İçeriğe Yönlendir

Porya Rulman(Teker Bilyesi) Neden Bozulur?

Mehmet Kaya

Recommended Posts

Mehmet Kaya

Aracın ön kısımdan gelen bir uğultu var. Kar lastiği diye düşündüm. Ancak dün lastikleri söktürdüm ve yaz lastiğini taktırdım Seste azalma var ama hala bir ses geliyor. Lastikçide makina ile çevirdiğimizde sorunun bilye olduğuna karar verdik.

Bu ses daha önce yani kar lastiği takılmadan önce yoktu. (Sağlamdı) Ancak kar lastiğinde geçen hafta farkettiğim çok hafif bir eğrilik var. Bunu da Erciyes öncesi toplantıya takılmadan önce lastik basınçlarını kontrol ve balans kontrolüne gittiğimde farketmiştik.

Merak ettiğim ;

1-Bu bilyenin bozulma nedeni ne olabilir. Çukurlarmı, ömür tamamlamasımı, lastikmi?

2-Bu bilyenin sesi arttığında arızanın ilerlediği anlamına gelir. Peki bu sorunu gidermezsem.

3-Sonuç bilyenin kitlemesi olursa ne gibi bir sonuç doğurur?

Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu

Hocam buna en bük sebeplerden bir tanesi lastikte olan bozukluktur.diğeri ise balans bozukluğu.

Ben acil olarak değiştir derim.....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Yanlamak da bozar:) geçmiş olsun hocam.

Otomatikle de ne de yanlanırya önden çekiş arabayla :D :D Sağolasın.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Memleketimizin mükemmel yollarından kaynaklanıyor olabilir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Memleketimizin mükemmel yollarından kaynaklanıyor olabilir.

Maraş'ın mükkemmelliği çok daha güzel :)

Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger

Acilen değişmesi gerekmektedir. Belirttiğiniz her üç sebep de bu arızanın meydana gelmesine etken olabilir...

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Ümit Mavigöz

Aracın ön kısımdan gelen bir uğultu var. Kar lastiği diye düşündüm. Ancak dün lastikleri söktürdüm ve yaz lastiğini taktırdım Seste azalma var ama hala bir ses geliyor. Lastikçide makina ile çevirdiğimizde sorunun bilye olduğuna karar verdik.

Bu ses daha önce yani kar lastiği takılmadan önce yoktu. (Sağlamdı) Ancak kar lastiğinde geçen hafta farkettiğim çok hafif bir eğrilik var. Bunu da Erciyes öncesi toplantıya takılmadan önce lastik basınçlarını kontrol ve balans kontrolüne gittiğimde farketmiştik.

Merak ettiğim ;

1-Bu bilyenin bozulma nedeni ne olabilir. Çukurlarmı, ömür tamamlamasımı, lastikmi?

2-Bu bilyenin sesi arttığında arızanın ilerlediği anlamına gelir. Peki bu sorunu gidermezsem.

3-Sonuç bilyenin kitlemesi olursa ne gibi bir sonuç doğurur?

1. cukurlarda cok büyük etken yanlız yükte çok etkiliyor yaklasık olarak 2 ay önce benımde sag arka teker rulmanı dagıldı yolda kalıyordum sanayiyeye zor yetişdim. ama bu olayın bir gün öncesinde arabama 5 cuval (300KG) zeytın yukledım 10 km yol gittim ve arıza ertesi gün ortaya cıktı.

2. ses artıkça arızanın ilerledigi anlamınır gelir evet sorun giderilmezse rulman dagılıp kitleme yapabilir hatta ve hatta abs varsa araçta onun sensörünü bile dagıtabilir.

3.cevabı 2 de var zaten :D

son olarakta 50tl rulman parası SKF marka 20 tl işçilik ilede bu sorun çözülür...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İrfan Aşcıoğlu

bu durumda tekerlekler düzensiz aşınmaya uğrar ve tekerleriniz bir tarafından yemeye başlar... o güzelim yesyeni tekerleriniz iki ay gibi bir sürede iyice eriyebilir.(başımıza geldi biliyoruz :) )

bizdeki arıza arka tekerde idi. komple porya değiştirdik arka tarafı ABS li SKF marka ile. 203 tl olması lazım internette. Tabi bu arkanın fiyatı. Ön porya ne kadardır bilemiyorum...

biz yalnız bu şekilde aracı bir seneye yakın kullandık. uğultu ve lastikten başka bir sorun çıkarmadı

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İrfan Aşcıoğlu

1. cukurlarda cok büyük etken yanlız yükte çok etkiliyor yaklasık olarak 2 ay önce benımde sag arka teker rulmanı dagıldı yolda kalıyordum sanayiyeye zor yetişdim. ama bu olayın bir gün öncesinde arabama 5 cuval (300KG) zeytın yukledım 10 km yol gittim ve arıza ertesi gün ortaya cıktı.

2. ses artıkça arızanın ilerledigi anlamınır gelir evet sorun giderilmezse rulman dagılıp kitleme yapabilir hatta ve hatta abs varsa araçta onun sensörünü bile dagıtabilir.

3.cevabı 2 de var zaten :D

son olarakta 50tl rulman parası SKF marka 20 tl işçilik ilede bu sorun çözülür...

300 kg yük ile bu araçlar bozulacaksa... almayalım 300 dediğin nedir ki 3 kişi=300kg... Ben dahil :)

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol

Yol şartları özelliklede Maraş yolları, sert bir çukura düşme ve zamanla ömrünü tamamlaması diyebiliriz. Acilen değişim lazım geçmiş olsun.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ümit Mavigöz
(düzenlendi)

300 kg yük ile bu araçlar bozulacaksa... almayalım 300 dediğin nedir ki 3 kişi=300kg... Ben dahil :)

zaten sorun o yuzden oldu demedim rulman artık ömrünü tamamlaya yakın bir zamandaymış agırlıkta ona vesile oldu. ama inan abi arabanın arka tampon yere sürtecekti bide arabayı yeni almıştım o zamanlar herkes diyodu manyakmısın sen :D

bide şunu söylemek istiyorum hani 3 kişi 300 kg dediniz ya dogru ama orantılı olarak arabaya yayılıyor bu agırlık ben ise 300kg da arkaya koydum :D

tarihinde Ümit Mavigöz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

Hımm o zaman nezaket ölçüleri doğrultusunda aracı kullanmak lazım ben de setlerde bile frene basmıyordum balataları koruyayım diye :(

Yorum bağlantısı
Ümit Mavigöz

Hımm o zaman nezaket ölçüleri doğrultusunda aracı kullanmak lazım ben de setlerde bile frene basmıyordum balataları koruyayım diye :(

bence dogru birşey yapıyorsunuz aynı bende sizin gibi uyguluyorum sete gelinceye kadar fren tam yaklaştığımda freni bırakıyorum....

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Abi sen ne yapıyorsun :D

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Etkenler, aşırı yük, direksiyon yarımdan fazla ve sondayken gaza yüklenmek direks kafayı traşlar, ömrü dolmuştur, sık vites değişiminde habire ileri geri yük bindirmek gibi...

Bu durumda en güzel yol, arabayı değişmektir :p

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Etkenler, aşırı yük, direksiyon yarımdan fazla ve sondayken gaza yüklenmek direks kafayı traşlar, ömrü dolmuştur, sık vites değişiminde habire ileri geri yük bindirmek gibi...

Bu durumda en güzel yol, arabayı değişmektir :p

Bu oluyor. Araba büyük olunca sona kadar çevirip hareket etmek.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Değiştir kurtul..SKF markayı öneririm.

Fiyatı yüksek diye biliyordum. Meğersem önler ucuzmuş. 90 tl dedi parçacı.

Arka 170 tl.

Yorum bağlantısı
Semih İzgi

Bazen su da sebep oluyor. Benim sağ ön aks taşıyıcısı çok gürültü yapıyordu. (yolcu otobüsü gibi) Lifte alıp baktık tamamen paslanmıştı.

Yorum bağlantısı
Taner Kızılkor

Geçmiş olsun hocam. Ben olsam aklımda kalıp böyle sıkıntıyla yolculuk edeceğime ve kulağım sürekli orada olacağına değiştiririm gider.Abim kullanırken babamın aracının sağ arka tekeri 50-60km gibi bir hızda rulman dağıtıp kilitlenmişti yolda zor tuttum diyordu..

Fiyatı yüksek diye biliyordum. Meğersem önler ucuzmuş. 90 tl dedi parçacı.

Arka 170 tl.

Arkalar az bozuluyor satılmıyordur ondandır. Amortisör ve aksamında da aynı arkalar pahalı ön ucuzdu.

Yorum bağlantısı
İrfan Aşcıoğlu

abi bi de tamircin iyiyse eğer bi sor. Bazı markalar ABS li olmasına rağmen ABS ışığının sürekli yanmasına sebep oluyormuş. hangisini önerir bilmem ama bize skf iyidir demişlerdi.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Araç kaç km.de?

Araç 158 binde hocam.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...