İçeriğe Yönlendir

Yaya Geçitlerinde Nasıl Davranıyorsunuz?

Cem Boneval

148 oy

Bu ankete oy verme veya sonucunu görme izniniz yok Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Cem Boneval

Fatih Çekirge'nin videosunu izledikten sonra bu konuyu konuşmamız gerektiğini düşündüm ve kısa bir anket hazırladım, birden fazla cevap mümkün.

http://webtv.hurriye...zin-ofkesi.aspx

Konu çok yönlü.

Sürücü ve yayadan kaynaklanan cehalet, umursamazlık, saygısızlık, tedbirsizlik gibi pek çok neden var.

Karayolları ve belediyelerden kaynaklanan yanlış uygulamalar var

Denetleme eksikliği var.

Var oğlu var...

Temel sorunlar:

1. Saygısız ve cahil sürücüler, bir kısmı yaya geçidinin anlamını bilmiyor, bir kısmı da bilmek istemiyor, bir kısmı da kesinlikle umursamıyor, hangi kısım fazla bilemiyorum

2. Yayalarda da sorun var, olur olmaz her yerden geçip sürücüleri yolda her zaman yaya olur, dikkatli git, başka bir şey yapma psikolojisine sokuyorlar. Ayrıca yol verdiğinizde de salına salına geçerek adamı çileden çıkartıyorlar

3. Bence en önemli sorun yapısal. İşlek caddelere olur olmaz ışık kontrolu olmayan yaya geçitleri konulmuş, hatta kimi yerde yaya yoğunluğu da fazla olduğundan üst geçit yapılması beklenirken düz, kontrolsuz yaya geçidi var. Haliyle o kadar yoğun trafikte kimse durmaz, durmamalı da zaten. Bazen de tam tersi oluyor, in cin top oynuyor, ışıklı bir yaya geçidi, gel de dur...

Ben bu kadar özetleyip sözü size bırakıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuz Yıldırım

Güzel bayanlara yol veriyorum :D yaya geçidi olsun olmasın :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Semih İzgi
(düzenlendi)

Arkamda seyir eden otomobil yoksa kesinlikle dururum.

Kırmızı ışıkda oluşan konvoylarda ise yaya geçidinin arkasında kalarak hem geçiş haklarını ihlal etmemiş olurum hemde güvenliklerini sağlarım. Önde arabama boşluk oluşmuşsa da yaya geçidini geçerim.

Dün kampüsden çıkarken otostop çeken arkadaşları aldım üşüyorlardı. Öyle yaya geçidini geçmeyip bekleyince kendi aralarında 'şöföre bak' gibi konuştular,hoşuma gitti :):good1:

Oğuz'a da katılıyorum :D Arkama boncuk gibi araba dizecek olsamda güzel kız görünce ayağım frene gidiyor. :) Bu şehirde onlarda alışık değil hemen cilve yapıyorlar :dribble:

tarihinde Semih İzgi tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Bektaş Aslantaş

bir kuralım var hergün üç kişiye yol ver bu araç veya yaya olabilir güzel kural bence sizde uygulayın

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Genelde yayaya yol verici bir tutumum vardır.. Tek affetmediğim ışıklı kavşaklardaki yayalardır..

Işık bana yeşil yayaya kırmızı ise kesinlikle durmam, hatta durmayacağımı belli ederim..

Ben ışığı bekliyorsam o da beklesin.. Zaten 70 saniye kırmızıdan sonra 15 saniye yeşil yanıyor bana..

Işık olmayan yaya geçitlerinde, yaya bekliyor ve trafik akıyorsa durmam, yaya yürüyecek gibiyse dururum. ışık ve yaya geçidi olmayan sokak araları veya köşe başlarında falan zaten yavaş olacağım için genellikle yol veririm..

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Yaya geçitlerinin bir çoğu zaten belirsiz..Yani sanki dedem zamanında orada yaya geçiti varmış ama şimdi yok gibi..Yayalarda sürücülerde şaşkın.Belirgin çizgilerle yaya geçitleri mutlaka olmalı.Yaya geçitlerinde buton bulunmalı.Ancak şöyle de bir şey olmalı ki bu buton amacına ulaşsın.Yaya butona basıyor karşıya geçiyor...Buraya kadar her şey güzel ancak yaya geçtikten sonra kırmızı hala yanmaya devam ediyor...Ortada yaya falan yok ama onlarca araç kırmızıda gereksiz yere bekliyor..Yaya geçtikten sonra ışık kırmızı olsa bile yürümek gerekiyor.Bana polisin birisi böyle demişti.Ancak daha sonra başka bir polis beklenmeli demişti.Bu öncelikle düzeltilmeli..Işık olmayan yaya geçitlerinde ise sürücüler elbette durmalı.Ancak yayalarda toplu halde geçmek yerine salına salına teker teker geçmeyi tercih ediyorlar.İşte bu yüzden de sürücüler durmak istemiyor.Ayrıca bazen araç içinde bazen yaya oluyoruz.Yani hep şoför değiliz ki bunu da göz önüne alarak daha hassas olmalıyız.

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Mümkün olduğunca yol veriyorum araç yada yaya farketmiyor benim için.Yanlız Cem Hocamın yazdıklarına katılıyorum.Kdz.Ereğli merkezde uzun bir cadde var en işlek yol hem yaya hemde araç bakımından.Tek şerit gidiş tek şerit geliş ortada refüj.Ancak hanga akla hizmet bilmiyorum ama üst geçit zaten yok ama abartmıyorum yol boyunca her 20 m bir yaya geçidi ve orta refüjden geçiş yeri var.Bazen o kadar sinir bir durum oluyor ki.Sürekli insan akışı var her birinde durup yol vermek gerçekten işkence haline geliyor.Bu arada ışık da yok hiç.Hele ki akşam çıkışlarında resmen eziyet hem yayalara hemde sürücülere.Biraz da yerel yönetimlerin bu tarz yapılandırmayı yaparken daha dikkat etmeleri gerekiyor.

Yorum bağlantısı
Semih İzgi

Üniversitenin oradaki yaya geçidine geldiğimde nedense ayağım hep frene gidiyor :D :D

Servet abinin gençliği :D

Yorum bağlantısı
Akan Belen

Kimse inkar etmesin zaten güzel bir bayan varsa ister istemez zaten yavaşlıyorsunuz. :fiuw::flowers:

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ertan Çabuk

Yaya geçidi nerde olursa olsun, ister yaya olsun ister olmasın yavaşlıyorum. İhtiyar ve çocuklulara arkamdaki trafik ne durumda olursa olsun yol veriyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Mümkün olduğunca yol veriyorum araç yada yaya farketmiyor benim için.Yanlız Cem Hocamın yazdıklarına katılıyorum.Kdz.Ereğli merkezde uzun bir cadde var en işlek yol hem yaya hemde araç bakımından.Tek şerit gidiş tek şerit geliş ortada refüj.Ancak hanga akla hizmet bilmiyorum ama üst geçit zaten yok ama abartmıyorum yol boyunca her 20 m bir yaya geçidi ve orta refüjden geçiş yeri var.Bazen o kadar sinir bir durum oluyor ki.Sürekli insan akışı var her birinde durup yol vermek gerçekten işkence haline geliyor.Bu arada ışık da yok hiç.Hele ki akşam çıkışlarında resmen eziyet hem yayalara hemde sürücülere.Biraz da yerel yönetimlerin bu tarz yapılandırmayı yaparken daha dikkat etmeleri gerekiyor.

Valla abi dediğin yerde çok haklısın ben pazar-pazartesi günü Ereğli deydim iki günde beni bile bezdirdi :)

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Mümkün olduğunca durmaya çalışırım, arkadan hızlı gelen varsa durmam. Arkadaşların bahsettiği durumlarda durmayan eşektir zaten. :biggrin:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Akan Belen

Valla abi dediğin yerde çok haklısın ben pazar-pazartesi günü Ereğli deydim iki günde beni bile bezdirdi :)

Haber verseydin ya. :yes:

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Trafiğin akışına göre mutlaka yol veririm, yaya geçidi olsun olmasın...

Tek vermediğim zaman, bir çok defa karşılaştığım, ışıklarda beklemek istemeyenler ve TAM YANINDA üst geçit merdivenleri olmasına rağmen yola atlamak isteyenler. Korna selektör ne varsa saldırırım...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı

Haber verseydin ya. :yes:

Abi pazar akşam geç saatte indim Ereğliye.pazar gece sabaha kadar fabrikadaydım.öğlende fabrikadan çıkar çıkmazda otobüse binip döndüm hemen

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur
(düzenlendi)

Arkamda kimse olmasın kaldırımda tek yaya bırakmam. :)

Özellikle bizim gibi insanlar örnek teşkil etmesi gerek..!!

Bende bayanlara ayrı önem gösteriyorum ama dediğim gibi amacım sakallılara sempati duysunlar. :)

tarihinde Hüseyin Matur tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Bahadır Akdemir
(düzenlendi)

Arabamın dışındaki her canlının sağır,dilsiz ve kör olduğunu kabul eder ve ona görede temkinli davranmaya çalışırım.

tarihinde Bahadır Akdemir tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Uğraş Özyurt

Yaya geçidine adım attığında veririm dedim ama normalde müsait bir hızdaysak heryerde yaya ya yol vermemiz gerekir, Bu ne yazıkki bizim halen erişemediğimiz bir kültür, Avrupa ülkelerine iş veyahut tatil amaçlı giden heleki gittiği yerde araba kullananlar aradaki farkı zaten çok bariz görmüştür.Ben herhangi bir avrupa ülkesinde hiç görmedimde , acaba gören varmı diye sorayım dedim. Bizim dışımızda Avrupa kıtasında toprağı olan ve şehir içi yollarında üst geçid olan ülke var mı? yaya Türk ü nasıl Sürücü Türk ten koruyabilirizin bir icadı gibi....

Yorum bağlantısı
Mahmut Türkmen

Bazen yayaların selameti için yol vermemekte gerekebiliyor. Şöyle ki: Bir kaç kez başıma geldi, Ben durup yol veriyorum yayalarda normal olarak karşıdan karşıya geçiyor ama arkadan gelip sağımdan ya da solumdan sanki ortada yaya yokmuş gibi yayaların üzerinden geçmeye çalışan öküz diye nitelendirebileceğimiz sürücüler nedeniyle insanlar çil yavrusu gibi dağılıyor. Bir de bu "öküzler"bir de kornaya asılıyorlar ki sormayın sanki doğuma kadın yetiştirecekler.

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Kişisel düşünmemek lazım diyorum. Trafiğin yoğun, sıkışık vs. olmasının bir anlamı yok. Bu durum tüm şoförler için geçerli sonuçta. Herkes yaya geçidinin bulunduğu yerlerde eğer bekleyen bir yaya görüyorsa durmalı. Yani yaya geçidinin doğru kullanımı budur bence.

Nasıl ki kırmızı ışık yandığında durmak zorundaysak, yaya geçidinden geçerken de aynı zorululuğu hissetmeliyiz.

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Aslında şimdi tekrar kontrol ettim de, aşağıdaki madde konuştuğumuz konunun anlamsız kalmasına neden oluyor.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu,

Madde 74; Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretleri bulunmayan, ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmak ve bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunan kişilere ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.

(Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 3 600 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

Ceza günün gerisinde kalmış evet ancak sonuçta kırmızı ışıkta durmak kadar yasal bir zorunluluk.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Ben trafik müsaitse duruyorum ama şu aracı nasıl durdum gibisinden artis artis karşıdan karşıya geçenleri gördüğümde inadına üstüne süresim geliyor ne yalan söyliyim.

Yorum bağlantısı
Mert Yeldan

Yayaların yoğun olarak bulunduğu üzerilerine sürülüp eğlenilebilecek bir oyun alanı olarak görürüm (1 oy [1.96%]) :D

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...