İçeriğe Yönlendir

Egr Iptali-Aman Dikkat

Okan Balcı

Recommended Posts

Süha Demirtaş

Yukarıda mesajımda yazmıştım nasıl egr iptali yaptığımı..Bu konuyu okuduktan sonra hiç hesaba katmadığım ''egsoz gazı ısısının eseri'' ni görmek için bugün egr söküldü, koymuş olduğum zavallı plakacık aşağıdadır..Allahtan Egr borusunun ucunu körlemiştim bahsettiğim poliuretan köpükle de yanan parça motora ulaşamadı...Bu gün 2-3 mm kalınlığında metal bir plaka ile tekrar körledim egr'yi...

Resimde, egsoz gazının, 2 kat halinde kola kutusundan imal parçayı nasıl yaktığı görülüyor...Gerçekten bu kadar ısınabileceğini tahmin edemedim..Sonuçta koyduğum parça alüminyumdu ve erime ısısı 660 derece...Galiba ucuz atlattık, başlığı açan arkadaşa teşekkür ederim

Neyseki yazılımdan kapatmıştık biz bu EGR yi. Ama şimdi yazılımı iptal ettirdim ve EGR nin nasıl kapandığını hatırlamıyorum bize iş çıktı şimdi :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Okan büyük geçmiş olsun...

Konuyu okuyunca biran da ürkttüm ve eyvah dedim,detaylara inince rahatladım.bende bu egr iptalinden yaptırdım 3-5 ay önce...usta torna makinasında hazırlamıştı bizzat yanında bulunmuştum plakanın kalınlığı 3mm vardı,üstadların verdiği cevaplara göre şuan için bir sıkıntı gözükmüyor...

Yukarıda mesajımda yazmıştım nasıl egr iptali yaptığımı..Bu konuyu okuduktan sonra hiç hesaba katmadığım ''egsoz gazı ısısının eseri'' ni görmek için bugün egr söküldü, koymuş olduğum zavallı plakacık aşağıdadır..Allahtan Egr borusunun ucunu körlemiştim bahsettiğim poliuretan köpükle de yanan parça motora ulaşamadı...Bu gün 2-3 mm kalınlığında metal bir plaka ile tekrar körledim egr'yi...

Resimde, egsoz gazının, 2 kat halinde kola kutusundan imal parçayı nasıl yaktığı görülüyor...Gerçekten bu kadar ısınabileceğini tahmin edemedim..Sonuçta koyduğum parça alüminyumdu ve erime ısısı 660 derece...Galiba ucuz atlattık, başlığı açan arkadaşa teşekkür ederim

Abi sana da büyük geçmiş olsun...günün en şanslısı sen olmuşsun bu arada...

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

abooov, bizde teneke ile tıkamıştık, gitti sübaplar. :shok:

EGR valfi nerede oluyor bilen varsa işaretlesin lütfen, yarın inip bir bakayım delinmiş mi diye.

gCttc.jpg

Qi0mJ.jpg

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

abooov, bizde teneke ile tıkamıştık, gitti sübaplar. :shok:

EGR valfi nerede oluyor bilen varsa işaretlesin lütfen, yarın inip bir bakayım delinmiş mi diye.

üzerinde kapak var iken gösteremeyiz :D Lakin resmin solunda ki sağ amortisör kulesinin yanındaki hidrolik kabının yanındaki borunun diğer ucu. O dirsek şeklindeki boru egr den gelip manifolda havayı bastığı yer

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

üzerinde kapak var iken gösteremeyiz :D Lakin resmin solunda ki sağ amortisör kulesinin yanındaki hidrolik kabının yanındaki borunun diğer ucu. O dirsek şeklindeki boru egr den gelip manifolda havayı bastığı yer

Anlaşıldı aramayım diye sordum, yarın kapağı söküp bir bakayım, bu arada aküyü gösterebilirmisiniz. :)

http://www.youtube.com/watch?v=WHA3KlPG090

Yorum bağlantısı
Salih Arslan2

gecmis olsun.. Benim aracimdada egr varmi? Bahsettiginiz sekilde egr yi iptal ettirmelimiyim sizce faydasini gorurmuyum?

Yorum bağlantısı
Mustafa Çayır

Neyseki yazılımdan kapatmıştık biz bu EGR yi. Ama şimdi yazılımı iptal ettirdim ve EGR nin nasıl kapandığını hatırlamıyorum bize iş çıktı şimdi :)

Süha abim yazılımla iptal olunca plaka ile kapatmaya gerek varmı?

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Süha abim yazılımla iptal olunca plaka ile kapatmaya gerek varmı?

Bence gerek yok bro, yeterki valf düzgün çalışıyor olsun ;)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

fUl8K.jpg

f5QcM.jpg

soğuk içiniz demiş adamlar ne 600 derecesi :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

soğuk içiniz demiş adamlar ne 600 derecesi :D

Evet valla, arkadaş konuyu açmasaydı motorun sübapları değişirken başında soğuk soğuk içecektik :)

Manifold tarafından poliüretanla körlemek nereden aklıma geldiyse ..Demekki sağlamcı olmak 2. bir emniyet şart :fiuw:

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

bende egr iptali yaptırmıştım, konuyu okuyunca vazgeçtim, tekrar dumana devam diyeceğim. bilgi için teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Taner Kızılkor
hangisi köpük mü kola kutusundan çakma yaptığım conta mı?

poliüretan köpüktü sorulan ama resimlerden cevabı aldık ;) ucuz atlatılmış çok geçmiş olsun.

Vesile ile egr, duman sebebi değildir, sonuçtur; sorunlu trafik+kalitesiz yakıt vb. ile aşırı kurumlanan sistemin çalışmasındaki aksalklıklar ile dumanın artmasıdır. Bazı markalarda, egr parçaları motorda varken sistem yazılımdan kapatılmıştır, ford da mesela (belgesi ile bildiğimiz) mondeo mk3 tdci da, yazılım güncellenince , egr yazılımsal iptal olmaktadır.

o zaman araca zarar vermeyecek en iyi yöntemle iptali Türkiye koşullarında şart mı diyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Durmuş Özdemir

Ne EGR imiş, geçmiş olsun. Bu arada benimde bu linkteki sorunumun sonucuda EGR idi. http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/228918-seyir-halinde-beklenmedik-anda-stop-ediyor-focus-il-2008-tdci/page__fromsearch__1

çok şükür o gün bugündür değiştikten sonra sorun kalmadı. Yeni EGR 'yi iptal ettirmemiştim, bir usta olmuyor falan demişti, başıma gelen olaylardan sonra burada dokundurmayayım dedim. Ne olur ne olmaz buradaki ustalara diye.

Şimdi bu EGR iptali hangi açıdan avantajlı? Kısa ve öz hali ile cevaplayan olursa sevinirim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Taner Kızılkor
(düzenlendi)

Durmuş Bey;

kısaca daha temiz bir motor,

Egsoz gazı geri dönmediği için bu sayede yanma odasında daha zengin bir karışım sebebiyle biraz çekiş farkı,

Temiz motor , temiz parçalar demektir rolanti düzensizliği ve boğaz kelebeği gibi sorunlarla daha az karşılaşılması

Temiz motor , temiz yağ demektir yağ ve yağ filtresinin aracın ilerleyen kilometrelerinde daha zamanlı kirlenmesini sayabilirim.

Birde iptal edildiği için EGR nin kendisiyle ilgili bir arızayla karşılaşılmaması yada karşılaşılan arızanın aracın çalışmasını etkilememesi ;)

Şimdi başka bir konuya geçeyim;

çevreyle ilgili zarar ne olacak diye düşünülebilir, bu konuda tek düzenleyici araçlar ve nasıl yaktıkları değil uygun akaryakıtlardır. Bu nedenle bir önceki mesajımda Türkiye şartlarında egr iptal edilmelimi diye sormuş ve yazmıştım.

Uygun akaryakıt yoksa çevreye verilen zararda büyük değişiklikler yok demektir bu olmuyorsa EGR'nin Türkiye'de araç sahibinin kesesine (yani ekonomiye) zarardan başka pek işe yaradığını okumadım şu bir kaç aydır :)

İptal ettirdim mi? Hayır ama en son bu konudan sonra karar verebildim ilk sanayiye girişte bu işide hallediyorum... :D

tarihinde Taner Kızılkor tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Okan Balcı

Düzgün yapıldığı sürece ben egr iptalini tavsiye ediyorum.Çok faydasını gördüm.Egr iptal edilirken kesinlikle bakır plaka koyulmalı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Durmuş Özdemir

Durmuş Bey;

kısaca daha temiz bir motor,

Egsoz gazı geri dönmediği için bu sayede yanma odasında daha zengin bir karışım sebebiyle biraz çekiş farkı,

Temiz motor , temiz parçalar demektir rolanti düzensizliği ve boğaz kelebeği gibi sorunlarla daha az karşılaşılması

Temiz motor , temiz yağ demektir yağ ve yağ filtresinin aracın ilerleyen kilometrelerinde daha zamanlı kirlenmesini sayabilirim.

Birde iptal edildiği için EGR nin kendisiyle ilgili bir arızayla karşılaşılmaması yada karşılaşılan arızanın aracın çalışmasını etkilememesi ;)

Şimdi başka bir konuya geçeyim;

çevreyle ilgili zarar ne olacak diye düşünülebilir, bu konuda tek düzenleyici araçlar ve nasıl yaktıkları değil uygun akaryakıtlardır. Bu nedenle bir önceki mesajımda Türkiye şartlarında egr iptal edilmelimi diye sormuş ve yazmıştım.

Uygun akaryakıt yoksa çevreye verilen zararda büyük değişiklikler yok demektir bu olmuyorsa EGR'nin Türkiye'de araç sahibinin kesesine (yani ekonomiye) zarardan başka pek işe yaradığını okumadım şu bir kaç aydır :)

İptal ettirdim mi? Hayır ama en son bu konudan sonra karar verebildim ilk sanayiye girişte bu işide hallediyorum... :D

teşekkürler...

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...

arkadaslar bende 2012 fiesta trend 1.4 Tcdi arac var.bende egr yi iptal ettirmeyi dusunuyorum.iptal olayi mekanik mi yazilimsal mi oluyor.ariza lambasi yaniyor mu iptal sonrasi.hortum vs cikarma ile olabiliyor mu.ayrica arac performansida bi degisiklik oluyormu.simdiden tsk ederim arkadaslar

Yorum bağlantısı
Altıner KORKMAZ

merhabalar benim aracımda da egr sorunu var sürekli vakumlama yapıyor araç stop edildiği halde 10 ila 20 saniye arasında dahi vakumlama devam ediyor bence bu normal değil iptalini düşünüyorum birde sadece yazılımsal iptal ediliyormu yardım ederseniz sevinirim şimdiden teşekürler.

Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu

Geçmiş olsun. Peynir tenekesi 600 dereceye dayanmaz, yapan bilmeli idi.

Zaman ilerledikçe birşeyler öğreniyor insan. Eger niye var ? yanmayan yakıt gazını, manifolda geri gönderip yakmak için. Neden yakıt yanmıyor, bakımsız yakıt sistemi olduğu için.

Neden egr iptal ediliyor ? Araç duman atmasın çekişi artsın diye. Duman atmasını engelleyen sistemi engelleyince nasıl duman atmayacak ? Neden duman atar, araştırıyormuyuz, hayır. Neden egr iptalinde çekiş artıyor ? Artmıyor, hatalar zinciri nedeni ile kayıp gücün bir kısmını geri kazanıyoruz.

Egr iptali yerine hatanın özüne inilince duman atma zaten ortadan kalkıyor.

Okurken kim olduğumu unuttum iyimi...... :fool::kafa2:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

merhabalar benim aracımda da egr sorunu var sürekli vakumlama yapıyor araç stop edildiği halde 10 ila 20 saniye arasında dahi vakumlama devam ediyor bence bu normal değil iptalini düşünüyorum birde sadece yazılımsal iptal ediliyormu yardım ederseniz sevinirim şimdiden teşekürler.

Yeni konudan değil buradan devam edelim.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Altıner KORKMAZ

Bu EGR vakumlama olayını başka bir focus ta görmedim benim aracımda EGR valfi sürekli olarak vakumlama yapıyor bunun normal olmadığını düşünüyorum.GAÖRÜŞLERİNİZİ paylaşırsanız sevinirim.

Yorum bağlantısı
Altıner KORKMAZ

evet bugün egr tamamen durdu motor arıza ışığı ve motor kendini korumaya aldı iki ışık birden yandı yazılımsal olarak egr iptali yaptırdım fakat bir işe yaramadı ışıklar halen yanıyor.şimdi ne yapmam gerektiğini çok iyi biliyorum fakat yardıma ihtiyacım var egr iptali ve arıza ışığının yanmasını istemiyorum ist avrupa yakasında bu işlerle ilgilenen bir usta tavsiye edebilirmisiniz?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...