İçeriğe Yönlendir

C- Max Elektrikli El Freni ( Epb)

Emre Dalkıran

Recommended Posts

Aydın Perçem

Arkadaşlar forumda baktım ama kesin bir bilgiye ulaşamadım bizim araçlardaki elektronik el freni seyir halinde yanlışlıkla çekildiğinde devreye girer mi küçük çocuğum var ve aracın içinde saldıracak yer arıyor bazen elimi el freni butonunun üzerine koyuyorum seyir halinde ne olur ne olmaz diye. Aydınlatırsanız sevinirim.

Seyir halindeyken de aktif olabilir.. Fakat mandalı çekili tuttuğunuz sürece..

Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce

Seyir halindeyken de aktif olabilir.. Fakat mandalı çekili tuttuğunuz sürece..

Bu sefer bir doğru 2 yanlışı götürdü :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ferhat Genç

Seyir halinde istediğiniz kadar çekili tutun devreye girmez. Sadece durunca devreye giriyor.

Yorum bağlantısı
Aydın Perçem

Seyir halinde istediğiniz kadar çekili tutun devreye girmez. Sadece durunca devreye giriyor.

Seyir halindeyken denediniz mi?

Yorum bağlantısı
Ferhat Genç

Seyir halindeyken denediniz mi?

Denedim. Araç uyarı ikazı veriyor sadece.

Yorum bağlantısı
Misafir

Belki 2004 lerde yoktur. Bende deneyeceğim. Follow me olmaması üzmüştü mesela.

Yorum bağlantısı
Misafir

Seyir halinde iken aktif değil. Çocuğunuz güvenle oynayabilir.

Sakın ha!!!

Yorum bağlantısı
Aydın Perçem

Denedim. Araç uyarı ikazı veriyor sadece.

çekip bırakırsanız öyle oluyor. çekili tutarsanız aşağıdaki gibi oluyor. yani benim dediğim gibi..

Katalogda izahı var:

el%20freni.jpg

nokta

Belki 2004 lerde yoktur. Bende deneyeceğim. Follow me olmaması üzmüştü mesela.

elektrikli el freni varsa model farketmez..

Bu sefer bir doğru 2 yanlışı götürdü :D

Fatih abi bu cümleyi anlamadım? :blush:

Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce

Fatih abi bu cümleyi anlamadım? :blush:

Senden önceki 2 cevap yanlıştı . Bende espri yapayım demiştim :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ibrahim Toglu
(düzenlendi)

Aydınlatıcı cevaplar için teşekkür ederim

tarihinde Mehmet Özyürek tarafından düzenlendi
cvp = cevap
Yorum bağlantısı
Ahmet Duran Say

Arkadaşlar kış aylarında ne yapıyorsunuz donmuyormu

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Donmuyor.. Ortağımda 2004 c-max yar yıllardır bir şikayeti olmadı.. 

Yorum bağlantısı
Mert Can Usta
(düzenlendi)

Bence elektronik el freni daha iyi  çünkü araba bırakıp gitseniz imkansız kaçırmıyor . Şöyle ki yokuşta el freni çekip arabayı kavratıp kalkınca ki yaptığı yegane yardımı geçtim , dik bir yokuşta arabayı viteste bırakmadan sadece el freni çekip gidin kaçırmıyor . Yokuş aşağı yada yukarı farketmiyor hatta yokuşun eğimi de imkansız kaçırmıyor araba en azından benim gözlemim bu yönde oldu ve şu ana dek 1 kere bile arabayı viteste bırakıp gitmedim yokuş olsun olmasın ama milim oynadığını da görmedim . 

Ayrıca araba seyir halindeyken çekili tuttuğunuz zaman ikaz sesi geldikten sonra kademe kademe arka tekerlekleri kitlemekte el freni bıraktığınız an da iptal olmakta hızınız farketmeksizin çekili tutarsanız durana kadar kademe kademe el freni güç uygulayacaktır.

tarihinde Mert Can Usta tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Misafir

Bence elektronik el freni daha iyi  çünkü araba bırakıp gitseniz imkansız kaçırmıyor . Şöyle ki yokuşta el freni çekip arabayı kavratıp kalkınca ki yaptığı yegane yardımı geçtim , dik bir yokuşta arabayı viteste bırakmadan sadece el freni çekip gidin kaçırmıyor . Yokuş aşağı yada yukarı farketmiyor hatta yokuşun eğimi de imkansız kaçırmıyor araba en azından benim gözlemim bu yönde oldu ve şu ana dek 1 kere bile arabayı viteste bırakıp gitmedim yokuş olsun olmasın ama milim oynadığını da görmedim . 

Ayrıca araba seyir halindeyken çekili tuttuğunuz zaman ikaz sesi geldikten sonra kademe kademe arka tekerlekleri kitlemekte el freni bıraktığınız an da iptal olmakta hızınız farketmeksizin çekili tutarsanız durana kadar kademe kademe el freni güç uygulayacaktır.

EPB İyi güzel.. Ancak dik yokuşlarda kalkışlarda profesyonellik gerekiyor. EPB ile ilgili daha geniş bilgi ve tartışmalar aşağıdaki linkte;

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/200260-c-max-elektrikli-el-freni-epb/

Yorum bağlantısı
Mert Can Usta
(düzenlendi)

Sayın Mükremin abi :) , bu konuyu sayın Kerem abi başka bir el freni konusunda paylaştığı linkle gördüm hemen başlıyorum :) . Yazdığınız EPB UYGULANMADI uyarısı hakkında bir tecrübem var . Bizim arabada ( yokuşta denemedim o yüzden bilmiyorum ) normal düz zemindeyken arabayı park edip evinize vs gideceksiniz yani arabadan ayrılacaksınız diyelim , el frenini çekmeyi unuttum diyelim anahtarı kontaktan çıkardığım an el frenini kendi çekerdi . -di dedim çünkü araç 2007 model yani 6 senedir aynı AKÜyle işimizi görmekteydik ve artık cidden marş esnasında ışık açıkta kalırsa tamamen söndüğünü görmeye başlamıştık . Neyse İzmir'de ikamet etmekteyim ve babamın yetkili servisten çok dili yandı o yüzden Gaziemir'de ki uzser(eski ismi otouz) otoya gidiyoruz . Yaklaşık 7-8 ay önce serviste gittiğimizde AKÜyüde değiştirdik . Aracın üzerindeki orjinal stock Ford aküsü oksitlenmiş eskimiş bişeyler olmuştu değiştirelim dedik hazır gelmişken . Firma arabaya eas akü den bi akü taktı . Haliyle araçtaki elektrik tamamen kesilince tüm ayarlar vs sıfırlandı . Camları açmak için bildiğiniz gibi cam açma tuşları 2 kademelidir , hafif basarsanız bastığınız kadar indirir-kaldırır yada 2.kademede sonuna kadar basarsanız sonuna kadar indirir-kaldırır . Bu işlemi dahi yapmıyordu ve cam indirme-kaldırma işi halledildi ordaki elektrikçi eleman tarafından fakat el frenimiz artık eskisi gibi değil . Şöyle ki düz zeminde el frenin unutup anahtarı kontaktan çıkardığım an sadece 1 kere ikaz verip el frenini araç çekmemekte . Allah korusun araba bi kaçsa yanlışlıkla aklıma bile getirmek istemiyorum çeşitli şeylere neden olabilir . Bu durum nedendir niye böyle oldu hiç bir fikrim yok fakat yetkili servis yada başka bildiğiniz kişi yada yer varsa vs biliyorsa gidip yaptırmaya yada kendim yapabilceksem yapmaya razıyım . Dicem şu ki Mükremin abi , akünüz değiştiyse yada değiştirirseniz bu durum değişebilir bende anlamış değilim nedenini . :D

Kusurumuz olduysa affola :)

Yorum bağlantısı
Misafir

Sayın Mükremin abi :) , bu konuyu sayın Kerem abi başka bir el freni konusunda paylaştığı linkle gördüm hemen başlıyorum :) . Yazdığınız EPB UYGULANMADI uyarısı hakkında bir tecrübem var . Bizim arabada ( yokuşta denemedim o yüzden bilmiyorum ) normal düz zemindeyken arabayı park edip evinize vs gideceksiniz yani arabadan ayrılacaksınız diyelim , el frenini çekmeyi unuttum diyelim anahtarı kontaktan çıkardığım an el frenini kendi çekerdi . -di dedim çünkü araç 2007 model yani 6 senedir aynı AKÜyle işimizi görmekteydik ve artık cidden marş esnasında ışık açıkta kalırsa tamamen söndüğünü görmeye başlamıştık . Neyse İzmir'de ikamet etmekteyim ve babamın yetkili servisten çok dili yandı o yüzden Gaziemir'de ki uzser(eski ismi otouz) otoya gidiyoruz . Yaklaşık 7-8 ay önce serviste gittiğimizde AKÜyüde değiştirdik . Aracın üzerindeki orjinal stock Ford aküsü oksitlenmiş eskimiş bişeyler olmuştu değiştirelim dedik hazır gelmişken . Firma arabaya eas akü den bi akü taktı . Haliyle araçtaki elektrik tamamen kesilince tüm ayarlar vs sıfırlandı . Camları açmak için bildiğiniz gibi cam açma tuşları 2 kademelidir , hafif basarsanız bastığınız kadar indirir-kaldırır yada 2.kademede sonuna kadar basarsanız sonuna kadar indirir-kaldırır . Bu işlemi dahi yapmıyordu ve cam indirme-kaldırma işi halledildi ordaki elektrikçi eleman tarafından fakat el frenimiz artık eskisi gibi değil . Şöyle ki düz zeminde el frenin unutup anahtarı kontaktan çıkardığım an sadece 1 kere ikaz verip el frenini araç çekmemekte . Allah korusun araba bi kaçsa yanlışlıkla aklıma bile getirmek istemiyorum çeşitli şeylere neden olabilir . Bu durum nedendir niye böyle oldu hiç bir fikrim yok fakat yetkili servis yada başka bildiğiniz kişi yada yer varsa vs biliyorsa gidip yaptırmaya yada kendim yapabilceksem yapmaya razıyım . Dicem şu ki Mükremin abi , akünüz değiştiyse yada değiştirirseniz bu durum değişebilir bende anlamış değilim nedenini . :D

Konuyu tam bilmiyorum ancak İzmir ve servis bir arada telaffuz edildim mi akla ilk ve tek gelen yer; Ustaeller Sabri Usta!

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/248943-ustaeller-%C3%B6zel-ford-servisi/?hl=ustaeller

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/246248-usta-ellerde-yaz-kampanyas%C4%B1/?hl=ustaeller#entry2029599

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/246235-usta-eller-kocaman-g%C3%B6n%C3%BCller-sonsuz-te%C5%9Fekk%C3%BCrler/page-2?hl=ustaeller#entry2029446

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/244411-sabri-ustaya-tesekkurler/page-2?hl=ustaeller#entry1981779

http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/245574-ustaeller-yeni-yerinde-a%C3%A7%C4%B1l%C4%B1yor-2-%C5%9Fubat-cumartesi-saat1500/page-19?hl=ustaeller#entry1931679

...

Yorum bağlantısı
Misafir
(düzenlendi)

Mert kataloğa bakarsan cevaplar orada!!

Elektronik el freninin park halinde otomatik olarak çekilmesinin ülkelere bağlı olduğu belirtilmiş. Ben akü değiştireli 1 ay bile olmadı, daha önce de üzerindeki aküyü söküp taktığım olmuştu, ama el freninin çalışması ile ilgili herhangi bir değişiklik olmadı. Bu durumda ya sizin araçta bir hal var, ya da sen yanlış hatırlıyorsun.

Ayrıca; bu uyarının altındaki NOT"u da dikkatlice okumanı öneriyorum. Acaba senin tespitin bu nottaki duruma uymuş olabilir mi?

el%20frn.jpg

tarihinde Mükremin Kocataşkın tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mert Can Usta

Gayet eminim abi çünkü çok kez yapmıştım hatta bilerek el freni çekmeden anahtarı kontaktan çıkardığım oluyordu bileder  ve kendi kendine el freni çekiyordu fakat dediğim gibi akü değiştikten sonra cam tuşu , radyo kanalları falan sıfırlandı hep demek ki onun yanında el freni ayarıda gitti . Ama çok güzel bir şeydi , akü değiştikten sonra peşine düşmedim ama şuan o özellik bildiğiniz yok yani kontaktan çıktıktan sonra uyarı verip el freni kendi kendine çekilmemekte eskiden oluyordu .

Yorum bağlantısı
Misafir

Mesajınızdaki hatalı yazımları, mesajı gönderdikten sonra fark ederseniz bir kereye mahsus düzeltebilirsiniz.

zNawNow.jpg?1

Yorum bağlantısı
Mert Can Usta
(düzenlendi)

Yaklaşık yarım saat sonra gördüm yazım yanlışını , düzenle butonunu aradım ama yoktu :D

Ayrıca bilgilendirme için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Misafir

Gayet eminim abi çünkü çok kez yapmıştım hatta bilerek el freni çekmeden anahtarı kontaktan çıkardığım oluyordu bileder  ve kendi kendine el freni çekiyordu fakat dediğim gibi akü değiştikten sonra cam tuşu , radyo kanalları falan sıfırlandı hep demek ki onun yanında el freni ayarıda gitti . Ama çok güzel bir şeydi , akü değiştikten sonra peşine düşmedim ama şuan o özellik bildiğiniz yok yani kontaktan çıktıktan sonra uyarı verip el freni kendi kendine çekilmemekte eskiden oluyordu .

Ben aracımın bu özelliğinden memnun olduğum için hiç araştırmadım, muhtemelen IDS'e bağlanıp ayarlanabiliyordur.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...