Ümit Türk 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 İzmirdeki iş arkadaşımla görüştüm. Fena salladığını çok korktuklarını neyseki kısa sürdüğünü söyledi. Tek tesellimiz can kaybı olmaması. Herkese geçmiş olsun. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Şimdi ben inşaat mühendisi arkadaşlara sormak istiyorum. İzmirde dün dökülmüş olan kolon ve tulum dökülen (kolon döşeme aynı anda) bu betonlar 8 - 10 saat sonra ciddi kuvvete maruz kaldılar. 28 günlük dayanımda 5,1 i duymayacakları kesin ama priz esnasında bu yüke maruz kalmak kalıcı ve ciddi hasarlara sebep olmuyor mu? Oluyor bunu biliyoruz. Şimdi bu daha priz aşamasında yaralanan kolonların üzerine belki 8 kat daha çıkacak? Ne olacak şimdi? 4 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Ben de merak ettim bu sorunun cevabını.. Yorum bağlantısı
Ali Gök 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 1 günde zaten kurumuyormu beton? üzerinde henüz binanın tüm yüküde yok bişe olacağını sanmıyorum Yorum bağlantısı
Emre Şimşek 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Kuruyken alacağı hasar yaşken alacağı hasardan belki daha fazladır. Yine de uzmanından duymak lazım Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Geçmiş olsun. Can kaybı olmaması sevindirici bir nokta. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Emre Şimşek yazdı: Kuruyken alacağı hasar yaşken alacağı hasardan belki daha fazladır. Yine de uzmanından duymak lazım Priz esnasında titreşime, darbeye maruz kalan betonda çok ciddi dayanım kayıpları oluyor. Çatlak oluşuyor. Bu don olayında da geçerli. (Antifriz katkısı kullanılmazsa.) 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Ali Gök yazdı: 1 günde zaten kurumuyormu beton? üzerinde henüz binanın tüm yüküde yok bişe olacağını sanmıyorum Ekstra kürlenmemiş (buhar kürü) hızlandırıcı katkı atılmamış (prekast katkısı) standart betondan bahsediyorsak 1 günde ancak tuğla olur. 7 günde yüzde 70 28 günde 99 gelişim verir. Bahsettiğim zaten hemen ağırlık taşıyacak olması değil. Priz esnasında bu deprem nedeniyle gözle görğnmeyen ama yapısal çatlaklar. Bu hasarı almışsa hiçbirzaman tasarım dayanımına ulaşamayacak. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Köksal Yılmaz yazdı: Yapı denetimi bu işe ne diyor? Müsaadenizle gülüyorum 1 2 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Evren Erakçora yazdı: Balıkesir merkezde hafif hissedildi. Balıkesirde Bahçelievler, Paşaalanı bu iki mahallenin zemin çok riskli. Adnan menderes mesela kaya zemin. 99 depreminde bahçelievlerde 3.katta oturan dayımların tv yere düştü. Biz Adnan mendereste oturuyorduk 6.kat olmamıza rağmen evdeki 3 ayaklı uzun köşeye bitişik durak süs sehpaları bile devrilmemişti. 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 İlkay Başaran yazdı: Balıkesirde Bahçelievler, Paşaalanı bu iki mahallenin zemin çok riskli. Adnan menderes mesela kaya zemin. 99 depreminde bahçelievlerde 3.katta oturan dayımların tv yere düştü. Biz Adnan mendereste oturuyorduk 6.kat olmamıza rağmen evdeki 3 ayaklı uzun köşeye bitişik durak süs sehpaları bile devrilmemişti. Kiraların en yüksek olduğu mahalleler. 1 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 İlkay Başaran yazdı: Şimdi ben inşaat mühendisi arkadaşlara sormak istiyorum. İzmirde dün dökülmüş olan kolon ve tulum dökülen (kolon döşeme aynı anda) bu betonlar 8 - 10 saat sonra ciddi kuvvete maruz kaldılar. 28 günlük dayanımda 5,1 i duymayacakları kesin ama priz esnasında bu yüke maruz kalmak kalıcı ve ciddi hasarlara sebep olmuyor mu? Oluyor bunu biliyoruz. Şimdi bu daha priz aşamasında yaralanan kolonların üzerine belki 8 kat daha çıkacak? Ne olacak şimdi? Betonun nereye atıldığı, hangi kalınlıkta atıldığı ve ne şekilde sıkıştırıldığı da önemli. Sıkıştırması iyi yapılmış betonda, oluşan deprem makaslama kuvveti yaratmadığı sürece kayda değer hasar vermemeli. Çünkü sıkıştırma yapıp boşluğu alıyorsunuz ve bütün beton kütlesi aynı anda aynı yöne hareket etme eğilimi gösteriyor. Eğer kürleşmeye başlamış ve tam sertleşme olmamış durumda ise o zaman mikro/makro çatlaklar oluşacaktır. Ama bu çatlaklar normalde beton kürleşirken de bir miktar oluşur. Hava kabarcığı çıkar, soğumaya başlar vs vs. Her ne dersek diyelim, yanıtlaması zor bir soru. Çünkü depremin oluş şekli mevcut durumu ciddi etkiler. Yeraltındaki kayaçlarda dahi bu problem olurken betonda olmaması çok güç. Mesleğim gereği çok içiçe olduğum bir konu değil inşaat. Fakat maden sektöründe ciddi hesaplamaları var, yeraltındaki hareketler ciddi etkiliyor durumu. Örneğin yeraltında tavantaşı ile tabantaşını birbirine tutturursunuz/taşıtırsınız saplamalarla. Kontrol çizgileri vardır, kayma varsa ona göre önlem alırsınız. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Ü.Emre Kartal yazdı: Betonun nereye atıldığı, hangi kalınlıkta atıldığı ve ne şekilde sıkıştırıldığı da önemli. Sıkıştırması iyi yapılmış betonda, oluşan deprem makaslama kuvveti yaratmadığı sürece kayda değer hasar vermemeli. Çünkü sıkıştırma yapıp boşluğu alıyorsunuz ve bütün beton kütlesi aynı anda aynı yöne hareket etme eğilimi gösteriyor. Eğer kürleşmeye başlamış ve tam sertleşme olmamış durumda ise o zaman mikro/makro çatlaklar oluşacaktır. Ama bu çatlaklar normalde beton kürleşirken de bir miktar oluşur. Hava kabarcığı çıkar, soğumaya başlar vs vs. Her ne dersek diyelim, yanıtlaması zor bir soru. Çünkü depremin oluş şekli mevcut durumu ciddi etkiler. Yeraltındaki kayaçlarda dahi bu problem olurken betonda olmaması çok güç. Mesleğim gereği çok içiçe olduğum bir konu değil inşaat. Fakat maden sektöründe ciddi hesaplamaları var, yeraltındaki hareketler ciddi etkiliyor durumu. Örneğin yeraltında tavantaşı ile tabantaşını birbirine tutturursunuz/taşıtırsınız saplamalarla. Kontrol çizgileri vardır, kayma varsa ona göre önlem alırsınız. O yüzden tulum dökülmüş döşeme diye belirtmiştim bende. Kolon ile döşeme birleşiminde daha 8 10 saatlik beton prize yeni başlamışken ve dayanım neredeyse oluşmamışken olmaması gereken çatlaklar oluşur çünkü yanal kuvvette döşeme ile kolon farklı çalışıyor bilirsiniz. Mesela 3.kat kolonları ve 4.kat zemin döşemesi aynı anda döküldü ve 10 saat sonra deprem oldu ve oluşan salınım kolon ile döşemenin kesiştiği yerde çok ciddi yük oluşturacak. Çekme, itme.. Beton basmaya çelik çekmeye çalışır bilirsiniz ama daha beton olmadı. Hep aklımda sorudur bu. Numune tip deneylerinde priz esnasında darbeye maruz bıraktığımız silindir ve küp numuneler ciddi dayanım kaybı yaşıyor. Presin dediği bu. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Evren Erakçora yazdı: Kiraların en yüksek olduğu mahalleler. Adnan menderes direk anakaya. Çok sağlam zemini var mesela. Deprem esnasında yer altından acaip gürültü geliyordu hiç çıkmaz aklımdan. O gürültü ardından salınım geliyor. Mesela ayvalık altınovada zemin berbat. Anakaya belki 1 km aşağıda belki 300 metre neyse bir anda salınım başlıyor ve şiddetli oluyor. Seferihisar depremindeki şiddet haritasında segerihisardan yğksekti bayraklıdaki şiddet çizelgeye göre ve ayvalık altınovadaki şiddet bayraklıya yakındı. Seferihisardan yüksekti. Çizelgeye göre. Yumuşak zemin etkiyi arttırıyor. Kirayı da arttırıyor demekki aynı zamanda 1 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Zemin zayıf olunca jöle gibi sallanıyor galiba. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Evren Erakçora yazdı: Zemin zayıf olunca jöle gibi sallanıyor galiba. Evet arttırıcı etkisi var hatta. Videoları vardı. Zemin sıvılaşması diye de aratın. Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 İlkay Başaran yazdı: O yüzden tulum dökülmüş döşeme diye belirtmiştim bende. Kolon ile döşeme birleşiminde daha 8 10 saatlik beton prize yeni başlamışken ve dayanım neredeyse oluşmamışken olmaması gereken çatlaklar oluşur çünkü yanal kuvvette döşeme ile kolon farklı çalışıyor bilirsiniz. Mesela 3.kat kolonları ve 4.kat zemin döşemesi aynı anda döküldü ve 10 saat sonra deprem oldu ve oluşan salınım kolon ile döşemenin kesiştiği yerde çok ciddi yük oluşturacak. Çekme, itme.. Beton basmaya çelik çekmeye çalışır bilirsiniz ama daha beton olmadı. Hep aklımda sorudur bu. Numune tip deneylerinde priz esnasında darbeye maruz bıraktığımız silindir ve küp numuneler ciddi dayanım kaybı yaşıyor. Presin dediği bu. Hakkıyla yapılan işte, demir ve beton zaten bu gibi durumlara göre hazırlanır, kullanılır. Yani demirleri döşerken doğru şekilde yaparsanız kendi yükünü taşır, hatta aralara atılan atkılara destek olan kısımı beton olarak düşünebiliriz. Yani binayı taşıyan demirler eğilmedi ise destek malzemesinde oluşan çatlaklar ciddi rol oynar mı bakmak lazım. Çatlaklar için de tahribatsız muayene yöntemleri kullanılabilir. Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Ü.Emre Kartal yazdı: Hakkıyla yapılan işte, demir ve beton zaten bu gibi durumlara göre hazırlanır, kullanılır. Yani demirleri döşerken doğru şekilde yaparsanız kendi yükünü taşır, hatta aralara atılan atkılara destek olan kısımı beton olarak düşünebiliriz. Yani binayı taşıyan demirler eğilmedi ise destek malzemesinde oluşan çatlaklar ciddi rol oynar mı bakmak lazım. Çatlaklar için de tahribatsız muayene yöntemleri kullanılabilir. Hakkıyla yapılan işte priz alırken deprem olursa kısmı hesaplanıyorsa süper. Bu arada çatlaklar binanın kanseridir. Donatıyı betonun ph değeri korozyondan korur. Çatlak oluşunca donatıya oksijen ulaşır paslanan çelik aynı donan su gibi 10 da bir hacim kazanır. Hacim kazanırken betonu patlatmaya başlar aynı ağaç kökü gibi. Kanseriniz hayırlı olsun. Yorum bağlantısı
Aytac Sakal 23 Kasım 2022 Paylaş 23 Kasım 2022 (düzenlendi) Gece Düzce'de 5.9 Şiddetinde Deprem olmuş 99 Düzce Depreminde Boluda Askerdim. Herkese Çok Geçmiş Olsun Allah Korusun. 23 Kasım 2022 tarihinde Aytac Sakal tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Fatih Keskin 23 Kasım 2022 Paylaş 23 Kasım 2022 İstanbul Beylikdüzü nde 9 katta hafif hissettik panik yoktu. Hepimize geçmiş olsun 1 Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal 23 Kasım 2022 Paylaş 23 Kasım 2022 Herkese geçmiş olsun. Umarım en kötüsü böyle gelip geçsin Yorum bağlantısı
Ümit Türk 23 Kasım 2022 Paylaş 23 Kasım 2022 (düzenlendi) Ben duymadım. Eşim baya hissetmiş. Komşularda ayaktaydı. Ve o saatte bunu haber yapabilen kanal çıkmadı. Rasathane sitesinden teyit ettik. 23 Kasım 2022 tarihinde Ümit Türk tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Recommended Posts