Yusuf Esin 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 Arkadaşlar merhaba, 2004 model focus 1.6 benzinli aracıma artık benzine verdiğim para zoruma gittiğinden, Lpg taktırmak istiyorum. Forumu aradım taradım bulamadım, sanırım şuana kadar AKL adı altında piyasaya sürülen yeni sıralı otogaz sistemi hakkında girilmiş bir bilgi yok. Sistem yeni olduğundan farklı özelliklere sahip, sürekli kalibrasyon yapma gibi bir özelliği var. Takan yer arıza konusunda garanti veriyor, ancak daha önce Lpg konusunda ağzı yanmış biri olarak temkinli yaklaşıyorum. Bu sistem yarı italyan yarı türk melez bir sistem. Ecu ve program İtalya üretimi, ancak neler olduğunu bilmemekle birlikte bazı parçaları yerli üretim ve atiker tarafından üretiliyor. Yine öğrenebildiğim kadarıyla sistemde atiker marka sistemlerde kullanılan enjektörler kullanılıyor. Fiyat olarak daha uygun bir sistem atikerden az pahalı diğer italyanlardan ucuz. Piyasada bilinen sistemler ve bilindik sorunlar var ortada, bunların çözülmesi için üreticilerde yeni arayışlar içinde oluyorlar doğal olarak. Bu nedenle de olsa gerek, AKL dikkatimi çekti. Fakat, sistem yeni olduğu için açıkçası tereddütlüyüm, Aramızda bu sistemi taktıran kullanan var mıdır? Varsa izlenimlerini bizlerle paylaşabilir mi? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 Taze, yeni bugün bir bayisi ile konuştuk, biraz detaylandırıp konu açacağım 3-5 güne kadar. 1 Yorum bağlantısı
Muharrem Ersin Başaran 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 Çağlar abi cumartesi günü bende Lpg taktırmayı düşünüyorum.Akl yi bende inceledim.% 50 Atiker %50 İtalyan olduğu söyleniyor. Alıntı: " Akl sıralı sistem Atiker’ %50 ithal ürünüdür. Sıralı sistemin en önemli parçaları olan ECU(Elektironik kontrol ünütesi) ve enjektörleri tamamen italyandır. İtalyanların en başarılı yazılım firması olan AEB ecu ünitesinin yazılımını yapmaktadır." Bilgi verebilirseniz. 1140 Tl diyorlar bunu taktırabilirim. Yorum bağlantısı
Akan Belen 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 Atikerin altında olan yeni bir marka sanırım AKL.Atikerin bu pazardaki italyan markalarına karşı koyma çabası.Piyasaya aha buda İtalyan işte diyeceği marka. Yorum bağlantısı
Muharrem Ersin Başaran 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 Atikerin altında olan yeni bir marka sanırım AKL.Atikerin bu pazardaki italyan markalarına karşı koyma çabası.Piyasaya aha buda İtalyan işte diyeceği marka. Sonra piyasadan çekeceği bir sistem olmasında Tek endişem o. Yorum bağlantısı
Tamer Akkan 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 sorun istemiyorsanız landirenzo taktırın derim ne çok pahalı ne çok ucuz tabi ustasına göre değişiyor. Eğer muadil isterseniz tomasetto achielle diye italyan markası var onuda taktırabilirsiniz ( ben kullanıyorum sorun filan yaşamadım fiyat olrak simit 1150 ye geçen yıl taktırdım). Tomasetto ya gelince dünyanın sayılı şamandıra üreticilerinden LPG konusunda-BRC ye de üretiyor-. Yorum bağlantısı
Muharrem Ersin Başaran 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 Akl enjektör markaları ne acaba? Valtek gibi görünüyor. Yorum bağlantısı
Savaş Değişli 12 Nisan 2012 Paylaş 12 Nisan 2012 Uzun zamandır ailemdekiler ve ben atiker kullanıyorum Yusuf bey.Hiç birinde ne arıza lambası nede başka bir sorun oldu.Lpg yi koyup biniyoruz,10 bin km de bir filtre tamam.Bence diğer markalara o kadar para vermeye gerek yok Yorum bağlantısı
Yusuf Esin 13 Nisan 2012 Yazar Paylaş 13 Nisan 2012 Uzun zamandır ailemdekiler ve ben atiker kullanıyorum Yusuf bey.Hiç birinde ne arıza lambası nede başka bir sorun oldu.Lpg yi koyup biniyoruz,10 bin km de bir filtre tamam.Bence diğer markalara o kadar para vermeye gerek yok Savaş bey, beni düşündüren Atiker sistemlerde kullanılan "Valtek" enjektörlerin bu sistemde de kullanılacak olması, piyasa yoğun bir şekilde kullanılan, Matrix ve Valtek enjektörlerin açma/kapama hızı, benzin enjektörlerinin çok gerisinde, yüksek devirlerde sürekli açık kalma durumu meydana geliyor. Buna bağlı olarak, Devir kesme, çok yakma gibi sorunların enjektör hızından kaynaklandığı söyleniyor. Landi renzo , Romano gibi kitlerde enjektör hızları benzin enjektör hızına çok yakın hızlarda çalışıyorlar (birde Brc, belki bunlardan başka da vardır.) Benide düşündüren nokta burada başlıyor. Fiyat farkı enjektör kalitesi ile direkt alakalı ise birkaç 100 tl ekstra vermek beni üzmez. Ancak sistemini tam olarak bilmediğim birşey hakkında da ön yargılı olmak istemiyorum. İlginiz ve alakanız için teşekkür ederim. 1 Yorum bağlantısı
Yusuf Esin 3 Mayıs 2012 Yazar Paylaş 3 Mayıs 2012 İnterneti baya bir taradım. Akl hakkında tek bir yorum bulamadım. Aslında pahalı olsun enjektörleri kaliteli olsun açılıp kapanma süresi kısa olsun diye Romano yada Landi Renzo arasında gidip geliyordum ancak 2004 model aracımın motorunun sanki hızlı bir enjektöre ihtiyacı yokmuş gibi bir durum ortaya çıktı. (usta yorumları bu yönde) 1.6 Zetex SE motora Valtek enjektör giderse daha maliyeti yüksek bir kitin ne anlamı kalacak diye düşündüm kendi kendime. Ancak kafamda karışmıyor değil. Lütfen bu konuda bilgisi olan varsa paylaşsın gerçekten karar vermesi zor bir durum. 1050 tl ye AKL var iken 1650 ye Romano taktırmanın mantığı kalır mı bilmiyorum. Yorum bağlantısı
Barış Göktürk 4 Nisan 2014 Paylaş 4 Nisan 2014 Bugünlerde bende Focus 1 aracıma LPG dönüşümü yaptırmayı planlıyorum ve hâlâ AKL piyasadaki diğer tüm dönüşüm sistemlerinden çok daha hesaplı fiyatlar sunuyor. Peki aracına AKL taktıran oldu mu? Bize görüşlerini/tecrübelerini aktarabilir mi? Yorum bağlantısı
Barış Kalkan 7 Nisan 2014 Paylaş 7 Nisan 2014 Benim Ka da var akl 2012 haziran ayında takıldı hatta forum buluşmasında çekilişle bana çıkmıştı o tarihten bu yana ayar hariç hiç bir sorun çıkarmadı 45 bin km yaptım düzenli filtre değişimi ve ayar kontrolü yaparsanız memnun kalırsınız. Yorum bağlantısı
Barış Göktürk 7 Nisan 2014 Paylaş 7 Nisan 2014 Benim Ka da var akl 2012 haziran ayında takıldı hatta forum buluşmasında çekilişle bana çıkmıştı o tarihten bu yana ayar hariç hiç bir sorun çıkarmadı 45 bin km yaptım düzenli filtre değişimi ve ayar kontrolü yaparsanız memnun kalırsınız. Hocam; Senin dönüşümün üzerinden 2 yıl geçmiş. 2 yılda belki dönüşüm sisteminde değişiklikler olmuştur diye sana soramıyorum "Aracında AKL'nin kullandığı enjektörlerin markası nedir? diye. Güle güle kullanın bu arada, şansınız hep böyle olsun:) İnterneti baya bir taradım. Akl hakkında tek bir yorum bulamadım. Aslında pahalı olsun enjektörleri kaliteli olsun açılıp kapanma süresi kısa olsun diye Romano yada Landi Renzo arasında gidip geliyordum ancak 2004 model aracımın motorunun sanki hızlı bir enjektöre ihtiyacı yokmuş gibi bir durum ortaya çıktı. (usta yorumları bu yönde) 1.6 Zetex SE motora Valtek enjektör giderse daha maliyeti yüksek bir kitin ne anlamı kalacak diye düşündüm kendi kendime. Ancak kafamda karışmıyor değil. Lütfen bu konuda bilgisi olan varsa paylaşsın gerçekten karar vermesi zor bir durum. 1050 tl ye AKL var iken 1650 ye Romano taktırmanın mantığı kalır mı bilmiyorum. Focus 1'lerdeki enjektör açma-kapama zamanlarına ulaştığınız da buradan bizi bilgilendirirseniz bende o bilgiye göre kararımı netleştireceğim. AKL ile ROMANO'nun aynı yazılımı kullandığını söyledi AKL'den bir yetkili ve "Dilerseniz 170 TL fark ile AKL sistemine ROMANO'nun enjektörlerini taktırabilirsiniz" demişti. Emin olamadım bir türlü. Bu yüzden buradaki yetkili bayi ile durumu görüşeceğim. Eğer Eomano'nun fiyatını biraz daha aşağı çekebilirsem kompe ROMANO taktırabilirimde... 1 Yorum bağlantısı
Yusuf Esin 7 Nisan 2014 Yazar Paylaş 7 Nisan 2014 Ben bu konuyu açtığım dan bu yana oldukça zaman geçmiş. Son durumu ozetlemeyi kendime bir borç ve özür sayıyorum. Aracıma ne taktirmaliyim diye dusunurken birçok markanın çalışma sistemi nasıldır parça kalitesi vs. Bilgilere vakıf oldum. Bu süre icinde doğru bilinen yanlışları ve insanlara nasil yanlış bilgilerin doğru gibi verildiğini de görmüş oldum. Daha onceki LPG deneyimlerinden almış olduğum dersleride üstüne koydugumda arasttirmadan bu işe başlamanın nasıl buyuk bir yanlış olacağının bilinci ile tum marka ve modelleri arastirdim. Bu araştırmaların sonucu.da Aracıma Brc my11 sistemini taktirdim. Pipolu olarakta bilinen ve ozel ford plug sistemiyle aracim hiçbir kablosu kesilmeden montajı yapılabilen bu sistemi aracimda yaklasik 2 senedir sorunsuz bir sekilde kullaniyorum. Brc nin sesli denilen enjektorlerinin yeni modelleri daha sessiz. Ancak brc nin enjektorleri sesli dahi olsa siz o sesi yolda giderken isikta beklerken yani kaput kapali motor calisiyorken duymuyorsunuz zaten. Aracın kablolari kesilmediği için ariza ve hatalı montaj olasiliklarida ortadan kalkiyor. Bence zetec motorlu focuslar icin en guzel ve uyumlu gaz sistemi Brc. Tabii bu benim görüşüm, siz başka marka ile daha yüksek randıman alırsınız o baska. Ancak ne taktirirsaniz taktirin bulundugunuz yerde işçiliği temiz ve guvenilir bir isyerini tercih edin ve montaj sırasında aracınizin başında bekleyin. (Türkçe karakter problemi android işletim sisteminden kaynaklanmaktadir. Lütfen kusra bakmayın) Yorum bağlantısı
Barış Kalkan 7 Nisan 2014 Paylaş 7 Nisan 2014 AKL valtek enjektör kullanıyor bendekilerde valtek, akl taktırırsanız sadece enjektörleri sabitleyen bir metal parça var kutu içerğindeki 1 ayda kırıldı servise gittim daha sağlamı ile değiştirdiler onu dışında sorun yok.. Yorum bağlantısı
Barış Göktürk 7 Nisan 2014 Paylaş 7 Nisan 2014 Valtek enjektörlerle ilgili olarak yüksek devirlerde sürekli açık kalma sorunu olduğu yazılı pek çok forumda. Hoş; aracı yerli yersiz yüksek devirlere çıkaracak bir kullanıcı olmasam da sürekli açık kalma - ki bunun sonucunda silindire işeme olacaktır- bir yerden sonra piston içerisinde yükselen sıcaklıktan dolayı erime gibi daha ciddi sorunlara kapı açma ihtimali insanı tedirgin ediyor.Benim AKL'ye yönelme sebebim neredeyse tümüyle ekonomik nedenlerden dolayı. Piyasada iyi olarak ifade edilen markaların OBDII sistemleri hemen hemen tamamı (BRC, Lovato, Zavoli, Landi Renzo vb.) 1800 TL civarında gezinirken AKL 1300 TL fiyat çekiyor. ATİKER grubunun bir markası olmasına karşın büyük oranda ithal ürünler kullanılması nedeniyle ATİKER'den üst ROMANO ve KME'dense aşağı bir yere konumlandırıyorlar AKL'yi. İnternette yaptığım araştırmalardan çıkardığım sonuç ise AKL'nin en büyük dez avantajı enjektörlerde. Enjektörlerin Valtek marka ve monoblok olarak dört enjektörün bir manifoldda birleştirilmesi her bir manifolda gidecek hortum boylarında farklılığa sebep oluyor ki bu da aracın gazda iken benzine göre biraz daha geç tepki vermesi anlamına gelecek.İşte tam da bu noktada ROMANO'nun her bir manifolda bir enjektör takılacak şekilde tasarlanmış oluşu ve de bu enjektörlerin AKL ECU'su ile uyumlu olması benim aklımı çeliyor. AKL merkezdeki teknik danışmanın ifade ettiği gibi 170 TL ROMANO enjektör farkını da AKL'nin üzerine koyduğumuz zaman dönüşümün maliyeti 1470-1500 TL dolaylarına çıkıyor. ROMANO dönüşümü için İnternet üzerindeki tavsiye edilen fiyatı 1800 TL'den daha aşağı çekebilir isem direk ROMANO takılmasını talep edicem.Adıyaman gibi sanayi açısından gelişmemiş, ustalık isteyen işlerdeki beceri faktörünün sıkıntılı olduğu bir yerde biz müşterilerin pazarlık gücünün de epeyce sınırlı olacağı da aşikar ne kötü ki! :/ Yorum bağlantısı
Barış Kalkan 7 Nisan 2014 Paylaş 7 Nisan 2014 Barış bey ben yüksek devirlerde pek kullanmam çok nadir, o anlardada açık kalma olayını bilemiyorum tabi benim aracım ile sizin aracınızdaki motorun devir güç farkını ve daha yeni bir motor olduğunu düşünürseniz enjektörlerin açık kalma olasılığı sizin araçta artıyor. Birde şu romano enjektörlerin akl ye uyması ilgimi çekti 45 bin oldu benim takılalı dün enjektörleri kendim söktüm ve temizledim ilk haline göre daha sesli çalışma var sanki ve temizlikten sonra seste değişim olmadı. aslında enjektör farkını düşürseniz romano daha mantıklı.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 7 Nisan 2014 Paylaş 7 Nisan 2014 AKL, yerli üretim olan atikerin orjinal halidir, yani tank hariç diğer parçaları ithal, an itibarı ile 2 focus1 e taktırdık, otomatik olanın güncel tüketimi: 32 lt ile 360 km İstanbul şehiriçi, 2 kalibrasyon sonrası sorun yaşamadık, gaz hortum boyu ayarlaması ve enjektörlerin konumlanması, motorun şekline ve montaja ayrılan süreye bağldırı. Yorum bağlantısı
Barış Kalkan 8 Nisan 2014 Paylaş 8 Nisan 2014 Çağlar abi 360 km süper gitmiş ben en fazla 335 km gitti ama uzun yolda 411 km yi gördüm KA ile Yorum bağlantısı
Barış Göktürk 8 Nisan 2014 Paylaş 8 Nisan 2014 AKL, yerli üretim olan atikerin orjinal halidir, yani tank hariç diğer parçaları ithal, an itibarı ile 2 focus1 e taktırdık, otomatik olanın güncel tüketimi: 32 lt ile 360 km İstanbul şehiriçi, 2 kalibrasyon sonrası sorun yaşamadık, gaz hortum boyu ayarlaması ve enjektörlerin konumlanması, motorun şekline ve montaja ayrılan süreye bağldırı. Bu hesapla 100 km'de 8,88 lt gibi bir yakıt sarfiyatınız var ki bu rakam neredeyse tüm LPG dönüşüm markalarının bizlere sunduğu en ideal tüketim rakamı. Hayırlı yolculuklarınız olsun. Yorum bağlantısı
Barış Göktürk 15 Nisan 2014 Paylaş 15 Nisan 2014 İşte tam da bu noktada ROMANO'nun her bir manifolda bir enjektör takılacak şekilde tasarlanmış oluşu ve de bu enjektörlerin AKL ECU'su ile uyumlu olması benim aklımı çeliyor. AKL merkezdeki teknik danışmanın ifade ettiği gibi 170 TL ROMANO enjektör farkını da AKL'nin üzerine koyduğumuz zaman dönüşümün maliyeti 1470-1500 TL dolaylarına çıkıyor. ROMANO dönüşümü için İnternet üzerindeki tavsiye edilen fiyatı 1800 TL'den daha aşağı çekebilir isem direk ROMANO takılmasını talep edicem. aslında enjektör farkını düşürseniz romano daha mantıklı.. Çetin pazarlıklar sonucu ROMANO kitin fiyatını 1600 TL'ye kadar düşürdükten sonra otomatik vites Focus 1 aracıma ROMANO LPG dönüşümü uygulattım ve hemen ertesinde uzun yola çıktım. Yaklaşık 1000 km'lik bu ilk uzun yol tecrübemin sonuçlarına bakarak konuşacak olursam aracım sakin bir sürüş ile [2200-2300 rpm, 90 km/h] 100 km'de 7,73 litre LPG harcadı. Şehir içi yakıt harcaması hakkındaki verileri de elde ettiğim zaman yine buradan sizinle paylaşırım. 1 Yorum bağlantısı
Önder Kuru 15 Nisan 2014 Paylaş 15 Nisan 2014 (düzenlendi) Gerçi taktırmışsınız ama diğer okuyuculara bilgi olsun, 2006 C-max'a takıldı, 2012 Ağustos ayında. Sadece 1 kez filtre değişti okadar. Gayet memnunum düşünen varsa bence taktırabilir. Parçaların üzerinde(tank hariç) hepsinde Made in italy yazıyordu. Hayırlı olsun. 15 Nisan 2014 tarihinde Önder Kuru tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts