Mehmet Göktürk 1 Aralık 2011 Paylaş 1 Aralık 2011 (düzenlendi) Olayın temelinde "insani ilişkilerin kanunların önüne geçmesi" var gibi geliyor bana. Uygulayıcı (polis, zabıta vs) biraz robin hood'luk yapıyor. Haklıyı haksızı ayırmayı, cezayı kendi usulunce vermeyi, fakiri gözetmeyi kanuni görevinin üstünde tutuyor. Bizim trafik polisimizin ben 30 senedir kötü ve serseri araç kullanan birisini durdurup bu nedenle ceza kestiğini görmedim. Lisedeyken şehrin serserisi vardı bi tane plakçı genç, eski şevrole nova ile meydanda dönerdi onu durdurmuşlardı onu hatırlarım. Bir de internette turbo sadık vardır. Başka görmedim, şahit olmadım. Gördüğüm trafik polislerinin çoğu (düzgün olan çıkmıyor mu çıkıyor): 1- Köy ve benzinlik geçişlerinde radar kurarlar 2- Yol kenarında beklerler 3- Kenardan yavaş yavaş giderler 4- Eve ya da yemege giderken çekil çekil diye çekilemiyeceğin yerde "aporlo" dan acayip bir eda ile konuşurlar. 5- Kanuna göre mantıklı çözümler aramak yerine kendi kafasına ve inancına göre çözümler ararlar iş bitirirler 6- Devlete karşı vatandaşı kanunlardan korurlar (bak ceza yazarım ha ..) 7- Park yapılmaz işaretlerinin ve trafik ışıklarının yerini tutarlar. Amaçlarının caddeyi boşaltmak olduğunu, bu görevle park yapılmaz işaretlerinin görevli olduğunu, kendi görevlerinin bunlara uymayanlara ceza kesmek olduğunu umursamazlar. 8- Kaotik kavşakları düzenleyeceğim diye trafiği sıkıştırırlar (kaotik kavşak=hint trafik videoları) 9- Sürekli tepe lambasını bi halt varmış gibi yakarlar. Tepe lambasının anlamını erozyona uğratmışlardır. 10- Adam durdurmayı bilmezler. BAzıları ezilir vefat eder. 11- Arkadan araba durdurma tekniği diye bir teknikten habersizdirler. Bu nedenle vatandaş da habersizdir. Arabanın önünü keserek durdurulur sanırlar. 8 Mayıs 2013 tarihinde Ayça Şimşek tarafından düzenlendi kodlar temizlendi Yorum bağlantısı
Uğraş Özyurt 2 Aralık 2011 Paylaş 2 Aralık 2011 (düzenlendi) Ben okudum yazdıklarınızı, mesajım ise yazdıklarınızdan sonra aklıma gelenlerden ibaret. O zaman ben de özetleyeyim; kanun zaten var, bu kanunu uygulayalım. Yaya geçidinde durmayan, yayaya yol vermeyen araç sürücünü o yaya şikayet etsin, mobese izlesin falan felan. Bir şekilde uygulansın. Trafik kültürünü kendi kendimize oluşturalım, illa Avrupa'ya gıpta etmemize gerek yok. Zaten bu trafiği oluşturan biz değil miyiz? Kendi elimizde, kimseye benzemeye, örnek almaya ihtiyacımız yok. Zafer bey, sanırım yazdıklarınız benim yazdıklarımla ilgili değil, siz benim yazdıklarıma değil kendi düşündüklerinizi yazıyorsunuz, çünkü ben gördüğüm olaylardan örnek verdim, yani trafik kültürünü oturtmuş bazı ülkelerden örnekler... bu ülkelerde kanunların uygulanarak bunun başarıldığını söyledim,darısı başımıza anlamında, yoksa gözümüzün rengi değişsin örf, adet ve ananelerimizi bırakalım falan demedim ... 2 Aralık 2011 tarihinde Uğraş Özyurt tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ahmet Çankaya 2 Aralık 2011 Paylaş 2 Aralık 2011 Demokrasi var bizde. demokrasi den türk milletinin anlayışı : ülkemizde herşey kurala tabi olsun. kurallar tamı tamına uygulansın. ancak ben özgürüm. bana kurallar geçerli olmasın... Yorum bağlantısı
Serkan Toker 2 Aralık 2011 Paylaş 2 Aralık 2011 Biraz zorlayınca yaya geçitlerind düzen sağlanıyor Ankara' da...Bir süre cezai işlem kavşaklarda veya kamera korkusu kulaktan kulağa yayılmışsa yayalara yol verme ışıklara saygılı olma yerleşiyor...Kimse arkanızdan yaya yokgeçiver kardeşim diye korna çalmıyor eğer çok yabancı değilse muhite...Kızılay göbekte trafik ışıklarına mükemmel düzeyde uyum var, sağ dönün Cebeci civarlarında işiniz zor.. Bizim okulun içinde yaya geçitlerinde yaya varsa ve durmazsanız ihbar halinde okula arabayla giriş bir süre engelleniyor..Ancak şöyle bir düşünce yapısı oluşuyor gördüğüm, öğrenci tipi yoksa durman şart değil... Yorum bağlantısı
Servet Aydın 2 Aralık 2011 Paylaş 2 Aralık 2011 Genelde yayaya yol verici bir tutumum vardır.. Tek affetmediğim ışıklı kavşaklardaki yayalardır.. Işık bana yeşil yayaya kırmızı ise kesinlikle durmam, hatta durmayacağımı belli ederim.. Ben ışığı bekliyorsam o da beklesin.. Zaten 70 saniye kırmızıdan sonra 15 saniye yeşil yanıyor bana.. Işık olmayan yaya geçitlerinde, yaya bekliyor ve trafik akıyorsa durmam, yaya yürüyecek gibiyse dururum. ışık ve yaya geçidi olmayan sokak araları veya köşe başlarında falan zaten yavaş olacağım için genellikle yol veririm.. +1 Aynı eylemleri yapıyorum. Yorum bağlantısı
Fatih Ada 2 Aralık 2011 Paylaş 2 Aralık 2011 Eğer yaya geçidi yapılmışsa istisnası yok.. koskoca yolda tek arabada olsak,yüz arabada olsak fark etmez durmamız gerekir.. Şahsen ben arkada araba varmış yokmuş umursamıyorum durup yol veriyorum.. bugün araba kullanan benim ama ertesi gün yaya geçidini kullanabilecek olanda benim.. yaya geçidinde durmayıp sellektör korna yapana ana avrat giydiriyorsam,kimsenin bana giydirmesinide istemem.. bence bunun kanunla nizamlada çok alakası yok,insana verdiğimiz değer ile alakalı.. hele yağışlı havalarda yaya geçidinde durmayıp birde arabanın içinden yayaya el kol yapan insan kılığındaki öküzlere ayrı bir hayranlığım var tam sopalıklar Yorum bağlantısı
Mehmet Solak 2 Aralık 2011 Paylaş 2 Aralık 2011 trafik akışı hızlı değil ve araç az ise durup yol vermeye çalışırım,kırmızı yanarsa kesin dururum(yaya varsa,bazen spor olsun diye yakıyorlar o zaman yavaşlayarak geçerim) Yorum bağlantısı
Yiğitcan Coşar 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Genelde yayaya yol verici bir tutumum vardır.. Tek affetmediğim ışıklı kavşaklardaki yayalardır.. Işık bana yeşil yayaya kırmızı ise kesinlikle durmam, hatta durmayacağımı belli ederim.. Ben ışığı bekliyorsam o da beklesin.. Zaten 70 saniye kırmızıdan sonra 15 saniye yeşil yanıyor bana.. Işık olmayan yaya geçitlerinde, yaya bekliyor ve trafik akıyorsa durmam, yaya yürüyecek gibiyse dururum. ışık ve yaya geçidi olmayan sokak araları veya köşe başlarında falan zaten yavaş olacağım için genellikle yol veririm.. Birebir aynen aynısını yapıyorum. Birde eğer arkamda çok araç varsa asıl o zaman yol veririm araçlara veya yayalara. Arkam boşsa zaten benden sonra geçerler durmamın bir manası yok. Trafikte her sürücü bizim forumdaki üyelerimiz kadar bilincli olsa hiç TV'de kaza haberine zor rastlarsın. Sen öyle san Yorum bağlantısı
Metehan Türk 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 (düzenlendi) Ben de sağına soluna bakan dikkatli yayalara yol veriyorum.Ama sağına soluna bakmadan armut gibi atlayan insanlara nedense hiç yol vermek içimden gelmiyor. Benim için istisnai tek grup yanında veya kucağında bebeği,çocuğu olan ailelere her halukarda yol veririm.Gerekirse arkamdan gelen trafiğin akışını bile yavaşlatarak durdurum.Çocuklu aileler benim tek zaafım. NOT: Güzel kızlar geçerken özellikle üzerlerine giderim. 3 Aralık 2011 tarihinde Metehan Türk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Dün yayaya çarptım Yaya geçidi değildi ama çarptık işte Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Ciddi birşey varmı Hakan ? Şükürler olsun birşey olmadı delikanlıya, kırık çıkık yok, bertik falan var işte; bir de yere düştüğünde yüzünün sağ tarafı çizilmiş. Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Buradan yayaları da uyarmak lazım, 20 metre ileride ışıklar var ise oraya kadar yürümeliler. Trafik ışıklarında bekleyen arabaların arasından koşarak hiç bakmadan hop diye geçerlerse dünkü gibi şanslı olmayabilirler. Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 işte aynen böyle koşturarak çıktı Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Hakan geçmiş olsun... çizdiğin krokiye göre, yaya önüne atmış kendini.. Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Evet resmen önüme attı kendini demek yalan olmaz abi. Çocuğun aynı yerdeki ikinci kazasıymış bu kendisi dedi. Bir kere de motora çarpılmış aynı yerde Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Evet resmen önüme attı kendini demek yalan olmaz abi. Çocuğun aynı yerdeki ikinci kazasıymış bu kendisi dedi. Bir kere de motora çarpılmış aynı yerde Alışkanlık yaratıyo demekki.. Baktı bol cc li ford geliyo atayım kendimi bakar bana nasıl olsa demiştir belkide Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım 3 Aralık 2011 Paylaş 3 Aralık 2011 Berberde çalışan bir çocuk, koş karşıdan sigara al gel diyorlar, çocuk da fırlıyor; çocuk dediysem de 19 yaşında genç. Yorum bağlantısı
Murat Çeviren 29 Ocak 2012 Paylaş 29 Ocak 2012 Her halükarda yaya geçide adımını attıysa yok veririm. Ancak arkamdan bana çarpacak kadar takip mesafesini korumayan sürücü var ve yaya da ısrarcı değilse devam ederim. Yayayı tehlikeye atacaksa dururum. Arkamdakinin çarpması çok da ilgilendirmiyor. Yayayı ezmektense arkadan çarpılmayı tercih ederim. Üst geçit varsa durmam diyen arkadaşlar var da. Yalnız şunu unutmayın. Merdivenlerden çıkamayacak kadar sağlığı uygun olmayan yayalar olabilir. Aynı şekilde ben de merdivenlerden çıkarken oldukça zorlanıyorum. Ülkemizde bu şekilde çok insan var. Geçitlerde mutlaka yürüyen merdiven veya asansör olmalıdır. Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün 29 Ocak 2012 Paylaş 29 Ocak 2012 Yaya geçitlerinde yol verme konusu geçince aklıma Almanya'da yaşadığım bir olay geliyor. Çalıştığım firmanın oradaki fabrikalarından birine gitmiştim. Fabrika şehrin biraz dışındaydı ve iki binası birbirinden oldukça uzaktı ve birinden diğerine ulaşmak için iki şerit geliş, iki şerit gidiş olan bir yoldan karşıya geçmek zorundaydık. Yoldaki yaya trafiği araç trafiğine göre nispeten daha az olduğu için ışık koyup trafiği boşa durdurmak yerine yaya geçidi koymuşlardı. Yaya geçidine varmama yakın karşıdan gelenlere baktım, uzaktan oldukça uzun bir araç konvoyu hızla geliyordu. Yaya geçidine vardım, ama kaldırımdan inmedim ve başımı sola çevirdim. O taraftan da en öndeki aracın otobüs olduğu ve diğerini aratmayan uzunlukta bir konvoy geliyordu. Türkiye'den kalan çekingenlikle soldan ve sağdan gelen tüm araçların geçmesini bekleyip, ardından karşıya geçmeye karar verdim. Fakat otobüs şoförü beni gördüğü anda bir anda hız kesti ve yaya geçidinde durup bana yol verdi. İçimden "sen yol versen ne olur, diğer taraftan ayrı bir grup geliyor" diye düşünüyordum ki, kafamı çevirdiğim anda o konvoy da çoktan durmuş ve benim geçmemi bekliyor olduklarını gördüm. Açıkçası şehrin dışındaki bir bölgede, o kadar aracın tek bir yayanın geçmesi için durması ve içlerinden birinin bile ben geçene kadar kornaya basmamış olmamasına çok şaşırdım. Almanya'da trafik kuralların katı ve cezalarını ağır olduğunu biliyorum. Ancak sürücülerin bu kuralları uygularken sadece cezayı düşündüğünü sanmıyorum, araç kullanırken empati yapıp yaya açısından da düşünüyorlar ve ona göre davranıyorlar. Tabii böyle birşeyi gerçekleştirebilmek için tüm sürücülerin benzer düşünceye sahip olması gerekiyor. Türkiye'de bu iş biraz zor... Bizde önünde giden aracın ilerisindeki trafiğe ya da yayaya bakan sürücü sayısı çok fazla değil. Yakın takip ve stop lambasına kanalize olmuş şeklide seyredildiği için ben yaya geçitlerinde mümkün olduğu kadar yayalara yol vermeye çalışsam da, arkamdan gelip neden yavaşladığımı anlamayan, kime yol verdiğimi görmeyen aceleci birçok sürücü sağımdan geçmeye çalışınca yaya için daha büyük tehlike oluyor. Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin 30 Ocak 2012 Paylaş 30 Ocak 2012 Ne zaman yaya geçidinde bir yayaya yol versem arkamdan acı bir fren sesi duyuyorum. Yol durumuna göre hareket etmek zorunda kalıyorum yayalara yol vereceğim diye arkadan çarpacaklar birgün bana. Büyükdere Kazıklı Yolu bilenler bilir birgün orada yayaya yol verdim tam adam geçitten geçerken soldan kaptıran bir araç az daha adama çarpıyordu. Güya bir de bizde resmi araç vardı. Çok dikkat etmek lazım. Zira yaya geçidi çizgilerinin ne anlama geldiğini bilmeyen çok insan var yollarda. Yaya geçidine, engeliler için yapılan rampaların öüne ve otoparklarda engelliler için ayrılan alana park eden sürücülere de ayar oluyorum ayrıca. Yorum bağlantısı
Erkut Uysal 30 Ocak 2012 Paylaş 30 Ocak 2012 Ben yaya'ya durup yol veriyorum arkamdakiler kornaya basıp hareket yapıyorlar... sonra aramızda tartışma... Yorum bağlantısı
Recommended Posts