarlar olduğundan programların/dosyaların teknik bilgileri bende var ama pratiğim çok yok ne yazık ki :)

Dediğiniz yazılımı da kısa sürede deneyeceğim. Sağolun Hakan Bey.

Bu arada CameraRaw dediğiniz Photoshopun eklentisi dışındaki bir yazılım gibi anladım ben. Doğru mudur?

tarihinde Murat Sürücü tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Veyahut benim yaptığım gibi Adobe Lightroom kullanın. EN iyisi denilebilecek bir yazılım. Kataloglama, derecelendirme, ne kadar değişiklik yapılsa bile tek tuşla orjinal raw haline dönme (değişikliklerı dosyanın kendisinde değil, yazılım kendi bir catalog dosyasında tutuyor) gibi özellikleri var. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Onur Demir
(düzenlendi)

hort :D

An itibarıyla Nex3 almış bulunuyorum :) (ödemeyi yaptım yarın kargo, salı elimde olur muhtemelen) 

Neden Nex3; 1.5 çarpanlı D7000Sensörü olması, focus peaking çok başarılı ve manuel lensler için fazlasıyla adaptör olması sebebi. Nex5te istedim aslında ama aralarındaki tek fark nex3 ün 720p, nex5in 1080p video çekmesi. (fazla para vermeme değmeyecekti.)

kullandıkça yazarım ancak çok araştırdım ;)

Olympus omd vs. ler 2x çarpanlı haliyle alan derinliği yok oluyor.

panasonic lumix vs. ler 2x çarpanlı oda aynı.

Pentax gayet başarılı

samsung ve nexte keza öyle. hepsi 1.5 çarpan ve büyük sensör demek.

Gelgelelim Nexin avantajına focus Peaking çok başarılı özellikle Benim gibi manuel lens sevdalıları için bulunmaz nimet. yorutube ta Nex3 focus peaking yazın videolerı görünce anlaşılır zaten.

Unuttum sanmayın, neyimi; tabiki fuji. En son güncel makinleri ve harkulade lensleri ile açık ara en önde. Fiyatlar çok yüksek olması sebebiyle yanına yaklaşamadım :)

Dipnot: facebook üzerinden konuştuğum arkadaşlara ricam ordan yazmayın nex3 konusunu :D Malum İçişleri bakanı ile ortak kullanıyorum ve daha haberi yok, alıştıra alıştıra söylicem. oda birkaçgünü bulur :D

tarihinde Onur Demir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran

Abi hayırlı olsun. Bende uzun süre kullandim nex 3. Cok sevdiğim bir makine halen. Param olursa atacagim kenara 1 tane. Benimki nex c3tu galiba. Canon sevdasina sattik ama bazen ariyorum onu. Harikaydi. :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir

Abi hayırlı olsun. Bende uzun süre kullandim nex 3. Cok sevdiğim bir makine halen. Param olursa atacagim kenara 1 tane. Benimki nex c3tu galiba. Canon sevdasina sattik ama bazen ariyorum onu. Harikaydi. :)

Benimki direk nex3 c si falan yok :)

Hadi bakalım girdik bir alamete :)

Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran

Benimki direk nex3 c si falan yok :)

Hadi bakalım girdik bir alamete :)

Ilk seri o zaman o. Kalin oluyor onlar biraz daha. Manuel kismi cok zordu akilli otomatik modunda harikalar yaratiyordu makine. :)
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Demir
(düzenlendi)

Sony_aNEX_-_3_Digital_Camera_75628.jpg

Bumu kalın. daha ne olsun ya, Çok da ince olmasın yeter bu :)

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...

Aynasız dünyası kızışıyor. 21 Mayıs'ta merakla beklenen Sony Nex 6'nın halefi A6000 geliyor. Yurtdışında bir süredir kullanılan ve başarılı görülen bu model çıkış fiyatıyla da dikkat çekici olacak. Nex6'nın elde kalan modelleri 2600tl'den satılırken A6000 2500tl ile geliyor. Yine Samsung iddialı modeli nx30'u Türkiye'de görücüye çıkardı. Nx20'nin başarısından sonra çok daha fazla özellik barındıran nx30 2700tl fiyatla piyasada. Piyasada diyorum ama Ankara'da bu modeli bulmak imkansız. Samsung'un kendi bayileri bu modeli getirmiyor. Dün sordum getirmeyeceğiz dediler. Zincir marketlerde de internetten siparişle geliyor. Yani fotoğraf makinesini denemeden internetten almamız bekleniyor. Sonra da niye canon-nikon bu kadar tercih ediliyor diye soruyorlar. Ekmek satılan marketten Nikon makine alabilirken, samsung'un resmi mağazasındaki satışçı çok satılmaz diye getirmeme kararı aldık diyorsa Samsung'un pazarlama stratejisine akıl erdirmek mümkün olamıyor maalesef. Araba bayileri her modelden satmak zorundayken, kotası buna göre belirlenirken, Samsung'un bayilerine yaptırımı olmaması izah edilemez. Şunan beklemedeyim ama Samsung'un bu politikasını bir yerlere yazmadan rahat edemeyeceğim. Bu arada samsung'un 1" sensöre sahip, değiştirilebilen lense sahip nx modeli inanılmaz şekilde marketlere ve mağazalara yayıldı. Kompak makine alacaklar bu modeli test etmeden başka modelleri hemen tercih etmesinler. Zoom lensli modeli 1199, sabit objektifli modeli 999tl'den satılıyor.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Onur Demir

Ben de bu aralar acayip bir pintilik başladı :) ilk başlarda cengaverce baktığım modelleri o pahalı, bunun şuyu eksik bu para verilmez diye eliyorum:) mükemmele ulaşmak için de kesenin ağzını açmak gerekiyor sonuç bekliyorum:)) 

Meşhur A6000 bugün ilk parti dağılımını yaptı. Yine Sony az miktarda getirdiği için takip ettiğim forumdaki bayi ön siparişle bir günde makineleri sattı. Biraz yorumları almak istiyorum. Bir de diğer açtığım konuda yazdığım Samsung'un kendi bayilerinin bile satmaz diye getirmediği nx30 modeli var. Göremedim makineyi. Zincir marketler internet üzerinden satıyor. Yabancı forumlarda çok methediliyor ama bizim Türkiye'de yok gibi. Geçen gün mediamarkt gece 11'de yanlış fiyat girdi makineye yaklaşık 800tl düşüktü. Çok düşündüm ama göndermezlerse içim içimi yer diye sipariş vermedim ertesi gün düzelttiler fiyatı. Yani sonuç olarak bu iki modeli bekliyorum. Eos70d ile ilgili onjektife göre odaklama problemi var diyen ve problem eden var. Bir kısım da manuel ayar var bu yüzden bu sorun değil diyen de. Bu pintilikle bir süre daha izlemedeyim:)

Saygılarımla. 

Çok farklı bir alıntı yaptım kopyala yapıştırla sırf Seni buraya çekmek için :D vereceğim cevaplar var o yüzden :D

Şimdi öncelikle 70D de bir problem yok, yani nikonun bazı modellerinde olan gibi kronik yada genel bir hata yok. Ha 70D alınır mı? Kesinlikle Hayır. Nikon D7100 yine bir nebze. 

Kırpık sensör(çarpanlı yani FF olmayan) Bir Body'e çok para vermek gerçekten mantıksız. Nex5N alınır en fazla, Nex F3 bile yeter de artar. 3bine yaklaşılmasıyla birlikte ibrenin FullFrame sensörlü makinelere yönelmesi lazım diye düşünüyorum.

ARtık işi çözdüm, Hepsi aynı şeyi çekiyor neredeyse, Herşey ışığa ve dijital müdahaleye bağlı. O yüzdendirki Nex3le bile yetinen biriydim. Farklı sebepten sattım planım tutmadı(Hala belirsiz haber bekliyorum) Eldeki parayı yememek uğruna Arakadaşımın gx20 sini aldım. Yeterli olurmu? Tabiki. Az para aynı iş. Neden gidip sensörü daha küçük bir makineye AF sistemi ve oyuncakları için 2bintl fazladan vereyim. 

70D sattım evet, Kötü makinamı değil tabiki ama işte tercih meselesi. Video çekmeyecekseniz amaç gerçekten Hobi amaçlı fotoğraf çekimi içinse mantıksız.

Ayrıca diretiyorum; Aynasız Mantıklıdır Ancak 1200TL altındaysa ;) (A7R yi istisnadır kaideyi bozmaz :D )

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Onur çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Eğer dahili flaşı olsaydı nex3 veya nex5 benim için de uygun bir seçenek olacaktı. Zaten 16mp'lik bir aynasızın günlük kullanımda başarılı sonuçlar vereceğini düşünüyorum özellikle iso başarımı olarak. Dahili flaş nedeniyle aynasızda Sony nex6 benim için uygun oluyor. Yanında da wifi'si (dokunmatik ekran olmadığı için kullanımı zor deniyor ama olsun)ekstra ama gel gör ki halefi modelinden daha pahalı şu an:) Yanlız nex7'nin fotoğraf kalitesi bana biraz daha farklı geliyor. Onda da maalesef wifi özelliği yok. Ancak bir fotoğraf makinesinde olması gereken en önemli özellik fotoğraf kalitesi olunca multimedya özellikleri bir yana bırakılabilir. Yanlız nex7 nex6'dan eski bir model olmasına rağmen hala daha fiyat güncellemesi yapılmadı ve fiyat yüksek. İşte bu nedenlerle kağıt üzerinde özellikleri ile 70d'den daha üstün olan Samsung nx30'u merak ediyorum. Bünyesinde tüm aynasızlardan daha fazla özellik barındırırken örnek fotoğrafları çok başarılı. Aslında Samsung her zaman Sony'ye göre çok uygun fiyatlarla satılırken nx30 2699yl fiyatla aynasızlara ve isim yapmış rakiplerine göre pahalı bir fiyatla duruyor. Üstelik Ankara'da Samsung'un kendi bayisi satılmaz diye getirmeme kararı aldık diyor. Bu da, bende daha satarken makinesine sahip çıkmayan, 2 sene sonra satış sonrası hizmetlerde senin aldığın dslr zamanındaki gibi bizi ortada bırakır mı sorusunu beraberinde getiriyor. FF benim için çok pahalı bir yatırım ama zamanla croplar ortadan kalkacak gibi. Bir ara hiç ortada olmayan dslr'ler yeniden fotoğraf severlerce keşfedildi. Aynalı aynasız farketmez. Ancak teknolojide herşey ucuzlarken bu makinelerde fiyatlar düşmüyor aksi gibi ortak hareket eden üreticiler, belli bir periyodu takip ediyor. Şu anda crop gövdenin uygun, croplara göre objektiflerinin fiyatının düşmeye başladığı zaman. 2-3 sene içersinde doğru objektiflerle dslr'nin keyfini tadanlar FF arayışına geçeceklerdir. FF gövdelerin pahalı, objektiflerinin ise çok pahalı olduğu dönem 2-3 sene sonra Ff gövdelerin ucuz, objektiflerinin pahalı, cropların ise çok ucuz olacağı döneme ulaşacak ama bu sefer de FF'nin yerine yeni bir teknoloji çıkacaktır. Bekleyerek teknoloji yakalanamaz ama fotoğraf hiçbir zaman demode olmaz diğer teknolojiler gibi. Bu nedenle marjinal faydası yüksek bir tercih yapmak için körüklenen pintiliğimi:) bir gün muhakkak yeneceğim ve buraya güzel bir konu açacağım:)

Saygılarımla

Yorum bağlantısı
Onur Demir

Abi suan tamamini okuyamadim(musait oldugum an okuyacagim) ancak ilk paragrafa cevap vereyim hemen.

nex f3 dahili flasiyla ve uygun fiyatiyla gayet guzel bir alternatiftir.

Yorum bağlantısı

Abi suan tamamini okuyamadim(musait oldugum an okuyacagim) ancak ilk paragrafa cevap vereyim hemen.

nex f3 dahili flasiyla ve uygun fiyatiyla gayet guzel bir alternatiftir.

Nex3'ü almamak için bir sebebim daha vardı diyordum, şimdi buldum; ISO200'den başlıyor sanırım. İso 100'den başlasın diyorum:)

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Onur Demir
(düzenlendi)

iso 200 le basliyor evt. cok cok sacma ama cekimlerimde hic skinti yasamadim ve dikkatimi dahi cekmedi.

100un altina gerek yok. dinamik range degerleri(test verileri) bunlarin olcumleri makinenin en dusuk iso degerine gore yapiliyor olmasi lazim. iso yukseldikce geri ibre asagi sogru iner. dinamik araligi iyi gorunen bir makine 100un altinda isoya sahipse 100 isoda digerleriyle ayni seviyeye veya asagisina gelir. pentaxin iyi isikta en iyi goruntuyu verme ancak iso yukseldikce dinamik range kotulesmesinin sebeplerinden biride bu. k5 test verilerinde 14kusur olmasi sayesinde iso yukseldikce kalitesini koruyabilmekte. ha iso 50 veya 80 ile baslayanlarin 12 olmasi canonun 11.5 undan pek farkli degildir. 6D suanda neyazikki en basarili makine iso dinamik range orantisinda.

Ha ben 80 yada 100iso da alacagim 13 uzeri bir degeri tercih ederim.

6D yide aevmiyorum zaten, 1/4000 enstantaneli ff prof body mi olur. Mark2 forever :)

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...