İdris Arıcı 10 Kasım 2009 Paylaş 10 Kasım 2009 Bir de D'ye ilk aldığımda kavramayı aracı biraz sarsarak hissettiriyor, daha önce çok kısa süreli otomatik maceralarım olduğu için diğerleri de böylemiydi çok hatırlamıyorum. Tek hatırladığım CVT'de vites geçişi hissedilmiyordu ancak o da CVT'nin yapısı ile alakalıydı yanılmıyorsam.Saygılarımla. benzer bir durum benim aracımda da var ve forumda arkadaşlar bunun km'ye bağlı bir sarsıntı olabileceğini söylemişlerdi aracım 80bin km civarında. sizce de olabilir mi Türker Bey. Yorum bağlantısı
Türker Gönüllü 10 Kasım 2009 Yazar Paylaş 10 Kasım 2009 benzer bir durum benim aracımda da var ve forumda arkadaşlar bunun km'ye bağlı bir sarsıntı olabileceğini söylemişlerdi aracım 80bin km civarında. sizce de olabilir mi Türker Bey. İlk önce yağ seviyesini kontrol etmek gerekiyor eksik olma ihtimali var,ayrıca şanzıman içindeki disk ve balatalar aşınmış olabilir işin gerçeği vites geçişlerindeki şok ne kadar görmeden birşey demek yanlış olur bir yetkili servise gidip gerekli basınç testleride dahil olmak üzere kontrolleri yaptırmak en doğrusu. Yorum bağlantısı
Hakan Yıldız 10 Kasım 2009 Paylaş 10 Kasım 2009 (düzenlendi) merhabalar,focus II benzinli otomatik aracım 96000 km de 1.vitesten 2.vitese geçiş düşük devirlerde biraz daha hissedilebilir oluyor fakat devir biraz daha fazla oldugunda hissetmek cok zor.D ye veya R ye aldıgımda rahatsız edici bir sarsma olmuyor.zaten arac tamamen durduktan sonra D,R ve P ye alıyorum.ayrıca Türker Gönüllü beye cok tesekkür ederim cok faydalı oldu saygılar... 10 Kasım 2009 tarihinde Hakan Y?ld?z tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Misafir 9 Mart 2010 Paylaş 9 Mart 2010 Araç çalışırken Tork Konvertör hareket halindedir,yani impeler çark yağ transferini sağlamaktadır,siz aracı R veya D konumunda bırakıp stop ettiğinizde yağ basıncı kesileceğinden çalışan parçanın yağsız kalma riski ortaya çıkacak devamlı tekrarlanması halinde sanzıman ömrünü kısaltılacaktır.Saygılarımla. Türker bey .merhaba benim arabam 98 model mondeo son zamanlarda 1. vitesten 2. vitese geçerken(otomatik) biraz sarsıntı yapıyor.alt kısımda yag kaçagı yok başka gerhangi bi geçiş sorunu yok.acaba neden olabilir bana yanıt veririseniz çok sevinirim saygılarımla. Yorum bağlantısı
Yaşar Demirci 9 Mart 2010 Paylaş 9 Mart 2010 şanzımanın sağlıklı tepkiler vermesi açısından cvt'de kullanılan yağın spesifikasyonu gerçekten çok önemli(*)...Fiyat olarak makul Ford'un WSD-M2C 199-A spesifikasyonunu karşılayan yeni nesil bir CVT şanzıman yağı bulsam da tekrar değişsem şu şanzıman yağını, Honda'nın renksiz gözüken CVT yağı ile değişmiştim ancak hala açık kırmızı renkte çok azda olsa ATF kalıntıları gözüküyor yağ çubuğundan kontrol ettiğimde... e degiştir o zaman Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 e degiştir o zaman Golf ten fiestaya binmeye sıra gelmioki, şanzıman yağını değişeyim .. aslında binmekte istiom ama gecenlerde farkettim durdugu yerde yagmur yagınca ön tarafta paspasların oraya su alıyo bi yerlerden, ön camın alt tarafından bi yerlerden mi çözemedim ama garaja koydum duruyo... inşallah zor değildir çözümü... Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 Vesile ile Golf hakkındaki düşünce-yorum-uzun yol testini öğrenemedik, yeni konu alrında görmeyi isteriz Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 10 Mart 2010 Paylaş 10 Mart 2010 Vesile ile Golf hakkındaki düşünce-yorum-uzun yol testini öğrenemedik, yeni konu alrında görmeyi isteriz :lol2: Bu hafta sonu Golf ile Antalya'dayım kısmet olursa, dönüşte detaylı bi yazı yazayım, her ne kadar kanaatlerim belirgin hale gelmiş ise de bu yolculuğu detaylara daha dikkat eden bir sürücü edasıyla yapayım... :lol2: Yorum bağlantısı
Hakan Yıldız 17 Mart 2010 Paylaş 17 Mart 2010 merhabalar,merak ettiğim bir konu otomatik şanzumanlı focuslarda baskı balata oluyormu Yorum bağlantısı
Vural Sarı 19 Mayıs 2010 Paylaş 19 Mayıs 2010 Aracı 2. el alıp geçmişini de bilmeyince çok iyi araştırmacı oluyoruz.Aracım otomatik şanzımanlı (4F27E)Focus I. Ford spec.WSS-MC2 202-B şartnamesini karşılayan ATF (Automatic Transmission Fluid) MERCON LV bulunamaz ise MERCON V eski yayınlara göre DEXRON IIE (E =Electronic). http://www.fcsdchemicalsandlubricants.com/...uickref/atf.pdf Bu linkte Ford şanzımanlarının listesi var.Yıllara ve modele göre MERCON (Ford patentli) sınıfları yazılmış. Örnek. 2000-2010 yılı arasındaki 4F27E otomatik şanzımanın yağ sınıfı LV gösterilmiş. Yani,otomatik şanzımanım şu,buna ne koyuyorsunuz diye sorduğumuzda,ATF koyuyoruz abi olayı yok.ATF Automatic Transmission Fluid (otomatik şanzıman sıvısı) genel adı. http://www.havoline.com/na/docs/Multi-Vehicle_ATF_PDS.pdf Bu linkte Chevron'un Havoline ATF si var.Havoline'ın motor yağını gördüm.ATF baktığım yerde yoktu. Aşağıdaki de VALVOLINE'nın (1866 dan beri bilinen markadır) Product Information A PRODUCT OF THE VALVOLINE COMPANY A DIVISION OF ASHLAND INC. MAXLIFE™ DEX/MERC ATF Valvoline MaxLife™ DEX/MERC ATF (Automatic Transmission Fluid) is the first fluid of its kind that is specifically formulated for today’s technologically sophisticated automatic transmissions. It is formulated with premium base stocks, unique seal conditioners, long-life friction modifiers, special anti-wear additives, and shear stable viscosity modifiers, among other performance packages, to fight the four major causes of transmission breakdown, including leaks, slippage, shudder and gear wear. Valvoline MaxLife™ DEX/MERC ATF is recommended for use in most new and rebuilt transmissions and will not void new car warranties. The Valvoline MaxLife™ DEX/MERC ATF Advantages: • Synthetic fluid • Condition transmission seals to prevent leaks • Reduce varnish formation and wear • Improve and maintain smooth shifting longer than conventional automatic transmission fluids • Provide excellent flow properties at low temperatures and greater film protection at high temperatures • Maximize the life of higher mileage transmissions Performance Levels Exceeds the latest performance requirements of DEXRON Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 19 Mayıs 2010 Paylaş 19 Mayıs 2010 Kocaelinde yetkili servis elf atf koyuyor litresi 7 liradan biz hep bunu koyarız diyede üsteliyordu Yorum bağlantısı
Vural Sarı 20 Mayıs 2010 Paylaş 20 Mayıs 2010 Vural bey tek sorum var. Madem Ankara'dasınız. Hiç Otokoç, turoto veya başer'e sordunuz mu? Bunların üçü de ford'un kendi otomatik şanzumanları için ürettikleri yağdan koyar. Nerden mi biliyorum? Değişim+ekleme yaptırdım da ordan. Tanoto'dan emin değilim ama Ali Horasan usta ordaysa başka yağ koyduracağını düşünmüyorum. Sorunuzun cevabı.Evet görüştüm(Tur oto hariç)Verilen cevap Fordun ürettiği ATF(Ford üretmez) Hepsi için demiyorum .Bilgili Servis xxxxx ile ilgili ufak bir anım var.2004 makyajlı Focus 1 Ghia aracımı yeni aldığımda sormuştum benim aracım tek dokunuş 3 sinyal yapmıyor dedim.10 metre uzaklıktan baktı,bu modellerde yok dedi. Aynı serviste başka anı.Arka silecek suyu içeri akıyordu.Aracım HB .Bagaj kaputu iç trimi komple sökülmesi gerekir,uzun sürer dedi bilgili arkadaş.Forumdaki arkadaşların bilgileriyle arka üst stop lambasının 2 vidasını söktüm hortumu yerine taktım. focus 1 için sol far ampulü yandı.Garantili iyi işçilik olsun,Klavuzda belirtilen şekilde (far sökülüp) değiştirilsin diye servise götürdüm.Sonuç bozuk yolda ve kasisten geçerken far ışığı titriyor.Tekrar götürdüm,alt vida gevşek dedi,sıktı.Sonuç değişmedi.Ampulün yanmasını bekliyorum. Sıfır aldığım Taunus GTS aracıma 1 hafta sonra sol çamurluktan çarptılar.Yukarıda bahsettiğiniz Otokoç söğütözü'nde çamurluk değişti.Far altındaki hasarlı saç kısımı şalama ile kesmişler.Araç hazır dediler.Kesilen yerde boyalar yanmış,çamurluğun içi astar boyalı vaziyetteydi.Gerisini anlatmama gerek yok.Cevap.Dikkatimizden kaçmış! TurOto ile ilgili anım yok. CUB ile şahsen tanıştım.Bana uzak kaldığı için gidemedim. Kişisel görüşümdür.Yetkili servise karşı değilim.Garanti süresi bittikten sonra yetkili servisi maddi olarak tercih etmiyorum. Amacım marka reklamı yapmak veya karalamak değil.Bu forumda emeği geçen ve değerli bilgilerini paylaşan arkadaşlardan çok şey öğrendim.Amacım bildiklerimi paylaşmak,yanlış ise doğrusunu öğrenmekti. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Vural Sarı 20 Mayıs 2010 Paylaş 20 Mayıs 2010 iki önceki yazımda ürün reklamı yapılıyormuş izlenimi edindim.Daha önce adlarını bilmediğim ve duymadığım ürünlerdir.Aracımın otomatik şanzıman oluşu ve otomatik şanzımanlara itina gösterilmesi gerektiğini,Forum üyesi arkadaşların bilgileriyle burada öğrendiğim için,2 haftalık bir araştırma sonucu edindiğim bilgilere göre yazılmıştır.Bir ürünün üreticisinin önerdiği şartnamelere uygun olmasını kişisel olarak tercih ederim. Yazılanlar sadece bir bilgidir.Öneri değildir. Saygılarımla. Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran 20 Mayıs 2010 Paylaş 20 Mayıs 2010 Şöyle yaygın bir inanç var.ATF düz şanzımana da konur ama otomatik şanzımana mutlaka ATF konulmalıdır gibi...ATF'nin düz şanzımanda hiç bir sorun teşkil etmediğini bir çok ustadan duydum.Yıllardır kullanıyoruz diyorlar.Bu konuda kesin bilgisi olan var mı? Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar 20 Mayıs 2010 Paylaş 20 Mayıs 2010 iki önceki yazımda ürün reklamı yapılıyormuş izlenimi edindim.Daha önce adlarını bilmediğim ve duymadığım ürünlerdir.Aracımın otomatik şanzıman oluşu ve otomatik şanzımanlara itina gösterilmesi gerektiğini,Forum üyesi arkadaşların bilgileriyle burada öğrendiğim için,2 haftalık bir araştırma sonucu edindiğim bilgilere göre yazılmıştır.Bir ürünün üreticisinin önerdiği şartnamelere uygun olmasını kişisel olarak tercih ederim.Yazılanlar sadece bir bilgidir.Öneri değildir. Saygılarımla. Paylaşım ve değerlendirmelerinizden ötürü şahşen teşekkür etmek isterim, zira ben istifade ettim... Hakan'a katılıyorum, bilgi her zaman değerlidir... Buna rağmen hassasiyetiniz ayrı bir kıymeti var bence forum açısından... Yorum bağlantısı
Vural Sarı 20 Mayıs 2010 Paylaş 20 Mayıs 2010 Yanlış anlaşılmadığıma sevindim.Görüşleriniz için teşekkür ederim. Aslında yazdıklarıma bakınca maksadı aşmış olduğumu farkettim.Az yazıyla çok şey anlatma çabası olunca malesef yanlış ifade oluyor. Servislerdeki eleman eğitimleri ve genel giderleri göz önüne alınca bakım ve servis ücretlerinin fazla olmasını anlayabilsem de,tercihimi maddi yönden yapıyorum.Servisleri ve orada emek harcayan bilgili arkadaşlarımız var tabiki. Telefonda sorduğumda FMY atf kullanıyoruz dedi.Mustafa Tüfekçi arkadaşımıza verilen cevapla benzeşiyor. Ayhan Bey.ATF Automatic Transmission Fluid -(Otomatik şanzıman sıvısı) baş harfleri kısaltması.Yani geneli ifade ediyor. Otomatik şanzımanlarda vites hareketleri labirent gibi kanallardan geçen yağ basıncıyla sağlanır.Selenoidlerin (elektronik valf) kontrol ettiği kanallardan geçen yağın plakaları iterek açma kapama yapılır.Basınç altında hareketi en iyi ileten sıvı hidroliktir. Hidrolik sıvısı basınç altında kendisi de ısınır.Ayrıca malzeme ısısını kendi bünyesine alıp parçanın soğumasına etki eder. Hidroliği soğutmak içinde eşanjörden (radyatör gibi) dolaşarak soğur.İnce olduğu için şanzımanın tüm noktalarına ulaşır yağlama yapar.Köpürmeyi önlemek için,su buharının bünyasinde homojen hale gelmesi için,ısı kararlığı için ayrıca katkı malzemeleri ve deterjanlar eklerinir.Frenler ve hidrolik direksiyonlarda hareket iletimi basınçla sağlandığı için hidrolik kullanılır.Günümüz otomobillerinde kullanılan şanzımanlar elektronik aksamlı olduğu için (selenoidler,elktronik kartlar gibi şanzımanın içinde olanlar) sıvının ve ısının elektronik aksama zarar vermesini önlemek için şanzıman üreticileri şartnamelerinde yağ spesifikasyonlarını belirtmişlerdir.ATF yağlarında çeşitlilik bu nedenlerle oluşmuştur.Her otomatik şanzımana her ATF uygun olmayabilir. Manuel şanzımanda yağ dişliler arasında sürtünmeyi azaltmak için film tabakası oluşturur.soğumasına yardımcı olur. Otomatik şanzımanda öncelik basınç,manuelde öncelik yağlama.Bu tip şanzımanların yağları hidrolikten kalındır. Yine kendimi kaptırdım yazı uzun oldu.Hoş göreceğinizi umarım. Mutlu olun,hep mutlu kalın. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 20 Mayıs 2010 Paylaş 20 Mayıs 2010 Ben de bu atf işine çok bakmıştım. Mobilin atf 220 ve atf 320 diye iki çeşiti var. atf 220i mondeolarda kullananlar olmuş hatta forumda da vardı. Atf 320 ise focuslarda kullanılabilir diyenler vardı. Linkte özellikleri ve şartnameler mevcut. atf 220 http://www.mobil.com/Turkey-Turkish/Lubes/...bil_ATF_220.asp atf 320 http://www.mobil.com/Turkey-Turkish/Lubes/...bil_ATF_320.asp fiyat olarakda makul seviyedeydi. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 25 Mayıs 2010 Paylaş 25 Mayıs 2010 Sorun olmaz, ama 60-70 saniye beklenecek ise N ye alınmasında da sorun yok. Ama Maserati deki gibi zorunluluk yoktur. Yorum bağlantısı
Can Karacaer 25 Mayıs 2010 Paylaş 25 Mayıs 2010 ışıklarda D de iken sürekli frende ayagım dursa bir sorun yaratıyormu yoksa ışıklarda N yemi almam lazım.. Bence P'ye alın, ayağınız dinlensin.. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 25 Mayıs 2010 Paylaş 25 Mayıs 2010 N ye alıp bi parçada el freni çekin P ye alınca arkadali tırsabilir geriye mi takıyorsunuz diye Yorum bağlantısı
Vural Sarı 10 Haziran 2010 Paylaş 10 Haziran 2010 (düzenlendi) http://www.lubeandtune.com.au/html/lubekey.asp linkteki bilgiler faydalı olur sanırım. Özellikle ASP11 (4F27E Focus 1 Otomatik şanzıman - Ford Specification No. M2C 202-B) MERCON V 10 Haziran 2010 tarihinde Vural Sar? tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 10 Haziran 2010 Paylaş 10 Haziran 2010 Bu yağın ithalatına mı başlsak kamu yararına Yorum bağlantısı
Vural Sarı 10 Haziran 2010 Paylaş 10 Haziran 2010 Bu yağın ithalatına mı başlsak kamu yararına Lpg arızası,bobin,buji,vs.vs derken yapılan masraf ufak ufak olduğu için hissetmiyoruz.Şanzımanın masrafı ufak olmayacağı için hassaslaştım. Üreticinin spesifikasyonlarındaki çeşitlilik Mercon,Mercon SP,Mercon V,Mercon LV gibi,pazarlama taktiği mi? Yorum bağlantısı
Recommended Posts