İçeriğe Yönlendir

Oksijen sens&#246rü bozuldu

Saygın Can Oğuz

Recommended Posts

Saygın Can Oğuz

Haftasonu aracıma yıllık bakıkm yaptırdım. Sağolsun Sabri Usta'nın yönlendirmesi ile kardeşi Celil Usta tarafından bakım işlemi hesaplı bir biçimde yapıldı. Kendilerine yeri gelmişken teşekkür edeyim.

Ancak, geçenlerde yanan motor arıza lambası sonucunda oksijen sensörünün değişmesi gerektiğini de üzüntü ile öğrendim. ;) Hele ki bu parçanın 350 lira olduğunu duyunca üzüntüm daha da arttı. Hele ki bu sensörden 2 tane olduğunu duyunca haliyle üzüntüm de katlandı. Sonradan yapılan kontrollerde sadece arkadaki sensörün görev yapmadığı anlaşılınca azıcık da olsa mutlu oldum. ;) Yaptığım araştırmalarda bu işlem bana 300 lira gibi bir paraya mal olacak.

Oksijen sensörü egsoz gazında ölçüm yaparak yakıt-hava karşımını doğru biçimde ayarlaması için ecuya bilgi gönderen bir parça imiş. Şimdi, meblağ hayli yüksek. Bu parça neden bozulur ve değiştirmesek ne olur? Hatırlatayım, aracım LPG'li, lamba hala yanıyor.

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Araç kaç binde. Bosch sensör uyumu var mı, onlar fiyat olarak daya uygundu focuslar için. Ve Kesin sensör mü ? Lpg kalibrasyonuda aynı arızayı veriyordu sanki.

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Özellikle servisine de gösterdim. Cihazla kontrol edip arkadaki sensörün veri okumadığını söylediler. Bunların ucu yandığı zaman okumuyormuş.

Bosch sensör olabiliyor galiba ama pek araştırmadım aslında. Nereden öğrenebiliriz ki? Bu arada parçacılardan aldığım fiyatlar yetkili servis fiyatlarından yukarıda idi, onu da belirteyim.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Astra'nınkimi.. Ben 90 liraya almıştım.. Bosch..

Servisi boşver parçacılara bak...

Ebay'den dah ucuza bulursun...

Soketsiz universal da alabilirsin... Soketleri sen takarsın kablo renkleri aynı olsun yeter..

Değiş bence...

Ben sağlamken değiştirdim...

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz
Astra'nınkimi.. Ben 90 liraya almıştım.. Bosch..

Servisi boşver parçacılara bak...

Ebay'den dah ucuza bulursun...

Soketsiz universal da alabilirsin... Soketleri sen takarsın kablo renkleri aynı olsun yeter..

Değiş bence...

Ben sağlamken değiştirdim...

Abi G kasaya aldı isen onlar daha ucuz internette. Motor kodunu hatırlıyormusun?

Delphi diye bir marka söylediler o yan sanayisi oluyormuş.

Yorum bağlantısı
Nuri Güngör

saygın bey benim astra da da arada arıza lambası yanıyor fakat belli süre gectikten sonra tekrar sönüyor siz lamba yanar yanmaz servise mi gitmiştiniz

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Abi G kasaya aldı isen onlar daha ucuz internette. Motor kodunu hatırlıyormusun?

Delphi diye bir marka söylediler o yan sanayisi oluyormuş.

Saygın.. kod hatırlamıyorum ama..

Araçlarda çok farklı oksijen sensörleri yok seninkinin parça numarasına ulaşamaya çalış... Bir Bosch bayiinden veya parçacısından soralım..

Edit evet G kasa idi.. 2001 Zafira..

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör

Araçlarda çok farklı oksijen sensörleri yok seninkinin parça numarasına ulaşamaya çalış... Bir Bosch bayiinden veya parçacısından soralım..

Mehmet Bey sizin 90 tl ye aldığınız sensör yazdığınız gibi G kasa Saygının aracı ise H kasa arada 3 motor fark var.

Ben şuan bosch un bu sensörü yapıp yapmadığını araştırıyorum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Bey sizin 90 tl ye aldığınız sensör yazdığınız gibi G kasa Saygının aracı ise H kasa arada 3 motor fark var.

Ben şuan bosch un bu sensörü yapıp yapmadığını araştırıyorum.

Usta arada 3 motor fark varda.. kaç çeşit oksijen sensörü var ki... ?

Astra ile focusun ki aynı idi... Sadece soketin pinlerinin yeri değişikti diye hatırlıyorum...

Yanlışsam düzeltin lütfen...

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör

Saygıncığım yaptığım araştırmada delphı marka 210tl Ege reno-opel yedek parça 4626119 Kemal Bey.

Bosh olarak üretim yok ancak üniversal olarak var 112tl Aydın Bey 3737879 Bosh servis Bornova.

Benim bulduklarım bunlar saygılar.

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör

Astra ile focusun ki aynı idi... Sadece soketin pinlerinin yeri değişikti diye hatırlıyorum...

Mehmet Beyciğim malesef kataloğa girdiğinizde o kadar fark çıkıyorki mesela bu araçta ön sensörle

Arka sensör bile farklı çıkıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bosch kataloğu varmı Usta sende...

Focus 1 ile Astra G'ye baksana sana zahmet...

Yanlış mı hatırlıyorum diye tereddüt ettim şimdi...

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör
Bosch kataloğu varmı Usta sende...

Focus 1 ile Astra G'ye baksana sana zahmet...

Yanlış mı hatırlıyorum diye tereddüt ettim şimdi...

Focuc sensörü yuvarlak fiş opel sensörü yassı fiş soket değişim yapabiliyorsunuz fakat fiş değişimi olmuyor

Mehmet Bey bosh bu parçayı üretmemiş. Dolasıyle karşılaştırma yapamayız.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Focuc sensörü yuvarlak fiş opel sensörü yassı fiş soket değişim yapabiliyorsunuz fakat fiş değişimi olmuyor

Abi üniversal olanları nasıl takacağız o zaman

Mehmet Bey bosh bu parçayı üretmemiş. Dolasıyle karşılaştırma yapamayız.

Benim linktekinde bosch yazıyor... Muhtemelen sahte o zaman ...

Yorum bağlantısı
Engin Karadayan

universal Bosch Kesin uyar astraya.Sadece bozulan sensörün soketini alıp unıversal sokete bir aparatla bağlıyorlardı.Ama bir kaç çeşit universal sensör var.

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz
saygın bey benim astra da da arada arıza lambası yanıyor fakat belli süre gectikten sonra tekrar sönüyor siz lamba yanar yanmaz servise mi gitmiştiniz

Lamba yandı, 1-2 kere kullandım ama sönmedi. Bakım da gelince otomatikman gitmiş oldum servise. Ben lamba yanmasına alışık olmadığımdan tedirgin etti beni açıkçası. Pardon pardon, servise gitmeden LPG'ciye gitmiştim, hem onun da bakımı gelmişti. Hem bakım yaptırdım hem arıza koduna baktırdım. Isıtılmış O2 arıza kodu vardı. Onlar da kendileriyle alakalı olmadığını, kodu sileceklerini ve tekrar yanarsa servise gitmemi önerdiler. LAmba hemen yanmadı ama bir yokuşta aracı zorlaynca tekrar yandı.

Abi benim motor kodu Z16XEP. Bununla uyumlu olması gerekiyor. Celil Usta araç LPG'li olduğu için yan sanayi parçanın çok dayanıklı olmayacağını söyledi. Ben de bu yüzden fazla üstünde durmadım. İnternetten G kasa için bir düzine parça seçeneği çıkarken H kasa için çok sınırlı.

Sabri Ustacığım ilgine çok teşekkürler. Haklısın, iki motor arasında çok fark var.

Herhalde orjinal parça kullanılsın diye değiştirip duruyorlar.

Saygıncığım yaptığım araştırmada delphı marka 210tl Ege reno-opel yedek parça 4626119 Kemal Bey.

Bosh olarak üretim yok ancak üniversal olarak var 112tl Aydın Bey 3737879 Bosh servis Bornova.

Benim bulduklarım bunlar saygılar.

Sağolasın ustam. Bunları da değerlendireyim. Bugün 2 yetkili servisle görüştüm. Parça fiyatı konusunda. Birisi sıkı durun 500 tl dedi. 3 yaş indirimi ile 384 olur dedi. Ben de çüş dedim :rolleyes: Birisi 350 tl dedi. İndirimle 260 tl dedi. Dün gitiğim de aynısını demişti. İşin kötüsü serviste de taktırsam parça garantisinden yararlanamıyorum. Bu LPG gerçekten O2 sensörünün düşmanımıdır ustam?

abi bu da sahtemidir nedir. Benim motor ile uyumlu değil gözüküyor. Bu sensörleri yapması çok mu zor ki el kadar parça bu kadar pahalı anlamadım. Yoksa bu bir Opel öpücüğümü? :D

Mehmet Beyciğim malesef kataloğa girdiğinizde o kadar fark çıkıyorki mesela bu araçta ön sensörle

Arka sensör bile farklı çıkıyor.

Evet, hatta ön sensör daha da kazıkmış. Euro3 uyumlu olduğu için 2 tane koyulduğunu öğrendim. Bu uyum olayı arttıkça bize daha çok geçirecekler anlaşılan :)

+1 Sahte galiba.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Lpg kitinin markası ne Saygın...

Sensörden kite bağlantı var mı.. ?

Aracı benzinde kullanıp test ettin mi..

Etmediysen, lambayı döndürsünler.. ve benzine geç.. dene bakalım yanacak mı ?

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör

Mehmet Bey günaydın akşam cevap yazamadığım için kusura bakmayın dükkanı kapattıktan sonra

malesef evde ekran göremiyorum. Sensör meselesinde yukarıdada yazdığım gibi fişleri bir birine uyumlu ise parçayı

kullanabiliyoruz. Sizin linkteki parça ise 1.2 motorun parçası saygının arabasının parçasını opel bosh ta değilde

delphide ürettirmiş . Delphi satış noktaları bosh carlar kadar çok olmadığından malesef birkaç kişinin elinde yaşadığımız

sıkıntının sebebi budur.

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz
Lpg kitinin markası ne Saygın...

Sensörden kite bağlantı var mı.. ?

Aracı benzinde kullanıp test ettin mi..

Etmediysen, lambayı döndürsünler.. ve benzine geç.. dene bakalım yanacak mı ?

Kit BRC MY07. Sensörden kite bağlantı olduğunu sanmıyorum.

Arıza lambası söndürüldükten sonra tamamen benzinde kullandım ama bir süre sonra tekrar yandı.

LPG O2 sensörünün düşmanımıdır? Yetkili servisteki usta 100 km lpg ile gidiyorsan 30 km benzinle git, sensörün ömrü uzar dedi. Lamba yanarken yakıt artar diyorlar. LPG ile giderken sensör bilgisinin bir işe yaramaması lazım zaten onun beyni farklı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
LPG O2 sensörünün düşmanımıdır? Yetkili servisteki usta 100 km lpg ile gidiyorsan 30 km benzinle git, sensörün ömrü uzar dedi. Lamba yanarken yakıt artar diyorlar. LPG ile giderken sensör bilgisinin bir işe yaramaması lazım zaten onun beyni farklı.

100 liralık parça için % 30 benzinle gitmek saçma..

Bu parçanın ömrü en az 100 bin km...

Sensörden gelen veri sürekli işe yarıyor..

Lpg ecu zaten araç ecusuna göre çalışıyor... Tüm sensörler lazım.. Bazı kitler ecudan değil direk sensörden alıyor veriyi..

Yani.. değişmelisin..

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Ben zaten değiştiririm, yarım yamalak işi sevmem de tekrarlar mı, ona emin olamıyorum. Şimdi bunun yanmasının sebebi acaba lpgyi zengin karışımda kullanıyor olmamız olabilirmi? Yoksa 80bin kmde sensör niye bozulsun? Ama zengin karışımda çalışsa arıza lambasının yanması gerekmiyormu? Tam çözemedim olayı yani.

Yorum bağlantısı
Engin Karadayan
Ben zaten değiştiririm, yarım yamalak işi sevmem de tekrarlar mı, ona emin olamıyorum. Şimdi bunun yanmasının sebebi acaba lpgyi zengin karışımda kullanıyor olmamız olabilirmi? Yoksa 80bin kmde sensör niye bozulsun? Ama zengin karışımda çalışsa arıza lambasının yanması gerekmiyormu? Tam çözemedim olayı yani.

Saygın Bey benim araçtaki sensör 60 binde bozuldu.Makineye bağlandığı zaman direk hego sensör arızası diye çıktı.Bildiğim kadarıyla zengin karışımdan yandığı zaman hata kodu olarak zengin karışım gözüküyor.Sensör arıza yaptığı zaman hiç okuma yapmıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Lpg kaynaklı olduğunu sanmıyorum Saygın...

Zenginde de fakirde de yanması gerekir.. Fordlarda böyle en azından...

Yol bilgisayarında anlık tüketimi görebiliyormusun... ?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...