İçeriğe Yönlendir

Focus 2 - Sağa Dönüşlerde Tıkırtı

Gökhan Uçak

Recommended Posts

Gökhan Uçak
(düzenlendi)

Daha yeni teknolojidir diye 2001 ghia mı satıp 2005 tdci ile değiştirdim ama şimdi de bundan gelen seslerle uğraşmaya başladım.

özellikle bozuk zeminlerde sağa dönüşlerde sol taraftan olduğunu tahmin ettiğim bir ses geliyor. Sol ön tekerlek bozuk kısımlara gelince belirgin bir şekilde tıkırtı var. Aynı yolda düz giderken ya da sola dönüşlerde sorun yok ama sağa dönerken sanki kaputun altında bir yerde bir tornavida unutulmuş da bir yerlere çarpıyormuş gibi bir ses geliyor. sebebi hakkında bilgisi olan var mı. Korkum direksiyon kutusu olması. tam sağ yapıldığında ses yok ama direksiyonu sağa doğru kırmaya başladığım zaman başlayıp , tam sağ oluncaya kadar devam ediyor.

tarihinde İnan Çınar tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

cv joint? (yani aktarmada mı direksiyonda mı). giderken duruverince ses gidiyor mu? gaz verince değişiyor mu?

Yorum bağlantısı
Okan Balcı

bendede tıkırtılar vardı özellikle bozuk zeminde yada tümseklerden geçerken.hiç baktırmamıştım.serviste bakım yapılırken amortisör patlamış dediler önleri değiştirdim şimdi ses felan yok.amortisörlerden olabilir.

Yorum bağlantısı
Gökhan Uçak
cv joint? (yani aktarmada mı direksiyonda mı). giderken duruverince ses gidiyor mu? gaz verince değişiyor mu?

Gaz verince de var gazdan çekince de. Hiç değişmiyor. Düz yolda dönerken ses yok ama sağa dönüş sırasında sol tekerlek biraz bozuk bir zemine geldiyse ses geliyor.

Yorum bağlantısı
Tunç Tunçdemir
Daha yeni teknolojidir diye 2001 ghia mı satıp 2005 tdci ile değiştirdim ama şimdi de bundan gelen seslerle uğraşmaya başladım.

özellikle bozuk zeminlerde sağa dönüşlerde sol taraftan olduğunu tahmin ettiğim bir ses geliyor. Sol ön tekerlek bozuk kısımlara gelince belirgin bir şekilde tıkırtı var. Aynı yolda düz giderken ya da sola dönüşlerde sorun yok ama sağa dönerken sanki kaputun altında bir yerde bir tornavida unutulmuş da bir yerlere çarpıyormuş gibi bir ses geliyor. sebebi hakkında bilgisi olan var mı. Korkum direksiyon kutusu olması. tam sağ yapıldığında ses yok ama direksiyonu sağa doğru kırmaya başladığım zaman başlayıp , tam sağ oluncaya kadar devam ediyor.

Aks kafalarına baktırın derim.

Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci
FI olsa z-rot derdim :rolleyes: FII bu :rolleyes:

f 2 olunca amortisör olması muhtemel

Yorum bağlantısı
Fatih Karaca

Amortisörün üstündeki somuna bir baktırmanızı öneririm.

Yorum bağlantısı
Umut Karataş
(düzenlendi)
Amortisörün üstündeki somuna bir baktırmanızı öneririm.

+1

Tanımlanana çok benzer bir sesi servis gevşemiş olan bu somunu sıkarak çözmüştü.

tarihinde Umut Karata? tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Gökhan Uçak

yarın arabayı servse bırakacağım ama sanırım sorun amortisör ya da amortisör üzeri vidadan daha ciddi. Ön düzen boşluklarını kontrol ettirmek için gittiğim bir yerde direksiyon düz konumdayken hiç boşluk olmadığını ama direksiyonu sağa kırınca sol ön tekerlekte sağa sola sallayınca farkedilen bir boşluk olduğunu gördük. Sanırım sorun direksiyon kutusu. (umarım değildir)

Yorum bağlantısı
İsmail Yazıcı

Sağa virajlarda,bozuk zemin değil asfaltta belli bir hızda tıkırtı değil ama,cırtt diye bir ses bende duyuyorum,denedim sağa ve rampa yukarı ise çok daha belirgin,halen anlamış değilim.Lakin tıkırtı ve lakırtı şeklinde ön takımdan ses geliyordu,geçen ay servise götürdüm,test sürüşü sonunda her iki amörtisör,takozları falan filan,ve rot balans olacak dediler 600 kusur fiyat verdiler.Bende tavsiye üzerine Kayseri de sanayide,ön düzen işi yapan bi abiye götürdüm ve sadece her iki z rot değişti,lakırtı takırtı kesildi gitti,masraf 40 parça, 20 işçilik 60 tl.

Yorum bağlantısı
Gökhan Uçak

Sonunda sesin kaynağı bulundu. Direksiyon kutusu. Söküldü ve içinde teflon olan birşeyden bahsedildi ama ne olduğunu şimdi hatırlamıyorum. Parça değişti ve şimdi sağa dönüşteki ses kesildi. Şimdi ön amortisörlerden gelen ses ön plana çıktı. Amortisörlere de bakıldı ve yağ kaçağı olmadığı söylendi. Kilometresi itibarıyla normal olduğu ve bir süre daha kullanıp sonra değiştirilebileceği söylendi Anlaşılan ömrünü doldurmuş. tümseklerden geçerken amortisörün kapanması sırasında değil ama tekrardan açılma anında sanki lok lok diye ses geliyor sanki su yüzüne çıkan büyük hava baloncuklarının çıkardığı ses gibi ya da şişeden su dökereken şişenin ağzından çıkan ses gibi.. Biraz tuhaf bir tarif oldu ama ilk o aklıma geldi :D

Yorum bağlantısı
Guest M

Merhaba Arkadaşlar...

Bende 2009 Model TDCI titanyum Model Focus var. 0 km aldım. Fakat 32.000 km'yi doldurdum. Sağa dönüşlerde sol tekerden şiddetli bir tıkırtı başladı. servise müracat ettim önce z-rotlar ve amortisörler değişti fakat sesler yine devam ediyordu. tekrar servise başvurdum ve incelediler ve direksiyon kutusu değişti ( bunların hepsi garantiden yapıldı )ama tıkırtı aynen devam ediyordu. servis benim iş yerime yakın olduğu için arabam serviste iken ara sıra uğrayıp ne yaptıklarına bakıyordum. elemanlar gerçekten çok uğraşıyorlardı.ön takımın çeşitli yerlerine elektronik cihaz ile bağlantı yapıp yola test sürüşüne çıktık. sesleri cihaz yardımı ile sağa dönüşlerde nereden çıktığını anlamaya çalıştılar. sola dönüşte ses yapmıyordu. daha sonra denemek için aks'ıda değiştirdiler. fakat seslerde bir değişiklik olmadı.

servis elemanlarınında yapacak pek bir şeyleri kalmadı. hemen hemen her şeyi değiştirdiler. değişmiyen parçalarıda denemek için taktılar. daha sonra

servis elemanları servise gelen yeni arabaları denemeye başlamışlar. ve o yeni model focus'lardada sağa dönüşlerdede tıkırtı olduğunu söylediler. bir tanesinede bende bindim ve tıkırtı yaptığını duydum. ( kullanıcısının tıkırtıdan haberi yok! )

neyse sözü fazla uzattım galiba, servis en son bana bunun bütün focus 2 araçlarında olan fabrikasyon hatası olduğuna kanaat getirdiler ve bu konuyu ford'da bildireceklerini söylediler.

benim merak ettiğim bu arıza ile karşılaşan başkaları varmı ve sorunun çözümünü bilen varmıdır. yoksa focus kullanıcıları bu tıkırtıya alışmasımı gerek!

Yorum bağlantısı
Fatih Karaca

Mücahit Bey,

Servis soruna çözüm bulamadı ve sorunun imalattan kaynaklandığını söylediyse çözüm yoluna karar vermek size kalıyor. Umarım forumda bir başka üyemiz bu sorunun çözümünü biliyordur. Ancak sorunu teknik yollardan çözemezseniz ve aracı bu haliyle kullanmak istemezseniz bir avukata danışmanızı tavsiye ederim. Çünkü imalat hatası sayılabilecek arıza ve ayıplarda maalesef hukuki çözümden başka bir yol kalmıyor.

Yorum bağlantısı
  • 7 ay sonra...
Mehmet Ozyurek
Merhaba Arkadaşlar...

Bende 2009 Model TDCI titanyum Model Focus var. 0 km aldım. Fakat 32.000 km'yi doldurdum. Sağa dönüşlerde sol tekerden şiddetli bir tıkırtı başladı. servise müracat ettim önce z-rotlar ve amortisörler değişti fakat sesler yine devam ediyordu. tekrar servise başvurdum ve incelediler ve direksiyon kutusu değişti ( bunların hepsi garantiden yapıldı )ama tıkırtı aynen devam ediyordu. servis benim iş yerime yakın olduğu için arabam serviste iken ara sıra uğrayıp ne yaptıklarına bakıyordum. elemanlar gerçekten çok uğraşıyorlardı.ön takımın çeşitli yerlerine elektronik cihaz ile bağlantı yapıp yola test sürüşüne çıktık. sesleri cihaz yardımı ile sağa dönüşlerde nereden çıktığını anlamaya çalıştılar. sola dönüşte ses yapmıyordu. daha sonra denemek için aks'ıda değiştirdiler. fakat seslerde bir değişiklik olmadı.

servis elemanlarınında yapacak pek bir şeyleri kalmadı. hemen hemen her şeyi değiştirdiler. değişmiyen parçalarıda denemek için taktılar. daha sonra

servis elemanları servise gelen yeni arabaları denemeye başlamışlar. ve o yeni model focus'lardada sağa dönüşlerdede tıkırtı olduğunu söylediler. bir tanesinede bende bindim ve tıkırtı yaptığını duydum. ( kullanıcısının tıkırtıdan haberi yok! )

neyse sözü fazla uzattım galiba, servis en son bana bunun bütün focus 2 araçlarında olan fabrikasyon hatası olduğuna kanaat getirdiler ve bu konuyu ford'da bildireceklerini söylediler.

benim merak ettiğim bu arıza ile karşılaşan başkaları varmı ve sorunun çözümünü bilen varmıdır. yoksa focus kullanıcıları bu tıkırtıya alışmasımı gerek!

Araba muhtemelen şimdiye kadar 40 bin olmuştur.. :)

Bu konuyu daha önce okuduğum hatırlamıyorum..

İlginç bir arıza..

Ön takımda değişmeyen yer kalmamış ama tıkırtı devam ediyor..

ön sağ amortisörün üst takozunda veya bilyasında...

Motor kulaları ve şanzıman kulaklarına da bakmak lazım..

Servis, garanti bitmeden buraları da kurcalasın bence...

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Gökhan Uçak

bende aynı sorun bir önceki aracımda direksiyon kutusu tıkırtı burcu değişerek hallolmuştu ve bu aracımda da var yarın periyodik bakım var ve bu araçta da aynı işlem yapılacak. zaten bu arızanın olduğu araçta ön düzen kontrolü yapılırken direksiyon düz konumda iken tekerleri sallayınca hiç boşluk olmamasına rağmen direksiyonu sağa çevirip aynı işlem yapıldığında sağ tekerlek sabit kalmasına rağmen soll tekerlekte bariz boşluk farkediliyor.

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Mehmet Solak

arkadaşlar direksiyonu sağa çevirerek dönüşlerde özellikle bozuk yolda lakırtılar geliyor.önce bir özel servise sonra rot balans yapan yere götürdüm.bir şey yok bu sesler normal dediler.yokuş aşağı inerken tekrar sağa sokağa sapacağım zaman (yol parke taşı döşeli)lakırtıyı tekrar duydum.başka bir rot balanscıya götürdüm,direksiyon kutusu dedi,başka bir özel servis amortisör üst takozundan gelebiliri sökülmeden bilemeyiz dedi.şimdi direksiyon kutusunda arıza varsa nasıl anlarız?sola dönüşlerde fazla bir lakırtı sesi yok.yardımlarınızı bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Ervin Bahtiyar

Aynı sesler bende de var. Özellikle araç yüklü olduğunda veya yokuş aşağı inerken sağa dönüşlerde soldan tıkırtı, lakırtı şeklinde sesler geliyor. Aks boşluğu olabilir diye tahmin ediyorum bakalım bu hafta servise gideceğim onlar ne diyecek. Buradan da paylaşırım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Solak

araba sabit iken direksiyonu sağa-sola çevirdiğimizde herhangi bir ses yok.direksiyon kutusunda arıza olsa bu durumda ses yaparmı acaba.

Yorum bağlantısı
Ali Dura

Bütün herkeste olan sorunlu sesler benim aracımdada var ve servise kaç kez götürdüysem bır sorun yok dedıler ve ford genel merkeze şikayette bulndum ılerde oluşabilicek sorunlardan mesul degılım ve avukata vercegımı söyledım bilmem doğrumu yaptm

Yorum bağlantısı
Mehmet Solak

arkadaşlar aramı yıkattım ve önden gelen seslerde müthiş azalma oldu. :kihkih::good1:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
arkadaşlar aramı yıkattım ve önden gelen seslerde müthiş azalma oldu. :D:D

Taş toprak mı sıkışmıştıkki bir yerlere... :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Solak
Taş toprak mı sıkışmıştıkki bir yerlere... :angry:

Sesler tekrar geri geldi....olmazsa bir yetkili servise gideceğim.

Yorum bağlantısı
Mehmet Solak
(düzenlendi)

arkadaşlar bugün servise gittim ve direksiyon kutusunun arızalı olduğunu söylediler.bu konuyla ilgili yardımlarınızı (fikirlerinizi) :i-ih: bekliyorum.yaptırmazsak zararı ne olur,orjinal veya çıkma taktırsak maliyet ne olur......

tarihinde Mehmet Solak tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ervin Bahtiyar
Aynı sesler bende de var. Özellikle araç yüklü olduğunda veya yokuş aşağı inerken sağa dönüşlerde soldan tıkırtı, lakırtı şeklinde sesler geliyor. Aks boşluğu olabilir diye tahmin ediyorum bakalım bu hafta servise gideceğim onlar ne diyecek. Buradan da paylaşırım.

Aracı aks TSB'si için servise götürdüm. Sağa dönüşlerde duyulan ses ile alakalı teste çıktık ama usta sesi pek duyamadı. Aks tsb yapıldı bir gece araç liftte kaldı genel olarak sesler kesilmiş gibiydi Fakat bu akşam araçta 4 kişi varken hafif eğimli bir yolda sağa dönerken ( geniş bir dönüştü) tak-tak-tak-tak diye dönüşüm bitene kadar sesler çok net duyuldu. Bu da mı direksiyon kutusundan acaba?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...