İçeriğe Yönlendir

Hız Kurallarının Önemi

H.Cenk Bayrakçı

Recommended Posts

Saygın Can Oğuz
Demekki bir de yönetmelik bekleyeceğiz.. Muhtemelen de illerin trafik komisyonları yollara göre karar verecek...

Bu da iyice karmaşa demek. Birçok kişi bu yüzden cezalar yiyebilir.

Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

ben geçen hafta memlekete giderken emin olmak için trafik polisine sordum hız sınırı 110 oldu dedi.ama sen yine de 90 la git tehlikeli dedi.Bu arada ben hız sınırının artmasına çok sevindim.Geçen sene trabzona kadar karadeniz sahil yolunu kullandım, 90 la gidemedim bir türlü.ne zaman 90 la gitmeye gayret etsem dikkatim dağılıyor ya şeritten çıkıyorum ya öndekine çarpacak oluyorum.biraz hızlı gidince pür dikkat yola konsantre olabiliyorum. bence geç kalmış bi uygulama.ancak gözden geçirilmesi gereken yollar olduğu fikrine de katılıyorum.

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
Yaza gelen Ramazan ayıyla beraber çok güzel oldu bu.. :D

Ramazan bayramında dikkat edelim, herkes hız yapmaya hazır. :lol:

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
Resmi gazetede yayınlanmış.

Bölünmüş yollardaki hız sınırının 110 olması Resmi Gazetede

13 Temmuz 2010 00:06

memurlar.net

--------------------------------------------------------------------------------

Karayolları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun 13 Temmuz 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Kanunun 34. maddesinde, hız sınırlarını düzenleyen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 50. maddesi de değiştirilmiştir. Eski ve yeni metinler aşağıda yer almaktadır. Yapılan düzenleme ise sadece bölünmüş yollardaki hız sınırı 110 olarak düzenlenmiştir. Şehirlerarası çift yönlü yollardaki hız 90, otoyollardaki hız sınırı ise 120 olarak uygulanmaya devam edilecektir. Kanun hükmü gereğince ayrıca yönetmelikte düzenleme yapılacaktır. Yapılan belirleme üst sınır olup, kesin uygulamanın ne olduğu konusunda yönetmelik hükmü beklenmelidir.

2918 sayılı Kanunun konuya ilişkin eski hükmü

Hız sınırları:

Madde 50 – (Değişik birinci fıkra: 17/10/1996 - 4199/21 md.) Şehirlerarası Karayollarında 90 km/s otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları yönetmelikle belirlenir.

2918 sayılı Kanunun konuya ilişkin yeni hükmü

“Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda 120 km/s hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir.”

Dikkat ederseniz önceki maddede de "yönetmelikle belirlenir" hükmü mevcut.

Yönetmelik yapılıp da, üst limitin nerelerde uygulanmayacağına dair kısıtlamalar getirilmedikçe üst limitler geçerli demektir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Dikkat ederseniz önceki maddede de "yönetmelikle belirlenir" hükmü mevcut.

Yönetmelik yapılıp da, üst limitin nerelerde uygulanmayacağına dair kısıtlamalar getirilmedikçe üst limitler geçerli demektir.

Evet.. Bugün ben de bunu düşündüm... Kayseri'ye gidip gelirken 90 levhası görmedim hiç. sadece 70 50 düşüşlerde levha vardı...

Demekki dedim 110'da olmayacak...

Bir aklıma şu geldi.. Muhasebeciler daha iyi anlayacaktır bu örneği..: Satılan ürünleri KDV oranları değişiktir.. 1-8-18 gibi...

KDV kanununda 1 ve 8 olanın listesi vardır ama 18'in listesi yoktur...

Ne hihmetse bu da geldi aklıma :(

Bence de şu anda hız sınırı 110 oldu...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Kesin bilgi:

Hız sınırı otomobiller için bölünmüş yollarda aksine bir levha yoksa 110+11= 121

Ancak; Ceza sistemi de değişmiş.. 122 ile radara girerseniz 90'lık yolda 117'yi geçmiş gibi 2 kat ceza yazılıyormuş.. Yani bölünmüş yolda en düşük hız cezası 270 lira.

Yorum bağlantısı
Burak Hatipoğlu

Geçen hafta kayseriden ankaraya giderken 120 ile geçtim, radarı son anda farkettim, eyvah dedim eğer 90 sa hala durduracaklar, ilerde polis çevimesi vardı, durdurmadı ama ben durdum sordum, memur bey hız sınrılarının güncellendiğini söyledi, teşekkür edip yoluma devam ettim :(

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz
Tabiki sadece otomobiller...

Connect'ler doblolar 80-8'e devam...

Ooo, onlar iyice dezavantajlı oldu bu durumda. Gerçi bunların yolda otomobilden daha yavaş gidenini de görmedim ya...

Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
Ancak; Ceza sistemi de değişmiş.. 122 ile radara girerseniz 90'lık yolda 117'yi geçmiş gibi 2 kat ceza yazılıyormuş.. Yani bölünmüş yolda en düşük hız cezası 270 lira.

Mehmet Bey bu olamaz. Kanuna açıkça aykırı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Bey bu olamaz. Kanuna açıkça aykırı.

Valla ben de öyle dedimde... Bizzat trafik polisi söyledi bunu...

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk
Valla ben de öyle dedimde... Bizzat trafik polisi söyledi bunu...

Trafik polisi söylemiş olabilir, uygulanacakta olabilir ama mantıken bu resmen kandırmaca. Birkere matematiğe aykırı. Niye 90'lı kullanıyor. Çok para lazımsa 50 diyede hız sınırı var onu kullan.

Yorum bağlantısı
Cihan Toparlak
(düzenlendi)
Zaten bazı otoyollarda öyle. Tabelada 130 yazıyor. Mersin-G.Antep otoyolunda mesela.

gerçekten hoş sınır belirlemişler bizim arkadaş aydın izmir otobanında 136 ile radara girdi ve 8 km aşımdan dolayı ceza yedi sınır 120 imiş polisin dediğene göre hemde gişeden çıkışta yedi cezayı aydın yönünde

Ramazan bayramında dikkat edelim, herkes hız yapmaya hazır. :p

evet ramazanda dikkat etmek gerek

tarihinde Cihan Toparlak tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz
gerçekten hoş sınır belirlemişler bizim arkadaş aydın izmir otobanında 136 ile radara girdi ve 8 km aşımdan dolayı ceza yedi sınır 120 imiş polisin dediğene göre hemde gişeden çıkışta yedi cezayı aydın yönünde

evet ramazanda dikkat etmek gerek

8 km değil,%10 tolerans ile 4 km aşmış sınırı.

Yorum bağlantısı
Halis Parlak

Yarın bir deneyeyim bakalım bölünmüş yolda 110 ile gitmek nasıl oluyor? :)

Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Valla ben 100'ü pek aşmıyorum, duble yollarda da. Hız sabitleyiciden ayarlıyorum 99-100'ü. Hem az yakıyor hem de, müzik dinleye dinleye gidiyorum. Ama bzim gittiğimiz yer 1 saatlik yol. Uzun yollarda sıkıcı olabilir. O zaman 110 ayarlamak lazım. :seytan:

Yorum bağlantısı
Tansel Yavuz

Ankara-Konya yolunda değil 99 km,121 km ile bile gitseniz uykunuz gelir.Geçen hafta Konya üzerinden Alanya ya gittim kendimi uyumamak için zor tuttum,haftaya tekrar gideceğim bu sefer 120 ye sabitleyip giderim artık.

Yorum bağlantısı
Hasan Aksüt
(düzenlendi)

Makas-Konya arasında 150'lerı geçmezseniz uyku ihtimali hep olabilir sanırım. Hangi risk daha alınabilir? Yüksek hız? Uyku? Bence muhabbet edecek bir arkadaş şart. Uzun zamandır kullanmadım ama Türkiye'nin en uzun düz yoluydu diye biliyorum. Kışın en çok kaza yapılanıda! Gizli siyah buz dedikleri bir tehlike oluyormuş.

tarihinde Hasan Aks tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ömer Faruk Yılmaz
+1

Benim incelediğim fordlar her hızda 6 km fazla gösteriyor... Yüzde olarak bir oran yok...

bunu bende farkettim navigasyon yol bilgisayarıyla direk bağlantılı ve kadran hızının tam 6 km aşağısını gösteriyor.. Bu durumda doğru olan hangisi ? yada böyle bir fark neden var ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
bunu bende farkettim navigasyon yol bilgisayarıyla direk bağlantılı ve kadran hızının tam 6 km aşağısını gösteriyor.. Bu durumda doğru olan hangisi ? yada böyle bir fark neden var ?

Doğru olan tabiki navigasyon... Bu fark neden var'ın cevabı zor... Bence vatandaş ceza yemesin diye var..

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kangoo'da 5 kilometre fark vardı.Bende söküp skalayı naviye göre ayarladım.ama enterasandır 110 km ye kadar navi le gösterge aynı,170-80 kmde navi 5-6 kilometre az okuyor.Herhalde hızıma yetişemiyor navi destek uyduları :f1:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...