İçeriğe Yönlendir

Focus II - Yakıt Tüketimi - LPG

Cemal Koçyiğit

Recommended Posts

Süleyman Kaya87

İyi geceler herkese arkadaşlar.

Bende 2011 otomatik titanium focus sedan var.

Brc LPG takılı

Ortalama hız 13 km

Yapilan mesafe günlük 6 km (yari iniş yari yokus)

37 litre gaz alıyor ortlm 90 lira.

Ve şehir içi 270-280 km yol yapabiliyorum.

Ayrıca hemen hemen 40-50 liralık benzin de harcıyor baktığımda.

Ortalama bi değer çıkarırsak. Yaklaşık 140 liraya 280 km yapmis oluyorum. Buda 50 kuruş yapar km de.

Kullanım sekli

Şehiriçi sadece ise gelip gidiyorum. İs yerim 3 km mesafede. Gunde 6 km yol yapiyorum. Giderken yokuş aşağı gelirken tamamen yokuş yukarı ve İst trafiği malum yoğun trafik dur kalk bekleme. Yumuşak kullanım. zaten bu yolda agresif kullanamam

Aracın bakımları yapılı. Ayrıca LPG bakımları da. Geçenlerde brc ye gittim fazla yakıyor diye. Ölçümler normal çıktı hatta denilen fakir karışım fazla bile. Sıkıntı yok dendi LPG de.

Yorumlarinizi bekliyorum.

En yoğun trafikte aynı şekildeyken bende LPG den bu değerleri alıyorum. Fakat benzin tüketimim bu kadar fazla değil. 100 TL benzini ortalama 2 ay 5000 km kullanıyorum.

Bi gariplik var. Mesafeniz kısa LPG ye geçmeden benzin kullanıyo desek bu seferde LPG değeriniz çok fazla. İyi bi usta bulun bence.

Yorum bağlantısı
Volkan Doğrular

Son değerlerim.

Antalya Isparta arası yapılan km 360,2 km

Aynı pompadan tekrar dolum : 29,24 TL lpg

%90 uzun yol.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

Depoyu doldurduktan sonra aynı pompadan neredeyse aynı saatte tekrar doldurdum.

Ortam sıcaklığı ortalama 9 derece

Ortalama hız = 28 km/sa

Yol bilgisayarı yakıt ortalaması = 8 lt

Katedilen  mesafe = 350 km

Tüketilen LPG = 38 lt

100 km tüketilen LPG = 10,85 lt    :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Harun Bozkurt

2009 focus hb son verilerim şöyle alınan gaz 40,1 lt = 92 tl katedilen mesafe = 472 km ortalama hız 38 km yol bilgisayarı ortalama yakıt 8 lt aslında olan 8.5 lt. yarısı şehir içi yarısı uzun yol olarak değerlendirilebilir.

40.1 lt x  2.29 (shell) = 92 tl

92       /  472 km  = 0.195 krş

Yorum bağlantısı
Harun Bozkurt

Yol bilgisayarını dikkate almayın zaten araç lpg ile yol alıyor sonuçta  :good1:

doğuş bey sonuç olarak az gösterdiğinde az yakmıyormu ?

Yorum bağlantısı

doğuş bey sonuç olarak az gösterdiğinde az yakmıyormu ?

Lpg yi kapatıp benzinle giderseniz evet o rakam doğru ama lpg de giderken onun bir anlamı yok 

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Ahmet Nalbantoğlu

Lpg yi kapatıp benzinle giderseniz evet o rakam doğru ama lpg de giderken onun bir anlamı yok 

Yanlış düşünüyorsunuz. Anlamı var. LPG enjektörleri de Benzin enjektörlerine gönderilen ohm'a göre çalışır. Kalibrasyonuna göre hava yakıt oranını doğru tutturmak amaçlı sadece silindirlere litre cinsinden bir miktar daha fazla yakıt gönderilir. Yani kısacası yol bilgisayarı sizin sürüşünüze göre yakıt tüketimizinizi doğru hesaplar; LPG enjektörleri oranı tutturmak için %10-15 daha fazla göndermeyi ayarladığı için gördüğünüz değerin %10-15 fazlasını yakarsınız. 

Sonuç olarak yol bilgisayarı özellikle anlık tüketim çok işe yarıyor. Uzun yolda özellikle yakıt tasarrufu yapmak istediğimde gaza basış açımı yol bilgisayarının gösterdiği değere göre hep ayarlıyorum. Hep te bahsettiğim değerleri alıyorum. Mesela uzun yolda 5.0lt/100km ortalamayı yol bilgisayarı verdiğinde LPG pompasından aldığım sonuç 5.6lt LPG oluyor. Aynı şekilde yol bilgisayarının vermiş olduğu 8 litrelik bir tüketimde, pompada aldığım sonuç 9 litre LPG oluyor.

Yorum bağlantısı
Harun Bozkurt

Yanlış düşünüyorsunuz. Anlamı var. LPG enjektörleri de Benzin enjektörlerine gönderilen ohm'a göre çalışır. Kalibrasyonuna göre hava yakıt oranını doğru tutturmak amaçlı sadece silindirlere litre cinsinden bir miktar daha fazla yakıt gönderilir. Yani kısacası yol bilgisayarı sizin sürüşünüze göre yakıt tüketimizinizi doğru hesaplar; LPG enjektörleri oranı tutturmak için %10-15 daha fazla göndermeyi ayarladığı için gördüğünüz değerin %10-15 fazlasını yakarsınız. 

Sonuç olarak yol bilgisayarı özellikle anlık tüketim çok işe yarıyor. Uzun yolda özellikle yakıt tasarrufu yapmak istediğimde gaza basış açımı yol bilgisayarının gösterdiği değere göre hep ayarlıyorum. Hep te bahsettiğim değerleri alıyorum. Mesela uzun yolda 5.0lt/100km ortalamayı yol bilgisayarı verdiğinde LPG pompasından aldığım sonuç 5.6lt LPG oluyor. Aynı şekilde yol bilgisayarının vermiş olduğu 8 litrelik bir tüketimde, pompada aldığım sonuç 9 litre LPG oluyor.

bende anlık ve ortalama veriye göre hareket eder ona göre hız kazanmaya çalışırım ve olumlu sonuçlar alırım onun için sormuştum teşekkür ederim +1

Yorum bağlantısı
Süleyman Kaya87

Yaklaşık 1 aydır detaylı yakıt bilgisi tutuyorum. Şimdiye kadar 5 defa LPG deposunu doldurmuşum. Ve her seferinde yol bilgisayarı ortalama tüketim değeri doğru ya da doğruya çok yakın çıktı.

Son dolumda yol bilgisayarı 8.5 gösterir iken gerçek tüketimim 8.71 idi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Harun Bozkurt

son verilerim 46 lt lpg(shell)  * 2.29 = 108 tl yapılan km 574 ortalama hız 42 km ortalama tüketim 7.8 lt 

108 / 570 = 0.189 krş %70 uzun yol

Yorum bağlantısı
Süleyman Kaya87

Son verim : 30 litre LPG ile 306 km.

Yol bilgisayarı : 8.4 lt

Gerçek değer : 9.39 lt

İlk defa yol bilgisayarı ile gerçek değer arasında bu kadar fark oluştu.

Yorum bağlantısı
Oğuzhan Deniz

Hep Shell kullandım bu zamana kadar sonrasında bir arkadaşımın kendi istasyonları var Petrol Ofisi. Hep diyordu bide bizden dene lpgyi diye geçenlerde depoyu bitirdim gittim oradan fulledim. Toplam 29.6 litre gaz aldı ve 64 tl ödedim. Yol bilgisayarını sıfırladım ve çıktım yola. Bu arada okul bittiği için ömrümde ilk defa bu kadar az yol yapmaya başladım bir depo gaz tam bir hafta yetti :) Bugün 290 kmde benzine geçti araba ortalama hızım 24 çıktı. Sürekli şehir içinde kullandım %30 klima açıktı hatta ortalama hızım 20ydi ama bi hızlı bi şekilde bilkente gittim orada yükseldi ortalama hız. Beklediğimden az yaktı ben 220-250 km gibi benzine geçer diye bekledim ama 290 km yol gitti. Po'nun gazından memnun kaldım Samsun yolu 1011 kavşağındaki PO.

Ortalama hız 24

Ortalama Tüketim 10 litre

Kuruş hesabı 22 kuruş

Lastikler 225/45/17

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Ahmet Nalbantoğlu
(düzenlendi)
Güncel değerler. Tamamen ağırlırıklı şehirçi kullanım. Yer Bandırma; engebesi bol bir yer.

Yol Bilgisayarı;

Ortalama hız : 26km/s

Ortalama tüketim : 9.7 lt / 100km

Gidilen yol : 303km

Tüketilen LPG : 32.8 lt

Ortalama LPG tüketimi : 10.8lt / 100km

Yol bilgisayarının değeri ile LPG tüketim farkı %11 oldu. Hep %10-12 fazla tüketim arası değer alıyorum. Uzun yolda daha da düştüğü oldu ancak pompa basınç farkından kaynaklanıyor olabilir. Kısacası bilgisayarımızda anlık ve ortalama tüketim kısmında ne görüyorsak şartlara göre kabaca LPG'de %10-15 fazlasını yakıyoruz. Yol bilgisayarınızı gözardı etmeyin.  :good1:

tarihinde Ahmet Nalbantoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Murat Aldağ
(düzenlendi)

Konuyla alakası yok ama bulamadım.. Arkadaşlar 2005 focus 2 giha benzinli otomatikler kaç vites 4 mü?

tarihinde Murat Aldağ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Ahmet Nalbantoğlu
(düzenlendi)

Güncel değerler : 26.08.2015

1.6 Ti-VCT 115ps motor, 5 ileri manuel şanzıman, BRC MY11 pipolu sistem takılı.

En son bakım km'si 90 000. LPG'nin takıldığı km 71 000.

Araç KMsi : 93 831

Ölçüm yapılan mesafe : 83km (70km şehirlerarası , 13km Bandırma şehiriçi)

Yol boyunca A/C açık, Auto 22.0C konumunda.

Yol biligsayarındaki ortalama tüketim: 5.8lt / 100km

Tahmini LPG tüketimi (+ %15) :  6.7lt / 100km

Ortalama hız: 66km/h

Alınan LPG'nin litre fiyatı : 1.99TL

(6.7 x 1.99) / 100 = 13.33 kuruş.

"LPG patlar"cılar ve dizelciler duymasın.  :)

tarihinde Ahmet Nalbantoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Güncel değerler : 26.08.2015

1.6 Ti-VCT 115ps motor, 5 ileri manuel şanzıman, BRC MY11 pipolu sistem takılı.

En son bakım km'si 90 000. LPG'nin takıldığı km 71 000.

Araç KMsi : 93 831

Ölçüm yapılan mesafe : 83km (70km şehirlerarası , 13km Bandırma şehiriçi)

Yol boyunca A/C açık, Auto 22.0C konumunda.

Yol biligsayarındaki ortalama tüketim: 5.8lt / 100km

Tahmini LPG tüketimi (+ %15) :  6.7lt / 100km

Ortalama hız: 66km/h

Alınan LPG'nin litre fiyatı : 1.99TL

(6.7 x 1.99) / 100 = 13.33 kuruş.

"LPG patlar"cılar ve dizelciler duymasın.  :)

Bir dizelci olarak cevap veriyorum..üzgünüm fotoğraf gerçek ve yokuş aşağıda çekilmiş değil 95 kmde cruise control ile Konya yoludaki ortalamam  :) Kaç kuruşa denk geldiğini hesaplayayım isterseniz  :)

ngldbg.jpg

tarihinde DOĞUŞ BAĞ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
(düzenlendi)

Bir dizelci olarak cevap veriyorum..üzgünüm fotoğraf gerçek ve yokuş aşağıda çekilmiş değil 95 kmde cruise control ile Konya yoludaki ortalamam  :) Kaç kuruşa denk geldiğini hesaplayayım isterseniz  :)

Doğuş benim araçta hava alanı yolundan Pendik'e doğru giderken ortalama yakıtı sıfır yapıyor ayağımı gazdan çekince  :blush:

tarihinde Mehmet Kazancıoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Doğuş benim araçta hava alanı yolundan Pendik'e doğru giderken ortalama yakıtı sıfır yapıyor ayağımı gazdan çekince  :blush:

Araç cc de gidiyor yani gaz veriyor abi 95 km hızda giderken cektim o fotoyu yalan dolan yok bende yokuş aşağı gitmiyorum yada yavaşlamıyorum  :) Senin dediğin yer rampa aşağı biliyorum

tarihinde DOĞUŞ BAĞ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ahmet Nalbantoğlu

Focus ile Fiesta'yı kıyaslamak olmamış ama, dizel Focus olsaydı daha iyi olurdu :) Sonuçta segment kasa, motor farkları var.

Aracınızın şehirlerarası fabrika verisi 3.3lt olarak verilmiş. %48 altına inmişsiniz. Gittiğiniz güzergahta eğim vb. ekstrem bir durum söz konusu. Yoksa Ford bu araca 2 litre ortalama yazardı.

Benim aracımın şehirlerarası fabrika verisi 5.1 lt. Bu yolda benim aracımın tam sizin oranlamanızı dizelin geniş bant hava yakıt karışımı avantajından dolayı tutturamasa da 3 litrelik bir ortalama vereceğini varsayarsak, 3.45 lt lpg yakıt tüketimi olacak. Bunu da hesaplamanın gereği yok :)

Zaten yukarıda mesajımda vermiş olduğum LPG'li değerleri aracınızın fabrika verisi olan 3.3lt yakıt ortalaması da alt ediyor. LPG'li araç sahibi olarak "dizelciler duymasın" sözünü daha az yaktığımızdan değil başka avantajlardan dolayı söylüyoruz;

-İlk alım maliyetindeki avantaj (5-10bin tl)

-Bakım masraflarındaki avantaj

-Çok noktadan enjeksiyonlu atmosferik benzinli/lpgli bir motor, common-rail turbo dizel bir motora kıyasla son derece ilkel ve basit bir çalışma sistemine sahip. Bu da arıza olasılığı, kötü yakıttan etkilenme durumu, arızadan kaynaklı masraflar konusunda lpgli motoru avantajlı kılıyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Fatih Ozen

Tatil donusu depoyu tamamen bitirdim.20.00 tl lik lpg aldim opetten acaba kac km gider diye.

Brc lpg tamamen s.ici 75 km yaptim normal mi tuketim ?

Eger normal degilse ne yapmam gerekir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Tatil donusu depoyu tamamen bitirdim.20.00 tl lik lpg aldim opetten acaba kac km gider diye.

Brc lpg tamamen s.ici 75 km yaptim normal mi tuketim ?

Eger normal degilse ne yapmam gerekir.

Konunuz birleştirilmiştir.

Bu Tür ölçümler sağlıklı olmaz. Depoyu doldurup bitirince Gittiğiniz km ile Ölçüm daha sağlıklı olur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya
Bu hesap ile aynı değil ki.

20 TL LPG ile 75 km gitmiş.

Bunu soruyor.

Buradaki uygulama farklı.

20 TL Gittiği yolun eğimi nasıl.

Trafiği nasıl. Bu Yüzden az yakıtla Ölçüm değerleri hata Payı yüksek. Bizzat kendim denedim. 5 kez 25TL Yakıt testinde (10 litre LPG ) 55-80 Km Arasında değişiklik gösterdi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...