İçeriğe Yönlendir

"0" Araçta Rodaj ?

Okan Yeşim

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

ilk kmleri şehir içinde kullanırsam ilerde sorun yaratır mı?

Hiç bir sorun olmaz.. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Teşekkür ederim Mehmet bey. Aracım ilk 600 km de yaklaşık km başına 41 kr yakmış. Yani 100 km de 41 lira. Fuul şehir içi ve fuul klima. Nasıl? Opet 4.39 tl

Çok yakmış... 

41 liralık motorinle ben 200 km nin üstünde yol giderim.. 

Biraz alışsın bakalım bu motor, biraz da siz alışırsınız, düzeş.. (inşallah)

Yorum bağlantısı
Tolga Bilen

Çok yakmış... 

41 liralık motorinle ben 200 km nin üstünde yol giderim.. 

Biraz alışsın bakalım bu motor, biraz da siz alışırsınız, düzeş.. (inşallah)

Mehmet Bey; Cumartesi günü 0 CMAX 1.6 Benzinli Trend aracımı Eskişehir'den teslim aldım, Eskişehir'de şehir içi 20 km kullanım sonrası Ankara'ya geldim, Toplam 280 km. Yol bilgisayarının gösterdiği ortalama 7.7 şu anda. 

Size sorum şehirler arası yolda hafif rampada 110 ile giderken 5. viteste, daha üstü için gaz yememesi normal midir ? Motor biraz alıştıktan sonra mı rayına girer acaba ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Size sorum şehirler arası yolda hafif rampada 110 ile giderken 5. viteste, daha üstü için gaz yememesi normal midir ? Motor biraz alıştıktan sonra mı rayına girer acaba ?

Rampanın derecesine göre.. normal olabilir.. 

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Mehmet Bey; Cumartesi günü 0 CMAX 1.6 Benzinli Trend aracımı Eskişehir'den teslim aldım, Eskişehir'de şehir içi 20 km kullanım sonrası Ankara'ya geldim, Toplam 280 km. Yol bilgisayarının gösterdiği ortalama 7.7 şu anda. 

bu tip ağır araçlarda dizel daha avantajlıdır, bu yüzden.

Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik
(düzenlendi)

Tamam konuşalım. Arabayı satmayın ama.

Bu arada arabayı satmadım konuşalım mı? link 

tarihinde Armağan Pekatik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tolga Bilen

teşekkür ederim ilginize.. tamamen şehiriçi ve klima yine de çok öyle mi? :( umarım bu 5000km den sonra bu değerlerle karşılaşmam.

Doğukan Bey, 1.6 Benzinli Cmax şu anda 400 km'de yol bilgisayarının gösterdiği ortalama değer 7.6 lt/100km olmakla beraber yaklaşık 37 krş a tekabul ediyor ki sizinki dizel motor olmasına rağmen 41 krş tüketiminiz bana da fazla göründü. acaba kullanım stilinizle mi alakalı ? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Sizin için dedim.. 41 liralık yakıtla 100 km gitmişsiniz.. aşağı yukarı 10 litre yapar.. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Şehir içinde kısa mesafede çok yakıyor... 

Motor ısındıktan sonra az yakıyor... 4 litreleri görebilmen gerekir uzun yolda.. 

Göremiyorsan dizele alışmamışsın demektir.. 

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Bence ilk 1000 km kesinlikle sakin kullanmak, daha sonra yavaş yavaş gazlamak lazım. Güvenilir kaynaklar böyle diyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

O kadar sayfayı okudum.

Sonuç:Rodaj varmı yokmu :D

Rodaj var. Ama eskiden yanlış bilinen şekilde değil. İlk 1.000 km sakin kullanıyoruz, arabayı bağırttırmıyoruz, sonra 3-5 bin km olana kadar ara ara yüksek devirlere çıkıyoruz. Sonra bitiyor.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Rodaj, 20 sene önceki dandik işleme makinalarından çıkan parçalar için gerekli idi. Şimdi milyonun biri kadar hassas işlemle parçalar monte ediliyor. Alışma faslı kalmadı.

Rodajın yapılacağı evre, hasar gören veya revize edilen motorun toplanması sonrası olur birtek. Oda herşey biter, yağı tuzu biberi konur, kenarda rölantide çalıştırılır. 5 saatin sonunda yağ ve filtre yenilenir yallah yola.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Alışmak için ne yapmak lazım abi.genel tekniği nedir. vites değiştirme de dahil minimum ve maksimum devir ne olmalı?

Aracın 1600-1700 devirde de yürüyebildiğini görünce alışmış olacaksın.. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

İnsan gibi yürür. :D  Bir şey olmaz hocam, az kayar. Ara sıra devir yapıp rahatlatırsınız.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce

Hala rodaj muhabbetimi yapılıyor. 2013 yılı olmuş benim gibi 56 yaşındaki dinazorlar bile öğrenmiş rodaj olmadığını şimdiki gençler hala niye bu konuda yazışırlar ?

Dizel yada benzinli turbo araçlar yolun durumuna araçtaki ağırlığa göre 1500-2000 arasında öksürmeden aksırmadan çok rahat gidiyorlar. Götürebilmeyi çözmek gerek...

"AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER"

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

iyii güzel yürür de nasıl yürür?

öksüre öksüre ilerde sıkıntı yarata yarata mı

yoksa motorun sıhhatine zerre kadar bir zarar olmadan mı

Benim otomatik 4 e geçtiğinde devir 1500 oluyor ve normal şartlarda 2200 devirde vites büyütüyor.

Geçen transit kullandım. 4. Viteste iken 1800 devirde vites büyütün ışığı yanıyordu.

Bu bilgiler ışığında kullanın.

Zararlı bişey olsa jatco 2200 de vites büyütmezdi. 4. Vitesi 1500 devire düşürmezdi.

Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce
(düzenlendi)

rahat gidip gitmediğini bilmediğim için soruyorum. rodaja gelince de elbette rodaj yok (1500km ye kadar belli kriterler). zaten burada benim ve birçoklarının kastı araba kullandıkça yakıt düşer mi çekiş artar mı olayı. bunu arabayı teslim alırken yetkili eleman da diyor.

Anladım abi, sağolun. dün baktımda şehir içi ortalama 7.5 gösteriyor.bayramda uzun yola çıkarsam ki çıkarım, sıfırlayıp bir de şehir dışına bakacağım.

Osmaniyede şehir içi trafik nasıldır bilemem ama İstanbulda o araç çok rahat 8 litreleri yakar.10 km'lik yakın mesafelerde heleki kışın benim araba çok rahat 10 ları görmektedir. Herkesin Şehir içi kavramı çok farklıdır İstanbul!da 5 litre yakan bile var :) fazla kafaya takılmasın. Gece çıkayım E-5 yoluna Z.kuyu -B.köy arasında 20 km gidip 20 geleyim 70 km hız ile benim araba 4 litre yakar yada köprü trafiğinde 5 leri görüyor. Ama sabah 7-10 arası yada akşam 16-20 aynı yollarda bu rakamları 2 ile çarpacaksınız. Önemli olan çıkın biraz ş.dışına 90 km sabit hız ile düz yolda son viteste 5,6 yada 7 ne varsa 10-15 km gidin anlık tüketim 4 leri yada biraz altını gösteriyor ise gerisine bakmayın.

Araba kullandıkça rodaj mantığı olmadığı için bu yeni nesil motorlarda yakıt düşmüyor aslında. 3,000 - 5,000 km.sonra Kullanan ile araç arasındaki uyum artıyor ondan düşüyor.

tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Cemil Akkuş

selamlar aracımı yeni aldım adanadan fiesta 2013 1,25 trend.urfaya geldim yaklaşık 85 90 tl yaktı yarım depodan biraz az.yol bilgisayarına çok takılıyorum dolayısıyla devir düşük oluyor.uzun yolda 2500 devir gittim hep yaklaşık 380 km 90 100 arası.ş.içinde devir 2000 civarı sürüyorum.vites yükseltme uyarısı çıkınca değiştiriyorum oda 2000 flan oluyor.eco mod diye bi zımbırtı var araçta ordaki değerlerde vites değiştirme kullanım vs değerleri var 5/5 gösteriyo yani çok iyi oldugunu sölüyor gerçi ama burdaki yorumları okuyunca ikilemde kaldım.devri biraz düşükmü kullanıyorum acaba?

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

selamlar aracımı yeni aldım adanadan fiesta 2013 1,25 trend.urfaya geldim yaklaşık 85 90 tl yaktı yarım depodan biraz az.yol bilgisayarına çok takılıyorum dolayısıyla devir düşük oluyor.uzun yolda 2500 devir gittim hep yaklaşık 380 km 90 100 arası.ş.içinde devir 2000 civarı sürüyorum.vites yükseltme uyarısı çıkınca değiştiriyorum oda 2000 flan oluyor.eco mod diye bi zımbırtı var araçta ordaki değerlerde vites değiştirme kullanım vs değerleri var 5/5 gösteriyo yani çok iyi oldugunu sölüyor gerçi ama burdaki yorumları okuyunca ikilemde kaldım.devri biraz düşükmü kullanıyorum acaba?

Bence de doğru. Ama benim fikrimden öte zaten bu motoru yapan, geliştiren ve tasarlayan mühendisler benzinli araçları sizin de yaptığınız gibi, ilk 1.000 km düşük devirli kullanın diyorlar. Bazı kendini güncellememekte ısrarlı kişiler halen daha arabayı ilk alınca  o meşhur tabir "motor açma" işlemini yüksek devirde yapılmasını öneriyorlar. Bu yanlış. Dünya rekoru kıran bir koşucu bile müsabaka başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapar. Birdenbire koşmaz. Rodaj da bir nevi ısınma hareketidir.

Benim stilime gelirsek; Ben ilk 1.000 km 2-3 bin devirlerde kullandım. 1-3 bin arası 4 bin devirlere çıktım. 3-4 bin arası zaman zaman 5 bin devirlere çıktım. Sonrasında günlük kullanımım olan 2.500-3.500 devirler arasında kullanmaya başladım.

Yalnız bir konuda ustalardan tavsiye aldım. Uygulamanın yanlış olma ihtimali olsa  bile zararsız gördüm ve uyguladım. Motor ilk çalışma zamanlarında, metaller arası sürtünme en yüksek düzeyde olacağından yağın içine metal çapaklar dolar, yağı 5.000 km de değiştir dediler. Ben de 1.000 km den 5.000 km ye zaman zaman yüksek devirlere çıkarak kullandım. 5 bin de yağı değiştirdim. Sonra rutin bakımlara devam ettim.

tarihinde özgür özuysal tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Selim Kalfa

Aracimiz 0 yeni aldık 550 km de fiesta 1.0 ecoboost benzin li ortalama şehir içi 8.5 - 9 lt .

sakin kullanımda 7 - 8 lt arası.

sehir dışı normal gidiste ( 80 110 arası ) 6- 7.5 lt .

çok yavaş kullanımda ( 5. Viteste 65 80 km arasi gidersem )3.5 - 5 lt arası.

Sizce bu değerler nasıl ve motor açma işlemi nasıl yapılır bu motor da kullanan bilgisi olan cevap verirse sevinirim

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

motor açma devri kapanmıştır, yeni alınca onca para versem, 1000 km fazla yüklenmezdim.

tüketim değeri olarak ibiza cupra ile aynı, ama yavaş kullanıma gelemiyorum bazen :seytan: hayırlı olsun yeni arabanız

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...