İçeriğe Yönlendir

İş Yerime Açtığım Dava Ve Sonucu

Süha Demirtaş

Recommended Posts

Serdar Göktaş

Hakkını araman çok iyi olmuş. cesaretinden ötürü tebrik ederim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Akkaya

Aynı işverenin başka şirketlerine nakillerde kıdem tarihi değişmez. İş yeri değişikliklerinde, ara dönemde, kıdem tazminatının ödendiğinin ispatı da işverene ait. Kısacası çalışan aşısından bir hak kaybı söz konusu olmuyor. Tabi çalışan bu değişikliği kabul etmeyip iş akdini tazminatını alarak sonlandırabilir. Süha istediğini aldığına sevindim, lakin işini sevimiyordun ve devam etmek istemiyordun sanırım. Yoksa saklı kalacak bir hakkın erken tecellisi için işinden vazgeçmiş isen iyi olmamış.

Ben de bu şekilde biliyorum. Ama istediğinizi aldığınıza göre hayırlı olsun demek düşer. Ama hukuk yoluyla bir çalışanın bir firmayı mağlup etmesi ayrı güzellik tabi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Sani kızma ama senin işin biraz riskli.bu işlerde güven falan olmaz..Atıyorum yarın birgün sizin orayı başka birisine devretmiş olsalar yada mesela iflas etseniz ne olacak ? muhasebe ayda personel departmanı değişse..yeni gelende burada ne yazıyorsa o kardeşim git derdini nereye anlatıyorsan anlat dese ne olacak ? Bence işini baştan sağlama almak lazım.Sonradan haklıyken haksız duruma düşebilirsin..

Haklısın ama, patrona direkt olarak bağlıyım. Personel departmanı komple değişse, benle beraber çalışmak zorundalar :)

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Haklısın ama, patrona direkt olarak bağlıyım. Personel departmanı komple değişse, benle beraber çalışmak zorundalar :)

Ortaklığın yoksa bağlı olmanda bir yere kadar.Dediğim gibi patronlar iflas edebilirler :) Allah güvenini boşa çıkartmasın ne diyeyim..

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Ortaklığın yoksa bağlı olmanda bir yere kadar.Dediğim gibi patronlar iflas edebilirler :) Allah güvenini boşa çıkartmasın ne diyeyim..

Haklısın tabi, resmi olarak tek bağım, ssk :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Hayırlı olsun Süha iyi günlerde harcarsın İşallah...

İnsanlarımız bu tür konularda kulaktan dolma bilgilerle hareket ediyorlar... Bu yüzdende ya hiç bulaşmak istemiyorlar bu işlere yada yanlış yolları izliyorlar bu yüzden bir bilene danışmakta fayda vardır her zaman...

Tekrardan hayırlı olsun Süha...

Yorum bağlantısı
Onur Kılıç

süha abi hayırlı uğurlu olsun tebrik ediyorum seni bravo :)

Yorum bağlantısı
Semih İzgi

Oo, haberler güzel. Hayırlı olsun Süha abim :) Çok sevindim senin adına.

Artık bi Antep yaparsın, msgplusimg1064.png

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Ali Cihangiroğlu

Konu bulamadım buradan sorayım bari :) daha önce sordummu hatırlayamadım, soru şu: bir firmada 20 senedir çalışıyorsunuz, maaşınız yüksek ama ssk primlerinde 800-1000 tl. gibi birşey görünüyor, yani tabandan ödeniyor sayılır, şimdi işten ayrılmak istesem primlerimin eksik ödendiğini belirtip haklı sebebten iş aktimi tek taraflı fesh edip kıdem tazminatımı alabilirim diye biliyorum, esas sorunsa şu, 20 yıl geriye dönük primlerimin gerçekte ödenen maaşım üzerinden düzeltilmesi için ssk ve şirkete dava açabilirmiyim acaba, sıkıntı emekli olunca ortaya çıkacak, maaş tırt olacak.

Yorum bağlantısı
Mert Yeldan
(düzenlendi)

Abi şirkete iş mahkemesinde tespit davası açıyorsun. Bu tespit davasında senin maaşını tespitinin yapılması gerekiyor. Genelde ne iş yapıyorsan, meslek odasından ya da sanayi bakanlığından ya da sgk'dan o mesleğin maaş muadilleri isteniyor ve ortalaması baz alınıyor.

Tespit davası sonuçlanınca olması gereken maaşın ile birlikte sgk ya başvuruyorsun, ama istersen onun içinde mahkemeye gidebilirsin. SGK maaşı buyken sen niye bu kadar prim ödedin bizi kandırdın diyor doğrusu ve cezası ile işletmeyi seviyor. Senin primin de düzeliyor.

Ama önce şirkete noterden primlerin düzeltilmesi için ihtarname çekiyorsun. Düzeltmeyecekleri için en azından elinde resmi yolla kendilerini uyardığını evraklaştırmış oluyorsun.

Kıdemi de dedğin gibi alabilirsin.

Bu işler avukatsız çok çok çok çok zor. Hatta na mümkün.

Annem bir dersanede çalışıyordu zamanında, geçmiş bir dönem de 6 ay prim yatırılmamış. emekliliği geldiğinde öğrendik.

Dava açtık, ne tazminatımızı alabildik ne o 6 ayı yatırtabildik. Çünkü trajikomik bir şekilde iş veren haklı oldu :D

Neyse yargıtaya gittik yargıtay kararı bozdu, o kararı veren hakime de güzel bir sicil notu girdi :D

şimdi hala devam ediyor mahkeme, 5 yıl oldu :p

tarihinde Adnan Çakır tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Çok sağol, bende netten baktım haklısın, tek olay şu, şu an işten ayrılsam açabiliyorum mesela, önemli olansa işten ayrıldıktan sonra dava açmam için bir süre var, 5 sene, bunu aşarsam dava falan açamazmışım, tabii bu imkansız ama öğrendiğim iyi oldu  :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan

Abi şimdi uygulamak sana kalmış ufak bir fikir vereyim sana aklının ucunda bulunsun.

- İşten çıkmadan sgk primleri eksik yatırılıyor diye iş mahkemesine hem tespit davası aç hem de sgk ya yazılı dilekçe ile şikayette bulun.

- Sen şikayette bulunup dava açınca seni büyük ihtimal ile işten çıkaracaklar, böylelikle eline 2 koz geçmiş olacak.

- Kozlardan biri, sen mağdur durumda olup hakkını arayınca iş aktini feshetmiş konuma düşecekler.

- Kozlardan diğeri ise seni çıkaracakları için tazminat vermek zorunda kalacaklar.

- Tazminatı büyük ihtimalle yatırdıkları sgk primleri üstünden ihbar+kıdem şeklinde verecekler.

- Sen bu tazminatı kabul etmeyip, gerçekteki maaşın üstünden isteyeceksin.

- Vermeyecekleri için, bunun içinde dava açacaksın ve açtığın diğer dava ile birleşmesini isteyeceksin.

- Tazminat için açacağın davanın hakimi, tespit davasını bitmesini bekliyecek.

- Tespit davasında, ilgili meslek odasından alınan maaş örneği, senin sunabileceğin varsa kanıtlarla birlikte gerçekte aldığın maaşa hükmederse, hem sgk ya eksik yatanlar yatacak hem de tazminat davasında bu karar esas alınıp tazminatın da buna göre şekillenecek.

Uzun sürecek 2-3 yıl bu davalar sürer. Yargıtaya giderlerse ekstradan 3 yıl da öyle koy :) Dava bittiğinide yasal faizi ile alırsın, lakin firma iflas açıklamadıysa :p

Ya da tüm sen bu davaları açtığında firma iş uzamasın, büyümesin diye seninle uzlaşmak isteyecektir. Ortada bir yerde uzlaşırsınız o durumda :)

Fikir vermesi açısından yazdım, uygulama konusunda tavsiye değildir :)

Şimdiye kadar aklın nerdeydi derlerse ,.

Yazdığım maddeleri oku, işten çıkarılma korkusuyla ses çıkaramıyordum bunca zamandır, hakkımı aradım şikayette bulundum işten çıkarıldım diyecek, çünkü o konuma getirecek yazdığım şeyler :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Amma uzun sürüyor yahu, kıdemde sorun olmazda esas sıkıntı primler ve emekli maaşı, herşekilde dava şart yani.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan

Dava olmadan kopartabilmek cidden zor. Bu dediğim şeyleri yapmak için iyi bir avukatta lazım.

Misal senin maaşını 700 lira gösteriyorlar, bankalardan senin kart ekstrelerini toplayacak, banka hareketlerini bulacak, alışveriş yaptığın yerlerde ki hesapları toplayacak, sanayi/ticaret odasından yapılan iş ile ilgili görüş alacak vs vs :p Bunları bir güzel harmanlayıp dosyada delil olarak sunacak.. Uzun ve yorucu.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Avukat hazır ve sağlam :) gittiği yere kadar devam artık :)

Yorum bağlantısı
Ali Gürsoy

Bu son yazılanlara bakılırsa , yabancı kimseyi çalıştırmamak lazım gibi düşündüm . Olaya birde iş verenyönünden bakınca 20 sene yanında çalışanından , ihanet görmüş gibi oluyorsun .

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Necat Ertan

3600 gün ve 15 yıl sigortalılık ile kısmi emeklilik şartlarını sağlıyorsanız, Sgk ya emeklilik için başvurun.  SGK, durumu belgeleyen yazının bir suretini size, bir diğer suretini de işverene gönderiyor ve emeklilik nedeniyle işverenden kıdem tazminatını alabiliyorsunuz.  Bu da bir yöntem ;)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı

Bu son yazılanlara bakılırsa , yabancı kimseyi çalıştırmamak lazım gibi düşündüm . Olaya birde iş verenyönünden bakınca 20 sene yanında çalışanından , ihanet görmüş gibi oluyorsun .

20 yıl çalışma karşılığında işçisinin hakkını zerre kadar yemeyen firmayı arkasından kim vurabilirki. Arkasından vurulabiliyorsa hata nerede acaba?
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

ali abi genel müdür fu... susam ile konuş bence. :ninja:

Heehehhe, onla iş bitmiyor ne yazıkki  :ninja:

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...