Mehmet Göktürk 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Merhaba arkadaşlar, Uzun süredir paylaşmak istediğim bir konuya dikat çekeceğim. Birkaç başka konuda dolaylı söyledim ama yeniden özel konu açıyorum. Sis farları "sis" dışında ya da "mahalleye girdiniz etraftaki binaları karanlık bir sokakta durup bakınmak bir yer aramak" dışında ya da "çok bozuk şehiriçi 1. vites yolundaki kanalizasyon kazısından sallanarak geçmenin dışında yararlı değil. Yapılan büyük hatalardan biri uzun yolda yolu daha çok aydınlatsın diye sis farını açmaktır. Karşıdan geleni es geçiyorum o başka mesele. Hiç gelen olmadığını varsayın. Bu aşağıda yazacaklarım hem tarafımdan dikkatle denenmiştir hem de görme teorisi ve bilimsel bulgularla uyumludur. Sis farını açtığınız zaman yolun size yakın olan kısmı parlaklaşıyor. Bu parlaklık sizin gözbebeklerinizde küçülme yapıyor. Ayrıca retina hassasiyetini de kısıyor. Bunun neticesinde farların (uzun ya da kısa ne açıksa) uzaktaki aydınlatmış olduğu yerleri daha az görüyorsunuz. Sis farını kapatıyorum. Dikkat ediyorum uzağı daha iyi görüyorum. Buna iç gösterge aydınlatmasını azaltmak da dahil. Azaltmak faydalı oluyor. Bu nedenle sizlere önerim, ayarı düzgün normal ve aşırı olmayan farlarla ve ayrıca sis farları kapalı şekilde sürüş en uygun sürüş olarak görünüyor. Işık miktarını pompaladığınız zaman yakın mesafede evet (kanalizasyon çukurundan kaçınma vs) 1. viteslik yerlerde görebiliyorsunuz, sis şartları da buna benziyor yavaş gidiliyor ya da karşıdan gelen sizi görsün diye yakılıyor. Ama normal gece yolculuklarında bunların kapalı olması, mümkünse aracın hemen önünün karanlık olması ışığın biraz ilerilerde bir yere odaklanması iyi oluyor. İç ışığı da minimum yapınca yolu daha iyi görüyorsunuz. Keşke herkes düşük watlı ampul kullansa da uzakları daha iyi görebilsek. Sonuçta gözlerimiz karanlıkta da biraz görebiliyor. Biz ışık enflasyonu yaparak karanlık yerleri (mesela kenardan atlayan bir yaya vs) daha zor görüyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz. Sis farı kullanmayın. Yağmurda bile sıkıntı yaratıyor. 22 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 zaten artık sis farı yok gibi, gündüz farı faydalı. Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) sonuna kadar katılıyorum, sis farımı sadece sileceği son hızda çalıştırdığım yağmurda(arka sis) ve siste kullanırım, hariçte(hele hava için hiç)kullanmam, sadece yavaş hızda yol kenarındaki çizgileri görmek içindir, yüksek hızda görüşe hiç bir faydası yoktur, karşıdan gelenin dikkatini dağıtır o kadar... 7 Kasım 2012 tarihinde Ruhan Sorgun tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Serkan Ünsalan 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 sis farını sadece aracı park ederken kullanıyorum.onun dışında kullanmıyorum.benim aracımda sisler sadece aksesuar olarak takılı bulunduğum ilçede sis çok fazla olmuyor ondan dolayı Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 7 Kasım 2012 Yazar Paylaş 7 Kasım 2012 Balıkesir Savaştepe Soma yolunda bir sis olur aman Allahım o nedir. Yorum bağlantısı
Serhan Gürbüzol 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Hala anlayabilmiş değilim şehiriçinde hem ön hemde arka sis farları yakmak ne mantıkdır ? Güzel paylaşım, teşekkürler hocam 2 Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) sis farının hiç bir işe yaramadığı sisde gördüm, sivas-çamlıbel geçidi...zaten beyazdan başka renk yok, trafik tabelaları 1 m gömülmüştü...yıl 1997 7 Kasım 2012 tarihinde Ruhan Sorgun tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Bir dönem Ankaraya gidip geliyordum , 2. ön tamponum vardı 3 takım sis farlı (gerçek sis farı) normal farları kapatıp bunları açardım, yola çıkmadan önce tampon değişirdim tabii Yorum bağlantısı
Murat Dere 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) Sadece sislerle gidenlere ne dersiniz? Altımda tank olsa giydiririm. >8-( Not: Korkumdan değiştirdim... Tırs tırs... Modumuzun öyle yaptığını nerden bilecem ben yaa... Amanınn... 7 Kasım 2012 tarihinde Murat Dere tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 7 Kasım 2012 Yazar Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) Yol ve hava şartlarına göre; karanlık ve bozuk yollarda yakın mesafe görüşüm daha net olduğu için kullanırım. yağmurlu ve karanlık hava şartlarında da kesin kullanırım. yol ne zaman düzelir ise o zaman kapatırım... İşte burda bir paradoks var. Zaten gördüğünüz yeri daha iyi görüyorsunuz ama uzaktaki kısımları artık görmüyorsunuz. Sadece sislerle giden _ _ _ _lere ne dersiniz? Altımda tank olsa giydiririm. >8-( Şemdin sakık bile muteber oldu. Pişmanlıktan faydalanmıştır bu ----- de.. 7 Kasım 2012 tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Sadece sislerle gidenlere ne dersiniz? Altımda tank olsa giydiririm. >8-( Not: Korkumdan değiştirdim... Tırs tırs... Modumuzun öyle yaptığını nerden bilecem ben yaa... Amanınn... ya fellali geliyorsa, yerde farları, sis sanıp çıkma üstüne mali mesuliyetin yetmez trafikten Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 7 Kasım 2012 Yazar Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) ya fellali geliyorsa, yerde farları, sis sanıp çıkma üstüne mali mesuliyetin yetmez trafikten Bu fellalilere özel sigorta klozu opsiyonu yok mu? ABD de sanki vardı. Yani "fellaliye çarpmak" diye ayrı bir risk hesabı ve primi var. Onu da ekletiyorsun. Kapayın kardeşim sisleri. Biraz önce maslaktan dönüyorum eve. ümraniye çevre yolu civarında bir taksi. içi mavi beyaz aydınlık. Arkalarda modifiye sis. Önlerde full sis ve 100W ampul mavi. Gözümü aldı arkadan. Orta şeritten gidiyor gidemiyor. Önüne geçtim sislerimi yaktım arka sislerimi. Selektör felan yaptı. Sonra sol şeride geçtim bastım gittim. Yağmur da pek fenaydı. Ben de sislerimi yakınca baktım uzağı daha iyi görmüyorum. Denemenizi tavsiye ederim. Uzaklara fokus olup sisleri açıp kapayın. Açınca önceden gördüğünüz mesafeyi göremiyorsunuz. 7 Kasım 2012 tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Sivas-Tokat arası Çamlıbel/Kızılinişte yaklaşık 1 saate yakın mahsur kalmıştım, iyi bilirim o tepeyi. polis kızıl inişte bekler, zincir takmayanları salmazdı. o yıllarda takmatik yok idi, eski kamyoncu zincirimiz vardı(normal zincire mahmuz kaynatılmış), zinciri yola serer, aracı ilerletip zincirin üstünde durur, sonrada zinciri sarıp, şambriyel parçaları ile gerdirirdik...e tabi üst baş çamur-kar-pas, ıyyyyy, hatırlayınca bile üşüdüm... 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Ben kullanmıyorum... Güzel bir aksesuar sadece Çok kötü hava şartlarında düşük hızlarda işe yarar... Dar ve aydınlatmasız dağ yolu gibi virajlı yollarda işe yarar.. bunun dışında gereksiz ve faydasız... 4 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 7 Kasım 2012 Yazar Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) Bursa'da hiç unutmam babama polis fren lambasının teki yanmıyor diye gece ceza kesmişti. Cezayı yedikten sonra biraz gittik aklımıza "ülen bakalım şuna" demek geldi. Baktık yanıyor. sanırım çok açık ifade edemedim, daha net açıklayayım; "karanlık ve bozuk yollar da önümü daha iyi görmek için kullanıyorum" yani önümdeki çukurları,tümsekleri daha net görmek için kullanırım. zaten o yol şartlarında hızlı gitmek mümkün değil. yol şartları düzeldiğinde kapatıyorum.. yağmurlu havalarda, yağmurlu ve karanlık havalarda da özellikle çukur ve su birikintilerini görmemde çok faydası var. ben sis farlarımdan memnunum. belki sizin sis farlarında bir sorun vardır. 1. vites diye yazdım zaten ilk mesajda. Yavaş giderken tamam mesele yok faydalı. İSKİ operasyonlarını gece onunla bertaraf ediyoruz. Ben mesela biraz önce 100-110 ile yağmurda geldim. Bu şartlara asıl vurgu yapıyorum. Sisin gösterdiği mesafe için iş işten geçmiş oluyor. 7 Kasım 2012 tarihinde Mehmet Göktürk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
R.Bahadır Irmak 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Sisleri yakanların birçoğu tabiri caizse "artislik" olsun diye yakıyor; yani birçoğunun görüş mesafesiyle ilgili olduğunu sanmıyorum, son dönem çıkan üst segment arabaların birçoğunda da göze hitap eden tasarımlardan dolayı aslında gece gündüz yakılması teşvik edilmiş oluyor, ben kullanmıyorum sis varı, ön sisleri gereksiz yere yakanlar neyse de arka sisleri yakanlara illet oluyorum. 1 Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 pöh...arka sisleri yaksalar iyi, frene bağlatıyorlar, kimiside sinyalli bağlatıyor. yani frene basınca arka sisler yanıp sönüyor, hangi amaca hizmet ediyorsa... 1 Yorum bağlantısı
R.Bahadır Irmak 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 pöh...arka sisleri yaksalar iyi, frene bağlatıyorlar, kimiside sinyalli bağlatıyor. yani frene basınca arka sisler yanıp sönüyor, hangi amaca hizmet ediyorsa... Bir de düz giderken geri vites lambası yananlar var 1 Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Sadık, işte bu yazışmanın cilvesi...mimik yok, ses tonu yok, vurgu yok, bakış yok, dudak hareketi yok. 1 şey yazıyoruz ama 40 anlama gelebiliyor. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Bir de düz giderken geri vites lambası yananlar var Reno 12'lerde çok olur o 1 Yorum bağlantısı
Borga Tansel 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Çok yerinde bir konu. Hele o çakma xenon'cular yokmu. Onlar daha fena gözümü alıyor. Murat Abi'nin dediği gibi tank olsa altımda dalacam ibişlere Yorum bağlantısı
Gökhun Batur 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Orjinal sis farı rengi sarı diye okumuştum bir zaman. Günümüzde beyaza hatta parlak ışıl ışıl düzeneklere çevrilmiş aksesuar olarak yapılıyor bence. Dağa bayıra patikadan tırmanan aracı kullanıp ; o yoldaki tek araç ben olmadığım sürece hiç ihtiyaç duymadım. Bir gün arkadaşımın aracındaydık o açmıştı sıfır aldığı fiesta'da. Sonuç mu: kırmızı ford çek sağa; K F T sağa çek... Hiç gerek yok hiç Yorum bağlantısı
Ruhan Sorgun 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 sadece yanları aydınlatıyor.VW'de ön tarafa değilde özellikle yan taraflara çok aydınlatıyor. sizinki doğrusu... Yorum bağlantısı
R.Bahadır Irmak 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Aşağıdaki linkte "Sis farlarının aksine normal farlar aracın birkaç metre önünden itibaren aydınlatmaya başlarken, sis farları doğrudan aracın tam önünü aydınlatmaktadır. Bir başka değişle sis farlarının normal havada yakılması, aracın daha iyi görülmesini sağlamamaktadır." demiş. http://www.merakname.com/sis-farlari-nasil-kullanilmali/ Yorum bağlantısı
Recommended Posts