İçeriğe Yönlendir

Krank Gezinti Yatağı Sensörü...

Özay Uçar

Recommended Posts

Özay Uçar
(düzenlendi)

bu gün alışveriş yapmış, ikamet ettiğim beldeye dönüş yapıyordum.. dönüş yolumda oldukça dik ve uzun kızıliniş rampası var.... rampayı tırmanırken vitesi 3 ten 2 ye çektim, oldukça yavaş giden bir kamyonu sollamaya geçtim ve 4500 - 5000 d/dk da hızlanırken araç teklemeye başladı, motor arıza ışığı yandı ve stop.... olduğum yerde kaldım, aracım bir daha çalışmadı.... ateşlemeyi kontrol ettim, normal.... benzin pompası, normal... acaba dedim triger mi koptu, ona da baktım yerinde duruyor ama araç çalışmıyor.... çaresiz servisi aradım acil yardım aracı gönderdiler... usta hemen motorun alt ön tarafından bir şeyler söktü, bir başkası da IDS ye bağladı aracı.. önden söktüğü parçanın ne olduğunu sorduğumda krank pozisyon sensörü olduğunu söyledi.... söktüğü sensör iyice aşınmıştı... yeni sensör komple plastik gibi bir şeyle kaplı iken araçtan çıkanın metali ortaya çıkmıştı... usta ilk önce araçtan çıkan sensöre pul koyarak çalıştırmayı denedi, olmadı. daha sonra sıfır sensör taktı ve araç çalıştı.. usta bunun geçici bir çözüm olduğunu, çekici ile uğraşmamam için bunu yaptığını, en kısa zamanda servise gelmem gerektiğini, volan dişlisinin krankın sensörün sürttüğünü falan söyledi ama orasını tam anlayamadım. krank milinin sökülerek oyuğun kontrol edileceğini, krank gezinti yatağının kesinlikle değişeceğini, krank milinin ise oyuğun durumuna göre değişip değişmeyeceklerine karar vereceklerini söyledi. fabrikanın yeni kalın, aşınmaya dayanıklı bir krank gezinti yatağı ürettiğinden falan bahsetti. 30 tl yol ücreti, 25 tl sensör ücreti ödedim... diğer işlemlerin ne kadar tutacağına ilişkin ise bir şey söylemedi. aklınızda bulunsun tak diye yolda kalırsanız bunnu bir sebebini daha biliyoruz artık, krank pozisyon sensörü...... başına gelen varsa serviste yapılacak bu işlemler ne kadar tutar?

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Özay Uçar

evet öyleymiş, başıma gelip forumu tarayınca öğrendim bende... inşallah hafif atlatırız bu hastalığı...

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

bu sensör yolda bırakmadan önce aşındığının belirtisini vermiyor mu? aşınıp aşınmadığını nereden anlayabiliriz

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bu sensörün aşınıp aşınmadığı stop eden araçlarda araştırılmalı.Sensör çarparak traşlanıyor ve görev yapamaz hale geliyor.Bazende yaklaşıp uzaklaşarak araç ecu'suna yanlış bilgiler yollayabiliyor.Sensör bozulduğunda araç çalışmaz.Tek çözüm çekici çağırmaktır.Veya yukarıda yapıldığı gibi yerinde değişimdir.Ancak yatak değişmediği veya kaydırılmadığı müddetçe yine aynı şey olur.Yarım ay şeklinde bir parça var o değişiyor.Malzemesi para tutmaz ama 50-80 Tl işçilik isterler.Kontrol için levye ile boşluk var mı diye bakılıyor...Yolunuz düştüğün de baktırırsanız iyi olur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Bu sensörün aşınıp aşınmadığı stop eden araçlarda araştırılmalı.Sensör çarparak traşlanıyor ve görev yapamaz hale geliyor.Bazende yaklaşıp uzaklaşarak araç ecu'suna yanlış bilgiler yollayabiliyor.Sensör bozulduğunda araç çalışmaz.Tek çözüm çekici çağırmaktır.Veya yukarıda yapıldığı gibi yerinde değişimdir.Ancak yatak değişmediği veya kaydırılmadığı müddetçe yine aynı şey olur.Yarım ay şeklinde bir parça var o değişiyor.Malzemesi para tutmaz ama 50-80 Tl işçilik isterler.Kontrol için levye ile boşluk var mı diye bakılıyor...Yolunuz düştüğün de baktırırsanız iyi olur.

temmuzda uzun yola çıkacağım, yolda kalmak istemem, gitmeden bi kontrol ettireyim en iyisi.

tşkler.

Yorum bağlantısı
Sadettin Çelik

Ben bu sensörü 4-5 ay önce forumdan okuyup değiştirdim.20 lira 5 dakikalık iş, arabadan çıkan takılandan daha yeniydi. En küçük bir deforme yoktu. Olumlu veya olumsuz hiçbirşey farketmedi.

Yorum bağlantısı
Özay Uçar

hiç bir belirti vermeden aniden yolda bırakan bir sorun bu... salı günü götüreceğim servise.... baktırmayanlara da en kısa zamanda kontrol ettirmelerini öneriyorum.... ne zaman nerede bırakacağı belli olmaz.....

Yorum bağlantısı
Engin Özarı

volan dişlisinin krankın sensörün sürttüğünü falan söyledi

Nedeni araştırılmalı, Yeni sensörün aynı sorunu yaratacağı kaçınılmaz ozaman.

Yorum bağlantısı
Özay Uçar

engin bey usta da sensörü değiştirmenin geçici bir çözüm olduğunu, çekici vs. ile uğraşmamam için yaptığını söyledi zaten. ustanın tavsiyesi doğrultusunda salı günü servise götüreceğim...

Yorum bağlantısı
Özay Uçar

bu gün aracı servise götürdüm. bahsettiğiniz yarım daire şeklindeki parça değişti. parça adı faturada ana yatak olarak yazılı. usta normalde krankın değişmesi gerektiğini, ancak krankın değişmemesi için fabrikanın bu yarım daire şeklindeki parçanın daha kalın olanını ürettiğini ve bunu taktıklarını söyledi. henüz 1200 km önce değiştirdiğim castrol 5-30 magnatec yağım da çöpe gitti. karter söküldüğü için yağ da değişti. 5-30 FMY konuldu araca. maliyet 214 tl, bunun 71 tl si işçilik, geri kalanı parça yağ vs.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Sensörü değişmek çözüm değildir, Özay beyin anlattığı değişim işlemi çözümdür. Karışıklık olmasın. Bu parçada sıkıntı vardı, zamanında garantiden tüm focus sahiplerine mektup yollanıp, telefon açılıp servise çağrılmıştı. Demek ki bunlar, servise uğramayanların otomobilleri.

Yorum bağlantısı
Vural Sarı
Sensörü değişmek çözüm değildir, Özay beyin anlattığı değişim işlemi çözümdür. Karışıklık olmasın. Bu parçada sıkıntı vardı, zamanında garantiden tüm focus sahiplerine mektup yollanıp, telefon açılıp servise çağrılmıştı. Demek ki bunlar, servise uğramayanların otomobilleri.

2004 model olanlarda servise çağrılmışmıydı?Araç 2 el malum.

Yorum bağlantısı
Özay Uçar

kesinlikle +1

sensör değişimi sadece sorunun üzerini örtmekten ibaret. nerede nasıl bırakacağı belli olmaz, mutlaka değiştirilmeli. vesile ile :rolleyes: bu işlem için aracınızı servise götürecekseniz yağ değişim km. sinin gelmiş olmasına dikkat edin. servise gitmişken yağ değişimini de yapmış olursunuz, benim gibi yağınız çöpe gitmez.....

Benim araçta sorun yok demek ki önceki sahibi değişmiş :good1: Aferin ona :D

Ayhan bey benim araçta da sorun yoktu ama aniden bıraktı yolda. siz yine de aracı gösterin isterseniz...

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Benim 2000 model 230kkm deki focus umda böyle bir sorun oluşmadı ve hiçbir zamanda servisden değişim için çağrılmadı.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
Ayhan bey benim araçta da sorun yoktu ama aniden bıraktı yolda. siz yine de aracı gösterin isterseniz...

Ben çoktan gösterdim.Sorun yok :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Acar

Benim araba da sağa keskin dönüşlerde ya da uzun virajlarda - mesela yoncalarda- stop ediyor. Sebebi bununla alakalı olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz
Benim araba da sağa keskin dönüşlerde ya da uzun virajlarda - mesela yoncalarda- stop ediyor. Sebebi bununla alakalı olabilir mi?

Onun sebebi rolanti sensörü.

Yorum bağlantısı
Mehmet Acar
Onun sebebi rolanti sensörü.

O sensör denen karın ağrısını 50 defa temizlettim yine çözülmedi. Kaldı ki araba dönüşlerde boşta değil ki rölanti sensörü olsun.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Gökhan Uçak

aracım 2001 model ve şu an 107000 de. şimdilik böyle bir sorunum yok. bu problem 2001 önce araçlada mı yoksa 2001 lerde mi vardı. çünkü aracın motorunu karşılaştırdığımda 99 ve 2000 modellerdekinden farklı olduğunu gördüm

Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci

motorlar farklı degil aynı. tüm focus 1 lerde bu problem olma riski var. bence krank gezintisini ölçtürün

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
Sorun Cözüldümü Mehmet bey bendede buna benzer bir sorunum varda bende sensörden şüpeleniyorum.

birde ustalar bu sensör nasıl sökülür. kolaymıdır oksijen sensörü gibi anahtarlamı sökülüyor fişli bir aksam oldugu belli soketi var cıkarttıkdan sonra nasıl sökülesi lazım bilginiz varmı_?

aşınıp aşınmadıgını kontrol amaçlı bakmak isterim..

Sizin bakmanız mümkün değil...

Yorum bağlantısı
Mehmet Acar
Sorun Cözüldümü Mehmet bey bendede buna benzer bir sorunum varda bende sensörden şüpeleniyorum.

birde ustalar bu sensör nasıl sökülür. kolaymıdır oksijen sensörü gibi anahtarlamı sökülüyor fişli bir aksam oldugu belli soketi var cıkarttıkdan sonra nasıl sökülesi lazım bilginiz varmı_?

aşınıp aşınmadıgını kontrol amaçlı bakmak isterim..

Henüz kontrol ettirmedim.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...