İçeriğe Yönlendir

Bir Sanayi Ustasının Tespitleri

Zafer Ayvacı

Recommended Posts

Zafer Ayvacı

Geçen gün tenekeyi gaz ayarına götürdüm Safranbolu Sanayiine. Gaz yapacak ustaya, "abi 400bin lira yakıyor km.de, 50 lira gaz aldım, 125 km. yol gitti, ama şimdi sen -e normal- dersin beni krize sokarsın" dedim :) "Yok" dedi, "Ne normali? Çok yakmış, bende de Şahin var, o da 410bin lira yaktı, baktım beyin arızalıymış" dedi. "Abi vallahi arabadan soğudum, nedir yahu bu?" dedim. Ustam ayarı kuyarı bıraktı döndü bana;

"Sakın arabandan soğuma, ne soğuyacakmışsın? Arabanın kıymetini bil, eğer ölmez de sağ kalırsak görürüz 3-5 sene sonra, hepsi batacak bu yeni arabacıların, sanayide usta yetişmiyor. Bak 3 kişi çalışıyoruz en küçüğümüz 30 yaşında. Ben 55 yaşımı geçtim, çocuk okutmasam durmam buralarda, ne işim olur? Çırak yok öğrenecek, çalışacak, gelişecek. Usta yetişmiyor. Şimdiki arabaların her yeri elektronik, kimse anlamıyor, götürüyorsun her kafadan bir ses çıkıyor, 99 tane laf ediyorlar. Yine de doğru düzgün çözen yok. Ya servise gideceksin, bilgisayar sorunu bulacak da adamlar yapacak, ya da böyle deneme-yanılma araba tamir ettiriyorum sanacaksın. Sen hiç canını sıkma, bu araba nerede kalırsa kalsın bir şekilde yürütürsün. Ama diğerleri yürümez" dedi.

Söylediklerini genel olarak Karabük için söylüyor tabi. Yani küçük şehirler, sanayisi ufak şehirler için. Belki abarttığı noktalar da var ama bence özellikle "usta yetişmiyor" kısmı can alıcı kısım. Ustanın konuşma tarzı, konuya gerçekten içerlemiş olması, ciddiyeti ve inanmışlığı beni etkiledi. O akşam konuyu açacaktım ama Çağlar abimin klas sürprizi nedeniyle ancak açabildim :)

Sizin düşünceniz nedir? Bu ustamız haklı mı? Yanlış mı düşünüyor? Konu özetle, servislerden ziyade oto sanayilerin geleceğiyle ilgili gibi.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mert Can Üzger

OBD'ye bağla, arızayı tespit et, parçayı değiştir, parayı al ve müşteriyi postala... Bir çok servisin ticaret felsefesi bu yönde. Vallahi ustanın doğru sözüne ne hacet !!!

Yorum bağlantısı
Ali Eren

Büyük şehirler için bir fikrim yok ama küçük şehirler için doğru bir tespit diye düşünüyorum. İlk arabama buradayken sahip oldum. Hakikaten usta yetişmeyen bir şehir burası.

Yorum bağlantısı
Nuri Güngör

Çok doğru düşünüyor babamın sanayide oto elektrik işinde ehil bir arkadaşı var çok da iyi bir usta ne zaman sanayi de yanına uğrasak sohbet ederiz o da aynı şeyden şikayetçi Kimse gelmiyor gelen de ya durmuyor dursada iki şey öğrenince kendini usta zannediyor işi yanlış yapınca fırça atıyorsun küsüp ertesi gün gelmiyor diye anlatır sürekli

Yorum bağlantısı
Ayhan Sırtıkara

Zanaatkar olmak, usta olmak birşeydi hayaller ulaşılabilirdi. 90 kuşağı dijital, herkes bulunduğu yere geçici gözüyle bakıyor. O, o değil orada misafir, göz yukarılarda hak edip etmeme sorgusu bilinci yok.

Bir ara Meslek Lisesi Memleket Meselesi diye bir kampanya vardı; gerçekten mesele bu ekonominin verimli çalışması ise konu.

Yorum bağlantısı
Arif Doğan

Herkesi üniversite mezunu yapmaya çalışırsak olacak olan buydu zaten... Herkes doktor olursa , kim polis, kim memur, kim çöpçü veya kim usta olacak...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Cagin gerisinde kaldiklari icin bence sorun gelisen teknolojiye ayak uyduramamak ve kendini gelistirememekte sorun sahsim adina konusuyorum bugun Silivri sanayisinde bir Fiestadan anlayan bir usta olsa kesinlikle servise gitmem... Zamaninda Honda civic aracim vardi bir zaman canima tak etti ve servise gitmicem dedim sanayiye gittim balatalarimi degistirecegim usta ciragi gonderdi fiyat almak icin cirak geldi '' bir yan sanayi dandik bir orta derece birde orjinali var usta '' dedi bizde orjinal olsun olmusken dedik... Gel zaman git zaman servise goturdum arabayi ve aldigim sonuc balata diski yemis yagmurdan kacarken doluya tutulduk...

Yorum bağlantısı
Metin Çilo

Problemin asıl kaynağı eğitim sistemimiz. Nasıl ki öğrenciyi zorunlu eğitimle 8 yıl okutuyorsun yaş 14 okul bitiyo adam diyo bu sefer hele şu liseyi de okuyayım hasbelkader liseyide bitiriyor yaş oldumu 18. giriyor sınava veya girmeden 2 yıllık önlisasn okuyo adam geldimi 20 yaşına gidiyor askere heliyor ettimi 22 yaş.Bu yaştan sonrada adamın eline tornavida versen deyakışmıyor. Ben eğitimci olduğum için işin içindeyim kardeşim bazen okulun eğitemediği öğrennciyi sanayide iyi bir usta eğitebilir ne zorunlu eğitimi.

olayın ikinci boyutu. Bu zorunlu eğitim safsatası 28 Şubat darbesini bir ürünü ve şuanda o dönemin darbecileri içeride yatıyor demekki adamlar yanlış yaptıkları için içeride .O halde yanlış bir adamın uyguladığı sistenden neden hala vazgeçilmeden ısrarla devam ediliyor anlamış değilim. Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

İşte bu adam 'usta'...Amcam saraç; inanın 15 yıldır kimse çocuğunu saraç yanına çırak olarak vermiyor, amcamın neredeyse 15 yıldır çırağı yok çünkü bulamıyor zaten gelen de üç gün sonra arazi, zanaatkarlık biti(rili)yor artık.

Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu

Ustamıza hak vermiyor değilim.Artık iyi ustalar yetişmiyor.Ankaradaki ustam artık 60 yaşını geçti,Öylesine bir ustaki tornavidayı sübap kapağına dayayıp hangi sübabın kaçırdığını bilecek kadar iyi,Stetoskopu motor bloğuna dayayıp motoru dinleyen bir usta. :D karadüzen motorlar benim gözümde en iyi motorlardır..Nekadar çok elektronik o kadar çok sorun...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Arkadaşlar büyük şehir küçük şehir yok. Heryerde şu anda aynı sıkıntı var. Çırak bulamıyorlar ve lise çağındaki gençlerde çıraklık yapamıyor. Çıraklığını yapamadığın hiç bir işin ustası olamazsın. Sanayide herkes aynı konudan yakınıyor. Çırak yok usta yetiştiremiyoruz. Gelelim servislerin mantığına götürürsün aracı parça değişitirirler. Ancak onuna tamiriyle uğraşmazlar. Bence usta dert yanmadan yana çok haklı.

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Hamdi Bekiz

Problemin asıl kaynağı eğitim sistemimiz. Nasıl ki öğrenciyi zorunlu eğitimle 8 yıl okutuyorsun yaş 14 okul bitiyo adam diyo bu sefer hele şu liseyi de okuyayım hasbelkader liseyide bitiriyor yaş oldumu 18. giriyor sınava veya girmeden 2 yıllık önlisasn okuyo adam geldimi 20 yaşına gidiyor askere heliyor ettimi 22 yaş.Bu yaştan sonrada adamın eline tornavida versen deyakışmıyor. Ben eğitimci olduğum için işin içindeyim kardeşim bazen okulun eğitemediği öğrennciyi sanayide iyi bir usta eğitebilir ne zorunlu eğitimi.

olayın ikinci boyutu. Bu zorunlu eğitim safsatası 28 Şubat darbesini bir ürünü ve şuanda o dönemin darbecileri içeride yatıyor demekki adamlar yanlış yaptıkları için içeride .O halde yanlış bir adamın uyguladığı sistenden neden hala vazgeçilmeden ısrarla devam ediliyor anlamış değilim. Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz.

metin bey kesinlikle katılıyorum.

fakat birde şöyle bir durum var nerede okuyamayacak haylaz daha 10-15 yaşındayken bir baltaya sap olamayacak yalancı hırsız üçkağıtçı öğrenci var bunu anca sanayi paklar diye sanayiye yönlendiriyoruz ondn sonra 10 sene sonra bbir bakıyoruz sanayide düzgün esnaf yok hepsi yalancı üçkağıtçı.,,

aslında sanayiye kafası çalışan düzgün öğrencilerin gitmesi lazım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Bir de şu var, gerçi usta da değinmiş, arkadan gelen nesil laf söz işitmeye pek dayanamıyor. Kısa yoldan para kazanma veya dert çekmeden para kazanma hayalleri var. O yüzden çıraklık ölüyor. Zaten belli bir yaştan sonra koyuyor laf işitmek. Eskisi gibi laf duyup susmak değil artık 2 kat cevap vermek var.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlker Kadılar

ustanın dediğine katılıyorum katılmadığım yanlarıda var..mesala türkiyeye bakarak avrupa ülkelerinde işcilik pahalı teknoloji ucuz arif doğanın dediği gibi herkes üniversite okursa çekirdekden yetişen zanaatkar kalmaz

amerikada itfaiyeciler halk kahramanı gözüyle bakılıyor ve halkın gözünde muazzam bir pirestiji var ve genç kızlar itfaiyeci sevgili yapmak için can atıyorlarmış :)

Yorum bağlantısı
Abdurrahman Balaban

Bence usta adam, sadece doğandan ,şahinden anlamayacak(eski teknoloji araçları kastediyorum).Usta adam kendini zamana uyduracak.Eskiden eşekle yolculuk ederdik sadece yuları var deh yap gitsin bu mudur ustalık? Usta önce kafasında teknolojik tabuları yıkacak ,çırağını yeni teknolojiye göre yetiştirecek.Bunun beyni varmış pc ye bağlanacak ben anlamam derse çırak ne yapsın? Kısacası artık ustalar yeni teknolojiye ayak uyduracak gerekiyorsa eğitim alacak Aksi halde 10 sene sonra tamir edecek araç ta bulamayacaklar..Beceri sahibi değerli ustalarımıza saygılar sunuyorum :rolleyes:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Asıl mesele çırakların az biraz işten anlayınca sağa sola hemen bir dükkan açma çabasından kaynaklanıyor.Eskiden çırak denilen kişi ustasının yanında yıllarca çalışır sonra askere gider gelir ustası ne zaman münasip görürse helalliğini verir dükkan açmasına yardımcı olurdu.Şimdi çırak ustasının müşterisini kapma telaşında az biraz palazlanınca dükkan açmaya yöneliyor.Sonu bir çoğunun hüsran oluyor..Çünkü usta hiç bir zaman çırağa can alıcı noktaları öğretmez,çırakta ben artık yaparım baka baka öğrendim sanar.Oysaki uygulama da tökezler..Elinde avucundakini de kaybeder.Ortak 3-5 kişinin bir araya gelmesi de ayrı bir komedi.Ortaklığı kolay bir iş gibi düşünüp dükkan açarlar.3 ay sonra birbirlerini yerler..İşte çıraklarımızın kısa yoldan zengin olayım para kazanayım ezilmeyim sevdaları yüzünden usta sayısı azalıyor.Eski ustalarımızda yanlarında bu işe gönül vermiş genç dinamik vizyon sahibi insan kalmadığı için yeni araçlar hakkında bilgi sahibi olamıyorlar.Deneme yanılma yöntemi ile iş yapmaya çalışıyorlar..Bir çoğu kara düzen arıza tespiti yapıyor.

Yorum bağlantısı
Asıl mesele çırakların az biraz işten anlayınca sağa sola hemen bir dükkan açma çabasından kaynaklanıyor......

Bir de çırağın penceresinden bakmak lazım tabi. Usta isim yapmış işçiliği de, işi de güzel diyelim. Günde 10 araba geliyor en kötü 30 tl den 300 tl ayda şu kadar para yapar, ulan ben 250 haftalığa çalışıyorum ohh işe bak diye düşünebilir çırak. Hemen ayrılıp dükkan açılır. Ve işin içine giripte vergi dairesi, bağkur, kira, elektrik vs vs leri gördüğünde zaten artık ok yaydan çıkmış oluyor. Gördüğü 1 yada 2 yıllık tecrübeyle artık hayata atılmış oluyor. Bunun sonucunda yetişememiş bir sürü usta oluyor etrafta.

Karşı çıkanlar olacaktır şahsi düşüncelerim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bir de çırağın penceresinden bakmak lazım tabi. Usta isim yapmış işçiliği de, işi de güzel diyelim. Günde 10 araba geliyor en kötü 30 tl den 300 tl ayda şu kadar para yapar, ulan ben 250 haftalığa çalışıyorum ohh işe bak diye düşünebilir çırak. Hemen ayrılıp dükkan açılır. Ve işin içine giripte vergi dairesi, bağkur, kira, elektrik vs vs leri gördüğünde zaten artık ok yaydan çıkmış oluyor. Gördüğü 1 yada 2 yıllık tecrübeyle artık hayata atılmış oluyor. Bunun sonucunda yetişememiş bir sürü usta oluyor etrafta.

Karşı çıkanlar olacaktır şahsi düşüncelerim.

Zaten hemen hemen aynı şeylerden bahsediyoruz.Çıraklar aceleci davranıyorlar.Bir çoğu dikiş tutturamadan hiç olup gidiyor.Ayakta duranlar da kendilerini iyi yetiştirmemiş oldukları için onun bunun canını yakmaya,ya tutarsa diye söküp takmaya devam ediyor..

Yorum bağlantısı

Zaten hemen hemen aynı şeylerden bahsediyoruz.Çıraklar aceleci davranıyorlar.Bir çoğu dikiş tutturamadan hiç olup gidiyor.Ayakta duranlar da kendilerini iyi yetiştirmemiş oldukları için onun bunun canını yakmaya,ya tutarsa diye söküp takmaya devam ediyor..

Evet sonuç tam olarak bu oluyor. Çırak anlık kazançlardan bir hesap çıkarıyor oo süper paralar. Tabi bir işletmenin nasıl ayakta kalabildiğinden haberi yok. Vergi mükellefliğinin nasıl birşey olduğunu bilmiyor. Sonuçta yazık oluyor. Çünkü devletin vergi alım gücü küçük esnafa yetiyor. Büyük mükellefler habire şube tadilatlarıyla zaten vergiden malı götürüyor.

Yorum bağlantısı
Fatih Öztürk27

Usta haklı. Eksik söylediği var. Tüketim toplumu olduk. Araç pahalı geliyor ama kullandığımız bir çok şey hiç tamir görmeden , tamir için uğraşılmadan çöpe atılıyor. En son ne zaman ayakkabınızı tamir ettirdiniz? Terzi söküklerinizi dikti? Kullan at. Herşey selpak oldu hayatımızda. Araba işide öyle hemen değiştirelim. Fiyatlar fahiş zaten. Nispeten ucuzluktan bahsedilebilir o kadar. Servisçinin camsuyu motorunu ben elinden aldım. 10 cm hortum uyduramadıkları için takamıyorlar. Bu hortum türünü marslılar kullanıyor sanki. Çırak yok işçi yok. İşsiz çok para beğenen yok. Boş yatarım 40 tl ye çalışmam diyorsa adam sorun sosyolojik bir hal almış demektir. Atalar ne demiş " günlük gelsin bir yumurta gelsin" bu ataları seviyorum ya :biggrin:

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Herşey doğru, zaten yakında tüm arabalar elektronik olacak, arızalarını ya kendileri söyleyecek yada basit bir alet takıp arızayı görüp parçayı kendimiz değişeceğiz, sanayi zaten bitecek, servisler dahada kazık olacak, tamamen aletle arıza tespiti direk değişim diyecekler, zaten arıza durumunda bu ülkede bu ekonomiyel 2 yol var kalacak, ya yeni araba alacağız yada arabasız kalacağız, arası olmayacak....

Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Adnan kardeşimin dediğine sonuna kadar katılıyorum. Meslek liselerinin hepsinin önüne ket vurdular zamandın. Türkiye 38. arkadaş boğaziçin bilgisayar öğretmenliği okumak zorunda kaldı. Böyle bir durumda meslek liseleri bitti.8 yıllık eğitim sanayide çırak kalfa bulamaz hale getirdi. Şimdi bu 12 yıllık oluyor :) Hayırlısı olsun.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

İmamhatiplerin önünü kesecem diye, meslek liselerine hançer vuranlar utansın...

(Bir Meslek Liseli olarak konuşuyorum )

Allah onları kahretsin, onların yüzünden üniversiteye gidemedim, Şimdi nasıl bilmiyorum ama zamanında anadolu teknik lisesi bitirdim(1 yıl hazırlık 3 yıl ingilizce eğitim), üniversite sınavında kıytırık bir yer kazanmak için bile kat sayı puanım hiç yeterli olmadı. :angry:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya

Allah onları kahretsin, onların yüzünden üniversiteye gidemedim, Şimdi nasıl bilmiyorum ama zamanında anadolu teknik lisesi bitirdim(1 yıl hazırlık 3 yıl ingilizce eğitim), üniversite sınavında kıytırık bir yer kazanmak için bile kat sayı puanım hiç yeterli olmadı. :angry:

Abi varya ben Hacettepe bilgisayar öğretmenliğini kazandığım puanla (verilen ek puanı çıkardığımda ) Hacettepe fizik tedavi kazanıyordum :( Bende Anadolu Teknik Lise mezunuyum senin gibi. Kaderimiz aynıymış :(

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Abi varya ben Hacettepe bilgisayar öğretmenliğini kazandığım puanla (verilen ek puanı çıkardığımda ) Hacettepe fizik tedavi kazanıyordum :( Bende Anadolu Teknik Lise mezunuyum senin gibi. Kaderimiz aynıymış :(

Aynı dönem olduğu için, laylaylom düz lise bitiren arkadaşlarım bile benim istediğim yerleri rahatlıkla kazandılar.

dönemin mill eğitim bakanlarını ve eğitimi pis siyasi emellerine kurban edenleri çok güzel anıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...