İçeriğe Yönlendir

Hız Kurallarının Önemi

H.Cenk Bayrakçı

Recommended Posts

Engin Özarı
Arkadaşlar boşa uzatıyorsunuz...

Yasa bellidir ve yürürlüktedir... Polis şu anda evimde misafirim..

Yazının geldiğini, otomobiller için bölünmüş yolda hız sınırının 110 km olarak uygulandığını söylüyor...

Kesin sonuç bu,,,

Yorum bağlantısı
R.Bahadır Irmak
Idare ve anayasa hukukumuza gore kanunlar aksi belirtilmedikce resmi gazetede yayinlandiklari an yururluge girerler.

Genelde her kanun kendisinin hangi tarihte yürürlüğe gireceğini belirtir; ancak kanun metninde kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği konusunda bir hüküm yoksa resmi gazetede yayımlandıkları gün değil 1322 sayılı kanunun 3 üncü maddesine göre resmi gazetede yayımlandığı günü izleyen günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Malum kanunda 13 haziranda yürürlüğe girer diyor zaten... Yani burda da sorun yok...

Yorum bağlantısı
Okyay Pay

Madde 50 ? (Değişik birinci fıkra: 25/6/2010-6001/34 md.) Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir.

Bu maddenin türkçesi şu

eğer yönetmelikle aksi belirlenmediyse ( yerel yönetimler hız limitlerini +- 20 km oynayabilir , mesela karayollarında 70 diye bir limit yoktur , yönetmelikle 50 yi 70 e çıkarırlar , ya da 30 a indirirler bodrum sokakları gibi) bölünmüş yolda hız limiti 110 ( 90 a düşürebilirler yönetmelikle ama tabela koymak zorundadır), aksine bir ibare yoksa 50- 110 - 120 geçerlidir

bu madde de "üzere yönetmelikte" kelimelerinin arasındaki 1 virgül eksiği anlaşılmamasına sebep , olay bundan ibaret.

not: 120 ile radarın önünden geçip , çevirmede polis amcalara selam verip geçtim :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
eğer yönetmelikle aksi belirlenmediyse ( yerel yönetimler hız limitlerini +- 20 km oynayabilir , mesela karayollarında 70 diye bir limit yoktur , yönetmelikle 50 yi 70 e çıkarırlar , ya da 30 a indirirler bodrum sokakları gibi) bölünmüş yolda hız limiti 110 ( 90 a düşürebilirler yönetmelikle ama tabela koymak zorundadır), aksine bir ibare yoksa 50- 110 - 120 geçerlidir

13 Temmuz'dan beri bunu söylüyorum..

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
yahu yok mu bir hukukçu şu forumda.. son noktayı koysun..

ben hukukçu değilim ama biraz kenarlarında dolaşmışlığım var meslek icabı..

ve ben hukuken yönetmelik çıkmadan hız sınırı artmaz diyorum bu metne göre...

ama bir çok şeyde olduğu gibi.. uygulamada "yorum" getirilmiştir.. ayrı!

Evet yine 13 Temmuz'dan beri şunu da söylüyorum...

110 km olmayacak yerleri yönetmelik belirleyecek... 20 km'ye kadar artıracak veya düşürecek.. Keyfine kalmış.. yaparlarsa tabela koymak zorundalar, yapmazlarsa hız 110 km..

Yazı gelmiş trafiğe diyorum.. İsterseniz fakslarım dedi adam diyorum... Daha ne diyim ben.. Hala hukukçu arıyorsun Alper'im, nayloncum...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
ha bu arada.. 20 km arttıramaz.. onu ancak bakanlar kurulu yapabilir... bayındırlık bakanlığı tek başına çıkaracağı yönetmelik ile arttıramaz.. ancak azaltır...

Eskişehir yolunu Bakanlık mı 100 yapmıştı...

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Bu aralar hem yaz hem yeni araç sevdasıyla epey yol yapıyorum. Gördüğüm kadarı ile bölünmüş yollarda henüz millet korkudan 100ü geçmiyor :) Ben de dahil :)

Yorum bağlantısı
Çağrı Sağlam

Esasinda Alper Bey ile ayni seyden bahsediyoruz; ancak arada bir fark var. Kanunda, kanunun yuruluge girisinin yonetmeligin cikisina baglandigi gibi bir ifade yoktur. Kanun yururluge girmistir, hiz siniri 110 olmustur bu genel bir kuraldir; ancak hukukta bir kural daha vardir: Ozel kural-Genel kural ihtilafinda ozel kurar uygulanir. Benim soyledigim ozel kural meskun mahallerde hiz sinirinin 70 olmasidir. Trafik ekipleri radarlari yerlesim bolgelerinde kurmaktadirlar.

Benim soyledigim sey ise ulkemizdeki carpiklikti. Memurun amirim yaz diyor o yuzden yaziyorum demesine, ulkemizde ne yazik ki kanunlar cozum olamamaktadir.

Ben adim gibi hiz sinirinin 110 oldugunu bilmeme ragmen tum yakinlarima uzun yollarda eski hizlara uymalarini tavsiye ediyorum; cunku burada kesin bir karisiklik olacak.

Yorum bağlantısı
Okyay Pay
Esasinda Alper Bey ile ayni seyden bahsediyoruz; ancak arada bir fark var. Kanunda, kanunun yuruluge girisinin yonetmeligin cikisina baglandigi gibi bir ifade yoktur. Kanun yururluge girmistir, hiz siniri 110 olmustur bu genel bir kuraldir; ancak hukukta bir kural daha vardir: Ozel kural-Genel kural ihtilafinda ozel kurar uygulanir. Benim soyledigim ozel kural meskun mahallerde hiz sinirinin 70 olmasidir. Trafik ekipleri radarlari yerlesim bolgelerinde kurmaktadirlar.

Benim soyledigim sey ise ulkemizdeki carpiklikti. Memurun amirim yaz diyor o yuzden yaziyorum demesine, ulkemizde ne yazik ki kanunlar cozum olamamaktadir.

Ben adim gibi hiz sinirinin 110 oldugunu bilmeme ragmen tum yakinlarima uzun yollarda eski hizlara uymalarini tavsiye ediyorum; cunku burada kesin bir karisiklik olacak.

gittiğiniz yolun bölünmüş ve aksine bir tabela olmadığından eminseniz , polis amca cezamı yazacakmış , bırak yazsın , imzalama , ödeme , mahkemeye versinler :bravo:

benim ufaklık imzalamadığı cezaları biriktirip biriktirip , hepsini 1 celsede hallediveriyor :crazy:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yani diyorsun ki.. Burası Türkiye, her şey olabilir...

Olamaz.. Burası bir Hukuk Devleti.. Aksine bir levha yoksa bölünmüş yollarda hız sınırı 110 ise, 122'ye kadar kimse ceza kesemez.. Çevre yollarını bölünmüş yol kabul edip, 110 ile giderseniz ceza yiyebilirsiniz.. Vasıf olarak aynı olsada, çevre yollarının genelinde hız sınırı 70 km.dir..

Yorum bağlantısı
Çağrı Sağlam
Yani diyorsun ki.. Burası Türkiye, her şey olabilir...

Olamaz.. Burası bir Hukuk Devleti.. Aksine bir levha yoksa bölünmüş yollarda hız sınırı 110 ise, 122'ye kadar kimse ceza kesemez.. Çevre yollarını bölünmüş yol kabul edip, 110 ile giderseniz ceza yiyebilirsiniz.. Vasıf olarak aynı olsada, çevre yollarının genelinde hız sınırı 70 km.dir..

Evet Mehmet Bey burasi hukuk devleti.

Bati kafasiyla hazirlanmis yasalarimiz, dogu kafasiyla hareket eden memurlarimiz ve hakimlerimiz var. Bu konuda basimdan bir iki tane kotu olay gecti, canimizi sikmaya, tadimizi bozmaya gerek yok, CCyi 105'e sabitleyip yola devam :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Evet Mehmet Bey burasi hukuk devleti.

Bati kafasiyla hazirlanmis yasalarimiz, dogu kafasiyla hareket eden memurlarimiz ve hakimlerimiz var. Bu konuda basimdan bir iki tane kotu olay gecti, canimizi sikmaya, tadimizi bozmaya gerek yok, CCyi 105'e sabitleyip yola devam :D

120 daha ekonomiktir benim arabada :D

Yorum bağlantısı
Çağrı Sağlam

Arkadasimin iddiasina gore benim aracim icin de oyle. Benim icin bu sene uzun yol donemi kapandi gibi gorunuyor, seneye daha ekonomik yolculuklar yaparim artik :D

Bu arada, uzun yola cikacak herkese hayirli yolculuklar dilerim, umarim kazasiz, belasiz, cezasiz bir yolculuk yaparlar.

Yorum bağlantısı
Hasan Aksüt

Bir kaç gün önce, İstanbul - Eskişehir - Çolaklı (Antalya) güzargahında aksine bir uyarı görmediğim duble yollarda 105 km (GPS değeri) ile yolculuk yaptım. 2 radar geçişinde ceza yemedim. Hatta birinde biraz kuyruk oluşturmam nedeniyle bir volvo sert bir sollama yapınca ilerde cezayı yedi. :yes:

Yorum bağlantısı
Çağrı Sağlam
Genelde her kanun kendisinin hangi tarihte yürürlüğe gireceğini belirtir; ancak kanun metninde kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği konusunda bir hüküm yoksa resmi gazetede yayımlandıkları gün değil 1322 sayılı kanunun 3 üncü maddesine göre resmi gazetede yayımlandığı günü izleyen günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.

Allah allah

Kontrol ettim, elimdeki anayasa hukuku kitabi yayimlandigi gun diyor. Isallah basim hatasidir.

Aydinlattiginiz ve yanlisimi duzelttiginiz icin tesekkur ederim.

Yorum bağlantısı
Serkan Çok

Valla onu bunu bilmem

Antalyadan şimdi geldim.

sivrihisara kadar kimin ne yaptığı belli değil

yola atlayan tabelalaların (uyarı için sanırım) bir anda karşına çıkması

yola atlayan sıcakdan bayılmış insanlar.

amman dikkat millet uçmuş :B):):p:crazy::good1:

Yorum bağlantısı
Halis Parlak

13 Temmuz'da değişen yönetmeliğin son maddesine lütfen dikkat,bazı arkadaşlar hala ne zaman girdi girecek mi tarzı sorular soruyorlar.Resmi Gazete'de yayımlanan kanunlar,yönetmelikler,tebliğler vs. aksi belirtilmedikçe aşağıdaki gibi biter.

Yürürlük

MADDE 48- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Ben 105-110 arası gittim duble yollarda ve 4-5 tane radar gördüm sorun olmadı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bugün Adana'ya giderken, Servet'in araba ile gittik. Araç; Chrysler Grand Voyager 7 kişilik Otomobil..

Niğde girişindeki bölünmüş yolda radar uygulaması varmış...

Radarın önünden 117 km ile geçmişim..

İlerde durdurdular.

Araç büyük olduğu için Kamyonet yada minibüs olabilir düşüncesi ile çevirmişler..

Ruhsatı alıp, otomobil olduğunu görünce geçebileceğimizi söylediler..

Bu arada hız sorulması, araç cinsinin radar noktasına bildirilmesi falan derken polis amca ile sohbet ettik..

110 km hız kuralının 13 Temmuz'dan itibaren geçerli olduğu doğrulanmış oldu... Yolda herhangi bir hız uyarı işareti falan da yoktu..

Bizim aracımız otomobil sınıfında olduğu için 117 km ile sorunsuzca radar noktasından geçmiş olduk...

Daha bu konuda tereddüt oluşmaması dileği ile bu bilgiyi paylaşmak istedim...

Yorum bağlantısı
Hasan Aksüt
Araç; Chrysler Grand Voyager 7 kişilik Otomobil..

Konuyu saptırmış olacağım ama gözleminizi paylaşır mısınız? Bu araç hakkında gerçek kullanıcı bilgilerine ihtiyacım var. Dizel mi? Yakıtı & kullanımı nasıl?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Konuyu saptırmış olacağım ama gözleminizi paylaşır mısınız? Bu araç hakkında gerçek kullanıcı bilgilerine ihtiyacım var. Dizel mi? Yakıtı & kullanımı nasıl?

İlk gördüğümden beri hayran olduğum bir araç,

Araç Servet Aydın'a ait...

1999 model 3800 cc V6 benzinli motor, 4 ileri otomatik, gerektiğinde 4x4, gerekmediğinde arkadan itişli harika bir aktarım.. Araç lpg'li.. Benim kullandığım süre boyunca, Ortalama 120 km hızla 14 litre lpg tüketti.

O kadar çok donanım ve özellik var ki araçta, her incelediğimizde yeni bir özelliğini keşfettik...

Komple Deri döşeme, Her yöne elektrikli sürücü koltuğu, Hız sabtleyici, Ön ve arka için iki ayrı klima kompresörü.. Arkanınki bagajda ve elektrik motorlu, her koltuk için ayrı havalandırma var.. Araçta 8-10 tane hoparlör var ve her hoparlörün üstünde anfi var..

Elektrikli katlanır aynalar, elektrikli camlar (kelebekler dahil) Her koltuk için tavan ve zemin aydınlatması, Harika bir yol bilgisayarı ki, pusula bile var.. O/D ve cruise control hız koruyucu (Şaftta yer alan elektrikli bir fren sistemi var Otobüslerdeki ASR benzeri bir sistem)

Arka tekerlerde el freni için kampana ve normal frenler için disklerden oluşan bir fren sistemi.. Daha bir çok ıvır zıvır özellik..

Kullanımı çok rahat...

İki dez avantaj gördüm...

1 Vergisi = 12 yaşında olmasına rağmen yıllık 2039 lira vergi..

2 Yakıt tüketimi = Yakıt tüketimi 2.5 tonluk bir aracı düşününce çok değil ama.. Benim arabadan 5-6 litre fazla yakıyor...

Yorum bağlantısı
Hasan Aksüt

Değerlendirmeniz için teşekkürler. Dizel'lerini araştırıyorum ama bu sefer fiyatları yüksek oluyor. :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Şimdi baktımda vergisi 1547 liraya düşürülebilirmiş... :s Kasko bedeli 27,148 lira.. Yazık fazla ödemiş...

Yapacak bir şey varmı, iade isteyebilirmiyiz Hakan..

Eee kasko değerinden faydalansanıza. 1547 lira olur o zaman.

Ben hesaplarken sen yazmışsın...

Evet, soruma cevap lütfen... iade isteyebilirmiyiz..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...