Nedim Öner 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 Hazır kış aylarındayken, yanlış bilinen bir mevzuyu aydınlatmak istedim. Çoğu sürücü aracına kış lastiği takınca, patinaj zinciri mecburi değil diye bilir. Halbuki gerçek öyle değil... Sebep ise; kış lastiklerinin ezilmiş/sertleşmiş karlı zeminde ve buzlu zeminde, zincir takılmış lastikler kadar yol tutuşu sağlayamaması... Üstelik; çoğu avrupa ülkesinde de kış lastiği mecburi değil ama zincir bulundurmak mecburi... Gün gelir de trafik polisi zincir sorarsa, "Kışlık lastiklerim var ya..." derim, diye düşünüyorsanız, aldanıyorsunuz demektir... Yorum bağlantısı
Yavuz Gencay 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 Söylediğinizin aksine, özellikle kuzey avrupa ülkelerinde zincir değil ama kar lastiği zorunlu olarak biliyorum. Hatta bazı yerlerde yola ve araca verdiği maddi hasarlar sebebiyle zincir takılması yasak.Forumda o bölgelerden arkadaşlar varsa doğru bilgiyi verceklerdir. Resmi kaynak bulabilirsem aktarmaya çalışırım. +1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 Söylediğinizin aksine, özellikle kuzey avrupa ülkelerinde zincir değil ama kar lastiği zorunlu olarak biliyorum. Hatta bazı yerlerde yola ve araca verdiği maddi hasarlar sebebiyle zincir takılması yasak.Forumda o bölgelerden arkadaşlar varsa doğru bilgiyi verceklerdir. Resmi kaynak bulabilirsem aktarmaya çalışırım. Aynı duyumu almıştım, bizde tabii 4x4 kış lastikli cip bile olsa, bagajda zinciri göstermek mecburi , plastik paletler bile geçersiz Yorum bağlantısı
Eray Sireli 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 (düzenlendi) Bagajda ses yapıyor diye taşımıyorum 27 Aralık 2010 tarihinde Eray Sireli tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 Petrolden okadar soydular, şimdide zincir. Biri zincir işine girdi herhalde Bu arabayada hangi zincir olur Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 Bu arabayada hangi zincir olur Buna zincir gerekmez; yerde gitmiyordurki bu Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 Buna zincir gerekmez; yerde gitmiyordurki bu Bu arabaya binen adamın zaten ankarada dayısı vardır. Belki zincir işine girende dayısıdır. Bak sen şu tesadüfe Yorum bağlantısı
Yavuz Gencay 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 Buna zincir gerekmez; yerde gitmiyordurki bu bencede bu araba ucuyodur ucmuyosa zaten yeri supurucek gbı yere yakın oyuzden karları kureyerek kendi yollunu acar Yorum bağlantısı
Fatih Ada 27 Aralık 2010 Paylaş 27 Aralık 2010 (düzenlendi) Petrolden okadar soydular, şimdide zincir. Biri zincir işine girdi herhalde Bu arabayada hangi zincir olur buna binen adamın zincire ihtiyaç duymayacak hummerı falanda vardır o yüzden zincir aramaz zaten poliste hummerda zincir aramaz 27 Aralık 2010 tarihinde Fatih Ada tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Nedim Öner 28 Aralık 2010 Yazar Paylaş 28 Aralık 2010 Söylediğinizin aksine, özellikle kuzey avrupa ülkelerinde zincir değil ama kar lastiği zorunlu olarak biliyorum. Hatta bazı yerlerde yola ve araca verdiği maddi hasarlar sebebiyle zincir takılması yasak.Forumda o bölgelerden arkadaşlar varsa doğru bilgiyi verceklerdir. Resmi kaynak bulabilirsem aktarmaya çalışırım. Ben de aynı şeyi söylemeye çalışmıştım. Kışlık lastiklerin zorunlu olduğu ülkeler var, bir de kışlık lastikler olsa bile zincir bulundurmanın zorunlu olduğu ülkeler var. Zaten biz de onları örnek almışız... Trafik polisleri ne yapsın? Mevcut kanunu uygulamaktan başka birşey yapmıyorlar ki... Yorum bağlantısı
Cem Boneval 28 Aralık 2010 Paylaş 28 Aralık 2010 Avrupa'da bazı ülkelerde kış lastiği zorunluluğu var, zincir takılması ancak özel işaretlenmiş bölgelerde zorunlu. Bu arada ilginç bir durum da var, örneğin Avusturya'da tünellerde zincir kullanımı yasak, mecburen tünele girmeden zincir sökülüp çıkışta tekrar takılıyor, mesela Arlberg ve Tauern'de sıkı kontrol var, tabii bu durum da trafik sıkışıklığına yol açabiliyor. Bizdeki uygulamaya gelince: Bagajda zincir kontrolu son derce anlamsız, ancak trafik, hava ve yol koşullarına göre zincir takılması zorunlu tutulabilir, taşınması değil! Yorum bağlantısı
Mahmut Şahin 7 Ocak 2011 Paylaş 7 Ocak 2011 İyi de zaten olmadık zamanda bagajı aç zincir kontrolü yapacağım diyeni duymadım ben. Tehlike arz eden noktaların öncesinde yapılır o kontroller, zinciri olmayan arabalar geri çevrilir. Her kış zincirsiz olduğu için yolda kalan araçları ve bu araçların karıştığı kazalar yüzünden kapanan yolları televizyondan izliyoruz. Hatta ben bu yüzden otobüste aynı noktada 18 saat beklemek zorunda kaldım. En fazla 11 saat sürecek yolculuğum 36 saatte bitti. Bence vatandaş olarak kontrole gerek bırakmadan kışın gerekli olduğunda veya gerek duyulması ihtimali doğduğunda zinciri kendimiz bulundurmalıyız yanımızda. Fakat bunu yapan insan sayısı çok az olduğu için böyle kontroller de zorunlu oluyor.Yine bildiğim kadarıyla kış lastiği karlı ve buzlu zeminde tutunmayı artırmakla birlikte bir yere kadar bunu sağlayabiliyor. Belli noktalarda yine zincire ihtiyaç duyuyorsunuz. aynen katılıyorum. bir zincir ne yer kaplayacak ki, yada iyice sarınca niye ses yapsın. ben yazın bile arabada taşıyorum. o da ihtiyattan değil, yaz gelince zinciri arabadan almayı unutmaktan, hatırlayınca da daha sonra demekten. Yorum bağlantısı
İbrahim Göknar 7 Ocak 2011 Paylaş 7 Ocak 2011 Trafik polisleri nedense şıkırtı sesi çıkaran şeyleri seviyorlar zannımca Birinden birini şıkırdatacaksın illaki. +1 doğru söze ne hacet Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 8 Ocak 2011 Paylaş 8 Ocak 2011 Kişiler yada meslekler hakkında küçük düşürücü ifadeler kullanmak forum kurallarımıza aykırı.. Bu doğrultudaki iki mesajı ve bağlantılı bir mesajı sildim. Yorum bağlantısı
Recommended Posts