İçeriğe Yönlendir

Egr Iptali-Aman Dikkat

Okan Balcı

Recommended Posts

Okan Balcı

Yaklaşık 3 sene önce aracımın egr sini iptal ettirmiştim.Bizim araçların egr leri araya plaka koyularak iptal ediliyor.Bende istanbulda güvenilir,isim yapmış dizel ustalarından birine iptal ettirdim.4 gündür aracımın çekişinde inanılmaz bir düşüş tekleme siyah duman atma problemleri başladı.Hemen ustalarıma gösterdim.Önce enjektörlerden şüphelendiler.Hepsi sağlıklı çıktı.Sonra motor ustası subaplarından kaynaklanıyor dendi.Üst kapak açıldı ve tahmin edildiği gibi sübapları gitmişti.Sübapların gitme sebebide sübapların arasına metal parçaların girmesiymiş ve bu parçaların egr deki plakanın erimesinden dolayı olduğunu gördük.Sonuç olarak motor rektefiyeye gitti silindir conta ısıtma bujisi subaplar vs. değişti.Yaptığım masraf 1000 lirayı geçti.Üstelik aracım henüz 145.000 kmdeyken.Siz siz olun eger egr iptal ettiricekseniz kesinlikle kalın ve bakır plaka koyulmasını söyleyin.Herkese iyi forumlar..

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Hüseyin Dilsiz

Yaklaşık 3 sene önce aracımın egr sini iptal ettirmiştim.Bizim araçların egr leri araya plaka koyularak iptal ediliyor.Bende istanbulda güvenilir,isim yapmış dizel ustalarından birine iptal ettirdim.4 gündür aracımın çekişinde inanılmaz bir düşüş tekleme siyah duman atma problemleri başladı.Hemen ustalarıma gösterdim.Önce enjektörlerden şüphelendiler.Hepsi sağlıklı çıktı.Sonra motor ustası subaplarından kaynaklanıyor dendi.Üst kapak açıldı ve tahmin edildiği gibi sübapları gitmişti.Sübapların gitme sebebide sübapların arasına metal parçaların girmesiymiş ve bu parçaların egr deki plakanın erimesinden dolayı olduğunu gördük.Sonuç olarak motor rektefiyeye gitti silindir conta ısıtma bujisi subaplar vs. değişti.Yaptığım masraf 1000 lirayı geçti.Üstelik aracım henüz 145.000 kmdeyken.Siz siz olun eger egr iptal ettiricekseniz kesinlikle kalın ve bakır plaka koyulmasını söyleyin.Herkese iyi forumlar..

Geçmiş olsun.Her işte bir hayır vardır.

Yorum bağlantısı
Turkay Enez
(düzenlendi)

Offff Ki Ne Offff....

Sizin araya koyduğunuz plaka ne kadar kalınlıktaydı. Egzos gazı onu nasıl eritmiş ki? Çok ince cola tenekesi gibi bişey mi kullandınız? Ordan kopan parçanın başka gidecek yeri de yok. Mutlaka subaplara takılır...

Geçmiş olsun...

tarihinde Turkay Enez tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban
(düzenlendi)

Plaka neydiki parçalanabilmiş? Alüminyum falan mı kullanılmıştı

tarihinde Abdurrahman Balaban tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Okan Balcı

ustamın söylediğine göre ince alüminyum plaka kullanılmış bakır ve kalın koyulması gerekirmiş.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Geçmiş olsun. Peynir tenekesi 600 dereceye dayanmaz, yapan bilmeli idi.

Zaman ilerledikçe birşeyler öğreniyor insan. Eger niye var ? yanmayan yakıt gazını, manifolda geri gönderip yakmak için. Neden yakıt yanmıyor, bakımsız yakıt sistemi olduğu için.

Neden egr iptal ediliyor ? Araç duman atmasın çekişi artsın diye. Duman atmasını engelleyen sistemi engelleyince nasıl duman atmayacak ? Neden duman atar, araştırıyormuyuz, hayır. Neden egr iptalinde çekiş artıyor ? Artmıyor, hatalar zinciri nedeni ile kayıp gücün bir kısmını geri kazanıyoruz.

Egr iptali yerine hatanın özüne inilince duman atma zaten ortadan kalkıyor.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Abdurrahman, sen ne kullanmıştın?

Plaka neydiki parçalanabilmiş? Alüminyum falan mı kullanılmıştı

Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Abdurrahman, sen ne kullanmıştın?

Ben kola kutusundan yaptım 2 kat halinde fakat bu durum oluşabilir diye manifolda birleşen noktadan 10-15 cm boyunca genleşen köpük doldurdum..Yinede bir ara bakır kestirip değiştirmeliyim ne olur ne olmaz :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Dolgu köpügü bu yapıştığı yeri bırakmaz manifoldun basıncına dayanır nitelikte

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Allahtan bizde sadece vakum hortumunu kapatınca iş bitiyor, sökme takma, böyle riskler yok.

Geçmiş olsun.

Yorum bağlantısı
Taner Kızılkor

Dolgu köpügü bu yapıştığı yeri bırakmaz manifoldun basıncına dayanır nitelikte

Hani şu poliüretan köpüklerdenmi? Mesela inşaatlarda kullanılan çelik kapı ile duvar arasına, pvc doğramanın duvarla birleşiminde kalan açıklığı tıkamaya yarayan poliüretan köpükten mi bahsediyorsunuz???

Yorum bağlantısı
Taner Kızılkor
(düzenlendi)

Geçmiş olsun. Peynir tenekesi 600 dereceye dayanmaz, yapan bilmeli idi.

Zaman ilerledikçe birşeyler öğreniyor insan. Eger niye var ? yanmamış yakıtı manifolda gönderip yakmak için. Neden yakıt yanmıyor, bakımsız yakıt sistemi olduğu için.

Neden egr iptal ediliyor ? Araç duman atmasın çekişi artsın diye. Duman atmasını engelleyen sistemi engelleyince nasıl duman atmayacak ? Neden duman atar, araştırıyormuyuz, hayır. Neden egr iptalinde çekiş artıyor ? Artmıyor, hatalar zinciri nedeni ile kayıp gücün bir kısmını geri kazanıyoruz.

Egr iptali yerine hatanın özüne inilince duman atma zaten ortadan kalkıyor.

Üstad bir düzeltme yapmak istiyorum. EGR sistemi yanmış yakıtın gazını yani egsoz gazını yanma odasına geri çevirir.

Sebebi ise hava kirliliğini engellemek içindir.

Peki EGR bunu nasıl yapıyor;

Azot gazı soluduğumuz havanın %70-80'ni oluşturur ve bu haliyle zararsızdır. Ancak oksijenle birlikte yüksek basınç ve sıcaklığa maruz kalırsa zehirli azot gazları oluşur.

Motor yanma odaları, yüksek basınç ve sıcaklığın olduğu yerlerdir. Basınç düşürülürse yada sıcaklık düşürülürse araçta performans değişiklikleri gözlemlenir.

İşte EGR sistemi bu performansı düşürmeden daha az oksijeni azotla birleştirmek için yanmış hava yakıt karışımından oluşan azot yani egsoz gazının %5-%15 lik kısmını egsoz sisteminden alıp tekrar yanma odasına çevirerek azotun daha az oksijenle o yüksek basınç ve sıcaklığa maruz kalmasını sağlar. Bu sayede daha az zehirli azot gazı oluşumu sağlanarak egsoz dan atılır.

Egr iptalini sayesinde çekişin artmasına gelince de aslında yanma odasına daha fazla oksijenin bulunması performansı arttırır çünküğ daha kaliteli yakıt-hava karışımı yanma odasına gitmektedir.

düzenleme: ama katılıyorum. aracın duman atma v.s. problemlerini kamufle için egr iptali olayı kullanılmamalı. bende bu aralar bunu düşünüyorum aslında denk geldi. rolanti sorunlarım için EGR iptali önerildi forumda bu sebeple karar veremedim daha.

tarihinde Taner Kızılkor tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Taner Kızılkor

Çok geçmiş olsun Okan Bey.

Ayrıca burada paylaşıp bizleri uyardığınız içinde teşekürler.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Vesile ile egr, duman sebebi değildir, sonuçtur; sorunlu trafik+kalitesiz yakıt vb. ile aşırı kurumlanan sistemin çalışmasındaki aksalklıklar ile dumanın artmasıdır. Bazı markalarda, egr parçaları motorda varken sistem yazılımdan kapatılmıştır, ford da mesela (belgesi ile bildiğimiz) mondeo mk3 tdci da, yazılım güncellenince , egr yazılımsal iptal olmaktadır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Abdurrahman, yanmıştır o :)

hangisi köpük mü kola kutusundan çakma yaptığım conta mı?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

EGR yanma sıcaklığını düşürür, piston kafa ve süpap sıcaklığını düşürür. EGR iptal edilince motor daha sıcak çalışır. Dumanla da alakası pek yok bence. Servet Hoca2nın dediği gibi duman bir sonuç. Benzinli araçta da var egr.

tarihinde Mehmet G&#246ktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

egr iptalinde benim 2 sebebim var, azda olsa güç artışı istiyorum, kurum oluşumuna etkisini bertaraf etmek istiyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okan Balcı

ben egr iptalimden memnunmuydum? evet hemde çok memnundum yaklaşık 70 bin km bu şekilde aracımı kullandım.Her zaman aracımın üstüne titreyen biriyim.Ama bu yaşadığım olaydan sonra egr dende çok sevdiğim aracımdanda inanılmaz soğudum ve psikolojim bozuldu.Sabahları aracıma binerken acaba normal çalışıcakmı?Acaba beni yolda bırakırmı diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

değerli bilgiler için teşekkürler. Aklımıza gelmeyen bir durum

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Yukarıda mesajımda yazmıştım nasıl egr iptali yaptığımı..Bu konuyu okuduktan sonra hiç hesaba katmadığım ''egsoz gazı ısısının eseri'' ni görmek için bugün egr söküldü, koymuş olduğum zavallı plakacık aşağıdadır..Allahtan Egr borusunun ucunu körlemiştim bahsettiğim poliuretan köpükle de yanan parça motora ulaşamadı...Bu gün 2-3 mm kalınlığında metal bir plaka ile tekrar körledim egr'yi...

Resimde, egsoz gazının, 2 kat halinde kola kutusundan imal parçayı nasıl yaktığı görülüyor...Gerçekten bu kadar ısınabileceğini tahmin edemedim..Sonuçta koyduğum parça alüminyumdu ve erime ısısı 660 derece...Galiba ucuz atlattık, başlığı açan arkadaşa teşekkür ederim

fUl8K.jpg

f5QcM.jpg

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Okan Balcı

poliuretan köpükle kapatmamış olsaydınız büyük ihtimalle benim başıma gelenler sizin başınızada gelecekti.Gerçekten ucuz atlatmışşınız.Benim yaşadığım olaylar umarım başka kimsenin başına gelmez.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Turkay Enez
(düzenlendi)

Bu sefer ki plaka demir anladığım kadarıyla...

Erime derecesi:1539 derece...

Bu kez işlem tamam gibi...

Peki contalama da sıkıntı olmasın. Aradan gaz kaçmıyor mu? Ya da yanmaz sıvı conta falan mı kullandın?

Köpükle, boruyu doldurmuştun değil mi?

Yukarıda mesajımda yazmıştım nasıl egr iptali yaptığımı..Bu konuyu okuduktan sonra hiç hesaba katmadığım ''egsoz gazı ısısının eseri'' ni görmek için bugün egr söküldü, koymuş olduğum zavallı plakacık aşağıdadır..Allahtan Egr borusunun ucunu körlemiştim bahsettiğim poliuretan köpükle de yanan parça motora ulaşamadı...Bu gün 2-3 mm kalınlığında metal bir plaka ile tekrar körledim egr'yi...

Resimde, egsoz gazının, 2 kat halinde kola kutusundan imal parçayı nasıl yaktığı görülüyor...Gerçekten bu kadar ısınabileceğini tahmin edemedim..Sonuçta koyduğum parça alüminyumdu ve erime ısısı 660 derece...Galiba ucuz atlattık, başlığı açan arkadaşa teşekkür ederim

tarihinde Turkay Enez tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...