Armağan Pekatik 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Merhaba arkadaşlar. Biyoloji mezunu olmam dolayısıyla bu işe pek merak sararak vakti zamanın çok araştırdığım konuydu. Bir kaç sene öncesine kadar bu adamlara ehliyet bile verilmiyordu. İnsanlar bazı yalan dolan bilgilerle uyutulmuş durumdaydılar. Sonuçta hak yolunu bulup renk körleri de ehliyet alabiliyor. Şimdi sizden istediğim kulaktan dolma bilgilerle araştırma yapmadan renk körlüğü hakkındaki ön yargılarınızı ve sahip olduğunuz bilgileri, ehliyet almalı mı almamalı mı şeklindeki yorumları öğrenmek istiyorum. Lütfen bu konuyu gerçekten araştıranlar yazmasın ki insanlara neler öğretilmiş onu öğrenelim. Ben en sonunda enine boyuna bir açıklama yapacağım. Misal: Lise'deki kalıtım dersinde renk körlüğü şöyle geçer. X kromozomu ile taşınır, erkek taşıyıcı olamaz. Hasta olur. Kadın taşıyıcı olabilir. Gözlerdeki konik reseptörlerin eksikliğinden kırmızı ile yeşili karışıtırırlar. (Lise 2 biyoloji 2001 müfredat kitabı) Teşekkürler. Not: Amacım kimseyi küçük düşürmek değil. Sadece ne kadar kişi doğru biliyor onu merak ettim. Kismeyi kınama, cahil görme gibi bir niyetimiz olamaz. Anlayışınıza teşekkürler.. Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Şahsen renk körüyüm. Yün yumak testi ile ehliyetimi almaya hak kazandım. Trafikte bu zamana kadar renk körü olduğum için hiç bir problem yaşamadım ve trafik kurallarını yok edecek herhangi bir kusur olduğunu düşünmüyorum. %100 bu test yapılmadan verilmeli bence Yorum bağlantısı
Galip Özel 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Amaç nedir, varılmak istenen nokta nedir? Renk körü olmayan insanların bu konu hakkında düşünesi olması biraz uzak bir ihtimal, ki renk körü olduğunu bilmeden yaşayan milyon insan varken Yorum bağlantısı
Şehit Mustafa Yaman 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Artık ilkokul mezunlarına da ehliyet vermiyorlar bırakın renk körü olanları.. Yorum bağlantısı
Murat Dere 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Renk körlüğünün araç kullanmadaki olumsuz etkisi nedir ki? Olsa olsa bir aracı tarif ederken yeşile kırmızı diyebilirler. Ya da özel hayatlarında dalga geçilebilir belki yakınları tarafından. Ama renk körleri ehliyet alamaz diye bir düşünce saçma doğrusu. Kırmızı ışıkla yeşil ışığı da karıştıramazlar; yerleri farklı... Eee geriye ne kaldı? Hiç anlamıyorum bunları hiç... Yorum bağlantısı
Onur Demir 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Artık ilkokul mezunlarına da ehliyet vermiyorlar bırakın renk körü olanları.. Aynı şeyler değilki! Bencede ilkokul mezunlarına vermesinler zaten. Yorum bağlantısı
Şehit Mustafa Yaman 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 (düzenlendi) Aynı şeyler değilki! Bencede ilkokul mezunlarına vermesinler zaten. Niye ki. Onların neyi eksik. Araç sürmenin eğitimle alakası yok. Tecrübe daha önemli. 13 Temmuz 2011 tarihinde Mustafa Yaman tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Şahin Topaloğlu 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 siz konuşun konuşun teker teker tespit edecem o renk körlerini sorada yavaş yavaş ehliyetlerine el koyacamm. heh heh heh. :lol2: :lol2: Yorum bağlantısı
Onur Demir 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Niye ki. Onların neyi eksik. Araç sürmenin eğitimle alakası yok. Tecrübe daha önemli. Renk körlerinin ne suçu var ozaman ? Yollarda çok tecrübeli cahil dolmuş şöförlerini görüyoruz terör estiriyorlar. Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 Renk körlüğünün çeşitleri var bildiğim kadarı ile. Arkadaşamın abisi evde şakasına renk körlüğü testi yaparken renk körü olduğunu anladı... Yorum bağlantısı
Tahir İlter 13 Temmuz 2011 Paylaş 13 Temmuz 2011 REnk körlüğü ehliyet alma için engel değil bana göre ne körlere ehliyet veriliyor görüyoruz trafikte.İlkokul mezunlarına ehliyet verilmeme durumunu teşvik amaçlı olabileceğini düşünüyorum ehliyet almak isteyen dışardan ortaokulu bitirsin gibi yoksa ne ilkokul mezunları tanıyorum benim diyen profesöre ders verecek. Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik 13 Temmuz 2011 Yazar Paylaş 13 Temmuz 2011 Çok teşekkürler arkadaşlar katıldığınız için. Şunu diyenler yanılıyor. Işıklarda yukarda yanan ışık kırmızı, altı sarı, en altı yeşil tamam. Ama gece uzaktan görüyorken ne yapacak? Ne yandığını nereden bilecek? Olayın özünü söyleyecek olursak. Genel olarak renk körü diye atlandırdığımız kişiler yani kırmızı yeşil renk körleri asla kırmızı ile yeşili karıştırmazlar. Sıkıntı kırmızıdan yeşile geçen tayftaki ara renklerdedir. Yani şu olay fosforlu yeşil ile sarı, turuncu ile koyu yeşil, gri ile pembe gibi. Bunların hiç biri trafikte kullanılan renkler değildir. Dikkat renkleri kırmızı, üstünlük renkleri yeşil, ikaz renkleri sarıdır. Renk körlüğü kişi tarafından bilinmez. Sadece Ishihara testi diye zeki bir cepon kardeşin bulduğu uyuz bir test ile ölçülür. Protanomaly, deuteranomaly (yaygın), tritanomaly şeklinde üç farklı şekli vardır. Bunlardan kimisi yeşili görme eksikliği, kimisi kırmızıyı görme eksiliği, kimisi de geçiş renklerinde sorun yaşar. Kabaca bu insanlar hiç bir şekilde trafiğe tehlikeye atacak görüş eksikliğine sahip değillerdir. En kaba tabirle bir renk körü kırmızıda geçip ben kırmızı-yeşil renk körüyüm karıştırdım derse en büyük cezayı hak eder... Teşekkürler. Yorum bağlantısı
Murat Dere 14 Temmuz 2011 Paylaş 14 Temmuz 2011 Çok teşekkürler arkadaşlar katıldığınız için.Şunu diyenler yanılıyor. Işıklarda yukarda yanan ışık kırmızı, altı sarı, en altı yeşil tamam. Ama gece uzaktan görüyorken ne yapacak? Ne yandığını nereden bilecek? Armağan, sen kavşağa girerken yavaşlamıyorsun galiba. Uzaktan yeşili görünce ışıkta basıp geçenlerden misin yoksa? Hele ki gece... Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş 14 Temmuz 2011 Paylaş 14 Temmuz 2011 Armağan, sen kavşağa girerken yavaşlamıyorsun galiba. Uzaktan yeşili görünce ışıkta basıp geçenlerden misin yoksa? Hele ki gece... +1 Renk körlüğü kırmızıyı görememek değil karıştırmaktır. Gözümün gördüğü mesafe içindeki tüm ışıklardaki kırmızı mı yeşil mi yanıyor belli oluyor. ( Yeşil beyaza kaçıyor) Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik 14 Temmuz 2011 Yazar Paylaş 14 Temmuz 2011 Bi arkadaş bunu ne amaçla yazıyorsun diye sormuş. Hemen söyleyeyim. Amacım halkın kafasındaki yanlış düşünceleri yok etmek. Biyoloji okuduğum yıllarda Prof. Dr. Nihat AKTAÇ (Trakya Üniversitesi Fen Fak. Dekanı, Zooloji Anabilim Dalı Başkanı) sorduğum soruda bana k-y renk körlerinin kırmızı ile yeşili karıştırdığını o sebepten ehliyet verilmemesi gerektiğini söylemişti. Geçen TV'de rastladığım bir programda adam trafik kazalarını tartışıken "Ülkemizde x senesinden beri renk körleri bile ehliyet alıyor" demişti. Armağan, sen kavşağa girerken yavaşlamıyorsun galiba. Uzaktan yeşili görünce ışıkta basıp geçenlerden misin yoksa? Hele ki gece... Yok abi yavaşlamıyorum. Tevbe yarabbi. Gözünü bir far alırsa dursan bile o ışığın sırasını göremezsin. Yorum bağlantısı
Emin Önal 14 Temmuz 2011 Paylaş 14 Temmuz 2011 Bende renk körü olduğumu ehliyet için gittiğim sağlık kontrolünde öğrendim ve yün yumak testi ile geçtim. Doktorun dediği ara-uçuk renkleri seçmede sıkıntı yaşadığımdı.O zamana kadar farkında değildim sonrasında dikkat edince yeşil,turuncu,pembe nin açık tonlarını farklı renk algılıyorum ama bu sorun trafikte hiç dert olmadı.Benden daha kötü durumda olanların da ehliyet almaları için engel teşkil edeceğini düşünmüyorum.Ehliyet almaya çalışan biri için tek sorunumuz bu olsa idi keşke.. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 14 Temmuz 2011 Paylaş 14 Temmuz 2011 (düzenlendi) Renk körü olduğumu 4 yıl önce öğrendim.Uzağı göremiyordum doktora gittik neyse gözlük yazdı ardından kitap çıkardı yuvarlak renkler var ve içinde sayılar varmış.Sadece en baştaki 12'yi okuyabiliyorum http://www.turkmedikal.net/test.php?tur=re...ugu&sayfa=1Test burda ben 12 ve 3 dışında hiç birini göremiyorum.Bir tane sayı yapmışlar onuda sadece renk körleri görebiliyormuş.Ben sevindim net görüyorum diye bu sefer yanımdakiler birşey görmüyordu.Sadece renk körleri görebilir yazmışlar sonucunada Renkleri karıştırmıyorum fakat birbirine çok yakınsa o zaman karışıyor.Kırmızıyı ayırt edebiliyorumda mavinin tonları ve yeşil daha çok karışıyor.üniformada yeşil falan gözükmüyor bana bu arada Araba kullanmakla ilgili ne gibi bir sorun yaratır bilmiyorum.Renk körülüğününde derecesi varmış prof. üniversiteye gidersin bir ara testi yaptırırsın dedi. 1-5 arasında numaralandıracak olursak 3-4 arası bir renk körlüğü sorunun var dedi.Tamamen siyah beyaz görenler var onlar bile araba kullanabilir bence.Kırmızı üstte,sarı ortada,yeşil altta başka ne gibi bir sıkıntı olabilir ki Benim gibi araba sürmelerinden geçtim daha araba çalıştırmayan arkadaşlarım mevcut Bu linkteki fotoğraflara baktım 14-15 harici hepsini doğru okudum.Peki 14 ve 15 i okuyamamam renk körü olduğumu mu gösterir? Tamam ya zaten normal görenler bir şey okuyamıyormuş Kendi sorumu kendim cevaplamış oldum 14 Temmuz 2011 tarihinde Ayhan Onaran tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Yıldıray Demirkıran 14 Temmuz 2011 Paylaş 14 Temmuz 2011 Testi ilk defa yaptım ve rahat bir nefes aldım. 3 ay önce gözlerimin bozuk olduğunu ve astigmatın olduğunu öğrenmenin ardından renk körlüğü hiç çekilmezdi. Yorum bağlantısı
Çağdaş Hatırnaz 14 Temmuz 2011 Paylaş 14 Temmuz 2011 Ehliyet alabilirler tabiki. Yeşil- kırmızı karışsa ne olur. Lambaların sırası belli, arabaların stopları belli. Yorum bağlantısı
Armağan Pekatik 14 Temmuz 2011 Yazar Paylaş 14 Temmuz 2011 Ehliyet alabilirler tabiki. Yeşil- kırmızı karışsa ne olur. Lambaların sırası belli, arabaların stopları belli. Bence bi konuyu bi baştan okuyun . Özellikle benim yazdıklarımı. Biraz daha derinlemesine bakmanızı sağlayabilirsek ne mutlu. Yorum bağlantısı
Recommended Posts