İçeriğe Yönlendir

Focus II - Yakıt Tüketimi - LPG

Cemal Koçyiğit

Recommended Posts

Çağrı Baykal

Değerlerini yenilersen yol bilgisayarında değerlerin normale döner gibime geliyor ayrıca otomatik araç olduğu için muhtemelen devri 2500 de değiştirir buda yol bilgisayarında ortalama tüketimini en fazla 11 lt/100 km yapar

dün değerlerimi yeniledim şuan 11.8e düştü evet 2500de vites değiştiriyor

bu kış mevsiminde 12lt lpg nin altında yakıpta şehir içinde kullanıyorum diyenlere pek itibar etmeyin, fabrika verisi diye birşey var.

bende bunu anlamıyorum geçen gün lpgnin bakımını yaptırırken taksici bir arkadaşla konuştum 27 krş yakıyor çok yakıyor diyor aynı araba benim ki 40 krş yakıyor bu aracın fabrika verisi bile 10,6 nasıl yaktırıyorlar anlamıyorum 27 krşu. 

Yorum bağlantısı

bu kış mevsiminde 12lt lpg nin altında yakıpta şehir içinde kullanıyorum diyenlere pek itibar etmeyin, fabrika verisi diye birşey var.

Bana itibar edebilirsiniz. Üstelik aracım otomatik. :)

Ben de bazen gereksiz yere gazlayan, ileride duracağını göre göre motoru bağırttıranları görünce "şimdi bu adam yarın öbürgün forumlarda, arabam çok yakıyor diye yazar. Yakar tabi" diyorum :)

Dip dibe yoğun trafikte gidiyoruz. Hızımız 70-80. Sol şeridin tıkandığını görüp, orta şeride çekiliyorum. Trafiği takip etmeyen arkamdaki adam "oh be bana yol verdi hızla gazlayayım" diyor. Sonra arabası benle aynı hizaya gelince bir bakıyorum arabanın burnu aşağıda hızla arkama doğru uzaklaşıyor. 

Yakar tabi.

Yorum bağlantısı
Çağrı Baykal

Ben de bazen gereksiz yere gazlayan, ileride duracağını göre göre motoru bağırttıranları görünce "şimdi bu adam yarın öbürgün forumlarda, arabam çok yakıyor diye yazar. Yakar tabi" diyorum :)

Dip dibe yoğun trafikte gidiyoruz. Hızımız 70-80. Sol şeridin tıkandığını görüp, orta şeride çekiliyorum. Trafiği takip etmeyen arkamdaki adam "oh be bana yol verdi hızla gazlayayım" diyor. Sonra arabası benle aynı hizaya gelince bir bakıyorum arabanın burnu aşağıda hızla arkama doğru uzaklaşıyor. 

Yakar tabi.

çok doğru söylüyorsun şuanda ne kadar yakıyor sizin araç

Yorum bağlantısı
Önder Kuru

Ev-iş güzergahım 3.5 km. BU güzergahta eğer trafik yoksa ve yeşil dalgaya denk gelirsem çarşıya girdiğimde ekranımda yazan ort. yakıt 9-9,5 lt/100km, ama trafik var ise(ki o zaman yeşildalganın da bir anlamı kalmıyor) çarşıya girdiğimde ekranımda 13,5-14 lt/100km yazıyor. Ortalama değerlerinizi yazarken ortalama hızlarınızı da ve güzergahınızda ne kadarlık mesafenin 60-70 km/saat hızla gidilebildiğini de yazınız. Benim bacanağın evi Balıkesir Yeni mah. TOKİ'de. Onun evinden çarşıya geldiğimde 7-7,5 lt/100km hatta 6,5-7 lt bile görmüşlüğüm var, neden? çünkü neredeyse şehirdışı gibi. 9-10km'lik yolun 6-7km'si yeşildalgada 70 km sabitleyip gidebileceğiniz şekilde.

Yorum bağlantısı
Çağrı Baykal

Ev-iş güzergahım 3.5 km. BU güzergahta eğer trafik yoksa ve yeşil dalgaya denk gelirsem çarşıya girdiğimde ekranımda yazan ort. yakıt 9-9,5 lt/100km, ama trafik var ise(ki o zaman yeşildalganın da bir anlamı kalmıyor) çarşıya girdiğimde ekranımda 13,5-14 lt/100km yazıyor. Ortalama değerlerinizi yazarken ortalama hızlarınızı da ve güzergahınızda ne kadarlık mesafenin 60-70 km/saat hızla gidilebildiğini de yazınız. Benim bacanağın evi Balıkesir Yeni mah. TOKİ'de. Onun evinden çarşıya geldiğimde 7-7,5 lt/100km hatta 6,5-7 lt bile görmüşlüğüm var, neden? çünkü neredeyse şehirdışı gibi. 9-10km'lik yolun 6-7km'si yeşildalgada 70 km sabitleyip gidebileceğiniz şekilde.

benim ev ile iş arası 8 km 8de akşam gelirken 16 km ama hepsi ş.içi trafik dur kalk malum ankara trafiği.dün ortalama yakıtı sıfırladım fakat ortalama hızı sıfırlamadım sabah araç 12,0 gösteriyordu ortalama hızımıda sıfırlamadığım için galiba 20 gösteriyor.

Yorum bağlantısı
Önder Kuru

benim ev ile iş arası 8 km 8de akşam gelirken 16 km ama hepsi ş.içi trafik dur kalk malum ankara trafiği.dün ortalama yakıtı sıfırladım fakat ortalama hızı sıfırlamadım sabah araç 12,0 gösteriyordu ortalama hızımıda sıfırlamadığım için galiba 20 gösteriyor.

Bahsettiğim işte buydu. Ort. hız 20-22 km/saat olup da ort. yakıt 9-10lt olması çok zor bizim araçlarda. Ama ortalama hızı 27-28'e çıkarabilirsek(ki bu ancak çevreye bağlı bir durum bizim elimizde değil) o değerlere ulaşabiliriz. Herhangi bir şehirde ev-iş 8-10 km olup bunun 4-5 km'sini 70-80 km/saat hız 5.vites(yada otomatik şanzıman hangisini uygun görürse) 1500-2000 devirde gidilince ben onu pek şehiriçi sayamıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

İstanbul'da yaşayan biri olarak benim rakamlar sizden biraz fazla :)

Haftada bir arabayla gidiyorum. Ortalama hızı ölçmedim ama evimle işim arası tam olarak 41,5 km. 1-1,5 saat arası sürüyor. Yani ortalama 35 km/s falan.

Bunun için de  ayda 1 depo, yani 32-35 litre gaz harcıyorum. 

Depom da bazen bitmemiş oluyor. Ama hep sonlarda.

Ortalama 10-11 lt/100 km oluyor.

Ama dur-kalk trafik bitip trafik açılınca ileride yine trafiğin tıkanacağını bildiğim için herkes 110-120 ye çıkarken ben 80-90 da sabitliyorum. Çünkü biliyorum ki 7-8 km ileride trafik mutlaka tekrar dur-kalk hale gelecek. Zaten sabit hız konforum totalde 10-15 km falan sürüyordur. Şuursuzca gazlayanları da, nerede, hangi şeridin akacağını zamanla öğrendiğim için, dur-kalk yaparken ufak ufak geçiyorum zaten. Yani biraz da bence kafa işi bu. Biraz yolu-trafiği biliyorum, biraz da kontrollü gidince aynı yolu daha ucuza gidiyorum. Üstelik zaman kaybetmeden.

Yorum bağlantısı
Çağrı Baykal

Bahsettiğim işte buydu. Ort. hız 20-22 km/saat olup da ort. yakıt 9-10lt olması çok zor bizim araçlarda. Ama ortalama hızı 27-28'e çıkarabilirsek(ki bu ancak çevreye bağlı bir durum bizim elimizde değil) o değerlere ulaşabiliriz. Herhangi bir şehirde ev-iş 8-10 km olup bunun 4-5 km'sini 70-80 km/saat hız 5.vites(yada otomatik şanzıman hangisini uygun görürse) 1500-2000 devirde gidilince ben onu pek şehiriçi sayamıyorum.

işte benim 8 kmnin belkide 2 kmsini 70 80 ile gidebiliyorum bakalım önümüzde ki hafta bir uzun yola gidecem o zaman ne yakacak daha sağlıklı bir ölçüm yapabilecem en azından

İstanbul'da yaşayan biri olarak benim rakamlar sizden biraz fazla :)

Haftada bir arabayla gidiyorum. Ortalama hızı ölçmedim ama evimle işim arası tam olarak 41,5 km. 1-1,5 saat arası sürüyor. Yani ortalama 35 km/s falan.

Bunun için de  ayda 1 depo, yani 32-35 litre gaz harcıyorum. 

Depom da bazen bitmemiş oluyor. Ama hep sonlarda.

Ortalama 10-11 lt/100 km oluyor.

Ama dur-kalk trafik bitip trafik açılınca ileride yine trafiğin tıkanacağını bildiğim için herkes 110-120 ye çıkarken ben 80-90 da sabitliyorum. Çünkü biliyorum ki 7-8 km ileride trafik mutlaka tekrar dur-kalk hale gelecek. Zaten sabit hız konforum totalde 10-15 km falan sürüyordur. Şuursuzca gazlayanları da, nerede, hangi şeridin akacağını zamanla öğrendiğim için, dur-kalk yaparken ufak ufak geçiyorum zaten. Yani biraz da bence kafa işi bu. Biraz yolu-trafiği biliyorum, biraz da kontrollü gidince aynı yolu daha ucuza gidiyorum. Üstelik zaman kaybetmeden.

evet trafiği takip etmekte yakıtta çok önemli bende öyle absurd bir durum içine düşmüyorum yolun gerektiği şekilde ilerliyorum ani kalkışlardan ve ani frenlemelerden kaçınmışımdır hep ilk başlarda zorlandım çünkü ilk otomatik aracım bu daha önce ki araçlarım hep manueldi manueli kullanırmış gibi kullanıyordun gayri ihtiyari.

Yorum bağlantısı
Önder Kuru
(düzenlendi)

Ortalama 35km/saat hızı(ki birden hızlanıp kısa mesafede hızınızı 110-120km'ye çıkrmıyorsunuz bunu öğrendik) tasarruflu bir şekilde elde edip ortalama yakıtı 9,5-10lt'de tutmanız gayet normal. Benim Uzun yol haricinde(15-20 km'lik köy kasaba ziyaretleri dahil) ortalama hızım hiç 28'i geçmedi hatta her depoda sıfırlarım çoğunlukla 22-23 km/saat çıkar. Bu ortalama hız ile henüz 11,5lt'nin altına düşemedim. Bu arada test ölçümü:

20 - 30°C arasındaki bir ortam ısısında araç test düzeneğinde soğuk motorla başlar ve önce şehir içi sürüş döngüsünü yapar, azami hız 50 km/saatdir. Bunu takiben de 120 km/saati aşmayacak şekilde şehir dışı simülasyon sürüşü yapılır. İklim ve yol koşulları, araç yükü her zaman aynıdır.
Bazı test özellikleri:
Toplam sürüş mesafesi 11 km
Toplam süre 1'180 saniye (yakl.20 dakika)
Ortalama hız: 34 km/saat
Ortalama hız (şehir içi): 19 km/saat
Azami hız: 120 km/saat
Ortalama hız (şehir dışı) 60 km/saat
Şehir içi sürüş simülasyonu 800 saniye ve 4 km
Şehir dışı sürüş simülasyonu 420 saniye ve 7 km.

tuketim.jpgayarlar.pngm-sikayet.png

kaynak:
ford.com.tr

tarihinde Önder Kuru tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağrı Baykal

Ortalama 35km/saat hızı(ki birden hızlanıp kısa mesafede hızınızı 110-120km'ye çıkrmıyorsunuz bunu öğrendik) tasarruflu bir şekilde elde edip ortalama yakıtı 9,5-10lt'de tutmanız gayet normal. Benim Uzun yol haricinde(15-20 km'lik köy kasaba ziyaretleri dahil) ortalama hızım hiç 28'i geçmedi hatta her depoda sıfırlarım çoğunlukla 22-23 km/saat çıkar. Bu ortalama hız ile henüz 11,5lt'nin altına düşemedim. Bu arada test ölçümü:

20 - 30°C arasındaki bir ortam ısısında araç test düzeneğinde soğuk motorla başlar ve önce şehir içi sürüş döngüsünü yapar, azami hız 50 km/saatdir. Bunu takiben de 120 km/saati aşmayacak şekilde şehir dışı simülasyon sürüşü yapılır. İklim ve yol koşulları, araç yükü her zaman aynıdır.

Bazı test özellikleri:

Toplam sürüş mesafesi 11 km

Toplam süre 1'180 saniye (yakl.20 dakika)

Ortalama hız: 34 km/saat

Ortalama hız (şehir içi): 19 km/saat

Azami hız: 120 km/saat

Ortalama hız (şehir dışı) 60 km/saat

Şehir içi sürüş simülasyonu 800 saniye ve 4 km

Şehir dışı sürüş simülasyonu 420 saniye ve 7 km.

tuketim.jpgayarlar.pngm-sikayet.png

kaynak:

ford.com.tr

bu herşeyi anlatıyor zaten teşekkür ederim bilgilerinden dolayı rahatladım araçta sıkıntı olmadığına kannat getirdim ve aracımı daha bir sevmeye başladım tekrar sağol

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Ben de 10-15 km sürebiliyorsam sabit sürüyorum, kalan 25-26 km mesafem genelde dur-kalk şeklinde oluyor. Zaten bilgisayar simülasyonunu nasıl gerçekleştireceğiz ki. Kendi yol-trafik durumum bunlar. Genelde tabi ortalam değerler. O zaman Ford'un çlçümünde sürücü kaç kilo alınıyor. Ben 100 kiloyum :)

Yorum bağlantısı
Önder Kuru

Yukarıda koyu işaretlediğim yerleri kriter olarak aldım ben. Özellikle ort. hız kısmını. Ortalama hız 20-25 civarının üzerindeyse hele hele 40 civarı ise bu daha çok şehiriçi-dışı karışık bir değer gibi geliyor bana.

Yorum bağlantısı
onurdursun
(düzenlendi)

Yakar tabi.

ben 70-80km hızla gittiğimde yakıt hesabı yaparsam şehir dışı diye hesaplıyorum. benim şehir içi kullanımımı size söylüyeyim sabah 7km akşam 7km işe git gel yapıyorum en az 15dk trafik şıkışıklığından ötürü rolantide bekliyorum maksimum anlık olarak çıkabildiğim sürat 60km onun dışında 40km hızla gidebilmeyi kendime kar sayıyorum mahalle aralarından dura kalka trafikten kaçmak için kestirmeleri kullanıyorum sanırım açıklayıcı olmuştur :)

şehir içi böyle farklılıklar gösterdiği için şehir dışı verisini söylüyeyim 100-110km hız  35lt gaz ile 470km rahat yapıyor aracım 

tarihinde onurdursun tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Emre Unal

bende aracımı yeni aldım ve hemen lpg taktırdım.210 tl lik yakıtla 750 km yol yaptım. Gazın litre fiyatı yaklasık 3tl idi

Yorum bağlantısı
Çağrı Baykal

ben 70-80km hızla gittiğimde yakıt hesabı yaparsam şehir dışı diye hesaplıyorum. benim şehir içi kullanımımı size söylüyeyim sabah 7km akşam 7km işe git gel yapıyorum en az 15dk trafik şıkışıklığından ötürü rolantide bekliyorum maksimum anlık olarak çıkabildiğim sürat 60km onun dışında 40km hızla gidebilmeyi kendime kar sayıyorum mahalle aralarından dura kalka trafikten kaçmak için kestirmeleri kullanıyorum sanırım açıklayıcı olmuştur :)

şehir içi böyle farklılıklar gösterdiği için şehir dışı verisini söylüyeyim 100-110km hız  35lt gaz ile 470km rahat yapıyor aracım 

valla helal olsun hocam seninle aynı şartlarda araç kullanıyorum fakat 40krş altına inemiyorum bugün dizel araçlar senin verdiğin değerlerde yakıt tüketemiyor uzun yola çıksam 20krş birden düşer mi bilemiyorum denemek lazım :)

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Deniz

Ortalama hız 29

Tüketilen LPG 30,5litre

Toplam menzil 320km

Lpg fiyatı 2,75

Tüketim 26 kuruş

Yorum bağlantısı
Fatih Aşuk

Supermis

Benim tuketim

Tuketilen lpg 32.5 lt

Toplam mesafe 300 km

Lpg fiyat 3.16 tl mogaz

Şehir içi bursa

Yorum bağlantısı
onurdursun

valla helal olsun hocam seninle aynı şartlarda araç kullanıyorum fakat 40krş altına inemiyorum bugün dizel araçlar senin verdiğin değerlerde yakıt tüketemiyor uzun yola çıksam 20krş birden düşer mi bilemiyorum denemek lazım :)

2 defa gebze-ankara arası uzun yol yaptım depom boşken maksimum 35.5lt gaz alıyor ve bununla ankaraya inip şehir içinde de gezinti yapabildim 470 lerde tüp bitti ve ankarada ucuz gazla fulleyerek geri döndüm şehir içi kullandığım şartlar ortada bi ara 14lt yi bile gördüde ayardan sonra düzeldi bir depo ile 300km görüyor, biraz çevre yoluna falan çıkarsam yani karışıkta 350km görüyor.

Yorum bağlantısı
Çağrı Baykal

2 defa gebze-ankara arası uzun yol yaptım depom boşken maksimum 35.5lt gaz alıyor ve bununla ankaraya inip şehir içinde de gezinti yapabildim 470 lerde tüp bitti ve ankarada ucuz gazla fulleyerek geri döndüm şehir içi kullandığım şartlar ortada bi ara 14lt yi bile gördüde ayardan sonra düzeldi bir depo ile 300km görüyor, biraz çevre yoluna falan çıkarsam yani karışıkta 350km görüyor.

devamlı şehir içi trafikte kullanıyorum dur kalk ve 40 krş yakıt tüketimim var 100 liralık gaza tam 250 km gidiyor tamamı şehir içi. bu hafta bir uzun yola gidecem bakalım ne yakacak.Sizin araçta otomatik mi manuel mi?

Yorum bağlantısı
onurdursun

manuel benim aracım, şunuda belirteyim benim arabada 225/45/17 lastik var bi ayara götür sen arabayı 300km nin altına düşmemesi lazım. Bugün maaşı aldım 2.64 den hem fordu hemde v8 doçun depolarını fulledim :) 1 depo bu sefer 314km götürdü.

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Deniz

Uzun yolda nasıl kullandınız da 7.5 LT ortalama yakaladınız LPG ile? 35.5 litre gazla 470 km çok iyi bir rakam. Ben şehir içi sakin kullanabiliyorum ama şehir dışı hiç 90 100 gidemiyorum. 

Yorum bağlantısı
Murat Savaş

Arkadaşlar şehir içi verileri herkesin trafiğine göre farklılık gösterebilir eğer şehir dışı veriler ortalamayı yakalıyorsa fazla takılmamak lazım diye     düşünüyorum sakin kullanım şehir içindede iyi bir veri sağlayacaktır .LPG de önce emniyet diyorum ve işi maddi boyutunu ikinci planda bırakarak iyi bir ustaya taktırıp kontrollerinide aksatmamak lazım benim uzun yol verilerimde 80/120 km hızla 5 kişi 265 km yol 18 lt gaz                  ortalama 100 km de 7 lt lpg yapar herhalde gaza gelip trafik canavarı olmayalım güvenli sürüşler.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağrı Baykal

hafta sonu şehir dışındaydım aracım yol bilgisayarında 100 km 8,4 yakıt tüketimi gösterdi.ankaradan depoyu fulledim 105 tlye 20 km kadar şehir içi bindim ve uşakta gaz bitti ortalama 400 km tl olarak 26 krş yakmış yol bilgisayarında ki verilerle yaktığım yakıt farklılık gösteriyor.uzun lafın kısası 425 tl gaz 1,410 km uzun yol 100 km şehir içi toplam 1510 km yol yaptım kmde 28 krş yaktı

Yorum bağlantısı

34 litre lpg almıştım. 340 kilometre gittim. Tahminimce depoda çok az kalmıştı ama ben 2,70 e bulmuşken gaz aldım. 35 litre aldı. Zaten hemen hemen bu litrelerde alıyor en fazla. Depom 42 litre. Aşağı yukarı 10lt/100 km. Tamamdır yola devam.

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Deniz

Ortalama hız 31
Tüketilen LPG 30,3litre
Toplam menzil 330km
Lpg fiyatı 2,75
Ücret: 83TL

Tüketim 25 kuruş 

Daha benzine geçmeden tekrar LPG aldım belki biraz daha gidebilirdi.Tamamen şehir içi bu değerler.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...