İçeriğe Yönlendir

Teyp Çerçevesinden Ve Cam Direklerinden (A Sütunu) Gelen Seslere Son!

Zafer Kopuk

Recommended Posts

Zafer Kopuk
(düzenlendi)

Sökeceğimiz teyp bu, yanındaki şiş ile teybi sökeceğiz. Bu şiş Orhan amcamın yazın kebap yaparken kullandığı şiş. Arabamın bagaj açma notoru bozulunca, bagaj kapağı içindeki plastik muhafazayıda bununla sökmüşütüm. Yani bu şişle hem bagaj kaplamasını söktüm, hem teybi söktüm, hem de kebap yedim...

Bu arada şişin ucu mutlaka resimdeki gibi sivri olmalı, düz olursa işe yaramıyor.

29uyc5x.jpg

10en7l2.jpg

Teybi bu tırnaklar yerine sabitleyen tırnaklar, yandan ve üstten...

25uig45.jpg

33z711u.jpg

Şişi delikten sokup tırnağı yakalıyoruz. Şişin ucu düz olursa tınağı yakalayamaz.

713ask.jpg

Tırnağı yakaladıktan sonra şişi 0,5 - 1 cm kadar ileriye itiyoruz. Şiş istediğimiz konuma gelmiş oluyor.

1zyjwb6.jpg

Orijinal aparatlarda teyp dışarıya doğru çekerek çıkartılır. Biz teybi arkadan iterek çıkaracağız.

Şişi yukarıdaki resimde görülen konuma getiriyoruz. Daha sonra şişi; sağ deliklerden birindeyse sola, sol deliklerden birindeyse sağa doğru itiyoruz. (Yaylanmayı hissedeceksiniz.) Torpido gözünü söküp elimizi teybin arkasına uzatıyoruz. Şişi sol elimizle itili durumda tutarken, sağ elimizle teybi arkasından hafifçe itiyoruz. Şişin takılı olduğu köşenin 1 - 2 mm dışarıya çıktığını göreceksiniz. Bu hareketi diğer deliklerdede tekrarlıyoruz. 4. deliğide halledince teyp yerinden çıkmış olacak. Delikler arasında geçiş yaparken teybe dışarıdan yüklenirseniz, teyp yerine oturur. Bu durumda tekrar aynı işlemi yapmanız gerekir.

Teybi yerinden çıkarınca altına bir bez parçası sıkıştırmanız olası hasarları önler. Teybinizin key code unu bilmiyorsanız kablolarını sökmeyiniz.

2hqxf8w.jpg

Aşağıdaki resimde görülen orijinal sökme aparatlarından kullanmadım. Çünkü, bu aparatların üzerindeki oyuklar teybin tırnaklarını yakalıyor ve bırakmıyor. Teybi dışarıya çekerek çıkarmamızı sağlıyor. Olurda bu aparatlarla teybi sökmeyi başaramazsak, aparatları teypten çıkarmak çok çok zor oluyor. Aparatlar teybi yerinden çıkardıktan sonra teypten ayrılacak şekilde tasarlanmış.

33bpsfc.jpg

Şimdi sıra teyp çerçevesinin etrafına keçe yapıştırmakta... Ben en incesini Tekzen'den 1,49 tl'ye aldım.

20z18uf.jpg

Teyp çerçevesinin sağ ve soluna boydan boya, altına dört tane ufak parça yapıştırdım (alt kısımdaki girinti ve çıkıntılar nedeniyle). Üst tarafını boş bıraktım. Torpidonun şekli itibariyle üste keçe yapıştırmanın bir yararı olmuyor.

2l905cz.jpg

10ne5bp.jpg

2l8ymh0.jpg

Teybimizi yerine dikkatlice oturtuyoruz. Köşelerine parmağımızla bastığımızda çıkan sesten tırnakların yerine oturduğunu anlıyoruz. İşlem bu kadar. Çerçeve ve torpido arasındaki keçe seslere mani oluyor ve teyp yerinde daha sıkı duruyor. Mümkün olduğunca ince keçe kullanılmalı, kalın malzemeler çerçeveye zarar verebilir.

Alttki resimdede torpido ile ön canım yanından inen direğin (A sütunu) birleştiği noktadan çıkan sesi nasıl önlediğim açıkça görülüyor.

15grqtj.jpg

Direğin torpidoyla birleştiği noktaya denk gelen kısımda kapı fitilini çıkartıyoruz. Resimde gördüğünüz gibi araya, sıkılaşma sağlayacak malzemeyi tornavida yardımıyla sokuyoruz. Ben elyaf kullandım. Yorgancılardan bulunabilir. Yada uygun olan başka bir malzeme kullanılabilir.

Umarım işinize yarar, kolay gelsin...

tarihinde Zafer Kopuk tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Zafer Kopuk

Bu arada teyple işim bittikten sonraki görüntü şu şekilde;

felzqb.jpg

Keçeler çerçeveyi zorlamadı. Teyp yerine sıkıca oturdu. Keçelerin yapıştırıldığı belli bile olmuyor.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Borga Tansel

Elinize 2 kere sağlık. Hem uğraşmış güzel bir çalışma yapmışsınız hem de bunları fotolayarak bizlere anlatarak paylaşmışsınız. Tebrikler :bravo:

Yorum bağlantısı
Selçuk Özkan

Güzel uygulama. Arkadaşın astranın teybi için çift taraflı bant kullanmıstık. Sizinki daha güzel olmuş.

Yorum bağlantısı
Nihat Doğruyol

Fiesta nın en büyük problemiinin çözümüne iyi bir başlangıç olmuş.

Sesten rahatsız olan siz arkadaşlarıma 2 soru yöneltsem ,

1 - Ben Aracın yol ve Motor sesi için izolasyon yaptırmak istiyorum. Bunu profesyonelce yapan bir yer biliyor musunuz.

2- Bu resimdeki teyp çerçevesini nereden bulabilirim.( yeni model mondeo nun orjinal mpe ve 6lı CD Changer modelini kullanmak istiyorum)

Teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Zafer Kopuk
(düzenlendi)

1 - Ben Aracın yol ve Motor sesi için izolasyon yaptırmak istiyorum. Bunu profesyonelce yapan bir yer biliyor musunuz.

2- Bu resimdeki teyp çerçevesini nereden bulabilirim.( yeni model mondeo nun orjinal mpe ve 6lı CD Changer modelini kullanmak istiyorum)

Teşekkürler.

Balıkesir'de ikâmet ettiğim için yalıtım konusunda cevap veremem. Buralarda bu konularla ilgilenen esnaf ne yazıkki yok. Bırak yalıtımı, dün Balıkesir sanayi sitesinde silikon sprey aradım; adamların bu spreyin ne olduğundan, ne işe yaradığından haberi bile yok... Haliyle koca Balıkesir'de silikon spreyde yok. Bende yalıtım yaptırmakistiyorum ama bu ustacıklara gidip "yalıtım yapar mısınız?" desem kesin dalga geçerler.

Resimdeki teyp çerçevesini yurt dışından getirtebilirsin gibime geliyor. ebay sitesine bak derim... Ya da çıkma bulmak gerekir sanırım.

tarihinde Zafer Kopuk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Teşekkürler.

Reklam gibi olacak ama aşağıdaki linkteki fiyat oldukça makul, ön çamurlukların içine sıkarsanız bir nebze sesi kesecektir ama izolasyon için benim yaptıklarımı yapmalısınız.

http://www.spreyboya.com/48_u-sprey-putur.aspx

Buraya bir bakınız.

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/218044-klasik-ford-ses-grlt-sorunu-ve-mleri/

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Görkem Azizoğlu

Elinize sağlık. bu çıtırtı tıkırtı zırıltı sesleri için ideal olmuş.

En yakın zaman da denemeli emniyet kemeri tarafından gelen tıkırtı için. Parmağımı bastırıyorum ses kesiliyor çekiyorum acayip bir tıkırtı geliyor eminim bu malzeme işe yarar :D

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Uğur Şahinbaş

Şu teybi çıkaran aparatlardan almama gerek kalmadı demek :-) eyvallah hoca

Yorum bağlantısı
Vasfi Gişten

Bende en kısa sürede bu işlemi yapmak istiyorum.Anlatım için teşekkürler bu aparat işini ayarlamak lazım tabi önce :s

Yorum bağlantısı
Uğur Şahinbaş

Teybi söküp klima ve teyp çerçevelerini cikarip karbon folyoyla kaplama zamani geldi

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Fatih Aldemir

Reklam gibi olacak ama aşağıdaki linkteki fiyat oldukça makul, ön çamurlukların içine sıkarsanız bir nebze sesi kesecektir ama izolasyon için benim yaptıklarımı yapmalısınız.

http://www.spreyboya.com/48_u-sprey-putur.aspx

Buraya bir bakınız.

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/218044-klasik-ford-ses-grlt-sorunu-ve-mleri/

Bu ptur lastiğin oradaki davlumbazlara da olur mu? Olursa sese faydası olur mu?
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Bu ptur lastiğin oradaki davlumbazlara da olur mu? Olursa sese faydası olur mu?

Konu hortlamış ama Ford'un yol sesi hikayelri ölmez, evet davlumbazlara da sıkarsanız bir nebze etkisi olur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...