İçeriğe Yönlendir

Sis Farları Kullanımı

Salih Arslan

Recommended Posts

Sani Gerşon
Öner Kurukuz yazdı:

Kanunda "evinin kapısını kitlemek zorundasın" yazmaz. Ama evine giren hırsızı tutuklar. Hırsız diyemez ki "kapısı kitli değildi" . Bu, hırsızı haklı çıkarmaz.

Burda da sisleri yakıp "ama gündüz yazmıyor" demek te aynı şey bana göre.

Kesinlikle haklısınız :good1: 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Çağlar Bayur yazdı:

bence motorda ilave farlar hep olmalı , gerçi İStanbul da bazen yöresel sorun oluyor, söktürülüyor yola devam için, mesela kağıthaneye inilmez beylikdüzünde sorun olmuyor gibi

Ne yazık ki bizde trafik polisleri kanun ve yönetmeliklere göre uygulama yapmıyor. %90'ı da birçok konuya vakıf değil zaten. Acemi polis tecrübeli polisten görüp öğrendiği ile görevine devam ediyor. Kaç defa denk geldim, radar uygulmasında beni durdurup yanındaki polise motosikletin hız limitini sorana :)  Daha araçların hız limitlerini bilmeyen polis sis farının hangi şartlarda kullanılıp kullanılmayacağını mı bilecek.

Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Öner Kurukuz yazdı:

Kanunda "evinin kapısını kitlemek zorundasın" yazmaz. Ama evine giren hırsızı tutuklar. Hırsız diyemez ki "kapısı kitli değildi" . Bu, hırsızı haklı çıkarmaz.

Burda da sisleri yakıp "ama gündüz yazmıyor" demek te aynı şey bana göre.

Verdiğiniz örnek saçma. Tartışacaksak gerçek bir kanun yönetmelik maddesi üzerinden konuşalım. Varsayımlar üzerine değil.

Gündüz sisli yağmurlu karlı tipili havalarda sis farı kullanımının yasak olmasının mantığını bana açıklar mısınız ?

Eğer gündüz sis farı kullanılabiliyorsa ama belli hava şartları aranıyorsa bu neden kanunda yazmıyor ?

Üzerine konuştuğumuz ceza durumunu belirtir yönetmelik maddesinde neden "gece" durumu özellikle belirtilmiş. Sis farlarının genel olarak kullanılamayacağı durumu yazmamış ? 

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Ben uzun yolda gündüzleri de kullanıyorum ne yalan söyleyeyim. Aracım 2004 model ve gündüz ledleri Halojen. El feneri lambasından hallice, yeterli değiller. Aracımın rengi de Opel Gri'si. Asfalt ile aynı tondalar. Güneşli havalarda ileriden gelirken karşıyı indike etmem gerekiyor gibi hissediyorum, normal farlar yerine sis farlarını kullanıyorum. Eğer hava yağmurlu ve sisli ise gündüz gece farketmeden yine kullanırım. Ama geceleyin özenle hizalanmış kısalarım yerine hiçbir aydınlatma kullanmam.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Sani Gerşon yazdı:

Bu arada kanun, sisli havalarda yakılabilir demiyor. Gece kötü hava koşullarında yakılabilir diyor. Yani gündüz kullanımı her türlü yasak, gece ise sis şart değil, yağmur, kar vs'de de kullanılabilir.

https://www.trafik.gov.tr/kurumlar/trafik.gov.tr/03-Mevzuat/2023_yili_Trafik_Ceza_Rehberi.pdf

22. sayfasında:

64/1-b-1 Gece sis ışıklarını; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakmak,

kanun açığı aramadan düşününce, sis farı gündüz yanabilir gibi anlıyorum. 

Çünkü bu uyarı cümlesi. Ceza cümlesi. Nokta atışı ibareye yer vermiş. 

eğer gündüz yakmak yasak olsaydı, “gece” ibaresi koymazdı. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

eğer gündüz yakmak yasak olsaydı, “gece” ibaresi koymazdı. 

Anlaşılmayan şey şu, kanunda sis ışıklarını "gece sis ışığı" olarak nitelendirmiş. Yani teknik olarak ona bu ismi vermişler. Geceyi zaman birimi olarak belirtmiyor. Ancak sadece gece kullanılabileceğini anlayabiliyoruz. Zira gündüz de kullanılabilseydi, kısa hüzmelere dediği gibi ön takı koymadan yakın aydınlatmalar gibi bir belirtim yaparlardı.

@Cem Işık abi'yi bekliyoruz bakalım. Müsait olunca illa yazacaktır. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Sani Gerşon yazdı:

Anlaşılmayan şey şu, kanunda sis ışıklarını "gece sis ışığı" olarak nitelendirmiş. Yani teknik olarak ona bu ismi vermişler. Geceyi zaman birimi olarak belirtmiyor. Ancak sadece gece kullanılabileceğini anlayabiliyoruz. Zira gündüz de kullanılabilseydi, kısa hüzmelere dediği gibi ön takı koymadan yakın aydınlatmalar gibi bir belirtim yaparlardı.

@Cem Işık abi'yi bekliyoruz bakalım. Müsait olunca illa yazacaktır. 

eğer öyleyse tamam ama gündüz sis ışığını sis olsa bile kullanamazsın anlamı çıkar. Bu mantıklı mı? 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

eğer öyleyse tamam ama gündüz sis ışığını sis olsa bile kullanamazsın anlamı çıkar. Bu mantıklı mı? 

bence de.  dese ki sis olunca sis farı yakılır. sis yoksa yakılamaz mis gibi olurdu.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Doğan Arşiray yazdı:

bence de.  dese ki sis olunca sis farı yakılır. sis yoksa yakılamaz mis gibi olurdu.

Kanuna göre dediğiniz gibi gündüz hiç kullanılmamalı.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Fatih Keskin
Sani Gerşon yazdı:

sis yoksa gündüz niye yakayım ki sis farını

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık
Sani Gerşon yazdı:

Sis farının (bence) gecesi gündüzü  olmaz. Sis varsa zaman kavramından bağımsızdır. Sabah da sis olur. öğlen de olur. Kütahya'da hatta Tunçbilek diye bir bölge var, İnegöl'den Kütahya'ya  giderken dağ yolu,  7/24 ne zaman geçsem sisli. Yaz kış sabah akşam demeden. Sis farının Fuzuli kullanımı olur bence.. Fuzuli kullanımı ceza konusu olmalıdır.  Nasıl bir hava veriyorsa o far ; artistlik niyetle kullanıyor  sokaktaki insanlar maalesef. Görmek-görülmek niyetiyle kullananları tenzih ederim tabi ki.

Kanun kaleme alınırken maalesef ki bu anlam karmaşasına sebebiyet verecek şekilde yazılmış. 

Hatta bir de sürat sınırı vardı yanlış hatırlamıyorsam, 30 km/h veya 50 km/h gibi bir süratin üstünde sis farı kullanmak da yasal değildir. 

Trafikte uzunları açmış giden olursa önüne geçer arka sislerimi açar kapatır ikaz etmeye çalışırım, fark etmez ise arka sisi açık bırakır önünde gitmeye devam ederim. Daha da umursamazsa uzar giderim ..  Benim yaptığım da yasal değil :)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Cem Işık
Fatih Keskin yazdı:

sis yoksa gündüz niye yakayım ki sis farını

Acayip hava katıyor başkanım, 500 binlik araba 5 milyon değerine çıkıyor bir anda :) "Ovvv ne erkek be" diyor karşı cins görünce.. 

Apaçi tayfasına kastım, dibine kadar müzik açmış, egzoz bağırtan modeller. Yanlış anlaşılmasın

• Beğen 2
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
(düzenlendi)
Cem Işık yazdı:

Acayip hava katıyor başkanım, 500 binlik araba 5 milyon değerine çıkıyor bir anda :) "Ovvv ne erkek be" diyor karşı cins görünce.. 

Apaçi tayfasına kastım, dibine kadar müzik açmış, egzoz bağırtan modeller. Yanlış anlaşılmasın

Arabaya ektra 40 hp de katıyor, bunu yazmamışsınız 😄

Sisleri açınca araç 40 hp daha güçlü oluyor.

tarihinde Öner Kurukuz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Arka sis fari maks 50km hız limitli olması lazım zaten. Aşırı siste yakılır.

Yorum bağlantısı
Mehmet Yeter
Cem Işık yazdı:

Sis farının (bence) gecesi gündüzü  olmaz. Sis varsa zaman kavramından bağımsızdır. Sabah da sis olur. öğlen de olur. Kütahya'da hatta Tunçbilek diye bir bölge var, İnegöl'den Kütahya'ya  giderken dağ yolu,  7/24 ne zaman geçsem sisli. Yaz kış sabah akşam demeden. 

Eşim domaniçli. Köye giderken hep o yolu kullanırım. Fiesta ile çok zevkliydi ama cmax ile hiç zevkli değil. Gözüm sürekli yakıt ibresinde aşağıya inerken bile gaza basmasam da araba yakıyor. :unsure2:

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Vaktinde yaptım ama işleme almadım.

Kısa farlar hız düştükçe aşağı aydınlatma, fren lambaları hız düştükçe şiddetini düşürecek sistem. Gerekli bir sistem. İlaveten kurallar olsa dahi karayolunu okuyan ahlaklı saygılı bencil olmayanlar nerede hangi aydınlatma ekipmanını kullanacağını kesinlikle bilir. Bu forum bu insanlardan oluşuyor. 

Otomotiv üreticinin en büyük hatası ise yeni nesil araçlarda daimi aydınlık kadran. Acemi ve veya dalgın sürücü gündüz farı ile gece yolculuğu yapıyor. Aslolan aydınlatma sisteminin değişimi gerekmekte.

Ve finalde yerden 20cm’den daha yüksek hiçbir sis farı işe yaramaz. Sis farı ile yolumun görünürlüğü arttı diyen de yok. Az buçuk milyon x3’ü geçen bir sürücü olarak yağmur hariç işe yaradığını görmedim. 

Neyse şimdi arka sisleri yakıp piyasa yapam biraz🍆

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ

Ceza rehberi değil, direk kara yolları trafik kanuna bakarsak,

image.png.9f737bfa977653187f26d28472dc1911.png

Gündüz sis lambalarının kullanımı ile ilgili herhangi bir yasak bulunmuyor. 

Gündüz görüşü azaltan sis yağmur vs varsa, "yakını gösteren" ışıkların kullanılması zorunlu. Yani gündüz sisli havada normal farları yada sis farını kullanmazsak ceza yazılabilir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Arkadaşlar konu çok uzadı Bolu dağında sisli havalarda karayollarına ait sabit direkleri olan  sis lambaları sisli havalarda gece gündüze bakmaksızın 7/24 yanıyor. Böyle havalarda zaten kısa hüzmeli farda yanıyor,  çizgiler zaten sarı birde V çizgiler var, dahada  yetmezse sis lambası yakılıyor. Kimse ceza yazmıyor.  İnişte polis kontrol noktası var gbt ye de bakılıyor ama farla beraber diz yanıyorsa ceza yazmıyorlar. Çünkü sis anlık öyleki 2 m fark ile olabiliyor. Sisten ceza 2000 yıllarda Antalya Manavgat ta bir arksdsşın minibüsüne yazılmıştı en son.

Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
(düzenlendi)
Bahadır TÜFEKCİ yazdı:

Ceza rehberi değil, direk kara yolları trafik kanuna bakarsak,

image.png.9f737bfa977653187f26d28472dc1911.png

Gündüz sis lambalarının kullanımı ile ilgili herhangi bir yasak bulunmuyor. 

Gündüz görüşü azaltan sis yağmur vs varsa, "yakını gösteren" ışıkların kullanılması zorunlu. Yani gündüz sisli havada normal farları yada sis farını kullanmazsak ceza yazılabilir. 

Sis farları zaten sisli havada yanacak olan lambalar. Gece veya gündüz farketmiyor. sis varsa yakarsınız.

Buradaki gece yazısına siz çok takıldınız.

Buradaki "gece" ibaresinin özellikle belirtilmesindeki amaç sürücüler gece lambalarını yakar, bununla birlikte hava güzel olsa bile sisleri de yakar.

Bu nedenle "gece lambaları yaktığınızda sisleri şu şartlar olmadan yakmayın," demek için bu şekilde yazılıyor.

Gündüz sis varsa tabii ki yakılıyor.  Sorun sis yokken gece veya gündüz farketmeksizin YAKILAMAZ... yakılırsa cezası olur.

Ben de size dedim ki "özellikle gündüz yazılmadı diye gündüz normal havada yakamazsınız" bunun için de uzun farları da "gündüz yakamazsın" yazmıyor diye örnek verdim.

En iyisi siz bizi hiç dinlemeyin, gece de gündüz de yakın sisleri gitsin. Ne de olsa orta yolu bizle değil trafik ekipleri ile bulacaksınız.

O belli oldu.

tarihinde Öner Kurukuz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Park lambaları ile sürülmez,

Gece ,gündüz siste ön sis farları yakılır(varsa),

Çok yoğun siste arka sisler de yakılır( çok yavaş giderken),

Gece yol boşsa uzunlar yakılır,

Siste dörtlüler yakılmaz, 

Park edince dörtlüler yakılmaz,

Şerit değiştiriken sinyal yakılır,

Selektör geç anlamındadır, ( 500mde öteden  ben geliyorum kenara kaç demek değildir.) 

Yorum bağlantısı
Bahadır TÜFEKCİ
Öner Kurukuz yazdı:

Sis farları zaten sisli havada yanacak olan lambalar. Gece veya gündüz farketmiyor. sis varsa yakarsınız.

Buradaki gece yazısına siz çok takıldınız.

Buradaki "gece" ibaresinin özellikle belirtilmesindeki amaç sürücüler gece lambalarını yakar, bununla birlikte hava güzel olsa bile sisleri de yakar.

Bu nedenle "gece lambaları yaktığınızda sisleri şu şartlar olmadan yakmayın," demek için bu şekilde yazılıyor.

Gündüz sis varsa tabii ki yakılıyor.  Sorun sis yokken gece veya gündüz farketmeksizin YAKILAMAZ... yakılırsa cezası olur.

Ben de size dedim ki "özellikle gündüz yazılmadı diye gündüz normal havada yakamazsınız" bunun için de uzun farları da "gündüz yakamazsın" yazmıyor diye örnek verdim.

En iyisi siz bizi hiç dinlemeyin, gece de gündüz de yakın sisleri gitsin. Ne de olsa orta yolu bizle değil trafik ekipleri ile bulacaksınız.

O belli oldu.

Tartışmanın kaynağı benim konuyu anlayamamam değil, ceza rehberini ilk paylaşan arkadaşın gündüz ne şartla olursa olsun sis farı kullanılamaz demesi. Geri dönüp okursanız görebilirsiniz.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Evren Erakçora yazdı:

Selektör geç anlamındadır, ( 500mde öteden  ben geliyorum kenara kaç demek değildir.) 

100 ehliyetliye sorsak 99 u nu geri almak gerekir. bizde tam tersi şimşek fırtına yıldırım olarak çatçatçat çakarak ilk geçiş bende yapar 99 u

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Milyon km yaptım, şimdiye kadar en çok 500 km.si sis lambaları ile olmuştur. Onu bile sisten çıkar çıkmaz söndürürdüm. Hiç sisi olmayan arabam da olmadı, Fiesta dahil. Zaten orjinal sisler parkları açmadan tek başına yanmaz.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Serkan Toker yazdı:

şimdiye kadar en çok 500 km.si sis lambaları ile olmuştur.

tesla da sis farı varıd da biz mi yakmadık

Yorum bağlantısı
Serkan Toker
Çağlar Bayur yazdı:

tesla da sis farı varıd da biz mi yakmadık

Menzil düşer, varamazsın.. iyi ki yok..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...