İçeriğe Yönlendir

Sünnet Derisinin Darlığı (Fimozis)


Akan Belen

Recommended Posts

Akan Belen

Forumda yeni babalar ve taze baba adayları oldukça var.Erkek bebekleri olan-olacak babalar için bir hatırlatma yapayım dedim.Benim oğlumunda birkaç gündür pipisinin ucunda kızarıklık vardı.Bugün çocuk doktoruna gittik.Darlık olabileceğini söyleyerek genel cerrahi servisine yönlendirildik.Doktorun muayenesinde önce ilaç kullanacağız bir hafta ve banyo-masaj yöntemi deneyeceğiz.Sonrasında eğer bir değişiklik olmazsa erken sünnet olacak gibi duruyor.

Burda önemli olan kısım yeni doğan erkek bebeklerinde sünnet derisinin kontrol edilmesi.Deriyi geri çektiğinizde pipisinin başı görülebilmeli rahatlıkla.Yine bebeklik döneminde temizliği önemli herhangi bir iltihap olmaması için.

Aşağıdaki yazı alıntıdır.Gerekli tüm bilgiler var zaten.

Sünnet konusunda çok farklı teknikler var aslında.En son çıkan yöntemlerden biride plastik klips yöntemi.Bu yöntem hakkında da yine bir yazı ekliyorum alıntı olarak.

Sünnet Derisinin Darlığı (fimozis) ve Pipi iltihabı (balanit)

Sünnet derisi, tıptaki adıyla “prepisyum”un dar olmasına ve geriye doğru sıyrılamamasına “fimozis” deniliyor. Normal şartlarda sünnet derisi geriye doğru kolayca sıyrılıp pipi ucunun tam olarak görülebilmesi gerekiyor. Ancak fimozis durumunda bu deri sıyrılamıyor ve pipi ucu görünmüyor. Bu durumun yol açtığı en önemli sorunlar, çocuğun idrarını rahat yapamaması ve idrar yolu enfeksiyonu. Sünnet derisi darlığı, “balanit” denilen pipi iltihabına da yol açıyor. Sünnet derisinin altındaki salgılar, mikroplar ve ölü hücreler birleşerek “smegma” denilen peynir kırıntısı görünümünde parçacıklar oluşturuyor.

Normal koşullarda smegma, küçük parçalar halinde pipinin ucundan dışarı çıkar. Pipi ucunda smegma birikimini önlemek amacıyla zaman zaman sünnet derisinin geriye sıyrılarak pipi ucunun temizlenmesi gerekiyor. Sağlık açısından bu oldukça önemli. Sünnet derisinin darlığı durumunda bu salgılar pipinin ucunda birikiyor. Sünnet derisi geri sıyrılamadığı için smegma pipi ucunda birikiyor ve zamanla smegma kistleri oluşturuyor. Bu durum pipinin şişmesine, iltihaplanmasına ve hatta idrar yolu enfeksiyonuna yol açıyor. Oldukça rahatsızlık veren fimozis, çocuğun idrar yaparken zorlanmasına yol açtığı gibi pipi ucunda kızarıklık ve kanamaya da sebep oluyor.

Fimozisin en kesin tedavisi sünnet. Bazı hekimler, pipi ucunun açılması işlemini uygulasalar da, eğer uyuşturmadan yapılırsa oldukça acı veriyor. Açma işleminden sonra pipide 3-4 gün süren şişlik ve kızarıklıklar oluyor, çatlaklar oluşuyor. Genellikle bir aya kadar pipinin ucu tekrar daralıyor. Bu nedenle çocuğa bir kez müdahale yapmak, ayni sünnet etmek çok daha akılcı görünüyor. Sünnet öncesi zaten uyuşturma işlemi uygulanacağı için pipi ucu açılırken çocuk acı duymuyor.

Pipi ucunun iltihaplanmasına “balanit” deniliyor ve sünnetsiz çocuklarda görülüyor. Balanitte, pipi şişiyor, özellikle ucunda kızarıklık oluyor ve kanama görülebiliyor. Sünnet sonarsında balanit neredeyse hiç görülmüyor. Balanite yol açan başıca sebep sünnet derisinin dar olması, yani “fimozis”. Bazı küçük erkek çocuklarda görülen bu durumda, pipi ucunda biriken vücut salgıları dışarı çıkamıyor ve içeride birikiyor. Biriken salgılar mikrop üremesini kolaylaştırıyor ve pipi ucu iltihabına veya idrar yolu enfeksiyonuna yol açıyor. Yeni doğan erkek bebeklerde sıklıkla fimozis durumu görülüyor. Ancak bebeğin büyümesiyle bu durum düzelebiliyor. Eğer sünnet derisi gevşemez ve pipi ucundan sıyrılabilecek duruma gelmezse bu çocuklarda iltihaplanmalar görülüyor. Balanit sırasında sünnet derisi ve pipi ucu şişer ve kızarır. Ciddi enfeksiyonlarda pipi ucundan sarı renkte koyu kıvamlı iltihap gelir. Çocuğun idrar yapması zorlaşır, hatta hiç idrar yapamayabilir. Pipi ucundaki iltihap idrar yollarını da etkileyerek idrar yolu enfeksiyona yol açabilir. Hijyenik şartlardaki bozukluk, çocuğun sürekli pipisiyle oynaması veya bağışıklık sistemini zayıflatan durumlarda da balanit görülebiliyor.

Balanit tedavisindeki temel prensip sünnet derisinin gevşetilip pipi ucunu temizlenmesi. Bu nedenle ilk önerilen tedavi yöntemi sıcak oturma banyosu. Çocuğun günde birkaç 15-20 dakika süreyle kez sıcak suya oturtulması gerekiyor. Antibiyotikli merhemler hem enfeksiyonun tedavisine yardımcı oluyor hem de sünnet derisinin gevşemesini sağlıyor. Ciddi enfeksiyonlarda ağızdan antibiyotik kullanmak gerekiyor. Balanitin tedavisinden daha önemlisi olmasını engellemek. Bu nedenle, özellikle pipisinin ucu dar olan erkek çocukların doğduktan sonra en kısa sürede sünnet olması öneriliyor.

Plastik Kıskaç Yöntemi Nedir?

Plastik kıskaç yöntemi, son yıllarda yaygın olarak uygulanan ve kesilecek olan sünnet derisinin ilk önce plastik bir kıskaçla sıkıştırılıp, sonra kesilmesine dayanan bir sünnet tekniğidir. Plastik kıskaç sünnet derisini sıkıca tuttuğu için kesilirken kanama riski bulunmaz. Dokuları plastik kıskaçla sıkıştırıp sonra kesme prensibi yıllardır bebeklerin göbek kordonunu keserken de kullanılıyor. Yeni doğan bebeğin kordonu kesilirken artık dikiş kullanılmıyor, bunun yerine plastik toka benzeri bir klipsle kordon tutturup sonra kesiliyor. Sünnette kullanılan plastik kıskaç, göbek kordonuna uygulanan klipsin, pipiye uyarlanmış yuvarlak şekli olarak tanımlanabilir. Belirtmek isterim ki, uygulanan bu yöntem cerrahi prensiplere tamamen uygundur. Buradaki hedef, kesilen yara dudaklarının bir arada tutulmasıdır. Günümüzde, bu hedefe ulaşmak için, dikişe alternatif olarak kullanılan birçok materyal bulunuyor. Örneğin kafa kesiklerinde dikiş yerine steril bantlar (steril strip) kullanılıyor. Bu bantlar yardımıyla bir araya getirilen yara uçları 4-5 gün içerisinde iyileşiyor. Büyük ameliyatlarda uzun yaraları kapatmak için tel zımbalar (stapler), kısa yaralarda doku tutkalı (fibrin glue) kullanılıyor. Dikişe alternatif olarak kullanılan bu malzemelerin tek görevi yara kenarlarını uç uca getirmek ve bir süre için bu pozisyonda tutmak. Plastik kıskacın da tek görevi yara dudaklarını bir arada tutmak. Dikiş, çelik zımba, steril bant, doku yapıştırıcısı veya plastik kıskaç gibi tüm materyaller yaraları kapatmak için sadece birer araç. Amaç, vücuda zarar vermeden yara uçlarının bir araya getirilmesi. Sünnet için bu amaca en uygun materyal, daha uygunu keşfedilene kadar plastik kıskaç olarak görünüyor.

Plastik kıskaçla sünnet tekniğinin geçmişi 150 yıl öncesine dayanıyor. Yılar önce metalik klipsle sünnet derisi sıkıştırılarak kesiliyordu. 1980’li yıllarda, Hacettepe üniversitesinde üroloji asistanıyken, yenidoğan bebeklerin sünnetini, “gomko” denilen, çan şeklindeki metal sıkıştırıcıyla yapıyorduk. Şunu da belirtmek isterim ki stajyerlik yıllarımda, kaynatılarak kullanılan cam enjektörlerle kan alınıyordu. Plastik teknolojisinin gelişmesiyle birlikte birçok tıbbi malzemenin plastikten yapılan ve tek kullanımlık benzerleri üretildi. Örneğin, plastik kullan-at enjektörler ülkemizde son 20 yıldır kullanılıyor. Aynı şekilde gomko cihazının da tek kullanımlık plastik versiyonu üretildi.

Tek kullanımlık (kullan-at) plastik kıskaçlar yaklaşık 20 sene önce Avrupa ve ABD’de, 10 yılı aşkın süredir ülkemizde kullanıma girdi. Günümüzde artık metalik klips, yani gomko yerine bu tek kullanımlık plastik klipsler kullanılıyor. Bu plastik klipsler sadece bir kere kullanılabiliyor ve steril paketler halinde bulunuyor. Ülkemize ilk olarak bir Hollanda firması tarafından üretilen ve Singapur yapımı olan plastik kıskaçlar kullanıldı, ancak son yıllarda yerli üretim olan ve CE belgesine sahip plastik kıskaçlar da kullanıma sunuldu. Plastik kıskaçlar, çocuğun pipi boyuna göre 10 numaradan başlayıp 18 numaraya kadar büyüyerek gidiyor. Sünnet sırasında her çocuğa pipisine uygun numara seçiliyor. Plastik kıskaç iki kısımdan oluşuyor. İlk bölüm, şeffaf huni benzeri yaklaşık 2cm uzunluğunda, iç kısmı boş olan bir plastik parçadan oluşuyor. İkinci kısım ise beyaz, çember şeklinde ve kilit mekanizması olan bir plastikten oluşuyor.

  • Beğen 10
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Bir babanın en zor anları çocuğun sünnetidir.Bizim oğlan 4 aylıkken sünnet ettirdik.Doktor, , sünnet derisi ince bir an önce sünnet ettirin demişti.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Bakalım bizde 1 hafta krem kullanacağız kızarıklığı için.Çişini yapmasında herhangi bir sıkıntısı yoktu şimdiye kadar.Şimdi sanırım biraz canı yanıyor gibi ,tabi kızarıklıktan dolayıda olabilir.1 hafta sonra sıkıntıları devam ederse sanırım erken sünnet yaptıracağım bende

Yorum bağlantısı
Osman Bala

Plastik kıskaç yöntemiyle 4 aylıkken sünnet ettirdik. Bizim oğlanın sünnetini Ankara'da Ferda Şenel yaptı. Çok memnun kaldık tavsiye ederim. Plastik kıskaçta dikiş de olmadığı için çok çabuk 1 günde iyileşti. Hem sünnet yakışıklı oluyor eğri büğrü kesilmiyor. :) Yok ameliyat yok anestezi bana saçma ve riskli gelmişti, hala da öyle geliyor.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Sünnet işi çok ama çok ciddi bir işlem abi, büyük oğlum şu anda 12 yaşında ona karşı halen kendimi sorumlu hissediyorum.

Şöyle ki:

Çocuğu 2 yaşında sünnet ettirdik; bu iş için de (aklımız sıra) o kadar çok araştırdık ki; işinin ehli olmasının yanında maneviyatı da olan mütedeyyin bir insanın yapması için güya ehil birini bulduk. Adam elektrikli yöndemle kanamasız olarak çocuğu sünnet etti, iyi güzel, ancak çocuğun pipi kısmının derisi baş kısmını biraz tutuyordu, durumu sünnetçimize söyledik. Normal bir durum olduğunu, zamanla baş kısmının kabuk kısmını bırakacağını söyledi. Aradan bir ay, beş ay, on ay, 2 yıl geçmesine rağmen bırakmadı. Daha sonra kendisine yeniden başvurduk. Adam bizi hatırladı tabi, durumu düzelteceğini söyledi ve aldı eline makası, sözüm ona hiç uyuşturmadan çocuğu bağırtmaya başladı. Baba yüreği dayanırmı, Allah seni kahretsin dediğimi hatırlıyorum. Babamlar da yanımda idi, beni sakinleştirip dışarıya çıkardılar, uyuşturup yeniden sünnet ettirmek zorunda kaldık çocuğu, oğluma karşı her zaman mahçubum, kendimi affedemiyorum.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Plastik kıskaç yöntemiyle 4 aylıkken sünnet ettirdik. Bizim oğlanın sünnetini Ankara'da Ferda Şenel yaptı. Çok memnun kaldık tavsiye ederim. Plastik kıskaçta dikiş de olmadığı için çok çabuk 1 günde iyileşti. Hem sünnet yakışıklı oluyor eğri büğrü kesilmiyor. :) Yok ameliyat yok anestezi bana saçma ve riskli gelmişti, hala da öyle geliyor.

Osman bey.Bende biraz bakındım netten.Hani olurda sünnet ettirmemiz gerekirse diye.Bu yöntem burada yapılmıyor şu anda.Ferda Şenel adını duydum bende.Sanırım kendine ait bir kliğini var kendisinin.Orada da yaptırabilirim kesin sünnet kararı çıkarsa zaten.Konu hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz.Sünnet sonrasında yeniden kontrol amaçlı gittiniz mi.Sanırım daha sonradan plastik kıskacın da çıkarılma işlemi var birkaç gün sonra.Birde bu yöntemin maliyet kısmı nasıldır.Kendimizi ona göre hazırlayalım birazcık

Yorum bağlantısı
Cihan Beliceli

Bencede değerli bilgiler bunlar. Ama bunların çocuk olmadan öğrenilmesi kafamızın bir köşesinde hep olması gereken bilgiler. Ben oğlumu hiçbir sağlık sorunu olmamasına rağmen 2 aylıkken sünnet ettirdim daha erken ettirmek isterdim ama o zamanlar sarılığı vardı ondan ettiremedik. Geçen hafta 1 sene doldu doktora kontrole götürdük hiçbir sorun olmadığını söyledi. Bence erkek bebek bekleyenler ileride çoçuk sahibi olmak isteyenler erkek çocuğunuzu 2 yaşına kadar nekadar erken sünnet ettirirseniz okadar iyi hem anne baba için hem çocuk için.

Yorum bağlantısı
Süleyman Çetin

Geçmiş olsun. Sanırım aynı sorun bizde de var. Ben de yakın zamanda oğlanı bir cerraha götüreceğim. Bakalım işin ehli ne diyecek. Sünnet derse ben de soluğu Ankara'da alacağım gibi.

Yorum bağlantısı
Çetin Kılıç

Geçmiş olsun akan bey, sizin şu anda yaşadıklarınızı çok iyi anlayabiliyorum.Benim oğlum da 1,5 yaşın da sizin ki ile aynı problem ile karşılaştı, banyo ve masaj yöntemi de fayda etmedi.Zamanla kızarık olan bölgenin içi iltihap topluyor,ve çocuk idrarını yaparken çok acı çekiyor du,doktora gittiğimiz de ise doktor el yordamı ile tekrar açtırıyor,ama tekrar iltihap toplamaya devam ediyordu,sonrasın da ise mecburen sünnet yaptırmak zorun da kaldık,Ve problem giderildi en kısa süre de kalıcı çözüm sünnet.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serhat Böcek

Geçmiş olsun Akan Bey.Çok önemli ve ciddi bir konu,faydalı paylaşımınız için teşekkürler.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Karaaslan

Abi geçmiş olsun şimdilik ciddi bişey yok gibi neyseki umarım kısa sürede geçer Allah şifalar versin.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Bizim bebişin pipisini sürekli kontrol ediyoruz annesi ile birlikte sıkıntı yok gibi duruyor şimdilik bazen altını açınca bize minik bir şelalecik yapıyor kerata. :) Yarın kalça çıkığı için ultrasona hastaneye gideceğiz olmadı bir göstereyim doktor amcasına pipisini. :D Erken sünnet işini düşünüyoruz ama karar veremedik daha ne yapsak acaba var mı tavsiyesi olan?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

yeni yeni icatlar bunlar :seytan: eskiden var mıydı? Biz de zorunlu olarak yatırdık veletleri orası ayrı konu

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Bugün tekrar kontrolümüz vardı sabahtan.Cumartesi-pazar rahattı oğlum ancak dünden beri yine çişini yaparken sıkıntısı vardı.Ve sünnet yapılmasına karar verildi.Sanırım yarın oğlum sünnet edilecek.Sevinsen mi üzülsem mi bilemedim bende.İnşallah herhangi bir sıkıntı olmadan bu işi de hallederiz

Yorum bağlantısı
Çetin Kılıç

Hayırlısı ile olsun çıksın oğlunuz ,Allah damatlığını da görmeyi nasip etsin sizlere.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Ergüden

Akan bey geçmiş olsun. bir an önce sünnet olup rahatlasın evladınız. biz de 1 aylıkken sünnet ettirmek zorunda kaldık. normal ameliyatla olmuştu. sadece o gün biraz sıkıntı çekiyor, bir kaç gün içinde de iyileşiyor zaten. en güzeli erkenden yapılması bence. ne olduğunu anlamadı bile.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Umarım bizimde öyle olur.Hayırlısı ile sıkıntısız şekilde atlatırız inşallah

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Bugün tekrar kontrolümüz vardı sabahtan.Cumartesi-pazar rahattı oğlum ancak dünden beri yine çişini yaparken sıkıntısı vardı.Ve sünnet yapılmasına karar verildi.Sanırım yarın oğlum sünnet edilecek.Sevinsen mi üzülsem mi bilemedim bende.İnşallah herhangi bir sıkıntı olmadan bu işi de hallederiz

Aniden olması geleneksel merasimin olmamasına sebep oluyor bu da sadece manevi olarak problem oluyor, bunun dışında sağlık olarak zaten sünnetin amacı bu, müslüman olmasa bile bir çok ülkede sağlık için yapılan bir operasyon olarak uygulanmakta.

Geçmiş olsun, taze erkek adama da maşallah. :nazar:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Merasim işini ileride yaparız artık.Sağlıkla hallolsunda bu iş.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bugün tekrar kontrolümüz vardı sabahtan.Cumartesi-pazar rahattı oğlum ancak dünden beri yine çişini yaparken sıkıntısı vardı.Ve sünnet yapılmasına karar verildi.Sanırım yarın oğlum sünnet edilecek.Sevinsen mi üzülsem mi bilemedim bende.İnşallah herhangi bir sıkıntı olmadan bu işi de hallederiz

Sevin sevin, üzülecek bir şey yok çok şükür.. Sıklıkla rastlanan bir durum bu...

Hadi gözünüz aydın :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...