Fazlı Özdemir 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) İş yerinde arkadaşım Honda Civic araç sahibi. Epeydir de aracında performans artışı yapmak istiyor. Atmosferik-benzinli motorlar için turbo olmadan anlamlı bir güç artışı yapılamayacağını biliyorum. Onno usta'nın yazılarında sıklıkla bu soruya verdiği cevap da bu doğrultuda zaten. Bunu arkadaşıma iletmiştim. Ama o ucuz olmasını da fırsat bilerek, denemek için, ebay'dan bir kutu sipariş etmiş. Bu kutu 20-35 hp gibi bir güç artışı vadediyor. Cihaz dün geldi. Baktık iki pin kablo çıkışı var. Montaj kılavuzunda bu kablo çıkışlarını IAT (Intake air temprature) hava giriş sıcaklığı sensörüne paralel bağlamamızı söylüyordu. Biraz araştırma yapınca IAT sensörünün, ısındığı zaman değeri değişen bir direnç (termistör) olduğunu anladık. Gelen kutunun çıkış pinlerini ölçtüğümüzde ise 38 k' lık bir dirençle karşılaştık. Yani performans arttırdığını iddia eden bu cihazın üreticileri kutunun içine sadece bir adet direnç koymuşlar. Bunu da 30$'a satıyorlar. Bu direnç IAT sensörüne paralel bağlanarak IAT'nin direnç değerini düşürüyor sadece. Çakmaklıktan yakıt tasarrufu sağlayan cihaza benziyor. Biz yine de olacakları görmek için cihazı bağladık. Arkadaş test etti aracını, büyük ihtimalle de psikolojik olarak "sanki kalkış anındaki hızlanma bir nebze daha iyi gibi" dedi. Bu konuyu hem bu tip cihazlar için farkındalık oluşması için hem de IAT sensörünün işlevini daha iyi anlamak için açtım. IAT sensörünün ecu'ye gönderdiği sıcaklık bilgisini değiştirmek bize pratikte performans artışı anlamında bir fark sağlar mı? Cihaz 30$'a bir direnç satmak yönünden bir dolandırıcılık örneği olarak değerlendirilebilir. Ama teknik bir açıklama da getirebilir miyiz acaba? Cihaz(direnç) bu: 7 Kasım 2012 tarihinde Fazlı Özdemir tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Servettttt, bak senini konun gaz pedalına bağlanan da vardı 2010 da 750 TL ye satıyorlardı fuarda, ben hep derim yüzlerce mühendisi kovsunlar arge departmanından yerine 1 direnç istihdam etsinler , beygirleri kapsınlar 1 Yorum bağlantısı
Misafir 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 (düzenlendi) Çağlar Bayur yazdı: Servettttt, bak senini konun gaz pedalına bağlanan da vardı 2010 da 750 TL ye satıyorlardı fuarda, ben hep derim yüzlerce mühendisi kovsunlar arge departmanından yerine 1 direnç istihdam etsinler , beygirleri kapsınlar Fazlı bey; Iat sensörü hakkında dedikleriniz tamamen doğru,Çalışma mantığıda dediğiniz gibi. Fakat boşu boşuna para veripte bu aleti almayın Gidin bi dilenciye verin Daha çok işlevi olur o paranın Bu arada sensörü bilmeyenler için resim koyayım. 18 numaralı parça. 7 Kasım 2012 tarihinde Hakan Kurt tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 sensör yanıltılıarak güç alınır. Örneğin racechip firması bu şekilde para kazanıyor. iat,map,maf, hego lamda hepsi bir birine bağımlı bir noktada buluşuyorlar Yorum bağlantısı
Misafir 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Süha Demirtaş yazdı: sensör yanıltılıarak güç alınır. Örneğin racechip firması bu şekilde para kazanıyor. iat,map,maf, hego lamda hepsi bir birine bağımlı bir noktada buluşuyorlar Ama bu gösterilen cihazla olmaz Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Hakan Kurt yazdı: Ama bu gösterilen cihazla olmaz amaç yanıltma değil mi bir tane direnç ile afr değerini yanıltıp araçtan güç alabilirim Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Çağlar Bayur yazdı: Servettttt, bak senini konun gaz pedalına bağlanan da vardı 2010 da 750 TL ye satıyorlardı fuarda, ben hep derim yüzlerce mühendisi kovsunlar arge departmanından yerine 1 direnç istihdam etsinler , beygirleri kapsınlar Ben inanmıyorum çoğuna. Fabrika salakmı yakıtı düşürmek bu kadar ucuz ve kolayken hatta araca hiç zarar vermeden yapılabiliyorsa fabrikalar yakıt düşürmek için o kadar paralar harcıyor. Peki Çağlar abi bu tasarruf cihazlarına ODTÜ-GAZİ Üniversitesi nasıl onay veriyor veya tasarruf sağlıyor şeklinde belge veriyor. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 belgeyi göreyim, her belge , belge değildir, isim hakkı da bir belgedir, faydalı ürün derler vs. vs. test ettik, kutusu mavi, 2 soketli de yazar, bu da bir belgedir Yorum bağlantısı
Fazlı Özdemir 7 Kasım 2012 Yazar Paylaş 7 Kasım 2012 Hakan Kurt yazdı: Fazlı bey; Iat sensörü hakkında dedikleriniz tamamen doğru,Çalışma mantığıda dediğiniz gibi. Fakat boşu boşuna para veripte bu aleti almayın Gidin bi dilenciye verin Daha çok işlevi olur o paranın Benim almak gibi bir niyetim yok zaten Bunu satanlara da pek iyi konuşmuyorum. IAT'nin çalışma prensibini de anladık ama bunun ne işe yaradığını çözemedik. Sormak istediğim bu, IAT'den alınan veri nerde nasıl işleniyor değerlendiriliyor? Motora giren havanın sıcaklık değeri neyin belirlenmesini sağlıyor? Örneğin hava sıcaklık değeri 20 derece olduğunda biz sensörü yanıltıp, 15 derece ya da 25 derece olarak ecu'ya göndersek ne yapmış oluruz? Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Fazlı Özdemir yazdı: Benim almak gibi bir niyetim yok zaten Bunu satanlara da pek iyi konuşmuyorum. IAT'nin çalışma prensibini de anladık ama bunun ne işe yaradığını çözemedik. Sormak istediğim bu, IAT'den alınan veri nerde nasıl işleniyor değerlendiriliyor? Motora giren havanın sıcaklık değeri neyin belirlenmesini sağlıyor? Örneğin hava sıcaklık değeri 20 derece olduğunda biz sensörü yanıltıp, 15 derece ya da 25 derece olarak ecu'ya göndersek ne yapmış oluruz? Tamamen tahmine dayalı bir cevap vereyim. Motora giren havanın hacmi ölçülür, sıcaklık değerinden kütlesine oradan da havadak oksijen miktarına ulaşılır. Motora giren oksijen miktarına göre de yakıt püskürtülür. Yani bu cihaz havanın sıcaklığını düşük gibi gösteriyordur. Zaten soğuk havada motorun gücü daha fazla olur. Yorum bağlantısı
Misafir 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Süha Demirtaş yazdı: amaç yanıltma değil mi bir tane direnç ile afr değerini yanıltıp araçtan güç alabilirim Afr nin açılımı ne abi? Hangi değer bu? Yorum bağlantısı
Misafir 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Fazlı Özdemir yazdı: Benim almak gibi bir niyetim yok zaten Bunu satanlara da pek iyi konuşmuyorum. IAT'nin çalışma prensibini de anladık ama bunun ne işe yaradığını çözemedik. Sormak istediğim bu, IAT'den alınan veri nerde nasıl işleniyor değerlendiriliyor? Motora giren havanın sıcaklık değeri neyin belirlenmesini sağlıyor? Örneğin hava sıcaklık değeri 20 derece olduğunda biz sensörü yanıltıp, 15 derece ya da 25 derece olarak ecu'ya göndersek ne yapmış oluruz? Emilen hava sıcaklığını ölçer,kontrol ünitesine gönderir(ecu) Ecuda,gelen hava sıcaklığı bilgisine göre uygun hava yakıt oranını ayarlar. yani yakıtı ya zenginleştirecek,yada fakirleştirecek. Çokta zenginleşirse Arıza lambasınıda yakar. Yani kısacası bu işlem anlamsız... Mahmut Yıldız yazdı: Tamamen tahmine dayalı bir cevap vereyim. Motora giren havanın hacmi ölçülür, sıcaklık değerinden kütlesine oradan da havadak oksijen miktarına ulaşılır. Motora giren oksijen miktarına göre de yakıt püskürtülür. Yani bu cihaz havanın sıcaklığını düşük gibi gösteriyordur. Zaten soğuk havada motorun gücü daha fazla olur. Eee o zaman termostatı sök Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Hakan Kurt yazdı: Afr nin açılımı ne abi? Hangi değer bu? air fuel ratio = Yakıt hava karışım oranı. oksijen hego lambda sensörlerinin ölçütüğü bilgi. 1kg yakıtı yakmak için gerekli benzin oranı vb.. Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Çağlar Bayur yazdı: belgeyi göreyim, her belge , belge değildir, isim hakkı da bir belgedir, faydalı ürün derler vs. vs. test ettik, kutusu mavi, 2 soketli de yazar, bu da bir belgedir http://www.ekoenerji.com.tr/odtu.pdf abi belge bu. Bu cihazın reklamı çok yapılıyor. Yorum bağlantısı
Murat Ersel Çevik 7 Kasım 2012 Paylaş 7 Kasım 2012 Buna benzer bir konu da benden. İş yerinden bir arkadaş şu mıknatıslı tasarruf cihazlarından almış. Bugün bir hevesle bundan aldım 2 nci si hediye idi onuda sana vereyim diye tutuşturdu elime. Önce güldüm sonra ayıp olmasın diye aldım. Bakalım belki takarım. İşe yararmı bilmem ama arkadaşın psikolojisini olumlu yönde çok etkilemiş. Uyanıklar bir de diesel ve benzinli diye ayrı ayrı satıyorlarmış. Yorum bağlantısı
Recommended Posts