İçeriğe Yönlendir

Yazlık Lastik Tavsiyesi

Kurtuluş Karatay

Recommended Posts

Ayhan Şentürk

Arabanın üzerinde olan Turanza ER300'ler sahibinden.com'da satılıktı ve bu akşam biri arayıp lastiklere bakmak istediğini söyledi. Baktı 100 TL kapora vererek aldı. Yarın söktürüp teslim ediyorum.

Almak için niyetine girdiğim lastik Goodyear Excelance. Bulursam yarın almayı düşünüyorum. Fakat telefonla aradığım bir lastikci o lastiklerin 6-7 ay önce üretiminin durduğunu söyledi ve yerine başka bir desen cıktı, onu verelim dedi. Gerçekten üretimi bitmiş olabilirmi yoksa satış stratejisimi diye düşündüm. Alan birkaç arkadaş vardı. Üretim tarihlerine bakabilirlermi ?

Yorum bağlantısı
Şevket Çite

ayhan hocam, evet excellence'nin benimde bildiğim kadarıyla üretimi durmuş diye duymuştum, zaten goodyear'ın 2012 listelerindede excellence modeli yok, benimkinin üretim tarihi 2011 ama almamak için bir neden değil bence üretiminin durmuş olması.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

195 50 15 goodyear efficientgrip alındı.

Mustafa abi'nin(Liman) selamı ile gittiğim goodyear bayisinde saolsunlar yardımcı oldular. Excelance ve efficientgrip'i yan yana koyup inceledik. Excelance'ın ER300 ile pek farkı olmadığını fatkettik. Efficientgrip hamur ve yanak sertliği olarak çok daha yumuşak bir lastik ve karar verip aldım.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Hayırlı olsun Ayhan ; almanya üretimimi?

Evet German Style :)

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Nekadara aldın Ayhan ?

720 dediler. En son 680'e bıraktılar.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

E iyiymiş fiyat ;)

Birkaç hafta kullanayım bakalım nasılmış. Yanakları ER300'e göre daha yumuşak. Jant korumasıda var. Hamuruda ER300'lere göre bariz yumuşak.

Hayırlı olsun,Ayhan....iyi günlerde kullan :)

Saol :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Goodyear Effic. az tüketim sağlayan yeşil nesil lastiktir, kuru zeminde o kadar olmasa da, ıslak zeminde biraz yavaşlamak gerekir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Goodyear Effic. az tüketim sağlayan yeşil nesil lastiktir, kuru zeminde o kadar olmasa da, ıslak zeminde biraz yavaşlamak gerekir.

ER300'lerle ıslak yolda 100 ile giderken direksiyonuda bıraksamda araba ip gibi sapmadan gidiyordu. Ağır araba hissi veriyordu. Efficientlarda ıslak yolda araba biraz gezer gibi oldu. İlk sürüş olduğu için tam kestiremedim. Sulu kar olduğundan yada rüzgardanda olabilir diye düşündüm... Yada su tahliyesi, asimetrlik ER300 kadar iyi değil.

Yorum bağlantısı
Şevket Çite

Hayırlı olsun Ayhan Hocam; güle güle kullan Allah kaza bela vermesin. senin lastiği bende beğenmiştim hatta bu excellence'den daha ucuza bırakmışlardı ama benim usta aldırmadı, gerçi lastiğimden son derece mennunum ama bakıcaz artık , seninde lastik yorumlarını bekliyoruz .

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

ER300'lerle ıslak yolda 100 ile giderken direksiyonuda bıraksamda araba ip gibi sapmadan gidiyordu. Ağır araba hissi veriyordu. Efficientlarda ıslak yolda araba biraz gezer gibi oldu. İlk sürüş olduğu için tam kestiremedim. Sulu kar olduğundan yada rüzgardanda olabilir diye düşündüm... Yada su tahliyesi, asimetrlik ER300 kadar iyi değil.

Hadi hayırlı olsun, kararını verdin sonunda. Güle güle kullan. Bence rüzgardandır. Zamanla yorumlarını alırız artık iyice alışınca.

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Saol Selçuk abi. Biraz kullanayım, lastik hakkındaki tespitlerimi yazarım. Önce lastik havalarını fabrika ayarlarına getirmem gerekiyor. Lastikci biraz fazla bastı ve ön arkaya aynı basıncta bastı. Yinede ilk izlenimim ER300'e göre kesinlikle konforlu. Asfalt yamalarından geçerken oluşan sert vuruntular kayboldu.

Lastikler 2012 1. hafta üretimi.

Yorum bağlantısı
Uğraş Özyurt

yakın zamanda, yani hatırlayacağım zaman diliminde, hemen hemen son3 yılda diyeyim ; er300, goodyear excellence ve conti premium contact kullandım. Daha öncede yazmıştım forumda bi yerlere ama unuttum neresiydi :) bu lastikler birbirinden farklı karekterde lastikler, komfor olarak sıralarsam, 1 numaraya contiyi, yağmurda su tahliyesi ve yağmur sırasında sürüşte, er 300 ü, kuruda sürüşü ve esnekliği değerlendirirsem goodyear ı tercih ederim. 3 lastikde mesela iyi marka ama kendi deneyimimle önce contiyi elerim girdiğim ilk çukurda lastik balon yaptı, turanza veexcellence için; istanbulun yollarında bütün jantları yamultmuştum, ama lastikler taş gibiydi.Daha sonrada diğer iki lastiği karşılaştırırdım.Ayhan bey siz bayağı bir araştırdınız ama en son lastik alırken biraz aceleye geldi gibi oldu sanırım, umarım bahsettiğiniz lastikden memnun kalırsınız. Yada kullanıp başkalarını uyarırsınız :biggrin:

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
(düzenlendi)

ER300 yağışlı havada gerçekten güzel bir lastik. Direksiyon hareketlerine karşı tepkileri çok net. Lastiklerim 50 yanak yerine 60 yanak olsaydı yine ER300 alabilirdim. 50 yanak kullanmak zorunda olduğum için ER300'ü elemek zorunda kaldım. Güvenli bir lastik. Kolay kolay balon yapmaz ama 50 yanak olduğu için sertliği extra yansıyor.

Arabayı dikkatli kullandığım için ve yolculuklarımın %70'nini kuru havada yaptığım için bu lastiği aldım. Lastikler hakkında net yorum yapabilmem için birkaç ay kullanmam gerek. :) Lastikleri ER300 ve excelance ile incelediğimde efficientların yanakları daha yumuşak. Darbelere karşı ER300 ve excelance kadar dayanıklı olacağını sanmam. Bunu bile bile sırf konfor için efficientları aldım. Yollarda biraz daha dikkat etmek gerekecek. :)

tarihinde Ayhan Şentürk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Emre Aytan

Hafta sonu sakarya-istanbul yaptım.

hoplaya hoplaya gittim, zıplaya zıplaya geldim...

üstelik bu kez sadece düşük hızlarda da değil, 90dan sonra hız arttıkça titreşimde artmaya başladı.

hali hazırda 76bin km olunca takım lastik de şart oldu. 185/65 r14 er300 86H için 180x4'ten 720yi 6 taksit yapıyorlar.

sanırım bridgestone bayileri liste fiyatı üzerinde taksit opsiyonu yapıyorlar.

conti desem balon yaptı diyenler artmaya başladı.

michelin zaten fransız, birşey demeye gerek yok.

turanza er300 ses yapıyor diyorlar ama önce emniyet diyeceğiz heralde...

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Efficientgriplerin yol tutuşunu test ettim. ER300 ile tam gaz girdiğim virajlarda 3. viteste patinaj ile önden kayma vardı. Gaz kestiğimde arkadan kayarak virajdan yan yan çıkıyordum. Efficientgripte aynı virajlara tam gaz girdim ve sonrasında ani gaz kestim. Patinaj ve önden kayma yapmadı, gaz kestiğimde de arkadan kopma olmadı.Üstelik viraj içinde daha yüksek hızlara ulaştım. Viraj içinde ani frenlemede de arac çizgisinden çıkmıyor. ER300'lerde hızlı girdiğim virajlarda gazı ve direksiyon hareketlerini iyi dengeleyerek arabayı çizgisinde tutabiliyordum. Efficientlarda kompa yok. Hamur kıvamı çok iyi. Sessizliği harika. Düşük yuvarlanma direnci ile yakıt ekonomisinede katkısı olacağı kesin. Lastik havalarına dikkat edildiğinde kolay kolay balon yapmaz. Ben 2 psı yüksek kullanıyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Aytan

Efficientgriplerin yol tutuşunu test ettim. ER300 ile tam gaz girdiğim virajlarda 3. viteste patinaj ile önden kayma vardı. Gaz kestiğimde arkadan kayarak virajdan yan yan çıkıyordum. Efficientgripte aynı virajlara tam gaz girdim ve sonrasında ani gaz kestim. Patinaj ve önden kayma yapmadı, gaz kestiğimde de arkadan kopma olmadı.Üstelik viraj içinde daha yüksek hızlara ulaştım. Viraj içinde ani frenlemede de arac çizgisinden çıkmıyor. ER300'lerde hızlı girdiğim virajlarda gazı ve direksiyon hareketlerini iyi dengeleyerek arabayı çizgisinde tutabiliyordum. Efficientlarda kompa yok. Hamur kıvamı çok iyi. Sessizliği harika. Düşük yuvarlanma direnci ile yakıt ekonomisinede katkısı olacağı kesin. Lastik havalarına dikkat edildiğinde kolay kolay balon yapmaz. Ben 2 psı yüksek kullanıyorum.

Lastiklerin yeni olmasıyla ilgili birşey olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Yeniliğininde payı var tabi ama ER300'ler yeniykende havadan havaya(sıcaklık olarak) bariz tutunma farklılıkları gösteriyordu. Sıcak havalarda dahi farklı asfaltlarda çok iyi tutunabiliyor veya çok zayıf tutunabiliyordu. Bazen hiç ummadığım yerde ABS devreye girebiliyordu. Bazende asfaltı yerden sökecekmişcesine yere yapışıyordu. Efficientgripler soğuk havada da iyi tutunuyor. Hamuru yumuşak olduğu için ER300'ler gibi farklı asfaltlarda çok fazla farklılıklar göstereceğini sanmıyorum. Belki effcientlar ER300'ün sevdiği asfaltta elde ettiği en iyi tutunduğu katsayılara ulaşamayacak ama ortalama yol tutuşunda ER300'den daha üst seviyelerde olacağı kesin. Bu yorumlara ıslak yol dahil değil. Er300 ıslak yolda çok iyi bir lastik.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Yeniliğininde payı var tabi ama ER300'ler yeniykende havadan havaya(sıcaklık olarak) bariz tutunma farklılıkları gösteriyordu. Sıcak havalarda dahi farklı asfaltlarda çok iyi tutunabiliyor veya çok zayıf tutunabiliyordu. Bazen hiç ummadığım yerde ABS devreye girebiliyordu. Bazende asfaltı yerden sökecekmişcesine yere yapışıyordu. Efficientgripler soğuk havada da iyi tutunuyor. Hamuru yumuşak olduğu için ER300'ler gibi farklı asfaltlarda çok fazla farklılıklar göstereceğini sanmıyorum. Belki effcientlar ER300'ün sevdiği asfaltta elde ettiği en iyi tutunduğu katsayılara ulaşamayacak ama ortalama yol tutuşunda ER300'den daha üst seviyelerde olacağı kesin. Bu yorumlara ıslak yol dahil değil. Er300 ıslak yolda çok iyi bir lastik.

Yorumlar için teşekkürler bu çok iyi oldu. ER300'ün su tahliyesi mükemmel bence de, EG 'leri biraz daha kullandıktan sonra ne olacağı önemli, şu anda henüz yeniler :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...