İçeriğe Yönlendir

Maf sens&#246rünün teli koptu

Gökhan Köse

Recommended Posts

Gökhan Köse

Aracım 50000 kilometredeyken başarıyla yaptığım maf sensörü temizliğinin tekrarını 94000 tekrarlayamadım.Sensörün içerisindeki iki telden bir tanesini kırmışım.Bunu motor arıza lambası yanınca tahmin etttim ama en doğru sonucu almak için bugün otokoça uğrayınca araç bilgisayara bağlandı ve sensörün arızalı olduğu söylendi.Ordaki arkadaş bilgisayar yardımı ile arıza lambasını söndürdü ama yeniden yanacağını söyledi.Dediğide çıktı.Biryere uğrayıp arabayı çalıştırdığımda arıza lambası yeniden yandı.Eve gelince parçayı söktüm ve gerçektende ilk telin ortasından kırıldığını gördüm.Yapabileceğim ne var diye düşündüm ve aynı kalınlıkta bir tel bularak lehim yaptım ve parçayı geri taktım.Tabi ki lamba önceden yandığı için sönmedi veya arıza devam ediyor.Sizce yeniden servise uğrayıp hatayı sildirmeli miyim?(yeniden yanmaz ümidi ile.Sizce çalışma şansı nedir?Eğer olmaz ise orjinal parça gerçekten pahalı çıkma önerir misiniz?

not:Bir sitede Mazdaydı yanılmıyorsam aynı sorunun lehimle çözüldüğünü buldum şimdi(onlar maf demiyor bir başka ismi hava akışmetresini kullanıyor)

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler

Yorum bağlantısı
Salim İmamoğlu

Olur mu olmaz mı bir fikrim yok.Akünün eksi kutup başını sökün 15-20 dk sonra takın.Lambayı söndürücektir.Eğer arıza devam ediyorsa lambayı tekrardan yakacaktır.

Yorum bağlantısı
Süha Demirtaş

Hava akış metre = MAF Sensörü = Barometre

o gördüğünüz iki telde birbirinden bağımsız olarak çalışan üzerine düşen havanın kütlesini ölçecen malzemedir. Bağlantı bacakları koptu ise güzel bir işçilik ile eski haline getiriebilinir fakat malzemenin en hassas olduğu nokta yani ortası zedelenmiş ise yeniden eski haline getirmeniz mümkün değildir.

Oto çıkmacılara bakın derim.

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Salim bey akünün başını söküp takmayı denedim işe yaramadı.Ancak ekrandaki motor arıza bildirimleri illaki bilgisayara bağlanmayı mı gerektiriyor işte bunu bilmiyorum

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Süha bey dediğiniz gibi bacaklarda değilde tam ortada kırılma var ve yaptığım lehimin işe yaramadığını düşünmeye başladım şimdi.En iyisi çıkmacılara bakmak fakat sizce bu parçanın çıkmasını almak mantıklı mı? parça hassas bir parça olduğu için acaba sağlamı ele geçer mi?

Yorum bağlantısı
Nuri Atasever

acaba temizlerken bu teli nasıl kırdınız bez yardımıyla mı temizlediniz ?

Yorum bağlantısı
Ahmet Büyükbeşe

o lambanın belli bir zaman sonra sönmesi gerekir

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Lehimle falan olmaz o iş.Boşuna vakit kaybı.Çok ince ve hassastır o tel.Ortadan kırılmışsa iş bitmiştir.

Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

geçmiş olsun.her iki açıdan

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
Süha bey dediğiniz gibi bacaklarda değilde tam ortada kırılma var ve yaptığım lehimin işe yaramadığını düşünmeye başladım şimdi.En iyisi çıkmacılara bakmak fakat sizce bu parçanın çıkmasını almak mantıklı mı? parça hassas bir parça olduğu için acaba sağlamı ele geçer mi?

Çıkmacıdan alınıp takılır,çalışıyorsa tamamdır. Çoğu çıkmacı zaten çalışmıyorsa,çalışanı bulana kadar yardımcı oluyor. Ankaradakiler hele,garanti bile veriyor. Çalışmazsa getir yenisini verelim,o da olmadı paranı verelim diyorlar. :)

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Bugün gitmediğim çıkmacı,yetkili servis,yedek parçacı kalmadı desem yalan olur.Size isim vermeden fiyatları söylemekle başlayayım.iki yetkili servisten bir tanesi 740tl diğeri 607 tlk+kdv istiyor.Çıkmacılarda benzer sensörler var fakat uyum sağlamıyor.Akşam dükkanlar kapanmadan bir yedek parçacıda buldum mafın muadilini 150 tlye düşürdü fiyatı.Sağolsun uyum sağlamaz ise geri alırım dedi.Yakında bir akrabamın dükkanı vardı orada aldığım mafı taktım ama arıza ışığı sönmedi.Geri götürüp verdim adam harbi isanmış geri aldı parçayı sağolsun.Az bir parada değilmiş sensörün orjinali gerçektende.Kafam inanın allak bullak.Arıza ışığı yanmaya devam ediyor tabiki.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Çıkma alın ve takın.. Yan sanayi falan uğraşmayın almayın.. Çin malıdır çalışmaz...

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Telin yapısı iki ayağı kalın ortada dikkatli bakınca görülen,ince bir yapıda.Ben yağsız philips spreyle temizlemiştim araç 50000 km civarındayken.Bu seferde aynı yolu izlededim fakat sensör temizliğine başladığımda bir yere acil gitmem gerekti ve spreyin kurumasını bekleyemedim,hava tabancası ile hava tuttum(debisini iyice düşürmeme rağmen)Buda telin kırılmasına yol açmıştır büyük ihtimalle.Şimdi burada çok bilgili insanlar var benim öneri vermem bile yanlış olur ancak sensör temizliği yapacak olan üyelerimiz varsa aman bu işe girmeyin bir bilene yaptırın derim(parçanın çok pahalı olması açısından).Ben 40000 km önce yapmış olmama rağmen böyle hatalar oluyor.

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Mehmet abi bu sensör iptal edilebilir mi?Lpg li araçlarda çok hata verdiğini duydum.Bu durumdan rahatsız olupta iptal eden varmıdır.İptalinde ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir.Şimdiden sağolun

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Maf iptal edilmez...

Hata da vermez.. Ben hiç rastlamadım...

Telin yapısı iki ayağı kalın ortada dikkatli bakınca görülen,ince bir yapıda.Ben yağsız philips spreyle temizlemiştim araç 50000 km civarındayken.Bu seferde aynı yolu izlededim fakat sensör temizliğine başladığımda bir yere acil gitmem gerekti ve spreyin kurumasını bekleyemedim,hava tabancası ile hava tuttum(debisini iyice düşürmeme rağmen)Buda telin kırılmasına yol açmıştır büyük ihtimalle.Şimdi burada çok bilgili insanlar var benim öneri vermem bile yanlış olur ancak sensör temizliği yapacak olan üyelerimiz varsa aman bu işe girmeyin bir bilene yaptırın derim(parçanın çok pahalı olması açısından).Ben 40000 km önce yapmış olmama rağmen böyle hatalar oluyor.

Isı tabancasımı kullandınız.. ?

Yorum bağlantısı
Salim İmamoğlu
Mehmet abi bu sensör iptal edilebilir mi?Lpg li araçlarda çok hata verdiğini duydum.Bu durumdan rahatsız olupta iptal eden varmıdır.İptalinde ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir.Şimdiden sağolun

Sizin şuan aracınızda maf iptal durumda zaten..Sizde ne gibi arıza durumu var.Normalde çekişten düşmesi lazım maf arızası iptali olursa.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Maf olmazsa araba güvenli moda geçmezmi.. Ben bi kere focusta sökmüştümde, 3 silindir çalışmaya başlamıştı...

Yorum bağlantısı
Salim İmamoğlu

Fıestada öyle bir koruma sistemi yok sanırım Mehmet abi.Forda ilk başladğımda bir anı;Bakım yapmıştım mafıda söküp temizlememi söylemişlerdi 1 temmuz 2008 TSB gönderildi otosandan servislere tüm TDCİ araçlarda bakım sonrası map maf temizliği yapılacaktır diye.Bende fişini takmadan gönderdim arabayı.Müşteri 5 dk sonra geldi.Araç gaz yemiyor arıza lambası yaktı diye.

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Isı tabancası kullandım teli birleştirmek için.Araçta inanın hiçbir değişiklik yok hatta rolantide ibre oynaması veya gaz yememe gibi bir durum ortaya çıkmadı.Tabi arıza ışığı yanmaya devam ediyor

Servise uğradığımda tahim etmiştim sensörün çalışmadığını.Birşey söylemedim bilgisayarı takınca 3 tane soru işareti yandı.Çalışan motor kaputunu açıp bu sensör bozulmuş deyince insanın morali tam düşüyor tabi.

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

ben bu telin özel bir yapısı olduğunu sanmıyorum. sağlam kısmın direncini ölçerek aynı oranda bir direnç değerine sahip bir tel ile değiştirebilirmiyiz acaba ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
ben bu telin özel bir yapısı olduğunu sanmıyorum. sağlam kısmın direncini ölçerek aynı oranda bir direnç değerine sahip bir tel ile değiştirebilirmiyiz acaba ?

Sence debiyi nasıl ölçüyor komutan...

Yorum bağlantısı
Gökhan Köse

Hava akışmetre tamiri yazmış bir kişi internette.Yalovadan cep telefonu bırakmış.Ne düşünürsünüz işe yararmı sice?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...