Berk Yalçın (REZULTEO) 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Herkese merhaba,Bu yazımızla farklı tipteki lastik desenlerini size tanıtalım dedik, umarım bir faydamız dokunur Lastik üreticileri yıllardan beri yüzden fazla çeşit lastik geliştirdiler. Lastik sırtı, lastik hamuru, diş yapısı … Bir lastiği oluşturan sayısız eleman ve herbiri birbirinden farklı. Ancak lastikleri desen tipini baz aldığımızda üç ana kategoride sınıflandırabiliriz : simetrik, asimetrik ve yönlü. Peki bu üç lastik çeşidi arasında ne gibi farklar var, gelin hep beraber inceleyelim.Simetrik lastikSimetrik desen, yol tutuşta zorluk yaşanmayan ve daha az güçlü araçlar için tasarlanan lastiklerde daha çok kullanılır. İşte bu yüzden, bu desene genelde ufak boyutlarda rastlanılır. Bu lastik hem iç hem de dış yüzeyde aynı desenin kullanıldığı sırt yapısıyla, kendini asimetrik desenli lastikten farklılaştırır. Diğer iki lastik desenine (yönlü ve asimetrik) kıyasla, üretiminde yüksek bir teknolojiye ihtiyaç duyulmayan bu simetrik lastiğin herhangi bir montaj ya da rotasyon yönü bulunmamaktadır.-----------------------------------Yönlü lastikBu desen çeşidi, birkaç yıla kadar özellikle spor sahnelerinin vazgeçilmeziydi ve hatta Goodyear GS-D3 gibi ürünler tarafından temsil edilmekteydi. Yönlü desen, suyun lastikten en hızlı şekilde atılmasını sağlayarak suda kızaklama riskini en aza indirger ve ayrıca iyi bir çekiş sağlar. Asimetrik desenli bir lastiğe göre daha gürültülüdür ve performans dağılımının eşitsizliği nedeniyle pek de çok amaçlı bir lastik olarak nitelendirilemez. Bu profil çeşidi daha çok kış lastiklerinde görülmektedir, çünkü diş yapısı özellikle kış şartlarına iyi yanıt verebilmesi, örneğin karlı zeminde iyi bir çekiş sunabilmesi amacıyla tasarlanmıştır. Bu tip bir lastiğin montajı sırasında, rotasyon yönüne sağdık kalmak için lastiğin yan yüzeyinde belirtilen ok işaretine dikkat edilmelidir (şekle bakınız).-----------------------------------Asimetrik lastikAsimetrik lastik günümüzde asfalt üzeri kullanıma uygun spor lastiklerin vazgeçilmezdir. 1965 yılında Michelin XAS lastiğiyle doğmuş ve zamanla yönlü lastiğin yerini alarak spor lastik kategorisinin vazgeçilmezi olmuştur. Asimetrik lastik hemen kolayca farkedilir, çünkü lastiğin sırt bölümünü oluşturan iç ve dış yan yüzeyler farklı özelliklere ve desenlere sahiptirler. Örneğin, Michelin Pilot Sport Cup’ı incelediğimizde, lastiğin iç tarafının su tahliyesi için optimize edildiğini, dış tarafının ise özellikle virajlarda daha iyi bir kavrama için geliştirildiğini görüyoruz. Daha fazla türde ihtiyacı karşılaması amacıyla kimi asimetrik lastiklerin sırt bölümünün iç ve dış yüzeylerinde, farklı türde lastik hamuru kullanılmaktadır. Asimetrik lastiklerin sökme-takma işlemi, lastiklerin rotasyon yönünün değil, montaj yönünün bulunması nedeniyle genellikle otomobilciler tarafından tam olarak anlaşılamamaktadır. Başka bir deyişle, bir aracın sağ ve sol tarafında bulunan lastiklerin sırt desenleri aynı yönde değildir, rotasyon sadece ön ve arka olarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca değinmek gerekirse, bu durum lastiğin performansı ve su tahsiyesi açısından bir endişe teşkil etmez. Örneğin, sol taraftaki lastik suyu daha çok arka tarafa doğru tahliye ederken, sağ lastik ön tarafa doğru tahliye edecektir (aşağıdaki şemaya bakınız). Lastiğin « iç » işaretlemesini taşıyan yan yüzeyi aracın « iç » tarafında, « dış » işaretlemesini taşıyan yan yüzeyi ise aracın « dış » tarafında bulunmalıdır.Siz bu değişik desen türleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz ? Hangisini tercih ederdiniz ? 4 Yorum bağlantısı
Mehmet Gürcüoglu 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 v desenli lastiklerin hastasıyım, virajların ustasıyım 1 Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 V desenli lastik kuruda çok iyi yol tutuşa sahip, ama ıslakta çok kötü, özellikle kurudan, ıslağa geçişte sapıtıyor.. Birde ciddi balans sorunları yaratıyor iPhone ile Tapatalk 2 kullanılarak gönderildi Yorum bağlantısı
Misafir 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 mıchelın pılot sport 3 kullanıyorum yanagı yumusak tabanı sert hem konforlu hem yol tutus olarak harika Yorum bağlantısı
Mehmet Gürcüoglu 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 V desenli lastik kuruda çok iyi yol tutuşa sahip, ama ıslakta çok kötü, özellikle kurudan, ıslağa geçişte sapıtıyor.. Birde ciddi balans sorunları yaratıyor iPhone ile Tapatalk 2 kullanılarak gönderildi bence sırf görüntüsü bile yeter Yorum bağlantısı
Misafir 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 v desenli lastiklerin hastasıyım, virajların ustasıyım Good year eagle f1 v kanallı kullanıyordum.Harikaydı,sonra değiştirip goodyear efficient grip aldım ama çok tırt çıktı valla.hiç memnun kalmadım :(bir daha alacak olsam v desenli alırım canavar gibi gerçekten virajları harika Yorum bağlantısı
Semih İzgi 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 (düzenlendi) Sağ tekerin suyu tahliyesi sorun olmaz demişsiniz.. Oysaki ileri dönme hareketinde ters V ,kanala dolan suyu dışarı fırlatacağına lastiğin içine doğru iter. O yüzden bence şu şekilde; dönme hareketinde V'nin kolları sürekli dışarıya bakmalıdır ve simetrik olmalıdır. Yukarıdaki fotoğrafta sağ ön tekerin ileri dönme hareketinde suyu dışarı atacağını çizmişsiniz. Onun için aracın geri hareket etmesi gerekmez mi? Doğrusu bu olmalı diyorum. 4 Haziran 2013 tarihinde Semih İzgi tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 (düzenlendi) Simetrik lastikleri sevmiyorum, memnun olduğum lastikler hep asimetrik olmuştur. Bende hayranlık uyandıran lastikler pirelli rosso asym 225/45/18 goad year f1 asym 2 235/45/17 Silverstone evol 8 205/50/17( yarı performans lastiği su kanallı v desenli. Silverstone belliki hamuru dışında sıkıntılı lastikti çünkü yönlü olarak çekme yapıyordu, ama herhangi bir balans sorunu yoktu.) Şuanda Bridgestıne Adrenalin re002 235/45/17 kullanıyorum hız işarti yüksek ve malesef ısınmadan iyi değil. Fakat ısındığı zaman rosso dan bile çok daha verimli yol tutuş ve frenleme performansına sahip. Desenlerine bakacak olur isek zaten gerçek anlamda asymetric bir lastik tipi ve slik lastik yansımaları mevcut Forumumuzda sizin gibi lastik uzmanımızın bulunmasına çok sevindim sizden bolca faydalanırız umarım 4 Haziran 2013 tarihinde Süha Demirtaş tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Onur Yeşil 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Ben Petlas V desenli lastik kullanıyorum, ölçülerim 205 50 16.Latiklerin çok ağır olduğunu ve aracımın performansında büyük kayıplara neden olduğunu düşünüyorum, ne tavsiye edersiniz? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Good year eagle f1 v kanallı kullanıyordum.Harikaydı,sonra değiştirip goodyear efficient grip aldım ama çok tırt çıktı valla.hiç memnun kalmadım :(bir daha alacak olsam v desenli alırım canavar gibi gerçekten virajları harika güzel örnek oldu, lastik seçiminde sadece desene bakılmaz, mesela bu örnekte olduğu gibi, f1 çok çok iyi sonuçlar vermişti zira mühendisliği yol tutuş üstüne idi, sonra zaman değişti, az yaktıran mühendislik ile eff.grip. gibileri geldi ancak an itibarı ile yol tutuşta zaafiyetleri var. Sadece desen değil, kauçuk ta belirleyicidir. Her V deseni f1 sanmayın Yorum bağlantısı
Servet Aydın 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Simetrik desenli lastiklerin (aqua ) kanalı olabildiğince geniş olanlarını tercih ediyorum. Ticari olup, yüksek hız yapmayan lastikler için ideal desen. V desenli lastik kalkışta gösterdiği performansı maalesef frende gösteremiyor. Tercih etmiyorum. Asimetrik desen ihtiyacım olacak araca sahip değilim henüz Suv lastikleri hakkında bilgi isteriz 1 Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Simetrik desenli lastiklerin (aqua ) kanalı olabildiğince geniş olanlarını tercih ediyorum. Ticari olup, yüksek hız yapmayan lastikler için ideal desen. V desenli lastik kalkışta gösterdiği performansı maalesef frende gösteremiyor. Tercih etmiyorum. Asimetrik desen ihtiyacım olacak araca sahip değilim henüz Suv lastikleri hakkında bilgi isteriz Saçların beyazladı be abi 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 asimetrik dediğin, focusta fabrikasyon geliyor, fellali mi aldın? Yorum bağlantısı
Servet Aydın 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Saçların beyazladı be abi Olgun görünmek için boyatıyorum asimetrik dediğin, focusta fabrikasyon geliyor, fellali mi aldın? belki alırım onun benzerini. 1 Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 asimetrik dediğin, focusta fabrikasyon geliyor, fellali mi aldın? ondada da pzero var sıkıntı yok Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 4 Haziran 2013 Paylaş 4 Haziran 2013 Bu güne kadar hiç desenine göre lastik almadım... testler ve kullanıcı yorumları hep belirleyici etken oldu benim için.. Yorum bağlantısı
Misafir 5 Haziran 2013 Paylaş 5 Haziran 2013 bu güne kadar conti super contak 3 kullandım ve ısınınca yol tutuşu mükemmel sonra süha abinin önermesi ile p zero rosso kullanıyorum ve gayet başarılı yolu kesinlikle bırakmıyor ama ısıtmak gerekiyor Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 5 Haziran 2013 Paylaş 5 Haziran 2013 Şu an kullandığım lastik asimetrik desenli. Memnunum. 1 Yorum bağlantısı
Berk Yalçın (REZULTEO) 6 Haziran 2013 Yazar Paylaş 6 Haziran 2013 Sağ tekerin suyu tahliyesi sorun olmaz demişsiniz.. Oysaki ileri dönme hareketinde ters V ,kanala dolan suyu dışarı fırlatacağına lastiğin içine doğru iter. O yüzden bence şu şekilde; dönme hareketinde V'nin kolları sürekli dışarıya bakmalıdır ve simetrik olmalıdır. Yukarıdaki fotoğrafta sağ ön tekerin ileri dönme hareketinde suyu dışarı atacağını çizmişsiniz. Onun için aracın geri hareket etmesi gerekmez mi? Doğrusu bu olmalı diyorum. Öncelikle öneriniz ve ilginiz için teşekkürler Semih Bey, ancak burada gözden kaçırdığınız bir husus var, o da asimetrik bir lastiğin teknik detayları ve işlevleri. Bunlar tam olarak bilinmediği takdirde, sadece lastiğin sırt desenini baz aldığımızda, asimetrik lastiğin montajını görüntülediğimiz şemanın gözünüze yanlış gelmesi doğaldır. Ancak bilinmelidir ki bu tür bir lastik, işlevlerini bizim tarif ettiğimiz gerçekleştirmektedir (aşağıdaki resme bakınız). Sizin şemanızda belirttiğiniz gibi bir montaj, asimetrik lastikler için söz konusu değildir. En basiti, yukarıda da belirttiğimiz gibi bu lastiklerin "iç" ve "dış" olmak üzere 2 montaj yönü vardır ve lastiğin « iç » işaretlemesini taşıyan yan yüzeyi aracın « iç » tarafında, « dış » işaretlemesini taşıyan yan yüzeyi ise aracın « dış » tarafında bulunmalıdır. 2 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 6 Haziran 2013 Paylaş 6 Haziran 2013 Testlerde Continantel hep en iyisi geliyor,Yokohoma ise ortalarda yer alıyor lakin yol tutuşta 2. gelenden bile yüksek puanlar alabiliyor(Yuvarlanma direnci ve lastik ömründen kaybediyor hep ) Bir uzman olarak mesela; 205/55/16 lastiklerde spor olarak size göre en iyi lastik hangisidir ? Kuru yol tutuşta test birincisiyle aynı puanı alan, ıslak yol tutuşta daha iyi olan c drive 2. Yorum bağlantısı
Berk Yalçın (REZULTEO) 7 Haziran 2013 Yazar Paylaş 7 Haziran 2013 Ben Petlas V desenli lastik kullanıyorum, ölçülerim 205 50 16.Latiklerin çok ağır olduğunu ve aracımın performansında büyük kayıplara neden olduğunu düşünüyorum, ne tavsiye edersiniz? Lastiklerin ağırlığının en büyük etkisi genelde yakıt tüketimi açısından olur, yani ağır lastikler yakıt tüketiminizi arttırabilirler. Simetrik desenli lastiklerin (aqua ) kanalı olabildiğince geniş olanlarını tercih ediyorum. Ticari olup, yüksek hız yapmayan lastikler için ideal desen. V desenli lastik kalkışta gösterdiği performansı maalesef frende gösteremiyor. Tercih etmiyorum. Asimetrik desen ihtiyacım olacak araca sahip değilim henüz Suv lastikleri hakkında bilgi isteriz Mesela ne gibi bir bilgi istersiniz? ilham alalım biraz Testlerde Continantel hep en iyisi geliyor,Yokohoma ise ortalarda yer alıyor lakin yol tutuşta 2. gelenden bile yüksek puanlar alabiliyor(Yuvarlanma direnci ve lastik ömründen kaybediyor hep ) Bir uzman olarak mesela; 205/55/16 lastiklerde spor olarak size göre en iyi lastik hangisidir ? yük ve hız endeksi ve araç nedir? Bu arada kimlerin hız yapmayı sevdiğini de hafiften anlayabiliyoruz Yorum bağlantısı
Servet Aydın 7 Haziran 2013 Paylaş 7 Haziran 2013 Mesela ne gibi bir bilgi istersiniz? ilham alalım biraz Asvalt + çamur arasında işimizi görecek, kalkıpta 50.k larda havlu atmayacak lastikler gibi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Haziran 2013 Paylaş 7 Haziran 2013 Avalt + çamur arasında işimizi görecek, kalkıpta 50.k larda havlu atmayacak lastikler gibi teknik başka efendi, soruyu editleyelim: %30 offroad %70 asfalt tipi desek? Yorum bağlantısı
Berk Yalçın (REZULTEO) 10 Haziran 2013 Yazar Paylaş 10 Haziran 2013 Standart bir C sınıfı araç.Eski aracım golf6 ve üstünde michelin energy saver(205/55/16) lastikler vardı ve biraz limitte hemen yanlıyorduk.Birde yazılımlıydı ve 23x-24x hızlarda psikolojik olarak diken üstündeydim. Şimdi golf7 sipariş ettim ve gene araçlar michelin energy Saver ile geliyor ! Bayiden çıkartmadan spor lastik ile değiştirmek istiyorum.Olabildiğince yol tutuşu ve frenlemesi iyi olan bir lastik istiyorum.Sanırım contisportcontact buna cevap veriyor. Bahsettiğiniz lastik contisportcontact 5 sanırsam? Peki ebatlarınız nedir? Çünkü eğer 205/55/16 ise, üzülerek söylemeliyim ki, bu ebatlarda bu lastik bulunmamaktadır. Yorum bağlantısı
Misafir 10 Haziran 2013 Paylaş 10 Haziran 2013 Kış lastiklerim Lassa Snoways 2+ Lastik V desenli. Zaten baktığınız zaman bile bu yolda bırakmaz diyorsunuz. Özellikle kış lastiklerinde bence V desen tercih edilmeli. Snoways eralar V desen değildi. Onları kullandığımda çekişte sorun yaşıyordum. Yorum bağlantısı
Recommended Posts