Misafir 16 Temmuz 2013 Paylaş 16 Temmuz 2013 (düzenlendi) Mal sahibi, mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi. 16 Temmuz 2013 tarihinde Mükremin Kocataşkın tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 8 Eylül 2013 Yazar Paylaş 8 Eylül 2013 Yer: Karadenizin kuzeyi. Kadınlar. Alayı kadın. Düpedüz Alay ama..Askeri birlik. Avrupalılara göre Türklerin yaşadığı ve sözüm ona türediği orta Asyadan buraya gelmiş İrani bir topluluk ( cümle bile saçma ama...) Burada adları "iskit" olan erkeklerle evlenmişler ... Türeyen çocukları 4 e ayırmışlar. Mülayim olanlar, kalemciler, Haylazları ,asker Ayarlarız abicimleri, tüccar Akşam olsa da eve gitsekleri ,halk yapmışlar. .. Sonra bunlar çoğaldıkça yeniden gruplamışlar ve halklara ayırmışlar. 6-7 çeşit halk meydana getirmişler farklı bölgelerde.. Hepsine de "Sarmat" adını vermişler ama asıl sarmat olan halk :Yazığ halkı seçmişler... Abi bunlar hakkaten de sardı mı kafaya saran tipler. Bildiğim bildik, öttürdüğüm düdük ulen tipler Bunlar ,Rusların ataları olan İskandinavyalılarla geçinemiyor arkadan da habire göç yolu gibi Hunlar gelip duruyor, sıkılıyorlar ve bize müsaade deyip az aşağı sola doğru kayıyorlar,bugunkü Ukrayna civarına. Daha da sittin sene dönmem de gitmem de buradan deyip ( ki sebebini tahmin edebiliyorum ) oraya otururlar. Sene ,daha İsa Aleyhisselamın doğmasına bir kaç yüzyıl var.. Abi ,ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Bu topraklar, tehey be, koca Roma İmparatorluğunun toprakları.. Yedirirler mi sana bilader ? Hadi başka kapıya derler. Ama Sarmat bu abicim.. yok gitmem der... "La git ?" "Olmaz abi gitmem ben .." "Olum ben Romayım "? "Bende Sarmatım n'olacak"?? "Neyin kafası bu , ne içtiniz lan siz " dese de yok aga... herifler çöktü resmen... Roma imparatorluğu bu ufak Sarmat halkına 2- 3 tane birlik yollar ama tık yok, hepsi ölür. Bir iki tane daha yollar , onlarda geri gelmez. "kralınız gelsin, çokta fifi". .. der yazığ komutanı.. O zamanlar Romanın başında Marcus Aurellius denilen bir komutan var. Hani şu gladyatör filmindeki yaşlı kral..oğlu boğuyor ya.? O işte,elindeki işi gücü bitirince lan bunlar kim diye sefere çıkar , gelir bulur bunları Romanın barbar dediği bugünkü Almanların ataları olan Cermenler bu yazığ halkına epeyce bir silah satmış bunları donatmış usta.. Aynı bugün gibi. Marcus saldırır bunlar savuşturur. Gene dalar , yemez. Bu yazığlar, kafaya balta vuruyor hocam, Levent Kırcanın parodisi gibi. ..adamın hayalarına zincir sallanır mı la? kafa göz dalıyor bu ufak Sarmat halkı ki, baş etmek mümkün değil. Marcusu imparator yapan, düşmandan bile faydalanmasıydı. Yazığ komutanını davet eder, birliğini gösterir. 1:15 oranı var. Ama yazığ komutanı ben buradan gitmem der. "iyi la o zaman kalın... Ama karşılığında birşey isterim " der Marcus. 5500 askerini ister.Alır da Güya erkeklerini alınca kalan yazığ halkını nasıl olsa silecektir meydandan. Yazığ komutanı eyvallah der, ama bazı istekleri de vardır. Benim her askerimin Atı olacak- itin olsun der Marcus Her askerimi evlendirecen, düğün yapacan- ayıp ettin,imparatorum olum ben.. Silah da vercen mi? Zibil gibi hemde .. "Tamam geliyoz" der yazığ komutanı ve 5500 askeri ile ayrılır gider. Bir süre sonra Romalılar gene bu yazığ halkına saldırır ama hocam bu kadınlar " Amazonların torunlarıdır. Gram eksilmezler ve Romayı gene yenerler. Roma erkeği, askeri defalarca bu halka hiç birşey yapamaz. Öyle kadın çoluk çocuk.. Gotlar ..biliyorsunuz öyle bir millet daha vardır. Adları *küfür*. Romalılar bu Gotlarla anlaşınca ( ostra-*küfür* ve Vizi - gotlar ) dost olarak gelip bizim yazığ halkını arkadan vururlarda öyle yok olur bunlar.. Macar dilinde hala izlerini bulabilirsiniz bu arada.. Bu 5500 askere ne oldu? Romalılar bunları alır ve teee İngiltereye yerleştirir.İskoçya ile İngiliz topraklarını ikiye ayıran o zamanın meşhur Hadrian duvarının dibine ( bizim Çin seddi gibi bir koruma duvarı ama İskoçlar da bizim gibi pek takmıyormuş duvarı taşı..) Siz burada bekçilik yapın kimseyi sokmayın içeri demişler. Anlaştık mı? anlaştık. kimseyi mi? hiç kimseyi... Peki derler.. Gerçi İskoçlar artık Romaya saldıramaz olmuş ama Romalılarda İskoçyaya saldıramaz olmuş "olum siz bizdensiniz bırakın geçelim?" olmaz. Niye? anlaşma var. kimse geçemez. burası bizim. Lan biz Romalıyız?? Bizde Sarmatız, nolacak??? )) İskoçya ile düz İngiliz arasındaki kültür farkına bunlar yüzyıllarca hizmet ettiler , resmen izole etmişler dünyadan. iki eski düşman, İskoçlar ve İngilizler, başlamışlar bunlarla anlaşma yollarını aramaya.. Ünlü Kral Arthur efsanesi, excalibur ( calibur = kilavuz ) kılıcı vs.. sakın İngiliz efsanesi sanmayın. (Tonla kaynak var Sarmatlara ait olduğuna dair.. isteyenlere kaynak- isim verebilirim ( yabancı tabii ki).) İskoçlar ve İngilizler bunların dillerini öğrenerek anlaşma yollarını ararlar. Bugün dahi, ünlü İngiliz dil bilimcilerin kökenlerini bilmedikleri bazı asli İngilizce kelimelerin Sarmatlardan geldiğine dair kabul edilen görüş vardır.. Aşağıda bazılarını yazdım. Dillerini öğrendikten sonra 500 askeri bugünkü "Ribchester city" ye yerleşmeye ikna ederler ( Sir Wadge-king Arthur: a british or sarmatian tradition?",sayfa 211 ) Artık onun nasıl yaptılar bilemiyorum. E tabii..at avrat silah hepsi olduktan sonra niye duvar dibinde çömelsin ki herif?? ama kalan 5 bin orta asyalı asker yüzyıllarca bilfiil burada iş yapmış... Buyrun kelimeler: Big ..büyük demek...( eski Türkçe de Bög ) Body.....(eski türkçe de Bod' boy-vücut') True...( Tovri ) tell.. ( eski türkçe de ti'demek', 'til' dil') bug...Böcek..( eski dilde Bög ) Keep..tutmak... ( eski dilde kap ) kid,kin,tuck ,teeth ,wall, neck, sen ,ben. vs... Yazamayacağım ,onlarca kelime. Bunlar kök kelimeler. ödünçleme ile alınamayan kelimeler. hepsi de anlam ve ses ve dilbilimi açısından Türk dili ile birebir uyumlu eş kelimeler. Öylesine inat, öylesine kafaya sardı mı saran bir Sarmat... Merak edenler ve fazlası için başlanma kitap önerisi: Türklerin Kökeni- Prof. Dr. Osman Karatay. Kitabın kaynakça kısmı ve bu müstesna şahsiyetin hangi eserleri vücuda getirdiğini okudukça inanılmaz zevkle bilgi alacaksınız. Kardeşiniz Caner. ( yazıda *küfür* halkı için yayımlanma aşamasında yıldız arasına küfür işareti çıkıyor. valla küfür etmedim. adamların ismi bu Gothalkı) 5 Yorum bağlantısı
Aytaç Akyel 8 Eylül 2013 Paylaş 8 Eylül 2013 teşekkürler sayenizde yeni birşeyler daha öğrendik emeğinize sağlık 1 Yorum bağlantısı
Murat Dere 8 Eylül 2013 Paylaş 8 Eylül 2013 Özellikle etimoloji kısmına bayıldım yazının Sen Kardeşsevensin, biz de Canerseven. 1 Yorum bağlantısı
Adnan Çakır 8 Eylül 2013 Paylaş 8 Eylül 2013 Hikaye tadında bir tarih dersinin sonuna gelmiş bulunuyoruz Karadenizli arkadaşların bir lafı var " GotKafalı" acaba bu ırkı mı tarif ediyor ha sence.Eline sağlık Caner. 1 Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 15 Kasım 2013 Yazar Paylaş 15 Kasım 2013 Universite yılları...(1993-01) Ev arkadaşım ordulu.Aılenin güzide çocuguna koli ıle miras gibi bir koli gelmişti... Ye babam ye,ye babam ye...adamın gözü tokdu ama arkadaş ben kafamı resmen gömmüştüm içine.. Bir fındık yerdik,yeminlen,sobayı o yedıgımız fındığın kabuğu ile yakardık... Tamam herkes evladını sever de,50 kg luk çuvalda fındık mı olur? Hele bır portakallı kek yapardı annesi,akla zıyan...Çok sürmedi tabii fındığın zararlı yanlarını keşfetmem koli geldi gene,başka ev başka ortam.herıfı uyuttuk daldık uc kişi mutfaga... Abi kolum kadar vallaha pastırma ..kes ye,kes ye Üç kişi o pasturmayı devirdik.şimdi avmde dilimini bir lıraya satıyorlar.. Tabii o uyanmadan sabah hemen okula falan arazi olurduk.gecede başka elemanlarda kalırdık.Haberi gelirdi gerçi,fıldır fıldır bizi aradığı... "Bastırmamı yimişler" diye arıyormuş ) Inek kesmiş bızınkıler kurbanda.her nasıl oğrendılerse sucuk içine işkembe yada mumbar oyle bır sey işte,katınca sucuk sertleşmez hep yumuşak kalırmış,yalnız uzun süre artık yumuşak kalabildiğinden daha da cabuk bozulabilirmiş o yüzden çemenini bol yapmak gerekirmiş...kemikkıranların çemeni de kuvvetlı olur ha... Koli geldi bana.haberlıydım bekledim kimseye de söylemedim yatagımın altına sürdüm onu.Zaten orası kasan gibi olur zamanla.. Çemeni bol 32 kalın boğumlu sucuk.herkes gidince tereyağla cok guzel gıdıyordu bilader.ta ki sabah 4 de fırından taze ekmekle yemeye karar verınceye kadar.. Ben fırına gıdınce,diğer nevşehirli arkadaş o saatte benım kasayı kontrol edesi gelmiş,o arada suckları kesfetmiş...ona da ortak oldu beraber başladık sucukları yemeye. Yalnız bi süre sonra,biz çok iğrenç kokmaya başladık...deodorantlar kenzo parfümler nafile.ihlas sofbende calışmayınca... Zaten zor buldugumuz kız arkadaslarda hafiften yol aldılar kısa zaman sonra., Hangi wc yı kullandığımız hangi derslıklerde bulunduğumuz gayet açıktı ) Antakyalı ev arkadaşın kolisi.. Özel yeri var o kolinin. Bu adana hatay tarafından bir ev arkadaşınız varsa okulda,tehey yavrum hey be... Tütün mamüllerın alayı,her şekilde .... Adamlarda ınanılmaz bır akraba bağı var,5 karton mal°°°a 5 karton parl°°°nt bir dayısından.Sırada amcasından,abisinden haloğlundan.. Içeri bırakın girsin polis...Nereye nefes alıyor??? Hepimiz morarmışız içerde zati... 5 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 15 Kasım 2013 Paylaş 15 Kasım 2013 Özel yeri var o kolinin. Bu adana hatay tarafından bir ev arkadaşınız varsa okulda,tehey yavrum hey be... Tütün mamüllerın alayı,her şekilde .... Adamlarda ınanılmaz bır akraba bağı var,5 karton mal°°°a 5 karton parl°°°nt bir dayısından.Sırada amcasından,abisinden haloğlundan.. Ben Hatay'lıyım ve Adana'lı çok dostlarım vardı ancak bahsettiklerinizden hiç biri çıkmazdı koliden. İçli köfteler, Börekler, çörekler, kırılmış çekirdeği çıkarılmış zeytinler, Biberli ekmekler çıkardı. 4 Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 15 Kasım 2013 Yazar Paylaş 15 Kasım 2013 Ben Hatay'lıyım ve Adana'lı çok dostlarım vardı ancak bahsettiklerinizden hiç biri çıkmazdı koliden.İçli köfteler, Börekler, çörekler, kırılmış çekirdeği çıkarılmış zeytinler, Biberli ekmekler çıkardı. Tabiki onlarda cıkardı.sofraları her daim cok bol ve açıktı.ama gel gör ki bizim bildiğimiz ,arkadaş lığını yaptığımız birkaç kişi bu açıdan böyleydi Yorum bağlantısı
Murat Dere 15 Kasım 2013 Paylaş 15 Kasım 2013 Koli basili sanmadıysam başlıktan... 1 Yorum bağlantısı
Aydın Perçem 15 Kasım 2013 Paylaş 15 Kasım 2013 Son paragrafı yeşilaycılar ve forumun geleceği için sıkıntılı buluyorum Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Kasım 2013 Paylaş 15 Kasım 2013 Koli basili sanmadıysam başlıktan... aynısını düşünmüşüz Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 15 Kasım 2013 Paylaş 15 Kasım 2013 Senin akrabalar yeşilay cıymış Onlar heryerde vardı. Ama yukarıda saydıklarımı hala hiç biryerde o lezzette bulamazsın 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 15 Kasım 2013 Paylaş 15 Kasım 2013 Senin yaptığını çorum lu yapmaz Mehmet Nasıl da canım çekti yaa İçli köfte yapabiliyorum gel bi gün Ya konuyu direk yine yemeğe bağladık 1 Yorum bağlantısı
Caner Kardeşseven 15 Kasım 2013 Yazar Paylaş 15 Kasım 2013 Vallaha mı Konu sahibi kusurumuza bakmasın Yok yahu..benımde canım cektı şimdi..yapıver bi koli yiyek )) 1 Yorum bağlantısı
Murat Dere 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 aynısını düşünmüşüz Benlen aynı şeyi düşünmeni yasaklıyorum... Ya da düşün hadi, tamam tamam düşün... Not: Aynı şeyi düşünmemiz kafamızın aynı çalışmasındansa vay haline. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Ben Eskişehir de okudum. Neredeyse her hafta sonu Ankara'daydım. Koli moli yoktu bende.. Arkadaşlarla da İstanbul'luydu.Onlar da bi dalga yoktu..Lafın kısası ben 4 yıl üniversite okudum ama koli görmedim .Tek gördüğüm koli eşya taşırken gördüklerim oldu Yorum bağlantısı
Misafir 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Her ay 1 çuval patates gelirdi. İri kumpirlik boyutlarda. 1 ay boyunca patatesin envayı çeşitli yemeklerini yapardık, kızartma başta, haşlaması, fırtını, yemeği... Yinede bıkmadan ay sonlarında diğer çuvalı beklerdik... Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 (düzenlendi) Üniversite hayatımı ailemin yanında geçireceğim gibi (çok şükür) ama yurtlarda kalan arkadaşlarımın 1 kap aşureyi bile özlediklerini görüyorum- söylüyorlar. 16 Kasım 2013 tarihinde Mert Boran tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Üniversite hayatımı ailemin yanında geçireceğim gibi (çok şükür) ama yurtlarda kalan arkadaşlarımın 1 kap aşureyi bile özlediklerini görüyorum- söylüyorlar. Yapma Mert, herşey de ama aşure deme.. Aşure olmaz... Çok istemiştik, canımız çekmişti. Okuldaydık ozaman. Anneme yap gönder demiştim patateslerle.. Bir geldi heryer aşure. Sağoğlsun şoför dikkat etmemiş, rastgele poşetleri, kolileri atmış kasaya. Aşure heryere dökülmüş,bulaşmış. Pastaneden alalım amelimiz körlensin dedik. Neredeyse aşureden vazgeçecektim... Yorum bağlantısı
Guest Mert Boran 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Yapma Mert, herşey de ama aşure deme.. Aşure olmaz... Çok istemiştik, canımız çekmişti. Okuldaydık ozaman. Anneme yap gönder demiştim patateslerle.. Bir geldi heryer aşure. Sağoğlsun şoför dikkat etmemiş, rastgele poşetleri, kolileri atmış kasaya. Aşure heryere dökülmüş,bulaşmış. Pastaneden alalım amelimiz körlensin dedik. Neredeyse aşureden vazgeçecektim... Abi kusura bakma açmış olduk konuyu. Zor bir an olmalı. Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Ben 3 üniversite bitirdim bize gelen kolilerden hep malzeme çıkardı Malzeme deyince akla herşey gelir Dipnot güzelmiş 3 üniversite Maşallah. Yorum bağlantısı
Mehmet Ali Karakaya 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Çok süper elinize sağlık Bir koli hikayesi de benden gelsin o zaman; Benim de ev arkadaşı Antalyalıydı. Ayda bir koli gelirdi sebze haline gider alırdık sabahın köründe, ikimiz beraber omuzlardık anca giderdi, tabut gibi.. İçini bir aç dolap almazdı: 10 kg portakal, domates, salatalık, yeşillik vs.. bir ay giderdi bize... Sonra yine sabahın köründe sebze halinin yolu. Bu arada Konya'da Bosna Hersek mahallesinde otururduk, sabah halden koliyi alıp dolmuş durağına giderdik dolmuş durmazdı koliyi görünce. Sonra keşfettik, koliyi arkamıza yere koyardık dolmuş durunca zor zar atardık kendimizi içeri.... 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Örnek vermek ister misin Malzeme gelen sensin Sen örnek ver Belki bizde isteriz diye mi açık etmiyorsun Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Çok süper elinize sağlık Bir koli hikayesi de benden gelsin o zaman; Benim de ev arkadaşı Antalyalıydı. Ayda bir koli gelirdi sebze haline gider alırdık sabahın köründe, ikimiz beraber omuzlardık anca giderdi, tabut gibi.. İçini bir aç dolap almazdı: 10 kg portakal, domates, salatalık, yeşillik vs.. bir ay giderdi bize... Sonra yine sabahın köründe sebze halinin yolu. Bu arada Konya'da Bosna Hersek mahallesinde otururduk, sabah halden koliyi alıp dolmuş durağına giderdik dolmuş durmazdı koliyi görünce. Sonra keşfettik, koliyi arkamıza yere koyardık dolmuş durunca zor zar atardık kendimizi içeri.... Buraya kadar herşey güzeldi Ama Hale gidince demekki arkadaşın babası gabzımandı galiba Yukardakilerin yerine sucuk kavurma bastırma ev yemekleri börekler çörekler olsaydı uffff 4.yolda hayırlısı bakalım heyt maşallah 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Kaya 16 Kasım 2013 Paylaş 16 Kasım 2013 Lafı dolandırma canın ne çekti söyle biz bizeyiz aramızda yabancı yok Sen koliyi aç Görelim Karar verelim. Bak Mehmet Ali açtı koliyi 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts