İçeriğe Yönlendir

Sübap Sesi Şıkırtı vb. Sesler

Halit Bebek

Recommended Posts

Halit Bebek

Herkese Merhabalar,

Özellikle motor bölümünden gelen seslerle ilgili, olası nedenlerini bir başlık altında toplayayım dedim. Malumunuz benim aracımda da benzer bir ses var.

Yazarak sesi tarifleme zorsa da daha önce bu tarz sorunları yaşayıp çözenlerin de büyük yardımı olacak kanısındayım.

Burada kulaktan solma, sağdan soldan duydugumuz bir cok seyi de paylaşmaya çalışıcam.

Öncelikle benim aracımdaki problemi anlatayım...

Aracım yaklaşık 150 bin km de, benzinli 1.6 GP Ambiante.Aracın yürür aksamında vs en ufak bir sıkıntı yok. Çekiş-performans ve tüketim konularında da bir problem yok...Ancak baki bir ses var araçta. Bu ses çoğu usta tarafından, "Normal bu ses bişey yok" diye onaylanmasına karşın kimisi de "Sübap sesi bu" da diyor. Ses aracın devirlenmesiyle artan ya da azalan yogunlukta bir ses. Bariz bir şıkırtı bana göre.Motorun altına girdiginizde bu sesi daha net duyuyorsunuz. Tam bir vuruntu sesi degil ama bu kadar tarifleyebileceğim. Bunun dışında araçta avans sesi de var ara ara. Bu ses de, sorun olmayan bir araçta misal, aracı kaldırırken deviri düşürdügünüzde arac tekrar debriyaj yapana kadar vir avans vurur ya o tarz, fincan sesi gibi...

Aracımda katalitik yerinde ve sorunsuz oldugu söylendi. Yetkili servis 100 bin de değişir bu diyor, birçok sanayideki usta da bunlar kolay kolay tıkanmaz diyor.Hatta bir usta 300 bin km lik focustan söktügü kat.ın içini göstermişti, hakatten tertemizdi.Yukarda kat ın içinin dagılması halinde fincan sesi gibi ses vereceğini forumdan da okumuşsunuzdur.Ama o ses kattan değil.Egsoz sistemini de yeniledim gecen hafta zaten(Orta ve arka susturucular gayet iyi)

Bu anlamda sorularıma geçeyim ;

1- Hego sensörünün araçtaki etkileri nelerdir?Değişim periyodu vs? Yakıta-çekişe etkisi vs? Arıza ışığı?Ses yaptırır mı?Avans sesi?

2- Krank gezi yatağı-ay yatağı motor çalışma sisteminin neresindedir?

3- Triger sisteminde bu tarz periyodik ses yapabilecek bir şey var mı?(Devir daimden bilyalara v kayışına kadar değerlendiriniz)

4- Sübaplara değişim gerekmeden yapılabilecek bir işlem var mı?Ayar mümkün mü?Varsa kabaca nasıl bir işlem?Subap değişim maliyeti aşağı yukarı nedir?Kapak taşlama vs gerektirir mi? Bu işlem yarım motor yaptırmak mıdır?

5- Olası bir katalitik bozulmasında neler yaşanır?

6- Araçlarımızda 12 adet sensör olduğunu sanıyorum.Bu sensörlerden değişmesini tavsiye ettikleriniz var mı?

7- Bozuk sübap ayarının motora kısa ve uzun vadede zararı nedir?

9- Yatak sardırması hangi durumlarda yaşanır?

Sorular birbiriyle bağlantılı olsa da arttırmak mümkün. Cebimizden para çıkmadan önce nacizane tavsiyelerinizi yazarsanız sevinirim.

Herkese Teşekkürler

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
1- Hego sensörünün araçtaki etkileri nelerdir?Değişim periyodu vs? Yakıta-çekişe etkisi vs? Arıza ışığı?Ses yaptırır mı?Avans sesi?

2- Krank gezi yatağı-ay yatağı motor çalışma sisteminin neresindedir?

3- Triger sisteminde bu tarz periyodik ses yapabilecek bir şey var mı?(Devir daimden bilyalara v kayışına kadar değerlendiriniz)

4- Sübaplara değişim gerekmeden yapılabilecek bir işlem var mı?Ayar mümkün mü?Varsa kabaca nasıl bir işlem?Subap değişim maliyeti aşağı yukarı nedir?Kapak taşlama vs gerektirir mi? Bu işlem yarım motor yaptırmak mıdır?

5- Olası bir katalitik bozulmasında neler yaşanır?

6- Araçlarımızda 12 adet sensör olduğunu sanıyorum.Bu sensörlerden değişmesini tavsiye ettikleriniz var mı?

7- Bozuk sübap ayarının motora kısa ve uzun vadede zararı nedir?

9- Yatak sardırması hangi durumlarda yaşanır?

1- Bozuk ise, düzensiz karışım, (fakir veya zengin), rolantide dengesizlikler, ilk kalkışta yığılmalar, ilk gaza basışta boğulmalar.. Çok yakma veya az yakma. Genelde arıza ışığı yakmaz, Arıza ışığı yakması için ölmesi gerekir.. Avans sesi yaptırabilir.. Ömrü ortalama 100 bin km.dir..

2- Krank milinin üstünde çalıştığı yataktır.. aşınmaya bağlı olarak yağ kanalları yok olmakta, yağsız kalmaktadır, bu sebepel sarmakta ve krank miline de zarar vermektedir..

3- Triger, gergi bilyaları ses yapabilir.. Devirdaim ses yapabilir.. V kayışından ayrı bir sistemdir.. V kayışının bağlı olduğu bilyalarda ses yapabilir..

4- Subaplar baş düşmanı kurumlardır.. Kurum temizliği yapılmalıdır.. Bu carbon clear işlemi olabilir yada sökerek temizlemek olabilir.. 150 bin kilometre de bir subap ayarının kontrol edilmesi öneriliyor.. Ama hiç birimiz yapmıyoruz.. Subap maliyeti sökme takma temizlikle birlikte kabaca 500-600 lira civarındadır.. Sorunsuz bir motorda yani kararet görmemiş subap eğmemiş bir motorda kapak taşlamaya gerek yoktur.. Yarım motor yaptırmak tabiri ustaya göre değişir.. Kimine göre; Subaplar değişir, pistonların sekmanı değişir, bunun adı yarım motordur, kimine göre sadece sekman yarım motordur...

5- Katalitik konvertör genelde yavaş yavaş bozulur.. Daha doğrusu yavaş yavaş tıkanır veya dağılır... Performans kaybına sebep olur, arıza lambası yakar.. Ses yapabilir..

6- Bozuldukça değiştirriz.. periyodik olarak değişmesi gereken sensör bilmiyorum ben..

7- Araç çekmez, çok yakar, ses yapar, uzun vadede zararı olduğu bir yer olduğunu sanmıyorum..

9- Yatak sarma deyimi, yağsızlık sebebiyle aşırı ısınmasına bağlı, pistonların silindire kaynaması veya aşındırmasıdır.. Genel anlamda, tüm yağlı yatakların yağsızlık sebebiyle ısınarak deforme olmasına yatak sarma denir..

Yorum bağlantısı
Halit Bebek
(düzenlendi)

Artık ses sorunu çözüldü arkadaşlar.

Dün Mazhar Bey in yasadıklarından yola cıkarak Süreyya Usta yla tanısmaya gittim. Çünkü ben de kaçık sente ile uzun süre araç kullanmıştım. Subapların durumu nedir, bir kez daha kontrol ettirmek amacıyla da gittim.

Motor üst kapak söküldü ve egzantirikleri gördük. Tabi öncesinde aracın sesini dinledi. Ve sesin büyük ihtimalle subap kaynaklı oldugunu, gecen sene cok daha gürültülü bir sese sahip aracın müsterisini ancak benim su anki sese indirgeyebilerek gönderdiklerini söyledi.Yaptıkları işlem ise subap ayarı.Yani subap ayarı var...

Ara bilgi: Bizim ilk focus 1 lerde ayar var, ancak makyajlı f1 lerde bu olay yok.Daha dogrusu motor üst kapagı plastik olan yeni tiplerde bu olay yok.

Üst kapak söküldü ve tüm subapların bosluklarına bakıldı. Emme 20- Egsoz 30 olması gerek subap degerleri kontrol edildi.Bunlarda artı eksi 5 tölerans oldugunu ama km yapmıs motorlarda bunun tam tutmayacagını belirtti.Zira benim emme tarafı 25-35 aralıgında, egsoz tarafı 40-45 aralıgında cıktı.Ta ki bi tanesi 75 cıkana kadar...Ekzantirik dişlisinin deerek basınç uyguladıgı bu şim ya da fincan diye tabir edilen (tam emim degilim) bozuk para seklindeki çelik parça yerinden cıkarıldı ve 35 lik fincan yerine takıldı. Bu parcanın tanesi 15-16 TL civarında. Bulunması biraz sıkıntılı olsa da artık bulunan bir parça imiş...

Tesadüfi ustanın elinde bir tane vardı. Hemen yerine taktık motoru kapattık ve o illet , o gıcık ses artık yoktu.Artık lambada durdugumda arabamın sesini duyamıyorum :D

Aracın performansında çekişinde hissedilir bir değişiklik yok. Daha iyi ya da daha kötü de diyemem...Sadece cok daha sessiz bir motorum var.

Bu anlamda Tekniker Oto Süreyya Ustaya çok teşekkür ederim...

Mehmet Bey verdiginiz cevaplara da ayrıyetten teşekkür ederim.

tarihinde Serkan Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Fazlı Özdemir

Benim araçta da, özellikle yazın öğle sıcaklarında ve yokuş çıkarken duyulan bir şıkırtı sesi vardı. Bu sesin subap ayarsızlığından olduğunu sanıyorduk. Aracın lastiklerini serviste değiştirirken ustaya söyledim, usta ecuya laptopla bağlandı. Yakıt oktan değerlerini güncellediğini söyledi. Sorunum halloldu.

Yorum bağlantısı
Halit Bebek
Benim araçta da, özellikle yazın öğle sıcaklarında ve yokuş çıkarken duyulan bir şıkırtı sesi vardı. Bu sesin subap ayarsızlığından olduğunu sanıyorduk. Aracın lastiklerini serviste değiştirirken ustaya söyledim, usta ecuya laptopla bağlandı. Yakıt oktan değerlerini güncellediğini söyledi. Sorunum halloldu.

BU sizin bahsettiginiz avans sesidir muhtemelen. Avans sesini kalitesiz yakıt ya da yazılımdaki yanlış programlama yapabilir evet..

Yorum bağlantısı
Umut Karataş

hadi geçmiş olsun halit hocam, senin adına sevindim gerçekten. senin kafanı bayağı bir meşgul ediyordu bu şıkırtı sesi.

Yorum bağlantısı
Halit Bebek
halit bey sorunuzun çözüldüğüne sizin adınıza sevindim
hadi geçmiş olsun halit hocam, senin adına sevindim gerçekten. senin kafanı bayağı bir meşgul ediyordu bu şıkırtı sesi.

Sağolun arkadaşlar....

Ancak sübaplarla ilgili bir hatırlatma....Tabi bu yine bir ustanın söylemesi...Bozuk sübap ayarı yüksek devirli kullanımda sübapların eğilmesini kolaylaştırıyormuş.Bu anlamda ayarlarının bozulabildigini de söylemek mümkün sanırım.

Ben focus aldım alalı, aracın seriligine kendimi kaptırdıgım icin devirli kullanıyorum hep. Bu yüzden de 55 lt depo ile ancak 600 km yapabiliyorum ş.içi...Ama uzun yol performansından da cok memnunum. Bir depo ile 920 km...Hız yer yer yüksek, klima kısmen acık ve kapalı...

Yorum bağlantısı
Mazhar Uzun

halit bey arabayı devirli kullanmak olması gerekendir devirsiz kullanmak mı demek istediniz

Yorum bağlantısı
Halit Bebek
halit bey arabayı devirli kullanmak olması gerekendir devirsiz kullanmak mı demek istediniz

Kastettiğim aşırı devirli idi, 5000-6000 gibi sürekli bu kullanım.

Yorum bağlantısı
Halit Bebek
anlaşıldı doğrudur

Ben focus landıgımdan beri bu devirleri sık görür oldum, hani bizim arabalar ne kadar basarsan o kadar gidiyo ya, buna hayranım :(

Ama yanlış tabi, artık maksimum hızım 130-140 olacak :elveda:

Ama bu vesilele Süreyya Usta ile tanışmam cok ii oldu.Herseyde bi hayır vardır derler ya. Siz o sorunu yaşamasaydınız ben de dün o sesten ve buna baglı olusabilecek seylerden kurtulamayacagım. Trigerim dahil bir cok genel bakımı artık orda yaptıracagım

Yorum bağlantısı
Halit Bebek

Dün tespit edilen sübapı ve şimlerin yerini aşağıdaki resimde göstermeye çalışayım...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Geçmiş olsun.. ayrıntılı bilgiler için ayrıca teşekkür ediyorum...

Yorum bağlantısı
Mazhar Uzun

halit bey şu benim arabanın sente hikayesindeki civata boyuna inanan yok gibi kısa civata takıldı sorun çözüldü diyorum bunuda süreyya ustaya nasıl olduğunu sordunuzmu?

Yorum bağlantısı
Serkan Toker
halit bey şu benim arabanın sente hikayesindeki civata boyuna inanan yok gibi kısa civata takıldı sorun çözüldü diyorum bunuda süreyya ustaya nasıl olduğunu sordunuzmu?

Abi, sadece meraktan soruyorum...Eski triger o uzun civata ile nasıl çalışıyormuş ? Bence senin arabanın sentesi kaçırıldı sonra tekrar kaçırıldı, sonra Süreyya usta düzeltti ama ben bu uzun civata olayına akıl erdiremedim iki gündür okuyorum konuyu.. :(

Yorum bağlantısı
Mazhar Uzun

serkan bey sentesi kaçmış vaziyette 3000 km yol yaptım ustam sente ayarını kontrol için üst kapagı açtı baktı sol alt taki krank miline bağlı kasnak civatasını söktü sente ayarını yapmak için civatanın son iki dişi deforme olmuş sökerken bu bir yerlere temas ederek geliyor değmemesi gerekir dedi oda saplama uzun olduğu için krank miline temas ettiğini ve ayarlı olan senteyide kesinlikle bozacagını ifade etti iki diş kısa aynı orjinal saplama vidayı taktık sorun yok tam bilgi almak isterseniz süreyya ustayı arayabilirsiniz( telefon 278 06 40) aynı zamanda ford da ve clio dizel araçlarda da aynı proplemin olduğunu ifade ettiler

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Mazhar abi vida olayını bilemiyorum az önce Halit ile de görüştüm.Sizin durumu orda konuşmuşlar aynı şeyleri söylemiş usta.Vida biraz uzun demiş o yüzden senteyi bozuyor demiş.Ancak ben bunu şöyle yorumluyorum o vidanın uzun olması sıkarken ustalık isteyebilir yani nereye değiyorsa veya değme şansı varsa iyi bir usta onu değdirmeden sıkıyordur.Ancak değerek sıkıncada senteyi ve kendi dişlerini bozuyor olabilir.Daha kısa bir vida kullanarak bu olasıkları bertaraf etmek mümkün olabiliyordur.Benim anladığım bu.

Yorum bağlantısı
Halit Bebek

Mazhar Bey tam olarak sizin söyledikelrinizi dile getirdi. Bence durum mantıklı. Arızalı civata nerde nasıl takıldı, hatalı takılma sonucu mu oldu bilemiyorum.Ama bu temas sonucu hemen bozmamış arabayı belli ki, zamanla yapmış demekki....

Bana mantıklı geldi durum....Kaldıki arızalı parca da görülüp tespit edilmiş sonucta...Ve sonrasında düzeldiyse sorun ordadır tabiki

Yorum bağlantısı
Mazhar Uzun
yetkili servisde takıldı

zannedersem fazla sıkamazsın az sıkılsa kasnak tam oturmaz boşluk yapar oldugu gibi sıkılması gerekiyor

Mazhar abi vida olayını bilemiyorum az önce Halit ile de görüştüm.Sizin durumu orda konuşmuşlar aynı şeyleri söylemiş usta.Vida biraz uzun demiş o yüzden senteyi bozuyor demiş.Ancak ben bunu şöyle yorumluyorum o vidanın uzun olması sıkarken ustalık isteyebilir yani nereye değiyorsa veya değme şansı varsa iyi bir usta onu değdirmeden sıkıyordur.Ancak değerek sıkıncada senteyi ve kendi dişlerini bozuyor olabilir.Daha kısa bir vida kullanarak bu olasıkları bertaraf etmek mümkün olabiliyordur.Benim anladığım bu.

+1

Yorum bağlantısı
Halit Bebek

Sübaptaki sorunumun giderilmesinden sonra araçta daha önce yaşadıgım ancak şimdilerde değiştigini gördügüm bir seyi daha aktarayım.

Önceleri aracımı boşa attıgımda bir süre sonra devir 1200-1300 lere gaza basarmışım gibi yükselirdi. Bir kaç usta bunun normal oldugunu, enjeksiyonlu arabalarda bu olur demişti ki ben ilk defa focusta gördüm. Ancak diger focus sahibi arkadaşlarım da bu oluyor demişlerdi.Anck en fazla 800 ile 1000 arasında oynar diyorlardı. Şimdi ise eğer onların dediği dogruysa bende de artık en fazla 1000e kadar cıkıyor ve bu ekseriyetle yine durmaya yakın pozisyonlarda oluyor.Önceleri boşa atınca bir iki saniye sonra devir yükselirdi. Bilemiyorum ama sübap sorununun çözülmesinden sonra bu da mı düzeldi acaba.Bariz şekilde düzeldi bu devir yükselmesi çünkü...

Yorum bağlantısı
  • 5 hafta sonra...
Gökhan Uçak

benim aracımda da son günlerde 1800 - devirde başlayan ve 3000 devir civarına kadar süren bir şıkırtı sesi duyuyorum. avans ya da sübap sesi midir bilmiyorum. ikisinin arasındaki fark nedir bilmiyorum. herhangi bir tekleme farketmedim. bol virajlı alanya mersin arası yolda anamurdan aldığım 15 litre benzinle yaklaşık 170 km civarı yol yapabildim. tüketim sanırım normaldir. bir defa alanya kalesinde rampada durduğumda kalkışta bu sesle birlikte stop ettirdim. bu sırada sente atlamış olabilir mi. başka bir sorun olması ihtimali varsa ne olabilir acaba?

Yorum bağlantısı
Halit Bebek
(düzenlendi)
benim aracımda da son günlerde 1800 - devirde başlayan ve 3000 devir civarına kadar süren bir şıkırtı sesi duyuyorum. avans ya da sübap sesi midir bilmiyorum. ikisinin arasındaki fark nedir bilmiyorum. herhangi bir tekleme farketmedim. bol virajlı alanya mersin arası yolda anamurdan aldığım 15 litre benzinle yaklaşık 170 km civarı yol yapabildim. tüketim sanırım normaldir. bir defa alanya kalesinde rampada durduğumda kalkışta bu sesle birlikte stop ettirdim. bu sırada sente atlamış olabilir mi. başka bir sorun olması ihtimali varsa ne olabilir acaba?

Benim aracımda da sente atlamış idi, sete ayarını düzelttirdikten sonra aracın gidişi, gaz tepkisi falan degisti, sessizleşti diyememe cunku ayrıyetten subap ayar sorunum da vardı.Sonrasında onu hallettirdim. Bence sizde de gevsek subap sorunu var gibi...Kontrol ettirin...Zaten subap ayarı yapılacagı icin üst kapak vs sökülecek, bu sırada trigeri de yan tarafları söktürerek kontrol ettirebilirsiniz. Gerçi üst kapak sökükken de kontrol edilebilir. Eger kacık ise yanları da sökecek ve ayarlayacaktır

tarihinde Halit Bebek tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...