İçeriğe Yönlendir

Ses Yalıtımı Uygulaması

Turkay Enez

Recommended Posts

Turkay Enez
(düzenlendi)

Araç: 2005 Focus Trend Tdci Sedan.

Kullanılan Malzemeler: Patex yapıştırıcı, yalıtım süngeri, fırça, makas, falçata...

Amaç 1 : Motor sesinin kabin içine girmesini azaltmak.

6824a4da.jpg

7e1d820f.jpg

f74f6d14.jpg

88f81637.jpg

4bdd9698.jpg

ac8ced80.jpg

83c3c23a.jpg

f2ea57fc.jpg

625a19c3.jpg

9d757d61.jpg

Amaç 2: Motor sesinin hem dışarı hem de kabin içine girişini azaltmak.

5fb9d3e6.jpg

f7e25089.jpg

22b23c75.jpg

Amaç 3: Kapılardan araç içine giren tüm sesleri azaltmak.

Kullanılan malzeme: Akvaryum hortumu ve kapı izolasyon bantı.

0ee5f7d1.jpg

d67b0abe.jpg

54b017c4.jpg

a9c15de6.jpg

8c274a7c.jpg

b510eb2f.jpg

tarihinde Sel tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Turkay Enez
(düzenlendi)

Amaç 4: Arka bölümden araç içine giren yol sesi ve lastik seslerini azaltmak.

22fec918.jpg

7401d904.jpg

45adf1a2.jpg

7a5582f8.jpg

6412cdfa.jpg

tarihinde Turkay Enez tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Amaç 5 : Özellikle arka çamurluklardan gelen yol ve lastik sesini azaltmak.

69a7172c.jpg

1984e303.jpg

7d06cf3d.jpg

70418d41.jpg

d9f010b3.jpg

aa0ec573.jpg

Amaç 6: Bagaj bölümünden giren sesleri azaltmak.

f9e0d2bc.jpg

2ce4d468.jpg

438cb485.jpg

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Oğuzhan Demir

işçilik şahane görüntü süper

ama sonuç? deneme yapıldımı

Yorum bağlantısı

Gerçekten eliniz yatkın sanırım bu işlere, işçilik güzel olmuş. Anlaşılan focus insanı usta yapıyor.

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
(düzenlendi)

+ 1907

Ayrıca kapı içleri ve tavan için de bir çalışma yapmak gerekli.

Benim araç ses yalıtımı konusundaki inceleme ve tecrübelerim sesin üstünü örtmekle yeterli sonuç alınamayacağı yönünde.

Bence öncelikle geniş ve boş kaporta aksamına titreşim ve uğultusunu alacak, onu toklaştıracak bir malzeme uygulamak lazım.

Daha sonra da sizin yaptığınıza benzer bir çalışmayı daha farklı ve iyi yalıtan bir malzeme ile yapmalı diye düşünüyorum

tarihinde R?dvan Erg tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Onur Korhan Göytan

rezonansı kesmeden sadece süngerle olan yalıtım gerçek etkisini göstermemiştir diye düşünüyorum

ama yine de gözenekli yapısıyla seste baya bir fark olmuştur

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Şu ana kadarki yapılanların sonucu: Teknik olarak herhangi bir ölçüm cihazıyla ölçüm yapmadığım için tesbitlerim tamamen kulaklarıma dayalı ölçümlerdir.

İyi duyarım. Zaten, herşeyi duymasaydım, gereksiz olduğunu düşündüğüm sesleri azaltmak için uğraşmazdım.

Araç içine giren motor sesinde en az %20-30 azalma var. Motordan çıkan tiz sesler artık daha az ve tok. Motor kaputu daha tok kapanıyor. Herkesin anlayabileceği şekilde şöyle açıklayabilirim. Motor soğukken ilk çalıştırmada sesli çalışır ve ısınınca ses azalır ya, şu anda soğuk çalıştırmada duyulan ses, yalıtım öncesi sıcak motor sesinden daha az...

Fitillere uyguladığım akvaryum hortumu sayesinde, kapılardan gelen gıcırdama sesleri yok denecek kadar azaldı. Özellikle tümseklerden geçerken gelen sesler bitti sayılır. Tam olarak bitti diyemem ama çok azaldı. Ayrıca emniyet kemerlerinin bulunduğu yan direkleri de yalıtım süngeriyle kapladım, kemerin çevresinden gelen sesler de artık yok.

Arka koltuk altı, bagaj kapağı ve arka çamurluklara yaptıklarım da yol sesi konusunda epey iyileşme sağladı. Özellikle çamurluklar kesinlikle yalıtımsızdı. Parmakla sertçe vurunca resmen darbuka sesi veriyordu.

Tam olarak işim bitmedi. Bundan sonrasını Trabzon da tatilde yapacağım. Ön ve arka çamurlukları dıştan (tekerleklerin etrafını) membran tarzı bir malzemeyle kaplayacağım. Tavana komple yalıtım süngeri uygulayacağım. Bunlardan sonra epey bir iyileşme daha olacaktır.

Sonuç itibariyle, % 1 lik bir iyileşme bile elde edilecekse uğraşmaya değer. Bence kabin genel olarak % 20 daha az ses alıyor...

Ellerime sağlık...

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Farkındayım. Özellikle çamurluklarda yalıtım sıfır. Bir önceki mesajımda anlattım. Titreşimi önleyici planlarım var... Ama zaman ve yer problemim var. Sokakta bu işleri yapmak hoş olmuyor. Tatilde ve köyde halledeceğim...

+ 1907

Ayrıca kapı içleri ve tavan için de bir çalışma yapmak gerekli.

Benim araç ses yalıtımı konusundaki inceleme ve tecrübelerim sesin üstünü örtmekle yeterli sonuç alınamayacağı yönünde.

Bence öncelikle geniş ve boş kaporta aksamına titreşim ve uğultusunu alacak, onu toklaştıracak bir malzeme uygulamak lazım.

Daha sonra da sizin yaptığınıza benzer bir çalışmayı daha farklı ve iyi yalıtan bir malzeme ile yapmalı diye düşünüyorum

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Teşekkürler.

Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık.
% 20 ufak bir değer değil

gerçekten tebrikler.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Güzel ve titiz bir çalışma olmuş, elinize sağlık...

İllaki işe yaramıştır...

Sadece aklıma takılan şu; Acaba bu iş için mükemmel malzeme bu muydu.. ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Gökmen

Elinize sağlık .Uğraştığınıza deydiğine eminim...%20 çok iyi bir sonuç.Keşke daha kaliteli yalıtım malzemesi kullansaydınız...

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Güzel çalışma, elinize sağlık. Bu tip işler çok zevklidir, 3-4 saat ter dökülür, sonra üstü örtülür, yapılan iş göz ile gözükmez ama yola çıkınca oluşan fark insanı mutlu eder.

Vesile ile:

1. Bally tipi yapıştırıcıların spreyi mevcut, boya spreyi gibi. Homojen ve kolay uygulanıyor, zamandan tasarruf, kalitede artış sağlar

2. Yalıtım yapılacak malzeme iyice kontrol edilmeli, ıslanınca suyu içine almamalı (koku-mantar-küf yapar); çakmak ile yakılmaya çalışılınca çok zor alev almalı, alev bile alsa, çakmak uzaklaştırılınca anında sönmeli, uzun plastik yanığı gibi akma yapmamalı.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Atila Taşçı
(düzenlendi)

Ellerinize sağlık gerçekten güzel işçilik çıkartmışsınız. Benim de aklımda ve ilk fırsatta ben de girişeceğim bu işe. Ayrıca resimler için teşekkürler güzel ve detaylı olmuş bana iyi bir örnek olacak.

tarihinde Atila Ta? tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Uğur Çakmak

Ellerinize sağlık.Hayran kaldım çalışmanıza çok başarılı.

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Teşekkürler.

Malzemeyi araştırdım. En sonunda tekzende buldum. Üretim amacı ses yalıtımı. 5-10-15-20-25 mm kalınlıklarda, 1x1 m levha halinde satılıyor. Normal sünger gibi ama, elinizi sürünce hafif ıslakmış gibi elinize tutunuyor. Yanmaz olduğu söylendi ama denemedim...

Güzel ve titiz bir çalışma olmuş, elinize sağlık...

İllaki işe yaramıştır...

Sadece aklıma takılan şu; Acaba bu iş için mükemmel malzeme bu muydu.. ?

Teşekkürler. Şimdilik ben daha iyisini bulana kadar en iyisi bu...

Elinize sağlık .Uğraştığınıza deydiğine eminim...%20 çok iyi bir sonuç.Keşke daha kaliteli yalıtım malzemesi kullansaydınız...

Teşekkürler.

Elinize sağlık güzel olmuş.

Teşekkürler.

1. Kesinlikle, devamında bunu dikkate alacağım.

2. Malzemeyi kapladığım bölgelerin su alma durumu yok. Yanma olayını eve gidince kalan parçalarla deneyeceğim.

Güzel çalışma, elinize sağlık. Bu tip işler çok zevklidir, 3-4 saat ter dökülür, sonra üstü örtülür, yapılan iş göz ile gözükmez ama yola çıkınca oluşan fark insanı mutlu eder.

Vesile ile:

1. Bally tipi yapıştırıcıların spreyi mevcut, boya spreyi gibi. Homojen ve kolay uygulanıyor, zamandan tasarruf, kalitede artış sağlar

2. Yalıtım yapılacak malzeme iyice kontrol edilmeli, ıslanınca suyu içine almamalı (koku-mantar-küf yapar); çakmak ile yakılmaya çalışılınca çok zor alev almalı, alev bile alsa, çakmak uzaklaştırılınca anında sönmeli, uzun plastik yanığı gibi akma yapmamalı.

Teşekkürler.

Ellerinize sağlık gerçekten güzel işçilik çıkartmışsınız. Benim de aklımda ve ilk fırsatta ben de girişeceğim bu işe. Ayrıca resimler için teşekkürler güzel ve detaylı olmuş bana iyi bir örnek olacak.

Teşekkürler.

Turkay bey titiz bir çalışma olmuş. Elinize sağlık

Teşekkürler.

Ellerinize sağlık.Hayran kaldım çalışmanıza çok başarılı.
Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Malzemenin özellikleri şöyle açıklanmış.

Firex :

Yüksek yoğunluğu sayesinde orta ve yüksek frekans bantlarının yanında düşük frekans bandında da etkili olan Firex ürünü açık gözenek , esnek yapısı ve yanmazlık özelliği ile başlıca havalandırma kanallarında , jeneratör ve kompresör kabinlerinde , kumaş kaplı olarak iç mekanlarda , otomotivde ses yalıtımı ve akustik düzenleme amaçlı kullanılır

Genel Özellikler:

* 75-100 kg/m3

* Yanmaz (BS 476 Part 6 Class 0, Part 7 Class 1)

* Zehirli gaz çıkartmaz

* Küf tutmaz

* Ses ve ısı yalıtımı

* Farklı form ve kalınlıklar (piramit, plaka, rulo)

* Laminasyon türevleri

* Bariyerli alternatifler

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yasin Çelik

Gayet başarılı ve yerinde bir çalışma ,Malzemeler ucuz el emeği ve birazcık zeka gerektiren işlem. Bence tiz olan sesleri toklaştırır tok sesleri ise yutar diye düşünüyorum

kapı fitilleri uygulaması da çok başarılı basit ama çok etkili bir yöntem.

Tebrikler :)

Yorum bağlantısı
Turkay Enez

Ben ön sileceklarin altına, arka koltuk altına ve yan direklere 10 mm lik, kaput içine, bagaj kapağına ve arka çamurluklara 5 mm lik sünger kulandım.

Siz de yapmayı düşünüyorsanız, özellikle sileceklarin altına ön camın altına 20 mm lik sünger kullanırsanız daha iyi olur. Çünkü 10 mm lik sünger bile motor sesinde gerçekten işe yaradı. 20-25 mm lik sünger mükkemmel sonuç verir... Ben sadece o bölgeye (ön cam altına) 25 mmlikle takviye yapmayı düşünüyorum...l

Yorum bağlantısı
Ben ön sileceklarin altına, arka koltuk altına ve yan direklere 10 mm lik, kaput içine, bagaj kapağına ve arka çamurluklara 5 mm lik sünger kulandım.

Siz de yapmayı düşünüyorsanız, özellikle sileceklarin altına ön camın altına 20 mm lik sünger kullanırsanız daha iyi olur. Çünkü 10 mm lik sünger bile motor sesinde gerçekten işe yaradı. 20-25 mm lik sünger mükkemmel sonuç verir... Ben sadece o bölgeye (ön cam altına) 25 mmlikle takviye yapmayı düşünüyorum...l

mrb.ellerinize saglık ustalık derecesinde işçilik sergilemişsiniz tebrik ederim.aradıgım soruların biri hariç hepsinin cevabı var.yada gözden kaçırdım şu ana kadarki toplam maliyet nedir.tşk.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...